Berlin: Top 10 Mesta Koje Treba Videti

Berlin je kosmopolitski grad burne istorije i dinamičnog noćnog života. Berlin je popularna i atraktivna turistička destinacija, ali i mesto za život. Ovo su top 10 mesta koja treba videti u Berlinu, uključujući sve zanimljivosti o njemu, kao i saveti kako se provesti i šta je sve potrebno za ovo putovanje.

Berlin je grad koji privlači mlade ljude, na prvom mestu umetnike, iz čitavog sveta. Berlin je grad muzeja, parkova i savršeno organizovanog gradskog prevoza – visitberlin.de

Odlike Berlina

berlin

Savezna Republika Nemačka se sastoji iz 16 saveznih pokrajina. Glavni i najveći grad svih tih pokrajina je Berlin. Berlin se inače vodi i kao država. Isti takav status grad-država imaju Hamburg i Bremen.

Berlin je drugi grad po veličini u EU. Prema poslednjem popisu iz 2015. godine, Berlin broji 3.610,156 stanovnika.

Berlin je podeljen na 12 gradskih opština.

Berlin je podeljen na istočni i zapadni deo. U periodu između 1949. godine i 1989/1990. godine, Berlin je i fizički bio podeljen na dva dela ogromnim zidom koji je srušen od strane lokalnog stanovništva.

Za vreme II Svetskog rata, preko 70% Berlina je bilo razrušeno.

Berlin se prvi put spominje u istorijskim spisima 1244. godine.

Berlin je grad za nijansu hladniji u odnosu na Beograd i odlikuje ga umerenokontinentalna klima.

Grad je smešten na rekama Špreji i Hafel.

Putovanje do Berlina

berlin sta posetiti

Beograd je od Berlina udaljen 1.250 kilometara. Uglavnom se iz Srbije do Berlina putuje preko Mađarske, Slovačke, Češke. Put je savršen, a putarine kroz Nemačku se ne plaćaju jer su puteve gradili logoraši.

Aerodrom Tegel je udaljen 8 kilometara severozapadno od centra Berlina, a Šenfeld (Schönefeld) je udaljen 18 kilometara jugoistočno od centra Berlina.

Autobusi koji saobraćaju između grada i aerodroma su redovni, a karta jeftina.

Direktan let Beograd-Berlin traje 1 sat i 50 minuta. Cena povratne karte sa kompanijom AirBerlin je 216 evra, a sa AirSerbia-om 226 evra.

Pozivni broj za Berlin sa predbrojem za Nemačku je +49 (0) 30

Beograd i Berlin pripadaju istoj vremenskoj zoni.

Ovde možete videti dugoročnu vremensku prognozu za Berlin.

Zanimljivosti  o Berlinu

sta videti u berlinu

Berlin broji preko 1.700 mostova, što je više mostova nego u Veneciji. Ako želite da upoznate za kratko vreme veći deo Berlina, najbolje sredstvo je upravo rečni kruzer.

Najduža ulična galerija na svetu je zapravo deo berlinskog zida na istoku grada. Zid su oslikali umetnici iz čitavog sveta.

Berlinski TV toranj, smešten na trgu Aleksanderplac, je najviša građevina u Nemačkoj, i spada u jednu od viših u Evropi (368 metara sa antenom). Sa tornja se pruža panoramski pogled na Berlin. Preko milion turista poseti toranj svake godine.

Berlin poseduje dva zoo-vrta, jedan u istočnom i drugi u zapadnom delu grada. Jedan zoo-vrt je star preko 150 godina, a drugi brine o najvećem broju zoo-životinja u Evropi.

Oko 44% Berlina je u znaku parkova i zelenih površina za rekreativno provođenje vremena.

Pod zaštitom UNESCO-a se nalaze tri arhitektonska kompleksa i građevine – Muzejsko ostrvo (Museumsinsel), parkovi i palate u Potsdamu i Moderne stambene zgrade (Modernism housing estates).

Berlin je jedini grad na svetu koji poseduje tri operske kuće – Berliner Staatsoper, Deutsche Oper Berlin i Komische Oper Berlin.

Berlin je domaćin velikom internacionalnom Festivalu piva (Berliner Bierfestival). Festival traje tri dana, a za to vreme se može birati između 2.000 vrsti piva!

Berlin ima više muzeja nego kišnih dana. Oko 180 muzeja je otvoreno tokom čitave godine. Godišnje kroz muzeje prođe više od 15 miliona ljudi. Kompleks Muzejsko ostrvo je najveći muzejski kompleks na svetu.

U Berlinu se nalazi najveći kompleks za šoping u kontinentalnoj Evropi – KaDeWe. Ovaj tržni centar čini 60.000 kvadratnih metara.

Znamenitosti Berlina

sta raditi u berlinu

Berlin je najmlađi grad u Evropi, osnovan u 12. veku.

Ukoliko želite da razumete I i II Svetski rat, kao i Hladni rat, bolje destinacije od Berlina nema. Ukoliko želite da shvatite svoj položaj u Evropi, takođe je Berlin jedna od nezaobilaznih destinacija za posetiti.

Biti alternativan i avangardan u Berlinu nije problem, kao npr. u Srbiji, već predstavlja i veliki plus.

Berlin je univerzitetski centar čije fakultete i smerove pohađaju ljudi iz čitavog sveta.

1. Brandenburška kapija – simbol jedinstva

poseta berlinu

Simbol Berlina je čuvena trijumfalna Brandenburška kapija. Radi se o neoklasičnoj građevini kojoj je u osnovi uzor kapija Akropolja – Propileji.

Sagrađena 1791. godine, predstavljala je jednu od nekoliko kapija kroz koje se prolazilo da bi se ušlo u Berlin.

Smeštena na Pariskom trgu, visoka je 26 metara i čine je 12 dorskih stubova. Za njenu izgradnju je zaslužan kralj Fridrih Vilhelm II i arhitekta Karl Gotard Langans.

Brandenburška kapija predstavlja „granicu“ između zapadnog i istočnog dela grada.

Prostor oko kapije je zatvoren za saobraćaj i parkiranje.

2. Pariski trg

brendenburska kapija berlin

Glavni i najlepši trg u Berlinu je Pariski. Trg je dobio ime nakon što su pruske trupe i alijansa okupirale Pariz 1814. godine. Znači, naziv je dobio u ime pobede nad Napoleonom.

Na samom Pariskom trgu se nalazi Ambasada Francuske, Ambasada Amerike, Akademije umetnosti i luksuzni hotel Adlon.

U blizini Pariskog trga se nalazi zgrada Rajhstag i Memorijalni centar ubijenih jevreja.

3. Rajhstag – Parlament i ogledalo nemačke istorije

berlin putovanje

Rajhstag je nemačka reč za parlament, skupštinu. Danas je ta reč zamenjena za reč bundestag, dok se rajhstag odnosi samo na zgradu parlamenta.

Potreba za zgradom Rajhstag se javila u 19. veku. Na izgradnji se radilo deset godina, u periodu između 1884. i 1894. godine. U Rajhstagu se zasedalo sve do 1933. godine kada je zgrada izgorela u podmetnutom požaru.

Zgradu su zapalili Nemci u želji da za to nabede i optuže komuniste.

Za vreme II Svetskog rata, zgrada nije imala nikakvu funkciju osim što je Staljin doživljavao kao simbol nemačke moći.

Britanski arhitekta Norman Foster je radio na rekonstrukciji Rajhstaga u periodu između 1994. i 1999. godine kada je zgrada opet otvorena za zasedanja.

4. Aleksanderplac – centar Berlina

sta sve posetiti u berlinu

Aleksanderplac je veliki trg i ulica gde se nalazi početna staniza za metro, ali i pomenuti televizijski toranj.

Aleksanderplac se nalazi u centru Berlina. Naziv je dobio prema nalogu kralja Frederika Vilijama III nakon posete ruskog cara Aleksandra I.

Televizijski toranj je po veličini druga građevina u EU. Sagrađen je 1969. godine i lako je vidljiv iz svih delova Berlina.

Ovde se takođe nalazi prestižni hotel Park Inn i Svetski sat koji se sve vreme okreće i pokazuje tačno vreme svuda u svetu.

5. Berlinska katedrala – najveća crkva u gradu

sta obici u berlinu

Berlinska katedrala je sedište protestantske crkve u Nemačkoj.

Istorija katedrale seže u daleki 15. vek i godinu 1465, kada je na mestu sadašnje katedrale bila izgrađena katolička crkvica. Crkva postaje protestantska u 16. veku.

Crkva je u dva navrata bila rušena i podizana, sve dok 1894. godine nije postavljen kamen temeljac za sadašnju katedralu.

Zvanično je izgradnja Berlinske katedrale završena 1905. godine.

Katedrala je impresivna i vidni su uticaji raznih arhitektonskih stilova na njen konačni neorenesansni izgled.

6. Potsdamer plac ili trg – nekadašnje srce Berlina

berlin sta posetiti

Potsdamer plac je ogromni trg i saobraćajno čvorište Berlina. Za vreme II Svetskog rata su zgrade i kuće u njegovoj okolini bile razrušene do temelja.

Zid je decenijama delio Potsdamer plac na dva dela – istok i zapad.

Danas se ovde nalazi moderna arhitektonska zgrada – predstavništvo preduzeća Sony u Evropi. Zgrada podseća na čelične i staklene građevine iz Dubaija.

Čuveni festival autorskog filma Berlinale se održava na Potsdamer placu. Tu se nalaze Filmska akademija i Muzej filma.

Nekada izolovano, danas „staro“ srce Berlina Potsdamer plac kuca ubrzanim ritmom.

Na periferiji Berlina se nalazi gradić Potsdam, nekadašnja pruska prestonica. Gradić je poznat po očuvanim dvorcima i vrtovima.

7. Dvorac Šarlotenburg – veličanstveni dvorac

dvorci u berlinu

Šarlotenburg je sagrađen kao letnja rezidencija prve pruske kraljice Sofije Šarlot krajem 17. veka. Njeni naslednici su stalno menjali izgled dvorca, u zavisnosti od trenda u arhitekturi.

Domaninatni stilovi su barok i rokoko.

U dvorcu se nalaze impozantne kineske slike. Preko puta dvorca je smešten Muzej Šarlotenburg. U dvorištu se nalazi i mauzolej kraljice Luize.

Muzeji u Berlinu

Berlin je grad umetnika, standardnih i uličnih galerija, stalnih izložbi i performansa.

Berlin je grad  raznovrsnih muzeja – istorijski muzeji, muzeji konceptualne i avangardne umetnosti, ekstravagantni i alternativni muzeji itd.

8. Muzejsko ostrvo na reci Špreja

muzeji u berlinu

U centru Berlina, na ostrvu reke Špreje, smešteno je pet muzeja.

Muzejska ostrva su pod zaštitom UNESCO-a.

Poseta Muzejskom ostrvu predstavlja svojevrsno putovanje kroz arheološke iskopine Evrope i Bliskog istoka.

Muzeje su gradili pruski kraljevi. Njihove lične kolekcije su postale otvorene za javnost 1918. godine.

Stari muzej (Altes Museum) je sagrađen između 1823. i 1830. godine. Arhitekta ove klasicističke građevine je Karl Fridrih Šinkel. U muzeju se nalaze artefakti starog sveta i umetnine, najviše iz doba grčke i rimske Antike.

Novi muzej (Neues Museum) je izgrađen 1859. godine od strane Augusta Štilera.

Zgrada je bila skroz uništena tokom II Svetskog rata, tako da se na njenoj obnovi dugo radilo, te je 2009. godine ponovo otvorena.

Ovde se nalaze umetnine i artefakti iz Egipta, iz doba papirusa, doba praistorije i doba Antike. Glavna atrakcija je bista Nefertiti.

Stara nacionalna galerija (Alte Nationalgalerie) je izgrađena 1876. godine.

Ovde su vidljivi svi stilovi, preko impresionizma do realizma. Što se tiče kolekcija, one su u znaku 19. veka i perioda između Francuske revolucije i I Svetskog rata.

Muzej Bode (Bode Museum) je sagrađen između 1887. i 1904. godine. U njoj su izložena blaga vizantijske umetnosti. Kako se zgrada nalazi na samoj obali, ukoliko plovite rekom čini se kao veliki brod.

Pergamonski muzej (Pergamon Museum) je najposećeniji muzej u Berlinu. Ovde se nalaze rekonstruisane građevine poput Kapije tržnice iz Mileta, Kapije Ištar, Pergamonskog oltara Zevsa itd.

9. Nemački istorijski muzej

putovanje u berlin

Muzej je u znaku 2.000 godina duge nemačke istorije.

Ne plaća se ulaznica za izložbu koja je posvećena Holokaustu.

Ovde možete saznati sve što želite o istoriji Nemačke, o razvoju njene politike, filozofije, nauke, ekonomije i sl.

10. Berlinski zid

sta raditi u berlinu

Dugi niz godina je Berlin delio zid dužine 167 kilometara na dva dela – istok i zapad.

Zid je predstavljao fizičku podelu Istočne i Zapadne Nemačke, komunizma i zapadnog kapitalizma.

Ljudima je bilo zabranjeno da prelaze iz jednog dela Berlina u drugi. Između 136 i 209 ljudi je bilo ubijeno u pokušaju da pređe zid.

Zid je zvanično srušen 9. novembra 1989. godine.

Tačka Čarli

berlinski zid

Jedino mesto gde su ljudi mogli da prolaze iz jednog dela Berlina u drugi je ostalo upamćeno kao Tačka Čarli. Naravno, tu su mogla proći vojna i diplomatska lica, i eventualno strani državljani.

Tačka Čarli je bila i ostala simbol Hladnog rata. Nedaleko od tog „otvora“ na zidu se nalazi i muzej posvećen istoriji berlinskog zida i Tački Čarli.

Grafiti i street art

kako se provesti u berlinu

Berlin je Meka za ljubitelje grafita i uličnih crteža.

Berlinski zid predstavlja ogromno platno za umetnike iz čitavog sveta.

Nekonvencionalna i ulična umetnost krasi svaki ćošak Berlina, tako da i ako ne volite takav vid umetnosti, zavolećete ga kada se budete šetali Berlinom.

Noćni život u Berlinu

zurke u berlinu

Mnogo je razloga zbog kojih treba posetiti Berlin, a dobar noćni život je jedan od razloga.

Bez obzira kakvu muziku slušate ili kakav ambijent i atmosferu volite, Berlin Vam to može pružiti – clubmatcher.de

Veliki broj žurki se u Berlinu održava u prostorijama starih fabrika i zgrada, naravno, enterijer tih prostorija je uređen i prepun avangardnih umetnina.

Neki od distrikta poznatih po dobrom noćnom životu su – Augustrasse, Osthafen, Kreuzkölln, Kollwitzplatz itd.

Kada su „troškovi“ noćnog života u pitanju, Berlin je isti ili za nijansu skuplji u odnosu na Beograd.

Iz godine u godinu se razlozi za dolazak u Berlin povećavaju kako i sam grad raste.

Berlin je danas siguran grad, ipak za preporuku je da se pre polaska obavezno osigurate sa putnim osiguranjem.

osiguranje-baner

Saznajte bitne informacije o Nemačkoj pre putovanja.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *