fbpx

10 najboljih vina na svetu

Postoji stara izreka “In vino veritas” ili kako bi dobri poznavaoci rekli “U vinu je istina”, pa ako se pridržavamo ove dobre stare floskule, evo predloga kako da se i na Vašoj vinskoj polici ili baru nađu i najbolje boce ovog tako cenjenog napitka. Ali pre no što se upustimo u ovu avanturu, istaćićemo i par saveta kako odabrati pravu bocu vina.

Postoji na hiljadu, često različitih informacija kako odabrati najbolje vino, kako ga servirati i naravno uz koju hranu ga poslužiti. 

A kako napraviti najbolji odabir u tome će Vam sigurno poslužiti sledeće smernice:

Obratite pažnju na sadržaj tanina u vinu, ključnog sastojka naročito izraženog kod crnih vina, na kome su bazirane mnoge vinske kritike, zatim na kiselost i sadržaj alkohola, što podrazumeva dobro osmatranje i vinske etikete, zatim jako bitnu stavku godište i berbu (imajte na umu da starije vino ne mora značiti i bolje) i naravno odabir trgovine gde ćete ga nabaviti.

Sledeći korak je takođe bitna stavka – kako poslužiti određena vina uz hranu. Kako kažu u ovom dobrom spoju hrana postaje još bolja, a vino još ukusnije.

Ako je na Vašem jelovniku piletina, prasetina, zečetina ili bela riba preporučuju se suva bela vina koja se serviraju u čaši sa visokom nožicom.

Ako se pak opredelite za  govedinu, jagnjetinu, svinjetinu , divljač ili roštilj – crna ili crvena vina biće pravi izbor, servirana u blago zaobljenoj čaši sa takođe viskom nožicom.

Na Vašem stolu uz vegetarijansku kuhinju najbolje je poslužiti blaga crvena vina, dok će se penušava i slatka vina najboje slagati uz degustaciju slatkiša i finih kolača, naravno poslužena u izduženoj čaši sa visokom nožicom ili plitkoj sa manjom stopom.

Takođe postoje i neka „nepisana“ pravila u redosledu služenja ovog prestižnog napitka, ali o tome nekom drugom prilikom.

Sad kad smo prošli ovu kratku „obuku“, evo i naših 10 predloga za ona vina koja sa ponosom nose marku najbolje od najboljih.

Quinta do Noval Silval Vintage Port 2003

quinta-do-noval-silval-vintage-port

Po mišljenju Luke Gardinija, najpoznatijeg italijanskog solmelijera, najbolje vino na svetu je Port Noval.

Legendarno portugalsko vino koje odiše dugogodišnjom tradicijom, slatkim ukusom i opijajućom aromom. Za ovo vino pravi poznavaoci kažu da je izvrsnog inteziteta, jedinstvenog karaktera i specifične arome. Njegova tajna uspeha ne leži samo u načinu proizvodnje, već u ukusu i mirisu posebne sorte grožđa od koga se pravi.

Ovo vino je snažno i veoma dobro koncentrovano za starenje u boci, gde nakon niza godina razvija vrlo specifičnu aromu. Proizvodi se u limitiranim količinama, a cena naravno zavisi od godine proizvodnje.

Romanee Conti Grand Cru 2008, Domaine de la Romanee-Conti

romanee-conti-grand-cru

Jedno od najskupljih francuskih vina i najbolje proglašavanih na svetu je Romanee Conti, vrhunsko vino koje u sebi nosi neku aromu starih vremena. Boce ovog vina su prepoznatljive i po finoj ručnoj izradi. Da bi ste uživali barem u jednoj od njih, trebalo bi izdvojiti od 5000 funti pa naviše.

Kako dobri poznavaoci kažu potrebno je tri žetve loze Pinot Noir-a, kako bi se napunila samo jedna boca. Clive Coates – vrhunski vinski kritičar opisao je ovo vino kao “najčistiji i najintezivniji Pinot Noir koji se ni ne može zamisliti, dok se ne degustira…”

Musigny-grand-cru-cote Musigny Grand Cru 2008, Domaine Leroy

musigny-grand-cru-cote

Još jedno od najboljih francuskih vina je svakako vino proizvedeno u prestižnoj vinariji Francuske –  Domaine Leroy.

Vino koje odiše neverovatnom aromom i magičnom energijom različitih ukusa začina i tamnih bobica sorte Pinot Noira. Ovo vino se ističe sa posebnim mirisom crne kupine i sušenog cveća.

Za jednu bocu trebalo bi odvojiti od 2500 dolara pa naviše, a oni koji su imali sreće da ga probaju kažu: “ Kada probate ovo vino, otkrićete zašto su burgundijske vinarije najbolje na svetu”.

Chianti classico 2000.

chianti-classico

Pored francuskih i portugalskih vina, italijanska vina su ona koja svakako spadaju u red najboljih. Italijanska regija Toskana pored svojih prirodnih lepota nudi i svetski priznato popularno vino Kjanti.

Za ovo vino kažu da obiluje složenim i elegantim voćkastim ukusom i bojom zrele višnje i čokoladnog buklea. Ova vinska etiketa uspela je da osvoji mnoge prestižne nagrade na mnogim vinskim festivalima, a često je i nagrađivana  na domaćem sajmu vina – Interfest.

Brunello di Montalcino

brunello-di-montalcino

Drugo veoma popularno vino u Toskani je vino Brunello di Montacino. Ovo vino je svoje ime dobilo po starom gradu tvrđavi.

Proizvodnja ovog vina počela je još u XIX veku, ali se za njega tek čulo sedamdesetih kada ga je promovisala jedna od najpoznatijih porodica u Montalćinu. Brunelo di Montalćino se proizvodi od posebne sorte grožđa Sanđoveze i potrebno je da nekoliko godina odleži u vinariji, ali i u dekanteru pre služenja.

Tradicionalni Brunelo di Montalćino je veoma skupo vino, ali su se proizvođači dosetili kako da ga približe što većem broju potrošača, izradom brenda Rosso di Montalćino – vino koje ne mora tako dugo da odstoji.

Cabernet Sauvignon “Screaming Eagle”

cabernet-sauvignon-screaming-eagle

Screaming Eagle je čuveno kalifornijsko vino, poznato po visokom sadržaju tanina, mirisu i aromi šljive, ali i čudnovatoj aromi vanile.

Godišnje se proizvede samo 600 kutija ovog vina, a kako i ne bi kada vas ovo vino prosto kupuje svojom mekoćom, asocirajući na elitnu neprevaziđenost kada su crna vina u pitanju.

Cabernet Sauvignon Silver Oak

cabernet-sauvignon-silver-oak

Silver Oak je još jedno od prestižnih kalifornijskih vina. Proizvedeno je u Napa Valley 2002. godine i predstavljeno je kao izuzetno kompleksno vino.

Ovaj Sauvignon je tamno ljubičaste boje i nudi mirise crne višnje, ribizle, moke i karanfilića praćene zemljanim notama.

Za ovo voćno vino kažu da ga je najbolje piti sat vremena nakon sipanja u čašu, uz degustaciju grilovanog lososa, tune i divljači.

Vega Sicilia

vega-sicilia

Jedno od najboljih vina Španije – Vega Sicilia.

Vino koje se pravi od čak tri vrste grožđa: tempranilo, kaberne sovinjon i merlota. Ima boju crvene trešnje sa blagim nijansama rubina. Na mirisu ovog vina izražene su eksplozivne note voća, trešnje, smokve, engleskog duvana i mentola.

Preporučuje se konzumiranje uz kvalitetna crvena mesa i srednje zrele sireve. Vino koje sa svojim punim i intezivnimm ukusom i voćkastom aromom predstavlja proslavu za sva Vaša čula.

Penfolds Grange Hermitage 1951.

penfolds-grange-hermitage

Kada je reč o vinskoj medalji za kvalitet, ovaj australijski brand je defintivno bez premca. Mnogi kažu da je to najpoznatije i najcenjenije vino sa tih prostora, a neki ga nazivaju i simbolom Australije.

Vinarija u kojoj nastaju ova vina, osnovana je davne 1844. godine od strane engleskog lekara Kristofera Ravsona. On je svojim pacijentima isticao i lekovita svojstva ovog napitka.

Boca iz 1951. prodata je za čak 50 000 australijskih dolara, a kako i ne bi kada ovo crno vino dominira tajanstvenim ukusom i neverovatnom snagom.

Champagne Brut Oenothèque 1996, Dom Pérignon

champagne-brut-oenotheque-dom-perignon

I naravno na kraju čuveni Dom Perignon. Nastao je dvadesetih godina, kao prvi luxury cuvee kategorija u sklopu tržišta šampanjaca. Champagne Brut Oenothèque 1996, je linija starih berbi koje su dugo odležavale na talogu. Promovisana je tek pre desetak godina.

U svetu proizvođača šampanjskih vina Dom Perignon je veoma šik piće ili kako kažu piće umetnika i kao što dobri poznavaoci tvrde služi se veoma često i u svim prilikama.

Vino je posle vode najzdravije piće, s toga poznavaoci vina (oni sa dubljim džepom) piju kvalitetnija vina. Ono što je potrebno znati jeste da nisu sve poznate/izreklamirane vinarije i najbolje, kod nas ima sve više malih podruma koji prave vrhunska vina. Preporuka su vina od autohtonih sorta gražđa koje se uzgajaju u Srbiji u zapadno-moravskim, topličkim, kosovsko-metohijskim i drugim vinogorjima. Iz Vojvodine bi izdvojili banatska, palićka, a naročito fruškogorska vinogorja i vinariju Vinum iz Sremskih Karlovaca.

Na kraju, na Vama je samo da odaberete pravo i prepustite se čarima ovog božanskog napitka.

Pre nego što se zaljubite u neko vino, preporuka je da obezbedite sebi najpovoljnije životno osiguranje koje će brinuti o Vama na svakom koraku!

A ovde možete potpuno besplatno popuniti formu i saznati koliko košta životno osiguranje.

Saznajte koje su sve prednosti dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *