20 stvari koje treba videti i iskusiti u Jerusalimu

O Jerusalimu se priča da je centar sveta, opisuju ga kao sveto mesto od Boga izabrano. Ukoliko i vi poželite da otputujete u Jerusalim - grad star hiljadama godina, evo šta nemojte propustiti u ovoj lepoti nad lepotama.

U knjizi Talmud je napisano da su se deset mera lepote spustile na svet, devet je pripalo Jerusalimu a jedna ostala ostatku sveta. Zbog neopisive lepote Jerusalima najvažniji kopneni putevi vekovima su prolazili i ukrštali se u tački koja se nalazila u ovom gradu.

Svaki kutak ovog božanstvenog drevnog grada će vas podsećati na znanu istoriju i ukazivati mašti na neznanu, stim u vezi obavezno u Jerusalimu vidite i iskusite ovih 20 stvari i mesta.

1.Čuvena i mistična Maslinova gora

sta videti na maslinovoj gori

Ova uzvišica se nalazi istočno od Starog grada Jerusalima čiji naziv potiče od maslina koje su je nekada prekrivale. Ona je sveto mesto hrišćanstva, judaizma i islama a pre svega je važno istorijsko mesto, jer je sa nje Isus posmatrao grad Jerusalim i plakao nad njegovim uništenjem.

Sa tog mesta se zaista vidi ceo Sveti grad i njegove važne znamenitosti: Kupola na steni i džamija Al Aksa.

2. Obavezno vidite Gestimanski vrt

sta videtiu izraelu jersalimu

Kada se nauživate pogleda sa Maslinove gore gde ćete zasigurno napraviti jedne od najlepših fotografija koje ste ikada napravili, krenite putem do Gestimanskog vrta.

Ovaj vrt je mesto na kojem je Isus uhvaćen nakon Judine izdaje. Vrt krase divne masline a prema kazivanjima crkve pojedine od njih  su  tu postojale i za vreme Isusa.

kako je Isus Hrist izdat

Nedaleko od ovog vrta možete posetiti nekoliko crkava.

Vašu požnju će najpre privući crkva Isusovih suza, neobičnog oblika sa ukrasima koji nalikuju suzama, zatim ruska crkva Marije Magdalene sa zlatnim kupolama a preko puta nje je crkva Bogorodičinog groba u kojem su pohranjeni takođe i ostaci njenih roditelja Joakima i Ane.

3. Jerusalimov Stari grad

sta sve obici u jerusalimu

Jerusalim je glavni grad Izraela i sveto mesto tri glavne religije: hrišćanstva, judaizma i islama. U ovom gradu  je Isus mučen, razapet i vaskrsao i tu možete proći ulicom kojom je On vođen na pogubljenje.

U starom gradu su: Isusov stradalni put, Golgota, Crkva Hristovog Vaznesenja, Isusov grob, Zid plača i mnogo toga što se ne može opisati već se mora otputovati tamo i videti.

Tako se unutar Starog grada može pored ostalog videti još i Kupola na steni, džamija Al Aksa koja je jedna od najpoznatijih muslimanskih svetinja.

Nezamislivo je šetati ulicama Jerusalima a ne prošetati se u Starom gradu ulicom Jaffo. Svaki korak u ovoj ulici, kao uostalom i u celom Jerusalimu, predstavlja hodanje kroz istoriju. Jaffa ulica je dosta široka a završava se na trgu preko kojeg prelazi novi most koji je delo španskog arhitekte Kalatrave.

4. Stradalni Isusov put

sta posetiti u jerusalimu

U stari grad se ulazi kroz Lavlju kapiju prema čuvenoj ulici Via Dolores ili “Putu bola” u kojoj su označena mesta na kojima je Isus padao noseći krst.

Tih mesta ima ukupno četrnaest ali su poslednja četiri unutar Crkve Hristovog Vaskrsenja ili kako je još zovu Crkva Svetog Groba koja se nalazi na brdu Golgota gde je Isus razapet. Na Golgoti se može videti rupa u kamenu u kojoj je bio pričvršćen krst sa razapetim Isusovim telom.

5. Crkva Hristovog Vaskrsenja

videti jerusalim

Posle Isusovog Stradalnog puta stiže se do najsvetijeg hrišćanskog mesta, Crkve Hristovog Vaskrsenja koja je sagrađena nad pećinom u kojoj je Isus položen kada je skinut sa krsta i miropomazan.

Pri ulasku u crkvu može se videti ruižičasta kamena ploča “Ploča Pomazanja”- mesto na koje je bilo položeno Isusovo telo po skidanju sa krsta, oprano i pomazano mirom.

Iz ove kamene ploče i danas ističe miro kojim posetilac može namazati neku svoju tkaninu a  kažu da aroma tog mira (koja podseća na miris nekog sapuna) ostaje zauvek na pomazanoj tkanini što svakako vama ostaje da proverite odlaskom na to sveto mesto.

Na zidu iznad kamena nalazi se predivan mozaik na kojem je predstavljen silazak tela Isusovog sa krsta, njegovo pomazanje i polaganje u grob.

A glavno mesto koje treba videti i doživeti od 20 mesta u Jerusalimu jeste:

6.Videti i pokloniti se –  Isusov grob

molitva u jerusalimu

Do ovog svetog mesta dolazi se tako što se od Ploče Pomazanja ide levo gde se nalazi mala pećina u koju je bilo položeno-sahranjeno Isusovo telo.

Ovde, čak i kada nisu verski praznici svaki posetilac čeka više sati na red da bi ušao iako u pećini danas nema ničega, jer je Isus vaskrsao. Isusov grob ili Kuvukija sastoji se iz tri dela: od ulaza u kapelu Anđela na kojem se nalaze redovi velikih svećnjaka i kandila.

tajna hristovog groba

Na sredini kapele je kamena vaza u kojoj se nalazi deo kamena koji je polomio Anđeo kada je otvarao grob Isusa Hrista a taj kamen služi kao presto u uliturgijama.

Iz kapele Anđela ulazi se u Edikule, grob Isusa Hrista. U Isusovom grobu i u kapeli Anđela svakodnevno se vrše liturgije i to tri puta dnevno, prvo Bogosluženje imaju Grci, zatim Jermeni i na kraju katolici.

7. Blagodatni oganj

kako prisustovati svetom ognju

U Crkvi Hristovog Vaskrsenja, na Grobu Gospodnjem, svake godine na Veliku subotu pred  Vaskrs za vreme službe pravoslavnog prvojerarha, sa neba silazi Blagodatni oganj koji čudom pali sveće pravoslavnom patrijarhu a zatim i ostalim vernicima.

Blagodatni oganj se „priziva“ nakon prethodne provere da u hramu ne postoji neko zapaljivo sredstvo. Posle te provere „priziva“ se Duh Sveti i jerusalimski patrijarh privi prima oganj na svoju sveću i predaje ga ostalima. Vernici tvrde da oganj pri dodiru ne stvara opekotine niti osećaj toplote.

Prema istorijskim podacima bila su dva pokušaja od strane drugih crkava da “prizovu” Blagodatni oganj, tako su katolici u vreme krstaške vladavine oduzeli od Grka svetkovinu Svetog ognja, ali pošto im se plamen nije javljao nakon višesatne molitve, vratili su “priziv”pravoslavnom patrijarhu i Oganj je počeo ponovo da se javlja.

8. Ostavi poruku u Zid plača

shutterstock_333939728

Stari grad je okružen impozantnim zidinama koje potiču iz osmanskog perioda, a kada se uđe u jevrejsku četvrt starog grada put vodi do jevrejske svetinje – Zida plača koji je zapravo zapadni zid Jerusalimskog hrama.

Zid plača je najposećenije mesto u Izraelu a na koje dolaze Jevreji iz celog sveta da se mole i da u pukotine zida na hartiji ostavljaju poruke.

9. Al Aksa na Hramovnoj gori

kako otputovati u jerusalim

Jedno od najpoznatijih muslimanskih svetilišta je džamija Al Aksa koja se nalazi u Starom gradu Jerusalimu na Hramovnoj gori, mestu gde se nekada nalazio jerusalimski hram.

Jerusalimski  hram je do temelja srušen u 1. veku posle neuspele pobune Jervreja protiv Rimljana. Posle tog razaranja Jevrejima je bio zabranjen ulazak u Jerusalim a pošto su ga od hrišćana preuzeli muslimani na mestu jerusalimskog hrama izgradili su džamiju.

Na zapadnom zidu  nalazi se ova džamija i smatra se ostatkom Solomonovog hrama i ima značenje i dan danas najsvetijeg mesta za Jevreje koji ga zovu Zid plača.

10. Tamo gde je Sveto Pismo pisano – Davidov Grad

zapadni zid

Pre oko 3000 godina počela je priča o tome da je car David, u želji da ujedini narod Izraela oko jednog glavnog grada, otišao u Jerusalim iz svog grada – Hebron.

Danas se Davidov grad kao mali i magični grad nalazi u blizini Zapadnog zida a posetiti ga znači zakoračiti na mesto kraljeva i proroka, odnosno mesto gde je pisan veći deo Biblije.

11. I ovde su ginuli Jevreji – Jad Vašem

muzeji u jerusalimu

To je memorijalni centar za jevrejske žrtve holokausta u Izraelu koji se nalazi na Brdu sećanja (Har Hazikaron) osnovan 1953. godine.

Međutim, kao deo istog kompleksa, a po projektu arhitekte Moše Safdie, otvoren je i noviji istorijski muzej holokausta 2005. godine.

sva mesta gde su stradali jevreji

Ono zbog čega muzej postoji jeste dokumentovanje šest miliona stradalih Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

12. Simbol Jerusalima – Davidova kula

davidov hram

Ova kula ostavlja bez daha svakog posetioca koji se nađe u njenom dvorištu okružen arheolškim ostacima koji su stari 2700 godina.

Sastavni deo Muzeja Davidove kule je i mala citadela koja se nalazi u blizini Jafa kapije i predstavlja jedan od najpoznatijih simbola starog Jerusalima.

13. Gde je bila tajna večera – Sionska gora

putovanje u jerusalim

To je bržuljak u jugoistočnom delu Jerusalima u neposrednoj blizini Starog grada.

Ukoliko otputujete u Jerusalim, neizostavno se popenjite i na Sionsku goru. Tu možete posetiti kuću Sionsku Gornicu (soba na spratu) u kojoj se održala Tajna večera – poslednja večera, koja je nekada bila crkava, potom džamija a danas je to mesto obilaska svih poklonika Svete zemlje.

Na ovoj gori možete posetiti i Davidob grob kao i crkvu Uspenja presvete Bogorodice.

14.  Vozom kroz jerusalimsku Botaničku baštu

zelenilo izraela

Ovu predivnu baštu krasi više od šest hiljada biljnih vrsta donetih u Izrael iz raznih delova sveta.

Biljke su podeljene u šest delova i to: Evropa, Mediteran, Severna Amerika, Južna Afrika, Australija i Centralna Azija. Svaki deo osmišljen je i kreiran tako da predstavlja mali deo pejzaža iz regiona odakle biljka potiče.

U vreme leta u ovoj bašti se može posetiti kuća leptira sa radionicama i raznim aktivnostima. A u vrtu postoji mogućnost da ga obilazite vozeći se vozićem i tako sebi priuštite dvostruko zadovoljstvo.

15. Biblijski zoološki vrt

leoite izraela

Ono što ne smete nikako propustiti, ako Jerusalim posećujete sa decom, jeste predivan zoološki vrt. Ovaj vrt se prostire na oko 24 hektara površine u izuzetnom okruženju. U samom centru vrta je veštačko jezero sa malim ostrvima i tu se različite vrste životinja slobodno šetaju.

U vrtu žive životinje koje su zabeležene u bibliji, kao i one retke životinje koje su blizu istrebljenja. Stanovnici vrta su životinje iz celog sveta.

16. Ukus Jerusalima – Tržnice

kupovina u jerusalimu

Nezamislivo je otputovati u Jerusalimu a ne obići “Shuk” –tržnice koje vrve od ljudi. Ove tržnice su prepune šarenih štandova, ukusne hrane, voća, povrća robe i povrh svega dobre atmosfere.

U  okviru njih su mnogobrojni mali kafići i autentični restorani koji neodoljivo mame ukusnim specijalitetima.

17. Zgrade od belog kamena

domeskus gate

Ono što ćete sigurno zapaziti u Jerusalimu to je da su sve zgrade izgrađene od belog jerusalimskog kamena. Još u vreme vladavine cara Davida ustanovljen je Zakon o gradnji na ovakav način i on se još uvek poštuje.

18. Muzejsko blago Izraela

hram marije magdalene

Ako otputujete u Jerusalim, nikako nemojte propustiti da posetite ovaj muzej koji je najveći muzej kada su u pitanju arheologija, antropologija i umetnost.

Najveće muzejsko blago izloženo je u izdvojenoj zgradi pod nazivom Oltar knjige.Zgrada muzeja je u obliku poklopca zemljane posude a u njemu  se pored ostalih drevnih rukopisa nalaze i Svitci iz Mrtvog mora.

19. Šoping na jevrejski način

kupovina izraelskih kapa

Nakon razgledanja istorijskih i religijskih znamenitosti možda ćete poželeti da odete u dobru kupovinu i da malo predahnete pre daljeg istraživanja ovog divnog grada.  Jerusalim je potpuno moderan grad prepun izazova kada je reč o šopingu.

Osim pešačke zone u kojoj se nalazi niz prodavnica i robnih kuća možete otići  i u tržni centar Malha koji je malo udaljen od centra.

Međutim, ko želi da ostane u blizini Starog grada može da zaviri u noviji tržni centar Mamila koji se nalazi u blizini zidina starog grada a u pravcu centralnog gradskog jezera.

20.Provod u Izrelu i Jerusalim noću

jerusalim nocu

U večernjim satima možete se provoditi u nekom od prijatnih lokala u samom centru grada, u ulici Ben Jehuda ili nekoj od sporenih ulica.

Ali, u Jerusalimu nema mnogo ili gotovo nema uopšte mesta za ludi noćni provod ili glasnu muziku.

Dok Izrael uopšte, poseduje itekakve noćne klubove gde se pušta tehno muzika koja je jako popularna, i gde gostuju svetski DJ-vi.

Smeštaj i prevoz

ulice jerusalima

U Jerusalimu se mogu naći povoljni stanovi i hoteli koje možete bukirati preko interneta a gradski i međugradski prevoz  je veoma povloljan. Ono što se pri putovanju u Izrael mora imati u vidu jeste najbolje putno zdravstveno osiguranje za Izrael s obzirom da su lekarski pregledi u Izraelu veoma skupi.

Putujte, putovanje krepi dušu, a pre svega otputujte u Jerusalim- grad star više hiljada godina o čijoj istoriji šapuću vetrovi koji se provlače između starih zidina, putujte u ovaj Večni grad ispunjen parkovima, šetalištima, divnim letnjim baštama u čijem hladu možete uživati na ovom od Boga izabrnom mestu.

Vremensku prognozu za Jerusalim možete da vidite ovde.

Povezani članci

Komentari na članak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *