fbpx

Top 5 Razloga Za Studiranje u Kini – sve što treba da znate

Saznajte u ovom tekstu zašto studirati u Kini, gde studirati u Kini, kako upisati master a kako doktorske studije, kako doći do stipendije, i iznad svega – kako preživeti u Kini i izvući najbolje iz tog iskustva.

 

Osim Kine, nijedna druga zemlja na svetu se ne razvija i gradi brzinom svetlosne godine. Studiranje u Kini je jedna od boljih odluka i životnih investicija.

Zašto studirati u Kini – zemlji budućnosti

 

Kina se zvanično smatra drugom ekonomskom i trećom vojnom silom na svetu. Trenutak kada će Kina postati prva ekonomska sila umesto Amerike je pitanje trenutka.

Prognozira se da će do kraja 2020. godine oko 700 miliona Kineza pripadati srednje višoj klasi. U poslednjih 30 godina se oko 300 miliona Kineza preselilo i prilagodilo gradskoj sredini. Predsednik Kine Xi Jinping je najavio da će do kraja ove 2018. godine oko 28 miliona Kineza spasti bede i siromaštva. Zna Xi Jinping šta radi, već je 20 miliona Kineza spasio siromaštva i ruralnog života.

U Kini su nezaposleni samo oni koji su fizički ili psihički sprečeni da rade.

Kada se sagledaju činjenice i milionske cifre kojim barataju Kinezi, teško je bilo koju drugu zemlju nazvati zemljom budućnosti do Kine.

Kina zbog svoje zavidne pozicije na svetskoj mapi lidera privlači studente iz čitavog sveta. Posle Amerike i Velike Britanije, Kina je najpoželjnija destinacija za studiranje, a mi ćemo navesti pet razloga zbog čega je tako.

Putovanje i istraživanje Kine

Studiranje u Kini znači upoznavanje sa najmnogoljudnijom zemljom na svetu. Kina je takođe jedna od retkih zemalja na svetu koja može da se pohvali dugom tradicijom i civilizacijom koja ima kontinuitet. Kina je spoj drevnog i modernog – s jedne strane možete uživati u modernoj arhitekturi i oblakoderima, s druge strane u pagodama i budističkim hramovima.

Kina je velika zemlja i svaka provincija i grad su priča za sebe. Klimatski gledano, na severu je hladno, dok se jug Kine nalazi u tropskom pojasu. Na severu možete da se skijate, a na jugu i ostrvu Hainan se možete kupati i sunčati.

Železnica u Kini funkcioniše besprekorno. Brzim vozom lako i udobno možete stići do velikih gradova, a tu su i avioni koji non-stop lete. Tokom studija, biće Vam pruženo da se upoznate sa Pekingom, Šangajem, manastirom Šaolin, silikonskom dolinom Šenženom, Gradom od leda u provinciji Harbin itd.

Studiranje u Kini nije skupo

Studiranje u Kini nije skupo iskustvo kao u Americi, Australiji, Japanu i većini evropskih država. S druge strane, uvek možete zaraditi pristojnu svotu novca kao predavač engleskog.

Gradski prevoz u Kini je odličan i jeftin. Možete se obući i kupovati sjajnu tehniku za malo para. Ukoliko se odlučite da živite sami, stanarina i režijski troškovi nisu skupa stavka u većini gradova.

U Kini uvek ima posla za strance

Nakon studija, ukoliko želite ostati u Kini, bićete u prilici da radite i zaradite.

Poznavanje kineskog jezika i kulture je veliko plus za sve one koji žele da ostanu, žive i rade u Kini. Engleski jeste univerzalni i svetski jezik broj jedan, ali se kineski smatra jezikom budućnosti.

Kineski fakulteti su svetski priznati

Kina ima odlične bilateralne odnose sa ostatkom sveta, naročito sa Australijom i Amerikom. Kineske diplome su priznate i prihvaćene u ovim, ali i u mnogim drugim zemljama, naročito u domenu inžinjeringa, nauke, medicine, ekonomije, finansija.

Postoje programi koji su organizovani na engleskom jeziku, tako da ne morate znati kineski.

Studiranje u Kini Vam otvara vrata svuda u svetu.

Svaki dan je novi izazov

Živeti i studirati u Kini je izazov jer je sve apsolutno drugačije u odnosu na Zapad. Upoznavanje sa bogatom kineskom kulturom, kao i načinom na koji kineski narod funkcioniše, je bogatstvo samo po sebi.

Kineska kuhinja je najraznovrsnija na svetu, i svakog dana ćete biti u prilici da probate nešto novo.

Religije sa kojima ćete se susresti su budizam, taoizam, tibetanski budizam, hrišćanstvo, islam.

Život u Kini će Vas definitivno promeniti, očeličiti i napraviti od Vas borca.

Univerziteti u Kini

 

Glavni univerzitetski centar u Kini je Peking.

Prvo mesto na listi najboljih fakulteta za strance zauzima Univerzitet u Pekingu. On je osnovan 1898. godine, a 1981. godine je uspostavljen partnerski odnos sa nemačkim Freie Universität Berlin. On se nalazi među deset najboljih fakulteta u Aziji, a što se tiče rangiranja u svetu, zauzima 38. mesto. Na njemu se studiraju jezici, lingvistika, hemija, stomatologija, inžinjering, socijalna politika i administracija.

Među boljim univerzitetima u Pekingu je i Tsinghua. Od 46.000 studentana, 27.000 su stranci. Ovde se studira arhitektura i inžinjering.

Treće mesto u Kini zauzima Fudan u Šangaju, gde se studiraju jezici, hemija, inžinjering, političke nauke.

U Šangaju su među stranim studentima popularni univerziteti Jiao Tong i Tongji.

Pored Pekinga i Šangaja koji pružaju najbolji izbor po pitanju studija, sasvim solidan izbor studijskih programa pružaju univerziteti u gradovima Xi’an i Shandong. Univerzitet Shandong je jedan od najvećih u Kini, a zanimljiv je Ocean University of China. Što se tiče grada Xi’an, tu su Jiaotong University, Northwest University i Northwestern Polytechnical University.

Treće mesto na listi najboljih univerziteta u Aziji zauzima Hong Kong University of Science and Technology. Najbolja kineska filmska akademija se nalazi u Pekingu, ali ako želite da se filmom bavite kao na Zapadu, onda je Hong Kong bolja opcija.

Pored pomenutih univerziteta, na listi najboljih u Kini za strane studente se nalaze Zheijang University, Nanjing University, Wuhan University, Sun Yat-Sen University, Harbin Institute of Technology.

Oko 600 fakulteta u Kini ima akreditovane programe za internacionalne studente, a najbolju pretragu Vam pruža sajt CUCAS.

Nemojte se neprijatno iznenaditi sajtovima pojedinih kineskih univerziteta, jer Kinezi mnogo ne polažu na Google i zapadnjačke socijalne mreže.

Kako aplicirati za studije u Kini

 

Ukoliko ne znate kineski, na prvom mestu treba napraviti pretragu studijskih programa na engleskom jeziku. Na drugom mestu je bitno da ispunjavate uslove koji su navedeni na sajtu univerziteta koji želite da pohađate.

Gornja starosna granica za osnovne studije je 30 godina, za master i doktorske 40 godina.

Ukoliko želite da povećate sebi šansu za studiranje u Kini, poželjno je aplicirati na tri fakulteta.

Ukoliko fakultet ima svoj sajt, možete aplicirati putem njega, a ukoliko nema, aplicirajte putem CUCAS-a ili CUAC-a (Chinese Application Centre).

Za studijske programe na engleskom, potrebno je da imate položen IELTS ili TOEFL. Za studijske programe na kineskom je potrebno da imate položen HSK. Za studijske programe iz oblasti nauke, matematike, medicine, dovoljno je osnovno poznavanje kineskog (HSK elementary).

Šta je sve potrebno da spremite za aplikaciju su:

 • Fotografija veličine kao za pasoš
 • Fotokopija pasoša
 • Fotokopija vize
 • Lična karta
 • Potvrdu da ste zdravi
 • Potvrdu da niste osuđivani
 • IELTS ili HSK sertifikat
 • Novac na računu
 • Diploma iz srednje škole ili sa studija u slučaju mastera i doktorskih
 • Transkripcija ocena
 • Garancija od roditelja da preuzimaju odgovornost na sebe ukoliko napravite neki problem na fakultetu

Deadline za upis letnjeg semestra je 15. jul, a za zimski je 30 april.

Školarina na državnim kineskim fakultetima varira između 3.000 i 9.000 dolara po godini, bez obzira da li se radi o osnovnim, master ili doktorskim studijama. Najskuplji je Univerzitet Tongji u Šangaju.

Kada dođete za Kinu, morate u roku od 48 sati da se prijavite u policiju, a u roku od mesec dana morate da podnesete za studentsku vizu u PSB-iju (Public Security Bureau).

Pored kupovine avionske karte, nemojte zaboraviti na polisu putnog osiguranja.

Studentska viza

Da biste se upustili u avanturu studiranja u Kini, potrebno je aplicirati i dobiti studentsku vizu.

Za studentsku X1 ili X2 vizu je potrebno aplicirati u Ambasadi Kine u Beogradu na adresi Užička 25.

X1 viza se izdaje studentima koji planiraju da budu u Kini više od 180 dana, a X2 viza za one koji planiraju da budu do 180 dana.

Što se dokumentacije tiče, spremite prijemno pismo izdato od strane kineskog fakulteta koji ste upisali, potvrdu da ste uradili sistematski pregled, kopiju diplome, potvrdu da ste dobili stipendiju ili potvrdu da se možete izdržavati u Kini.

Master u Kini

 

Ukoliko želite da nastavite master u Kini, pred Vama će se otvoriti paleta studijskih programa ukoliko znate kineski. Međutim, postoje studijski programi organizovani na engleskom jeziku.

U svakom gradu se na pojedinim fakultetima za strane studente organizuju kursevi kineskog jezika.

Pomenuti CUCAS sajt pruža kompletni uvid u listu studijskih programa za master u Kini.

Master studije u Kini traju godinu, dve ili čak tri godine, sve zavisi od studijske grupe.

Najbolji master studijski programi su iz oblasti ekonomije, biznisa i finansija, kompjuterskih nauka, inžinjeringa.

U Kini postoje programi za MBA (Master of Business Administration) studije. U Kini se sve vrti oko finansija, biznisa, ekonomije i tehnologije, tako da popularnost za MBA studije ne treba da čudi.

Doktorske studije u Kini

Doktorske (PHD) studije  u Kini traju standardno, od tri do pet godina. Da biste aplicirali za doktorske studije, neophodno je završiti master studije, i to sa što boljim prosekom. Takođe su potrebna najmanje dva pisma preporuke od profesora sa master studija.

Vi birate supervizora koji će nadgledati razvoj vaše teze i doktorskog rada. Pre upisa je takođe neophodno razgovarati sa supervizorom koji mora da odobri Vašu buduću tezu. Doktorski rad morate usmeno braniti pred eminentnim ljudima iz oblasti kojom se bavite.

Sa završenim doktorskim studijama u Kini, Vi možete ostati na fakultetu na poziciji profesora. Profesor u Kini je veoma cenjen, bez obzira gde, šta i kome predaje.

Vlada Kine svake godine ulaže dosta para u istraživačke projekte doktoranata, bez obzira da li su Kinezi ili stranci.

Školarina za doktorske iz oblasti nauke i inžinjeringa se kreće između 2.900 i 5.300 dolara, a za medicinu, sport i umetnost između 4.000 i 8.200 dolara.

Stipendije u Kini

 

Da bi povećali broj internacionalnih studenata, Vlada Kine svake godine dodeljuje stipendije koje pokrivaju troškove školarine i života studenta. Čak su pokriveni i putni troškovi.

Za stipendije se uglavnom aplicira između februara i aprila meseca. Da biste aplicirali za stipendiju Vlade Kine, potrebno je spremiti identičnu dokumentaciju kao za upis na studije.

Univerziteti takođe raspisuju konkurse za stipendije. Na sledećem linku se nalazi lista stipendija u Kini – scholarshipfellow-chinese-government.com

Oko izbora stipendije u Kini, kao i procesa aplikacije, takođe pomaže sajt CUCAS.

Troškovi studentskog života u Kini

Kina je velika zemlja i troškovi života variraju od grada do grada. Najskuplje je živeti i studirati u Pekingu, Šangaju, Guangdžou, Dalianu, Tianjinu, Šenženu. Za skroman život u Pekingu treba izdvojiti između 700 i 1.000 dolara, a za Šangaj i Šenžen između 800 i 1.200 dolara. Što se tiče života u drugim gradovima, potrebno je izdvojiti između 450 i 700 dolara.

Ukoliko želite da iznajmite stan, znajte da će Vam stanodavac tražiti dva depozita ili kiriju za tri meseca unpared. U manjim gradovima je cena stanarine niska, kao i režijski troškovi, ali u većim gradovima su te stavke takođe skupe.

U većini slučajeva oni koji dobiju stipendiju bivaju uslovljeni da žive u univerzitetskom kampusu.

Hong Kong i Makao su ubedljivo najskuplji.

Zato se obezbedite pre nego što krenete na put – nemojte zaboraviti najpovoljnije putno zdravstveno osiguranje.

Svako ko planira da upiše i završi osnovne, master ili doktorske studije u Kini može slobodno da se opusti i raduje budućnosti.

Za sve studente i duduće studente preporuka iz iskustva je da razmotre kupovinu životnog osiguranja koje je i način štednje.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *