Blog

10 najboljih vina na svetu
27 Aprila, 2016

Postoji na hiljadu, često različitih informacija kako odabrati najbolje vino, kako ga servirati i naravno uz koju hranu ga poslužiti. 

A kako napraviti najbolji odabir u tome će Vam sigurno poslužiti sledeće smernice:

Obratite pažnju na sadržaj tanina u vinu, ključnog sastojka naročito izraženog kod crnih vina, na kome su bazirane mnoge vinske kritike, zatim na kiselost i sadržaj alkohola, što podrazumeva dobro osmatranje i vinske etikete, zatim jako bitnu stavku godište i berbu (imajte na umu da starije vino ne mora značiti i bolje) i naravno odabir trgovine gde ćete ga nabaviti.

Sledeći korak je takođe bitna stavka – kako poslužiti određena vina uz hranu. Kako kažu u ovom dobrom spoju hrana postaje još bolja, a vino još ukusnije.

Ako je na Vašem jelovniku piletina, prasetina, zečetina ili bela riba preporučuju se suva bela vina koja se serviraju u čaši sa visokom nožicom.

Ako se pak opredelite za  govedinu, jagnjetinu, svinjetinu , divljač ili roštilj – crna ili crvena vina biće pravi izbor, servirana u blago zaobljenoj čaši sa takođe viskom nožicom.

Na Vašem stolu uz vegetarijansku kuhinju najbolje je poslužiti blaga crvena vina, dok će se penušava i slatka vina najboje slagati uz degustaciju slatkiša i finih kolača, naravno poslužena u izduženoj čaši sa visokom nožicom ili plitkoj sa manjom stopom.

Takođe postoje i neka „nepisana“ pravila u redosledu služenja ovog prestižnog napitka, ali o tome nekom drugom prilikom.

Sad kad smo prošli ovu kratku „obuku“, evo i naših 10 predloga za ona vina koja sa ponosom nose marku najbolje od najboljih.

Quinta do Noval Silval Vintage Port 2003

quinta-do-noval-silval-vintage-port

Po mišljenju Luke Gardinija, najpoznatijeg italijanskog solmelijera, najbolje vino na svetu je Port Noval.

Legendarno portugalsko vino koje odiše dugogodišnjom tradicijom, slatkim ukusom i opijajućom aromom. Za ovo vino pravi poznavaoci kažu da je izvrsnog inteziteta, jedinstvenog karaktera i specifične arome. Njegova tajna uspeha ne leži samo u načinu proizvodnje, već u ukusu i mirisu posebne sorte grožđa od koga se pravi.

Ovo vino je snažno i veoma dobro koncentrovano za starenje u boci, gde nakon niza godina razvija vrlo specifičnu aromu. Proizvodi se u limitiranim količinama, a cena naravno zavisi od godine proizvodnje.

Romanee Conti Grand Cru 2008, Domaine de la Romanee-Conti

romanee-conti-grand-cru

Jedno od najskupljih francuskih vina i najbolje proglašavanih na svetu je Romanee Conti, vrhunsko vino koje u sebi nosi neku aromu starih vremena. Boce ovog vina su prepoznatljive i po finoj ručnoj izradi. Da bi ste uživali barem u jednoj od njih, trebalo bi izdvojiti od 5000 funti pa naviše.

Kako dobri poznavaoci kažu potrebno je tri žetve loze Pinot Noir-a, kako bi se napunila samo jedna boca. Clive Coates – vrhunski vinski kritičar opisao je ovo vino kao “najčistiji i najintezivniji Pinot Noir koji se ni ne može zamisliti, dok se ne degustira…”

Musigny-grand-cru-cote Musigny Grand Cru 2008, Domaine Leroy

musigny-grand-cru-cote

Još jedno od najboljih francuskih vina je svakako vino proizvedeno u prestižnoj vinariji Francuske –  Domaine Leroy.

Vino koje odiše neverovatnom aromom i magičnom energijom različitih ukusa začina i tamnih bobica sorte Pinot Noira. Ovo vino se ističe sa posebnim mirisom crne kupine i sušenog cveća.

Za jednu bocu trebalo bi odvojiti od 2500 dolara pa naviše, a oni koji su imali sreće da ga probaju kažu: “ Kada probate ovo vino, otkrićete zašto su burgundijske vinarije najbolje na svetu”.

Chianti classico 2000.

chianti-classico

Pored francuskih i portugalskih vina, italijanska vina su ona koja svakako spadaju u red najboljih. Italijanska regija Toskana pored svojih prirodnih lepota nudi i svetski priznato popularno vino Kjanti.

Za ovo vino kažu da obiluje složenim i elegantim voćkastim ukusom i bojom zrele višnje i čokoladnog buklea. Ova vinska etiketa uspela je da osvoji mnoge prestižne nagrade na mnogim vinskim festivalima, a često je i nagrađivana  na domaćem sajmu vina – Interfest.

Brunello di Montalcino

brunello-di-montalcino

Drugo veoma popularno vino u Toskani je vino Brunello di Montacino. Ovo vino je svoje ime dobilo po starom gradu tvrđavi.

Proizvodnja ovog vina počela je još u XIX veku, ali se za njega tek čulo sedamdesetih kada ga je promovisala jedna od najpoznatijih porodica u Montalćinu. Brunelo di Montalćino se proizvodi od posebne sorte grožđa Sanđoveze i potrebno je da nekoliko godina odleži u vinariji, ali i u dekanteru pre služenja.

Tradicionalni Brunelo di Montalćino je veoma skupo vino, ali su se proizvođači dosetili kako da ga približe što većem broju potrošača, izradom brenda Rosso di Montalćino – vino koje ne mora tako dugo da odstoji.

Cabernet Sauvignon “Screaming Eagle”

cabernet-sauvignon-screaming-eagle

Screaming Eagle je čuveno kalifornijsko vino, poznato po visokom sadržaju tanina, mirisu i aromi šljive, ali i čudnovatoj aromi vanile.

Godišnje se proizvede samo 600 kutija ovog vina, a kako i ne bi kada vas ovo vino prosto kupuje svojom mekoćom, asocirajući na elitnu neprevaziđenost kada su crna vina u pitanju.

Cabernet Sauvignon Silver Oak

cabernet-sauvignon-silver-oak

Silver Oak je još jedno od prestižnih kalifornijskih vina. Proizvedeno je u Napa Valley 2002. godine i predstavljeno je kao izuzetno kompleksno vino.

Ovaj Sauvignon je tamno ljubičaste boje i nudi mirise crne višnje, ribizle, moke i karanfilića praćene zemljanim notama.

Za ovo voćno vino kažu da ga je najbolje piti sat vremena nakon sipanja u čašu, uz degustaciju grilovanog lososa, tune i divljači.

Vega Sicilia

vega-sicilia

Jedno od najboljih vina Španije – Vega Sicilia.

Vino koje se pravi od čak tri vrste grožđa: tempranilo, kaberne sovinjon i merlota. Ima boju crvene trešnje sa blagim nijansama rubina. Na mirisu ovog vina izražene su eksplozivne note voća, trešnje, smokve, engleskog duvana i mentola.

Preporučuje se konzumiranje uz kvalitetna crvena mesa i srednje zrele sireve. Vino koje sa svojim punim i intezivnimm ukusom i voćkastom aromom predstavlja proslavu za sva Vaša čula.

Penfolds Grange Hermitage 1951.

penfolds-grange-hermitage

Kada je reč o vinskoj medalji za kvalitet, ovaj australijski brand je defintivno bez premca. Mnogi kažu da je to najpoznatije i najcenjenije vino sa tih prostora, a neki ga nazivaju i simbolom Australije.

Vinarija u kojoj nastaju ova vina, osnovana je davne 1844. godine od strane engleskog lekara Kristofera Ravsona. On je svojim pacijentima isticao i lekovita svojstva ovog napitka.

Boca iz 1951. prodata je za čak 50 000 australijskih dolara, a kako i ne bi kada ovo crno vino dominira tajanstvenim ukusom i neverovatnom snagom.

Champagne Brut Oenothèque 1996, Dom Pérignon

champagne-brut-oenotheque-dom-perignon

I naravno na kraju čuveni Dom Perignon. Nastao je dvadesetih godina, kao prvi luxury cuvee kategorija u sklopu tržišta šampanjaca. Champagne Brut Oenothèque 1996, je linija starih berbi koje su dugo odležavale na talogu. Promovisana je tek pre desetak godina.

U svetu proizvođača šampanjskih vina Dom Perignon je veoma šik piće ili kako kažu piće umetnika i kao što dobri poznavaoci tvrde služi se veoma često i u svim prilikama.

Vino je posle vode najzdravije piće, s toga poznavaoci vina (oni sa dubljim džepom) piju kvalitetnija vina. Ono što je potrebno znati jeste da nisu sve poznate/izreklamirane vinarije i najbolje, kod nas ima sve više malih podruma koji prave vrhunska vina. Preporuka su vina od autohtonih sorta gražđa koje se uzgajaju u Srbiji u zapadno-moravskim, topličkim, kosovsko-metohijskim i drugim vinogorjima. Iz Vojvodine bi izdvojili banatska, palićka, a naročito fruškogorska vinogorja i vinariju Vinum iz Sremskih Karlovaca.

Na kraju, na Vama je samo da odaberete pravo i prepustite se čarima ovog božanskog napitka.

Pre nego što se zaljubite u neko vino, preporuka je da obezbedite sebi najpovoljnije životno osiguranje koje će brinuti o Vama na svakom koraku!

A ovde možete potpuno besplatno popuniti formu i saznati koliko košta životno osiguranje.

Saznajte koje su sve prednosti dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.