Feng Shui: Uređenje kuhinje

Feng shui kao drevna kineska prostorna filozofija, smešta baš kuhinju u centar zdrave i srećne porodice koju prati blagostanje. Kuhinja kao mesto okupljanja porodice i prostor za pripremu hrane koja puni energijom naša tela pravo je mesto odakle počinje uređenje doma.

Da li će odnosi u vašoj porodici biti harmonični, materijalno stanje zadovoljavajuće a vi zdravi zavisi  u najvećoj meri od kuhinje.

Ključne su suprotnosti i u kuhinji

Na prvi pogled čitav feng shui, svo pakovanje, prepakivanje, merenje, određivanje strana sveta i planiranje može da deluje kao da pokušavate da složite Rubikovu kocku (sa povezom preko očiju). Ipak nije tako teško ako pratite osnovne korake.

Ključni princip za feng shui jesu suprotnosti. Jin i jang, vatra i voda, toplo i hladno. Upravo je to polazište i za uređenje kuhinje i ako tu pametno posložite stvari završili ste pola posla.

Ono što je dobro jeste da čak i ako položaj vaše kuhinje ili aparata nije idealan, uz vrlo male izmene možete da ga popravite.

Položaj kuhinje koji treba odabrati

Feng shui kaže da položaj kuhinje u stanu nikako ne bi smeo da bude odmah naspram ulaznih vrata već zavučeniji i što dalje od njih.

Ukoliko je moguće treba izbeći to da se kuhinjska vrata vide odmah sa ulaza u stan/kuću jer to negativno utiče na probavni sistem ukućana ali i na utisak koji vaši gosti imaju kada vam dođu na ručak ili večeru.

Ukoliko vaša kuhinjska vrata ipak jesu vidljiva sa ulaza a sama kuhinja u isturenom delu stana, feng shui daje rešenje za to.

Možete nekom običnom zavesom sa perlicama vizuelno da izolujete kuhinju i učinite je daljom od ulaza u stan/kuću.

Položaj kuhinjskih aparata

Ovde već dolazimo do prave partije tetrisa. Kako god da je vaša kuhinja postavljena, najbitnije je da unutar kuhinje stvari budu na mestu.

Krenimo od šporeta. Šporet je apsolutno najvažnije mesto u kuhinji. Na njemu se priprema hrana za učesnike i od njega zavisi finansijski uspeh porodice. Idealno bi bilo da šporet ne gleda prema zidu već da onom ko kuva omogućava da vidi svakoga ko ulazi u prostoriju bez okretanja.

Ipak ako je to slučaj, feng shui koristi ogledala. Okačite iznad šporeta što veće ogledalo možete kako prostor delovao vizuelno veći a kuvar mogao da nadgleda šta mu se dešava na „radnom mestu“.

Sledeće što je važno jeste da sve ringle koristite podjednako. To podstiče dobijanje novca iz različitih izvora i smanjuje vašu finansijsku zavisnost. Naravno možete poboljšati svoju finansijsku nezavisnost i na druge načine osiguranom štednjom ili pametnim ulaganjima.

Šporet, kao i čitav matriks oko položaja prostorija ili uređaja može samo da vam pomogne da energija, koja je svaralac svega u vašem životu, protiče neometano.

Šporet treba pažljivo postaviti u odnosu naročito na sudoperu i frižider. Ova tri uređaja treba da formiraju trougao i po mogućstvu da budu bar po 2 metra udaljeni jedan od drugog kako bi se podstakao toko voda-drvo-vatra koji utiče na produktivnost. Posebno pazite da šporet i sudopera ne budu jedan pored drugog.

Ako vaš prostor ne dozvoljava ovakav raspored, koristite nešto zeleno, biljku ili prostirku da popravite položaj ova tri kuhinjska uređaja.

Bilo bi dobro da sudopera stoji ispod prozora jer kroz prozor dolazi pozitivna, yang energija i „prelazi“  na vaše suđe.

Kad smo kod prozora, što više prozora imate u kuhinji to bolje. Feng shui pravilo je da postoje bar dva prozora u kuhinji. Ipak dešava se da neke kuhinje nemaju nijedan.

I to se rešava, kvalitetnim izvorom veštačkog svetla ili ogledalima.

Neuredna kuhinja – nedozvoljeno

Podrazumeva se da kuhinja treba da bude čista i sređena zbog higijene i pripremanja hrane koje se tu dešava.

Dodatno feng shui kaže da neuredna kuhinja, nedovoljno čista kuhinja, neoprani sudovi, i pokvareni uređaji privlače lošu finansijsku situaciju i uzrokuju gubitke. Nečistoća bilo koje vrste može da upropasti vaše želje za uspehom.

Razmislite ponovo pre nego vam se nagomila još jedna „tura“ sudova.

Kako postaviti predmete u kuhinji

Noževe sklonite u fioke, nikako ih ne smete držati na radnoj površini jer tako izazivate neslogu među ukućanima. Same fioke i ladice držite zatvorenim.

Na kuhinjski sto valja staviti posudu sa voćem jer se tako podstiče obilje i blagostanje u porodici.

Koje boje odabrati za kuhinju

Kuhinje su „najbolje“ kada njima dominira boja drveta, bež ili svetlo zelena. Za izbegavati su plava (donosi finansijske poteškoće), crvena (podstiče svađu) i narandžasta kuhinja (podstiče spremanje kalorične hrane i vodi višku kilograma).

U slučaju kuhinja boje se kombinuju sa stranom sveta na kojoj se nalaze. Ukoliko je kuhinja na južnoj strani pod uticajem je elementa vatra i možete slobodno da podivljate sa crvenim elementima i jakim bojama. U ovom slučaju je dozvoljena svaka boja osim plave i crne.

Ako je kuhinja na jugozapadnoj ili severoistočnoj strani ili se nalazi u središtu stana ili kuće, možete da se razigrate jakim bojama uz izbegavanje bele, plave i crne.

Kuhinja na zapadnoj strani traži malo pažnje da se izbalansira glavni element vatra, sa metalom koji vlada zapadom. Idealne boje su bela, siva i tople zemljane boje. Isto važi i za kuhinje na jugozapadu.

Kuhinje koje su na severu pod uticajem su elementa voda koji valja podstaći u ovom slučaju belim, plavim, crnim ili sivim tonovima. Kuhinje na istoku ili jugoistoku traže zelenu ili braon boju kao odraz svog glavnog elementa zemlje.

Deluje kao dosta posla ali je trik u detaljima. Samo male izmene i podešavanja u vašem domu proizvešće pozitivne promene za vašu porodicu i blagostanje koje ste teško mogli da zamislite. Uverite se i sami. A svakako za peporuku je i životno osiguranje.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *