fbpx

6 stvari koje morate da znate pre odlaska na put

1. Ne skačite iz aviona bez padobrana.

Ako ne biste skakali iz aviona bez padobrana, zašto biste otišli na putovanje bez polise osiguranja?

2. Da li imate 30,000 evra da ponese sa sobom?

Svako putovanje sa sobom nosi određenu dozu rizika.

Idete u nepoznato, ili barem u ne baš potpuno poznato. Možda ne govorite lokalni jezik, možda ne znate lokalne propise i pravila, možda ste jednostavno: stranac u tuđoj zemlji. 

Istina, tako otkrivamo svet (a i sebe).

Međutim, činjenica je da tokom boravka u inostranstvu niste baš skroz “svoji na svome”, i da biste se u svakom smislu osećali bezbednije, kada biste na putu imali nešto konkretno na šta možete da se oslonite: polisu putnog-zdravstvenog osiguranja.

Ovo je 21. vek... odlazak na putovanje bez polise osiguranja je kao da ste otišli bez pasoša, kofera, pa i novca. Jer upravo ta polisa je dokaz da novac imate — ako zatreba. Zato vas granična policija može i pitati da li imate osiguranje... i odbiti ako nemate.

Polisa osiguranja je kao univerzalna hartija od vrednosti, govori sve jezike i prepoznata je u celom svetu — dokaz da će neko drugi preuzeti troškove vašeg lečenja, i da mogu (bez brige i zadrške) da vam pruže svu pomoć koja vam je potrebna.

Možda još niste svesni koliko je polisa zapravo važna, jer na putovanjima do sada niste imali nikakve probleme, da ne kažemo neprijatnosti.

Ipak, da li je “ušteda” od par desetina (ili manje) evra vredna rizika? Da li zaista štedite time što nemate polisu?

Ovakve i slične stvari se događaju svakog dana (“DRAMA SRPSKE PORODICE U GRČKOJ Davidoviće povredila PLINSKA BOCA i ne mogu da napuste bolnicu, jer nisu platili račun od 15.000 EVRA”)... samo ne mogu svakog dana biti vest.

Oni koji se jednom opeku, više im ne bi palo na pamet da odu na putovanje bez polise.

Vrlo je prosto... kada kupite polisu putnog osiguranja sa pokrićem od 30,000 evra, vi unapred kupujete novac “za ne daj bože”. Neko drugi preuzima rizik nastanka osiguranog slučaja. Ako nemate toliko novca u gotovini (ili prosto nije logično da ga nosite), umesto toga jednostavno kupite adekvatnu polisu.

Cena polise putnog osiguranja zavisi od brojnih faktora, ali je skoro svako putno osiguranje jeftinije nego što košta. Pa čak i kada kupite lošiju polisu — bolje je i takvu da je imate, nego da je uopšte nemate.

Naša preporuka:ne idite na put bez putnog osiguranja!

Cene od kojih vam možda ponovo zatreba pomoć lekara.

3. Nije baš svejedno.

Ako ste već razumeli značaj putnog osiguranja, možda dalje mislite da nije toliko važno koju polisu kupujete. Naravno, bolje je da imate bilo kakvu, nego da je nemate uopšte.

Međutim... grdno se varate ako verujete da je svaka polisa ista.

Postoje 2 glavne razlike.

Prva (važna, ali ne i najvažnija) je CENA. Razlika u ceni polise osiguranja može biti enormna kod različitih osiguravajućih kuća, za različite ljude i destinacije. Veliki broj faktora utiče na cenu koju ćete dobiti.

Druga razlika između dve polise su USLOVI. Koji su rizici pokriveni (a koji nisu), i do kog iznosa. Naša agencija npr. svojim klijentima nikada ne ugovaramo polise sa pokrićem manjim od 30,000 evra. Takve polise u možda jeftinije, ali je benefit malo niže cene u odnosu na visinu pokrića neuporediva.

Ključ je u pronalasku polise koja je dobar balans između cene i uslova — tada znate da ste kupili kvalitetnu, ili što bismo mi rekli “adekvatnu” polisu. Jer, ako je već kupujete, kupite šta valja.

Kako da znate da li kupujete adekvatnu polisu?

Prvo, morali biste da zatražite ponudu od svih osiguravajućih kuća koje rade na našem tržištu. Drugo, kada Vam sve ponude stignu, morali biste detaljno da pročitate, izučite i protumačite “sitna slova” uslova osiguranja. Zatim da uporedite, i dođete do određenih zaključaka. To traje... pa je pitanje koliko ste novca uštedeli kroz izgubljeno vreme?

Problem je što pri vašem sledećem putovanju, sav prethodni trud je uzaludan. Druga destinacija, kao i promene na tržištu osiguranja, menjaju cene i uslove osiguravajućih kuća.

Dalje, postoje faktori koje niste mogli izračunati sami. Npr., ne znate koji je proces ili papirologija prilikom eventualne naplate štete. Ipak, sve osiguravajuće kuće štite, pre vaših, sopstvene interese. Možda ste samo želeli da uštedite par evra na polisi, ali ste greškom kupili daleko nepovoljniju polisu, kod ne baš najbolje osiguravajuće kuće.

Ono što znamo sigurno: najjeftinija polisa nije uvek automatski i najbolja.

4. Nije svaka osiguravajuća kuća ista, niti svaka nudi iste uslove.

Osiguravajuće kuće sa kojima sarađujemo:

 • MERKUR
 • UNIQA
 • GRAWE
 • WIENER
 • DDOR
 • AMS
 • GLOBOS
 • TRIGLAV
 • GENERALI
 • DUNAV
 • SAVA
 • ENERGOPROJEKT

Svaka ima svoje prednosti i mane, zavisno od vrste osiguranja koju kupujete.

Ako ste već odlučili da kupite polisu, važno je da kupite onu pravu. A to je ona koja nudi najbolji odnos cene i kvaliteta (uslova).

Daćemo vam prost primer...

Kupićete (lošiju) polisu po uslovima, a nećete znati:

 • da vam stomatološke usluge uopšte nisu pokrivene (a mogle su da budu),
 • da ćete sve lekarske usluge ispod 150 evra morati sami da platite na licu mesta (umesto do 50 evra),
 • da vam izgubljeni (ili ukradeni) prtljag uopšte nije uključen (a mogao je da bude uz sitnu doplatu, kod druge osiguravajuće kuće),
 • možda vam je potrebno lečenje u specijalizovanoj klinici (a, npr. polisa koju ste odabrali to pokriva),
 • a možda ste skuplje platili lošiju polisu, samo zbog cene jačeg “brenda”,
 • I još mali milion “sitnica” za koje niste znali ili razmišljali...


Upravo su to one “sitnice” o kojima mi brinemo za naše klijente. Našim klijentima preporučujemo i ugovaramo isključivo one polise koje su u njihovom najboljem interesu.

5. Ne kupujte osiguranje sami.

Ako se oko kupovine polise konsultujete sa vašim ličnim zastupnikom u osiguranju (a to smo mi), možete:

 • uštedeti na ceni polise (jer proverimo kakve su ponude kod svih osiguravajućih kuća, za vas)... a te uštedete mogu biti enormne,
 • sebi obezbediti daleko bolje uslove, pa istoj ili boljoj ceni,
 • uštedeti vremena na traženju adekvatne ponude,
 • Sve to brzo i lako da obavite (plaćate direktno osiguravajućoj kući putem uplatnice ili e-bankinga) bez odlaska u filijalu,
 • Imati našu bezrezervnu i besplatnu pomoć pri eventualnoj naplati štete (već drugu deceniju zastupamo interese naših klijenata za sve njihove potrebe u osiguranju),


Naša agencija za zastupanje u osiguranju zastupa, pre svega, vaše interese. I ta usluga je za vas potpuno besplatna.

Od kupovine vaše prve polise, naša zarada je sitna (osiguravajuće kuće sa kojima imamo ugovor nas plate određen procenat od polise koju ste preko nas kupili)... taj iznos obično jedva pokrije naše troškove. Zato je nama u interesu da steknemo (i zadržimo) vaše dugoročno poverenje... ne samo i za Vaša buduća putovanja, već i za sve vaše ostale potrebe u svetu osiguranju.

6. Ako putujete negde u narednih 30 dana, najbolje vreme da obezbedite adekvatnu polisu je na vreme, a to je već danas.

Najčešće se ljudi “sete” polise noć pred polazak pri pakovanju. Ili čak i na dan polaska.

Najopasnije što možete da uradite jeste da odete na put bez polise. Druga finansijski najopasnija jeste da, usled nedostatka vremena, kupite polisu gde god stignete (sa lošijom cenom i uslovima).

Obezbedite sebi adekvatnu polisu putnog osiguranja na vreme, već danas.

Na ovoj stranici možete popuniti naš formular (besplatno i bez obaveza), i već u roku od 24 časa možete imati najbolju putno-zdravstvenu zaštitu koju novac može kupiti.