Ajndhoven: šta videti i iskusiti – Top 8 atrakcija

Ajndhoven - šta videti u ovom holandskom gradu? Evo koje znamenitosti i atrakcije treba obići i iskusiti bilo da putujete poslovno ili turistički. Kako doći do njega, kako pronaći odgovarajući smeštaj i kako se provesti.

Gde se nalazi i kako stići do Ajndhovena?

Ajndhoven se nalazi na jugoistoku Holandije, na reci Dommel (Domel)  u provinciji po imenu Severni Barabant.

Ovaj danas moderan industrijski grad je zapravo jedan o najstarijih gradova Holandije i peti je po veličini grad u toj zemlji.

Kompanija Wiz air u letnjem periodu ima letove iz Beograda do Ajndhovena ponedeljkom i petkom a u zimskom periodu sredom i nedeljom.

Putovanje avionom Beograd- Ajndhoven koštaće vas oko 60 evra, odnosno 38 evra koliko iznosi najniža cena povratne karte.

Aerodrom u Ajndhovenu

ajndhoven aerodrom

Aerodrom u Ajndhovenu je u Holandiji drugi po veličini. On je od centra grada udaljen oko 7,6km.

Ono što je zanimljivo je to da se ovaj aerodrom koristi i za civile ali za vojne potrebe. Onome ko putuje u Ajndhoven korisno je da zna da na ovom aerodromu postoji besplatan WiFi internet.

Najlakše je od aerodroma do grada stići vozom.

Koliko je Ajndhoven udaljen od Amsterdama?

Ajndhoven od prestonice Holandije, Amsterdama deli svega 115,03km.

Ukoliko za vas Ajndhoven bude isuviše mali grad, vi možete veoma brzo od njega stići do Amsterdama vozom i autobusom.

Put traje oko jedan sat i trideset minuta. Kada je u pitanju putovanje vozom imate polaske na petnaest minuta a karta će vas koštati oko 17 evra.

Smeštaj u Ajndhovenu

smeštaj u ajndhovenu

U Ajndhovenu možete odsesti u hotelima i hostelima.

U gradu imate dvadeset hotela koje možete potražiti na sajtu Booking.com a za one koji bi da se smeste u nešto jeftinijem ambijentu u izboru su četiri hostela koje možete pronaći na sajtu Hostelworld.com

Ajndhoven, šta videti?

Ajndhoven nije imao poseban značaj sve do druge polovine 20 veka.

Ono što je ubrzalo njegov razvoj jeste osnivanje “Philips” fabrike sijalica 1891.god. tako da je do 1918.god. ovaj grad naseljavalo 64.000 stanovnika.

Zbog proizvodnje sijalica Ajndhoven zovu i Grad svetlosti (Lichtstad).

Industrija ovog grada se u 20-om veku proširila na proizvodnju DAF vozila i danas je poznata kao industrija sa visokom tehnologijom i najsavremenijim dizajnom.

Ukoliko imate decu i povedete ih na putovanje u Ajndhoven, ona će imati šta da vide u Ajndhovenu i oduševiće se kamionima koji se nalaze u DAF muzeju.

1. Koji muzej posetiti u Ajndhovenu?

muzeji u ajndhovenu

Ako volite umetnost onda ne možete otići iz Ajndhovena a da niste videli vodeći muzej savremene i moderne umetnosti – Van Abbemuseum.

Muzej je osnovan 1934. godine  a krase ga između ostalih i dela El Lisickog, Pikasa, Bejkona, Šagala, Tea van Doesburga, Kandinskog, Mondrijana, Marine AbramovićMohoki Nađa.

Ulaz u muzej košta 9 evra a besplatan je posle 17 časova.

Istorijski muzej na otvorenom u ovom gradu Holandije je prava preporuka. U ovom muzeju putovaćete kroz istoriju Ajndhovena. Tu ćete moći da vidite rekonstrukciju naselja iz gvozedenog doba i srednjeg veka.

Prva Philips fabrika, koja datira iz 1891. godine,  nalazi se u Philips muzeju koji je smešten u samom centru grada. I pored toga što se Philips fabrike danas nalaze u drugim delovima sveta, tako da vi koji posetite ovaj prelepi muzej možete videti kako je izgledao originalni proces pravljenja sijalice u 19. veku.

2. Crkva Svete Katarine (Sint-Catharinakerk)

Bilo da je turističko ili poslovno putovanje u Ajndhoven ono što može videti u Ajndhovenu je i rimokatolička Crkva Svete Katarine koja se nalazi u samom centru grada. Crkva je posvećena Svetoj Katarini iz Aleksandrije.

Na tom mestu se ranije nalazila istoimena stara crkva koja je bila redovna meta ratnih operacija.

Izgradnja sadašnje Crkve Svete Katarine počela je 1861. godine a završena 1867. godine. Najupečatljivija karakteristika ove crkve su dve kule koje su visoke 73 metra.

Crkva je bila veoma oštećena tokom bombardovanja 1942. godine i 1944. godine. Nakon rata ona je restaurirana tako da su između ostalog stari prozori crkve zamenjeni vitražima.

Od 1972. godine crkva je nacionalni spomenik.

3. DAF Muzej

sta posetiti u ajndhovenu

Za ljubitelje automobila biće pravo zadovoljstvo obići Muzej DAF.

Zgrada u kojoj se nalazi muzej je zapravo i sama industrijski spomenik. Sagrađena je 1884.godine kao pivara „De Valk”.

To je bila najveća pivara u Ajndhovenu dugi niz godina. Sa leve strane te zgrade je 1893.godine dozidana zgrada sa kancelarijskim prostorom a 1920. godine je sa desne strane zgrade izgrađen silos sa dizalicom.

Ono što je značajno pomenuti je to, da je 1993. godine u ovu zgradu smešten Muzej Daf. Muzej obiluje DAF vozilima tako da će se vašem pogledu tamo nuditi mnogi automobili uključujući sportse i prototipovi (uzorci) automobila.

Mnogi od uzoraka-prototipova automobila koje ćete videti u Ajndhovenu u muzeju DAF nikada nisu ušli u proizvodnju. Primer za jedan takav prototip je kraljevski plaža automobil koji je dizajnirao Giovanni Michelotti.

Deo muzeja je posvećen za veliku kolekciju kamiona, autobusa i specijalnih vozila kao što su vojni kamioni, zatim vatrogasna vozila, mikser sa dizalicom.

Na prvom spratu muzeja nalazi se pregled istorije automobila DAF-a. Čitava lepeza rzličitih DAF vozila nudiće se vašem pogledu ukoliko zavirite u ovaj muzej.

4. Savremena umetnost – Flying Pins

Ukoliko planirate posetu Ajndhovenu, ono što neizostavno treba videti u Ajndhovenu je i Flying Pins. Flying Pins predstavlja javnu postavku- vajarsko delo koju su dizajnirali vajari Claes Oldenburg i Coosje Van Bruggen koje je otkriveno 31. maja 2000. godine.

Flying Pins se nalazi na čelu John F. Kennedylaan na južnoj strani ulice ugao Fellenoord.

Ta postavka zapravo predstavlja loptu za kuglanje sa deset letećih čunjeva-kegli. Pomenuti umetnici su došli na ideju da stvore takvo delo jer su videli kuglanu u aveniji John F. Kennedylaan.

Najviša tačka ovog umetničkog dela je visoka 8,5 m a lopta ima prečnik 6,7m.

5. Stari toranj u Ajndhovenu (Oude Toren)

putovanje u ajndhoven

To je zapravo stara kula i deo stare crkve Svetog Petra (14. – 15. vek) koja je sačuvana do danas.

Blizu nje se danas nalazi groblje gde je sahranjen Frits Philips.

Nakon rušenja ove crkve nekoliko stotina metara zapadno od tog mesta izgrađena je nova crkva  Svetog Petra.

Stari toranj je naionalni spomenik.

6. Lichttoren ili Svetlosni toranj

Ono što je zanimljivo a možete posetiti u Ajndhovenu jeste Svetlosni toranj koji se nalazi  pored zgrade Bela Dama.

Toranj je zanimljiv po tome što je na njegovim poslednjim spratovima Philips testirao sijalice tako da je po tom događaju i nazvan.

Dok se budete šetali ulicama Ajndhovena i naićićete sigurno i  na zdanje koj liči na pečurku ili leteći tanjir. To zdanje je futuristička građevina Evoluon i napravljeno je 1966. godine povodom rođendana Philipsa.

Koje još znamenitosti treba videti u Ajndhovenu?

7. De Admirant

ajndhoven holandija

Ono što pored mnogih znamenitosti možete videti u Ajndhovenu jeste i najveća zgradu u tom gradu -De Admirant.  Zgrada je visoka 105 metara.

8. Witte Dame (Bela dama)

Bela Dama se nalazi preko puta zgrade De Admirant. To je ranije bila radio fabrika, međutim, danas se unutar nje nalazi javna biblioteka i Dizajnerska akademija.

Provod u Ajndhovenu

sta raditi u ajndhovenu

Ono što može naročito interesovati mlade, kao i stariju populaciju mladu duhom,  jeste provod koji mogu iskusiti u Ajndhovenu brojnim barovima i kafićima.

Kafić, barovi i noćni klubovi  i u centru grada  su puni  i rade do dva  sata ujutru a  vikendom čak do četiri sata ujutru.

Četvrtak je rezervisan za studentske večeri a provodse  može produžiti i do nedelje.

Odputujte u Ajndhoven gde ćete još iz aviona videti drugačiji svet od onog u kojem živite, redove divnih kuća sa majušnim baštama, sve nalik jedna drugoj, cigle braon boje, odsjaj meseca u močvari, na Vama je samo da uživate a putno osiguranje za Holandiju nemojte da zaboravite jer je tu da se brine o Vama.

putno osiguranje

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *