Kako zaštititi automobil od krađe: 8 sigurnih saveta za Vaš auto

Ne samo u Beogradu, statistika govori da je dodatna zaštita neophodna. Naime, izračunato je da na teritoriji glavnog grada čak 3 automobila budu ukradena dnevno. Evo na koji način ćete zaštiti vaš automobil.

Imati automobil u domaćinstvu na neki način je kao imati novog člana porodice kojeg morate i adekvatno zaštititi.

Ništa na svetu ne može biti apsolutno sigurno (osim poreza i smrti ako ste kejnzijanac). Tako ne postoji ni apsolutna zaštita vašeg automobila. Baš zato je izuzetno važno da preuzmete sve moguće korake kako bi verovatnoća da automobil bude ukraden ili oštećen bila svedena na minimum.

Krađa automobila je sve unosniji „zanat“ kako u Evropi tako i u svetu. Kradljivci ne gube vreme da se usavršavaju i prate sve što se u automobilskoj industriji dešava.

kako zastiti auto od kradljivaca

Tipovi zaštite automobila se generalno mogu svrstati u tri grupe:

1. kasko osiguranje, kao najbolji vid zaštite,

2. elektronska i

3. mehanička zaštita.

Predstavićemo ukratko sva tri vida. Ne postoji opšta preporuka za koji se vid zaštite odlučiti već da se obično preporučuje kombinacija sva tri. Pokazalo se kao efikasno da pored uplaćenog kasko osiguranja imate i alarm i neki od mehanizama za blokadu volana ili menjača.

Kasko osiguranje je najpouzdaniji vid obezbeđenja koji važi u onim najdramatičnijim slučajevima kada je auto zaista ukraden.

U tom slučaju osiguravajuća kuća za koju ste se odlučili isplaćuje vam premiju osiguranja koja je u skladu sa tržišnom vrednošću vašeg automobila u trenutku kada je ukraden. Jasno, premija ne mora i najčešće nije u visini iznosa koji ste zaista platili za svoj auto.

Zato je najpovoljnije kasko osiguranje u Srbiji, najbolja preporuka.

Važno je razlikovati kasko osiguranje od obaveznog auto osiguranja.

Dok je kasko osiguranje dobrovoljno i zavisi od želje vlasnika vozila da se zaštiti od krađe ili havarije na vozilu, obavezno auto osiguranje deluje u slučaju da vlasnik osiguranja načini štetu drugom licu (npr. u slučaju sudara), u tom slučaju osiguravajuća kuća vlasnika automobila koji je prouzrokovao štetu isplaćuje premiju osiguranja licu kome je šteta načinjena.

Dok u slučaju da vlasnik automobila pored obaveznog auto osiguranja poseduje i kasko osiguranje, može da računa da će mu osiguravajuća kuća nadoknaditi štetu na vašem vozilu.

Pre no što se odlučite za kupovinu kasko osiguranja, proučite ponudu na našem tržištu, proučite kolika je premija osiguranja, kakvi su uslovi za delimično, dopunsko ili potpuno kasko osiguranje. Da li potpuno kasko osiguranje podrazumeva i osiguranje od rizika krađe automobila (što je najčešći slučaj) i sl.

Naoružajte se pitanjima i nađite savetnika za osiguranje koji će sva ta pitanja rešiti.

Ipak, ideja je da i ne dođe do potrebe za isplaćivanjem štete iz kasko polise. Kako se krađa ne bi ni desila, proučićemo nekoliko mogućih načina zaštite od krađe koje sami možete da izvedete.

1. Praktična pravila protiv krađe automobila

zastita automobila na najeftiniji nacin

Mehanička zaštita automobila podrazumeva niz različitih opcija, od dobrih vrata na garaži preko tajnih prekidača. Zatim, kandži i ostalih uređaja i trikova koji će odbiti potencijalne kradljivce.

Jedan od najočiglednijih saveta jeste da svoj auto smestite u garažu ukoliko ste u prilici. I to u garažu koja ima pouzdana vrata, jer nije redak slučaj da se automobili ukradu i odatle.

Drugi opšti savet jeste da čuvate ključeve od automobila i ne ostavljate ih u vozilu dok je ono u perionici ili kod majstora, osim ako u ljude koji dolaze u dodir sa vašim automobilom nemate potpuno poverenje. Razlog za to je čest slučaj da se ključevi vrlo brzo iskopiraju.

Ukoliko pak morate da ostavite vozilo parkirano na ulici, savetuje se da odaberete dobro osvetljeno mesto. U tom slučaju obavezno potražite dodatnu opremu za zaštitu od krađe. Takođe, predlaže se da pri parkiranju okrenete volan tako da se zaključa i spreči brzu krađu vozila.

2. Alarmom protiv krađe automobila

alarm najbolja zastita od kradje automobila

Svrha alarma jeste da omete lopova i zastraši ga pre no što uspe i da pokrene vaš auto. Nekada čak i samo nagoveštaj da u autu postoji alarm, poput nalepnice na prozoru ili trepćućeg crvenog svetla, odbija one malo strašljivije lopove koji bi pokušali da vam uzmu auto.

Iako možete da tako igrate na psihologiju, ipak se potrudite da nabavite što bolji alarm. Kad je reč o zaštiti vaše vredne četvorotočkaške imovine i razmislite da li biste baš na tome da štedite.

Neki od alarma koji se mogu naći na tržištu, nakon aktiviranja ne odaju zvuk već šalju upozorenje na mobilni telefon vlasnika.

Iako se alarmi nalaze na tržištu sa cenom od 20e budite slobodni da investirate i malo više novca za alarm.

Dakle, obezbedite sebi auto alarm.

3. Zaštita auta kroz Zeder ili blokadu volana

kako zastititi kola od kradje

Zeder se postavlja na volan i sprečava kradjivca da pokrene vozilo, da ga odgura ili odvuče sajlom. Reč je o uređaju čija je brava blindirana, postavlja se za svega desetak sekundi i ne oštećuje sam volan.

U poređenju sa blokadom menjača ili blokadom kočnica koje lako mogu biti prevaziđene, blokada volana se pokazala kao nešto efikasnija.

Postoje čak i navodi iz nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova da je broj slučajeva krađe automobila koji je imao kandžu na volanu upečatljivo mali.

4. Sprečite krađu prekidom struje

kako obezbediti auto od kradje

Uz kombinaciju sa alarmom ovaj sistem može da bude veoma efikasan. Prekidanjem struje možete pošteno da ometete i iznervirate lopova.

Potrebno je da ugradite tajni prekidač kojim isključujete struju i tako sprečavate mogućnost da motor proradi. Za ovaj vid zaštite automobila, preporučuje se da budete dosta kreativni i postavite prekidače tamo gde neće biti jasno uočljivi.

Jedna od ideja je i da postavite jedan pravi i par lažnih prekidača čijim bi se pritiskom aktivirala sirena ili neki drugi vid ometanja lopova.

Za instaliranje tajnih prekidača, dobro bi bilo da imate servisera. Postoje slučajevi kada se otkrije da servisi  rade direktno kao izvor informacija potencijalnim kradljivcima.

5. Graviranje stakala

graviranjem stakala do zastite od krađe

Ukoliko broj svoje šasije utisnete u staklo na automobilu budite gotovo sigurni da ćete smanjiti verovatnoću da vaš auto bude ukraden. Razlog je taj što čak iako vam ukradu auto i izgrebu broj šasije, zamena stakala se lopovima ne isplati budući da je reč o skupoj avanturi.

6. Izmeštanje OBD priključka

elektronska zastita automobila

OBD ili On board diagnostics, služi tome da vas u svakom trenutku izveštava o tome da li je sa vašim automobilom sve u redu i da vas upozori na eventualne probleme.

U novijim automobilima, izmeštanje OBD priključka može da vodi odličnoj zaštiti od lopova, budući da ih onemogućava da hakuju kompjuterski sistem vašeg automobila što praktično znači da ne mogu da ga pokrenu.

Kada lopov primeti da OBD priključak nije na standardnom mestu, najčešće odustaje od krađe jer shvata da će mu biti potrebno suviše vremena da pronađe gde se priključak zaista nalazi.

U slučaju premeštenog OBD priključka, ostaje im ona vrlo upadljiva mogućnost, da vaš automobil odšlepuju.

7. Satelitsko praćenje automobila

kaoje satelitsko pracenje je najbolja zastita od kradje automobila

Satelitsko praćenje automobila je još jedna pogodna varijanta za zaštitu vašeg automobila. Čak je reč i o modelu zaštite koji je relativno pristupačan. Ključ je u tome da uređaj za praćenje ugradite na što je skrovitije mesto moguće kako bi lopov bio što pre pronađen.

Nakon toga u svakom momentu preko laptopa ili mobilnog telefona možete da dobijate izveštaje o tome gde se nalazi vaš automobil, kakav je nivo goriva, da li se vrata otvaraju i tome slično.

Ovaj sistem može da vam pomogne da pratite i to kako se u saobraćaju osobe koje upravljaju vašim vozilom bilo da su članovi porodice ili možda zaposleni u vašoj firmi.

Prvobitno je satelitsko praćenje bilo namenjeno vlasnicima prevozničkih kuća nakon čega se našla namena ovom sistemu i u svrhe zaštite od krađe

8. Kako zaštiti automobil Elektronskim uređajima?

koje zakljucavanje automobila je najbezbednije

Elektronski ključ je uređaj koji je jedna od velikih prednosti novijih automobila. Reč je o uređaju koji nije klasični ključ, već više liči na privezak.

Funkcioniše tako što u sebi sadrži senzore koje automobil prepoznaje kako se vozač približava automobilu i seda za volan. Nakon toga sistem dopušta da se pritiskom na dugme motor startuje.

Samo posedovanje ovih ključeva u nekoj meri garantuje zaštitu od krađe budući da će lopovu biti nemoguće da bez ključa pokrene auto.

Ipak uvek mu ostaje opcija da ga odšlepa što nije nezabeležen slučaj ili da komplikovanim hakerskim mahinacijama prodre u srce kompjuterskog sistema vašeg automobila.

Čak se posebno i upozoravaju vlasnici automobila koji poseduju ovakav tip ključa da obavezno osiguraju automobil i nekim vidom mehaničke zaštite budući da sam elektronski ključ nije nesavladiv.

Naprotiv, u poslednje vreme, sve je više slučajeva uspešnih krađa ovakvih automobila kod nas ali i u regionu i svetu.

kako spreciri kompjutersku kradju automobila

Ono što takođe mogu, jeste da izmanipulišu kompjuterski sistem automobila. Tako da na daljinu mogu da kontrolišu kako će da rade kočnice ili kuda će da se okreće volan, kako se pali auto, uključuju svetla ili otključava auto.

Trenutkom kada sve ove komande pređu u ruke lopova, auto praktično prestaje da pripada pravom vlasniku.

Trudite se da pri ugrađivanju različitih instrumenata koji mogu zaštititi vaš automobil imate u vidu da je vreme koje stoji na raspolaganju lopovu često najvažniji faktor zašto će se ili neće odlučiti za krađu određenog automobila.

U proseku je potrebno ne više od tri minuta da lopov uđe u automobil i odveze ga.

S tim u vezi, vaš zadatak je da učinite da se samo vreme krađe oduži što je duže moguće i tako demotiviše lopova da sprovede delo do kraja.

U tim situacijama, kada napadne automobil koji je zaštićen na više načina, lopov najčešće odustaje i prelazi na lakši plen.

Obično važi da je, ukoliko je jedan sistem zaštite dugo na tržištu bez preteranih modifikacija, isti davno postao naučena lekcija za lopove.

Zato se preporučuje da budete izrazito kreativni, spremi da pratite trendove u svetu zaštite četvorotočaša i neosporno da pronađete najbolje kasko osiguranje za sebe.

Koji su najčešće krađeni automobili?

Ovo su samo  najbolji od načina koje možete koristiti da zaštitite svoj automobil. Ipak još jednom da ponovimo, ne očekujte da ovi sistemi uvek u potpunosti funkcionišu. Imajte na umu da svaki sistem zaštite automobila može biti „provaljen“.

Što se tipova automobila koji se najčešće kradu tiče, ne postoje pravila. Primećeno je da su često na meti lopova automobili marke Volkswagen ili Reno.

To znači da ove automobile lopovi odlično poznaju i da treba biti posebno dovitljiv ukoliko ste vlasnik jednog od ovih automobila.

Ipak to nije sve. Skupi automobili su logično izrazito primenljivi naročito ako su nemačkog porekla. To vlasnicima BMW, Audi ili Mercedesovih vozila može zadati popriličnu noćnu moru.

Iako su novi automobili poslastica, nisu jedini na meti lopova. Naprotiv. Čak se procenjuje da je više od 80 posto automobila koji se ukradu staro bar šest godina.

Često se čuje kako pripadnici nadležnih organa govore kako je ukraden auto praktično najbolje zaboraviti jer mu povratka nema. Najverovatnije je da će automobil biti ili raskomadan i prodat u delove ili ilegalno prodat u inostranstvu.

kako spreciti kradju automobila

Daleko ređe se dešava da za automobil traže otkup od vlasnika. Kako ne biste naknadno morali da mislite o tome preduzmite sve mere opreza i sprečite plaćanje previsoke cene u onoj meri u kojoj možete. To su neki od načina na koje možete zaštititi vaš automobil od krađe.

Ukoliko ste u mogućnosti, rešenje je najbolje kasko osiguranje, kontaktirajte zastupnika koji će naći najbolju ponudu posebnu za vaše potrebe i mogućnosti.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *