fbpx

Kako sa malo novca urediti dečiju sobu?

Da bi se mališani osećali sretnim i voljenim u potpunosti, treba im organizovati prostor za spavanje, igru i učenje. Čin sređivanja sobe je podjednako uzbudljiv kako za roditelje, tako i za njihovu decu.

Boje, boje i boje

soba sa igrackama

U zavisnosti da li imate dečaka ili devojčicu, zavisi i boja koja će dominirati u dečijoj sobi, počevši od zidova.

U poslednje vreme su popularni stikeri i 3D tapete, a izbor je prebogat bilo kada su motivi (apstraktni, cvetni, iz crtaća…) u pitanju, bilo veličina stikera/tapeta. Ukoliko se odlučite za taj način dekorisanja zidova, najbolje je da podloga zida bude u što neutralnijoj nijansi jer u suprotnom ćete dobiti efekat neartikulisanog šarenila.

Plava, zelena i ljubičasta boja zidova će učiniti da soba deluje veće, a narandžasta, crvena i žuta utiču na stvaranje prijatne i vesele atmosfere. Na belom plafonu možete oslikati ili zalepiti fluorescentne stikere u obliku zvezdi, sunca i meseca.

Roditelji koji se uzdaju u slikarsku notu svog deteta mogu mu dopustiti da samo oslika deo zida, ili da mu pomognu u tome. Uostalom, uvek možete uramiti dečije crteže i zakačiti na jedan deo zida ili razbacati svuda po sobi.

Gledajte da sredstvo kojim farbate dečiju sobu ne bude toksično. Vodoperive akrilne boje su topla preporuka.

Monotonu belu zavesu uvek možete ukrasiti šarenolikim dugmićima, trakama, nakitom, pom-pom dodacima. Najbolje bi bilo da dečija soba bude ispunjena svetlošću tokom dana, a leti okupana suncem (to već zavisi od veličine prozora i pozicije sobe u domu).

Tematsko sređivanje sobička

krevet u obliku broda za vase dete

Pre nego što bilo šta krenete da radite, razmislite o temi sobe i čitav proces uređivanja „podredite“ toj temi. Temu izaberite u dogovoru sa vašim detetom.

Teme variraju od džungle, mora, princezinog dvora, piratskog broda ili su inspirisane nekim crtanim filmom. Jedna od popularnijih tema jeste Hari Poter.

Ne morate kupovati skup nameštaj koji striktno odgovara temi, dovoljno je da detaljima i oslikavanjem dođete do tog efekta. Jeftinije je kupiti adekvatnu posteljinu nego krevet koji podseća na princezinu kočiju ili automobil.  Jeftinije je kupiti lampu, luster ili tepih koji odgovara temi Alise u zemlji čuda, nego da kupujete preskupe izuvijane ormane i stolove.

Na običnom krevetu nabacajte jastuke raznih boja ili odgovarajućih motiva i oblika. Možete i sami da se igrate dekorisanjem i preoblikovanjem starih jastuka.

Originalnost

usteda prostora u decijoj sobi

Ako nemate para da kupite novi krevet, možete uvek prefarbati stari i osvežiti ga novim prekrivačem. Takođe možete prefarbati ormane i stolove.

U poslednje vreme je veoma popularna i pristupačna varijanta izrade kreveta i stolova od paleta. Krevet napravljen od palete se oblaže mekanim dušekom tako da između njega i standardnog kreveta nema razlike.

Gledajte da u sobi nemate višak nameštaja koji guši kreativni prostor mališana. Bolje razbacati igračke na sve strane nego imati ormane na sve strane. Uostalom, zna se odakle izlaze baba-roge.

Ivice nameštaja bi trebalo da budu zaobljene kako se deca ne bi povređivala, a na utičnice se stavljaju zaštitnici.

tematsko sredjivanje sobe

Ukoliko je u sobi visoko postavljen plafon, ne bi bilo loše da napravite odvojenu i podignutu galeriju za spavanje (tako uštedite i na prostoru za igru). Kreveti na sprat su naročito praktični za porodice koje imaju više od jednog deteta.

Neka police budu svuda po sobi (visina preko jedan metar), a na policima poređajte knjige i igračke.

Postavite ljuljašku u sobi.

Razbacajte svuda po podu malene hoklice ili šarenolike tabureje, neka deca imaju gde da prime goste i posluže ih imaginarnim čajem i plastičnim kolačima.

Gde sanjaju igračke?

sredjivanje sobe

Tokom dana je sasvim normalno da su igračke razbacane po kući (i oko kuće) i da im se ne zna mesto boravka. Pre nego što deca odu na spavanje, i igračke treba pripremiti za san, ali ne moraju nužno tokom noći završiti u nekoj ružnoj kutiji.

Običan ormarić sa tapetama obloženim policama, uramljeni ormarić, kućica-orman na visini, donje police na ormanu u dnevnoj sobi, mreža za plišane igračke, fioke na točkiće koje se drže ispod kreveta, metalne, plastične i providne kopre koje možete zakačiti da vise na zidu, sve su to mesta na kojima možete odložiti igračke kako bi se odmorile i spremile za novu igru.

Magični detalji

decija soba u roze boji

Ubacite ogledalo u dečiju sobu. Bilo da je zakačen na zid, orman ili komodu, obavezan je zanimljiv ram napravljen od npr. prefarbanih igračaka. Ili postavite tri okrugla ogledala tako da podsećaju na glavu Mikija Mausa.

Ukoliko je vaša soba spojena sa dečijom, napravite između soba specijalni prolaz (kao u filmu Narnija), tako da kada mališan otvori orman, naći će se kod vas.

Od vatice napravite oblake ili od papirnih lanterni balone koji vise sa plafona.

Iskoristite skejt kako bi napravili čiviluk za dečaka, ili nisku komodu pretvorite u kuhinjicu za devojčicu (ringle napravite od izolir trake).

Ukrasite sobu kreativnim „memo“ tablama za poruke ispunjene ljubavlju.

Čini se da je ipak najbitnije da uključite vašu decu u preuređivanju sobe, jer na kraju krajeva, to je kutak u kome oni odrastaju a ne vi.

Mislite na vašu decu i malo kasnije, predlog je mešovito životno osiguranje, koje je nesto najbolje vezano za budućnost.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *