fbpx

Koji su najpouzdaniji automobili na svetu: Top 10 najpouzdanijih

Koji su najpouzdaniji automobili na svetu? Ovo je lista Top 10 najpouzdanijih automobila na svetu, azijskih, evropskih, kao i onih koji su stari 10 godina.

Pošto ljude u Srbiji izuzetno interesuje koji su to najpouzdaniji automobili na svetu, predstavljamo Vam tražene informacije iz sveta automobilizma.

Pred Vama je spisak od top 10 najpouzdanijih automobila na svetu. Bez obzira da li se rešite da kupite nov ili polovan automobil, sigurnost je ono o čemu se razmišlja na prvom mestu.

Čiji automobili su proglašeni najpouzdanijim

Prestižni portal i magazin za automobile Consumer Reports je objavio listu 27 najpouzdanijih proizvođača automobila za 2018. godinu. Portal svake godine pravi presek na osnovu ankete koju sprovodi među vozačima.

Među prvih pet se nalaze sledeći brendovi:

  1. Toyota
  2. Lexus
  3. Kia
  4. Audi
  5. BMW

Poslednji na listi su Cadillac, GMC i Ram. Anketirani vozači su se žalili i na Fiat vozila.

Ford se nalazi na 15. mestu, Volkswagen na 16. mestu, Mercedes-Benz na 14, a Porsche na 13. mestu.

Toyota se nalazi već pet godina na vrhu liste najpouzdanijih proizvođača automobila. Mi ćemo Vam ukazati prvo na pet najnovijih koji su se pokazali najpouzdanijim automobilima na svetu, a potom na pet starijih modela.

 1. Kia Niro

Južnokorejanci vole da eksperimentišu sa dizajnom i inžinjeringom automobila, a u tome dominira njihova kompanija Kia.

Ove godine su se na sajmovima pojavili sa hibridom Niro. Kia Niro je privukao pažnju Evropljana, te su sva proizvedena vozila rasprodata u rekordnom roku. Cena ovog automobila je 30.000 evra.

Kia Niro je prostrano i praktično vozilo koje ne troši puno. Kia Niro je porodični i komforni automobil, a kako nije glomazan, idealan je za gradsku vožnju. Prtljažnik možda na prvi pogled deluje nedovoljno veliki, ali je zapravo odlično organizovan zahvaljujući pregradama.

Za one koji nisu imali iskustvo vožnje hibrida, Kia Niro je idealno rešenje. Instrumenti su jasni i pregledni, ekran dovoljno veliki, a na centralnoj konzoli se nalaze prekidači za koje Vam neće trebati specijalni vodiči.

Kia Niro je nečujan tokom vožnje. Kada se upali, prvo startuje elektromotor, a potom kroz nekoliko minuta startuje i benzinski motor. Njegov benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem zapremine 1,6 litara raspolaže sa 105 konjskih snaga.

Ispod zadnjeg sedišta se nalaze litijumske baterije. Dok se vozite, tačno znate koji motor je uključen, kao i koliko je potrebno baterijama da se napune. Oba motora rade kada je automobil na auto-putu, dok je elektromotor upaljen tokom gradske vožnje.

Još jedan adut ovog vozila jeste ekonomičnost jer troši 5 litara na 100 kilometara. Ovo je izuzetno prodavan proizvod što potvrđuje da zaista spada u top 10 najpouzdanijih automobila na svetu.

2. Toyota Prius

Toyota Prius od 1997. godine proizvodi vrhunske hibridne automobile. Prius automobili su najprodavaniji hibridni automobili na svetu. Glavni aduti Prius automobila su ekonomičnost, udobnost, tehnologija, imidž. Japanci su definitivno top u svemu, pa i u automobilskoj industriji.

Toyota Prius automobili važe za automobile sa najmanjom potrošnjom energije, a najnoviji model Prius C je to samo potvrdio. Prius C je manja i alternativnija verzija prethodnih Prius vozila, a takođe je i jeftiniji. Toyota Prius C košta 20.000 evra.

Idealan je za gradsku vožnju i probijanje kroz gužvu jer je mali. Nečujan je prilikom većih brzina. Automobil je iznad svega veoma udoban, prvenstveno za vozača.

Trajnost i mogućnost punjenja nikl-metal-hibridnih baterija je znatno unapređena u odnosu na prethodne verzije. Prebacivanje rada iz elektromotora u benzinski motor je bestrzajno i nečujno iskustvo.

Prius vozila već godinama dobijaju pet zvezdica na testiranju sigurnosti Euro NCAP-a. Automobil Prius C je dobio najveću moguću ocenu za sistem upozorenja kod naglog kočenja. LED farovi odlično osvetljavaju put.

Nešto skuplji je Prius Plug-in. Kod nas se cena kreće oko 39.000 evra. Radi se o hibridnom vozilu čiji električni pogon (EV) produžava vožnju. Automobil je jednostavan za rukovanje i što ga češće punite, to ćete više uštedeti gorivo.

Ukolio želite veće i komfornije Prius vozilo, tu je Toyota Prius V čija cena se kreće oko 28.000 evra.

3. Toyota RAV4

Toyota RAV4 je prostrani, porodični automobil. Radi se o SUV automobilu tj. terencu. RAV4 spada među najboljim manjim SUV vozilima.

Prema mnogima je upravo Toyota RAV4 najpouzdanije vozilo na svetu. Jako mali broj ljudi se javlja povodom kvara. Ukoliko želite da sebi i svojoj porodici obezbedite sigurnu i ugodnu vožnju, onda je RAV4 idealno rešenje.

Cena najnovijeg RAV4 vozila se kreće oko 30.000 evra.

Vozač skoro i ne čuje rad motora, vožnja je glatka. Novi RAV4 odlikuju napredne sigurnosne funkcije. Na monitoru možete videti okruženje pod uglom od 360 stepeni. Zahvaljujući jasnijim instrumentima, olakšan je život vozaču.

Najnovija verzija RAV4 automobila je hibridna i to je najbolje u celoj priči. Naravno, radi se o nešto skromnijem hibridnom pogonu u odnosu na Prius modele. Međutim, odličan je osećaj voziti terenac na električni pogon, bez obzira što ne traje dugo.

Pored standardnog automatskog moda poseduje sportski i sekvencijalni režim rada. Elektro mod još uvek nije apsolutno u funkciji što znači da se benzinski motor pali nekoliko minuta nakon što se vozilo startuje.

Ispod zadnjeg sedišta se nalaze nikl-metal-hibridne baterije, te je zapremina prtljažnika smanjena sa 547 na 510 litara.

Automobil RAV4 je inače elegantno vozilo savršeno za duga putovanja. Veoma je popularno među ljudima avanturističkog duha. Dizajn najnovijeg vozila je takođe unapređen.

Ukoliko vozite do 130 kilometara na čas, automobil je skoro pa nečujan. Kao i njegovi prethodnici, tako i hibridna verzija RAV4 krstari kao lađa po oštećenom putu.

Toyota RAV4 postiže vučni kapacitet od 1.650 kilograma, što druga i prethodna hibridna vozila ne mogu da dosegnu još uvek.

4. Audi Q3

Na listi top 10 najpouzdanijih automobila na svetu, našao se i Audi Q3. Audi Q3 se na tržištu pojavio 2011. godine i od tada je samo 14% vozača prijavilo kvar.

Radi se inače o kompaktnom krosoveru koji se nalazi rame uz rame sa BMW X1 i Merceds Benz GLA.

Magazin Vrele gume je Audi Q3 nazvao „bezdušnim savršenstvom“. Radi se o manjem SUV vozilu, luksuznom i elegantnom. Enterijer automobila je urađen bez greške, a sportska sedišta drže čvrsto vozača prilikom brze i krivudave vožnje.

Zapremina prtljažnika iznosi 435 litara. Automobil troši pet litara na 100 kilometara. Prostrani prtljažnik, odlični performansi, ekonomična potrošnja i štedljivi motor, dinamika vožnje, besprekorni dizajn i kompaktnost karoserije su glavni aduti ovog automobila.

Radi se o automobilu s pogonom 4×4. Ima motor koji dostiže 177 konjskih snaga, a maksimalnu brzinu koju može da razvije je 212 kilometara na sat.

Audi Q3 je skup i košta 40.000 evra, ali oni koji su ga kupili drže ga za ozbiljnu investiciju i ne bi ga menjali. Vožnja je ugodna i ne oseća se bez obzira što se radi o teškom vozilu (1.560 kilograma). Komande su precizne, kočnice snažne.

Audi Q3 može da prođe kao laki terenac, ali je zapravo savršen za gradsku vožnju i asfalt, i zato je on usao u top pet najpouzdanijih automobila na svetu.

5. Lexus

Automobili marke Lexus važe za veoma pouzdane, a ujedno su namenjeni ljudima koji imaju ekološku svest.

Među top 10 najpouzdanijih automobila na svetu, našla su se čak tri Lexus automobila – Lexus IS, Lexus GS i Lexus ES. Lexus IS je kompaktni automobil, Lexus GS je automobil više srednje klase, Lexus ES je automobil srednje klase.

Cena ovih automobila se kreće oko 50.000 evra.

Vozači se retko žale na Lexus automobile i retki su slučajevi prijavljivanja električnih i mehaničkih kvarova.

Lexus je prvi put predstavljen javnosti 1989. godine. Lexus vozila odlikuje skup materijal, sofisticirani dizajn i savršena tehnologija. Lexus automobilima su Japanci osvojili razmažene američke vozače kojima je luksuz na prvom mestu.

  1. godine je Lexus počeo da proizvodi hibridne automobile, a od 2008. godine se koristi LED svetlo u farovima. Od 2010. godine pojedini Lexus automobili mogu da se pohvale i touchscreen kontrolom sa multimedijalnim karakteristikama.

Najnoviji Lexus IS je ove 2018. godine privukao pažnju na sajmovima. Radi se o nečujnom vozilu koje klizi putem, a vrlo lako i elegantno se nosi i sa krivinama. Razlikuju se ekonomični, normalni, sportski i spotski režim rada.

U odnosu na prethodnike, poboljšana je dinamika vožnje.

Njegov motor raspolaže sa najviše 180 konjskih snaga.

Najpouzdaniji automobili stari 10 godina

Ukoliko se odlučite na korak kupovine polovnog automobila, znajte da su se najbolje pokazali automobili japanske i nemačke proizvodnje. Znači, Japanci i Nemci proizvode automobile koji se nalaze na samom vrhu liste najpouzdanijih automobila na svetu starih 10 godina.

S druge strane, najproblematičniji su Fiat Stillo, Mercedes M klase i Ford Galaxy.

6. Toyota Corolla Verso

Pored automobila Toyota RAV4, Toyota Corolla Verso se takođe pokazala pouzdano. Ukoliko želite da kupite polovni automobil star 10 godina, onda je Toyota Corolla Verso odlično rešenje.

Kako monovolumeni nisu bili popularni u Evropi, Japanci su tom problemu doskočili promenivši dizajn automobila. Konačni rezultat je kompaktni miniven sa sportskim atributima – Toyota Corrola Verso. Automobil je savršen za gradsku vožnju.

Zapremina prtljažnika iznosi 400 litara. Motor je štedljiv i moćan. Motor raspolaže sa 136 konjskih snaga. Potrošnja automobila je 9 litara Evro dizela na 100 kilometara. Kočnice su vrhunske, što je odlična vest za srpske vozače koji se bore sa zakrpljenim putevima i ulicama.

Toyota Corrola Verso je dobila pet zvezdica na testiranju sigurnosti Euro NCAP-a. Ovaj automobil odlikuje komfor, dinamika i imidž.

7. Porsche 911

Najpouzdaniji sportski automobil je Porsche 911, tvrdi američki institut za istraživanje tržišta J.D.Power and Associates. Porsche je prema mnogim istraživanjima  najpouzdaniji nemački proizvođač automobila.

Fabrika Porsche u Štutgartu je proglašena najboljom fabrikom automobila na svetu.

Vozači se retko javljaju i žale na mehaničke i električne kvarove, a lako razvijanje brzine i dinamična vožnja su zagarantovane bez obzira što se radi o modelu starom 10 godina.

Jedan od razloga zašto Porsche spada među sigurna vozila se nalazi u činjenici da su Nemci vrlo strogi povodom testiranja automobila propisanih od strane Vlade.

8. Mazda 3

Mazda 3 je počela da se proizvodi 2003. godine. Od trenutka kada je postala dostupna javnosti i kupcima, našla se na listi najpouzdanijih automobila na svetu. Mazda 3 je najprodavaniji komercijalni automobil u Evropi.

Mazda 3 je hečbek niže srednje klase. Automobil odlikuje prostranost i dinamičnost. Mazda 3 je ostala verna 2,0-litarskom atmosferskom benzincu i oduprla se trendu down-sizing agregata, što je rezultiralo da se automobil skoro nikada ne kvari. Svega 8% vozača do sada je prijavilo kvar na Mazdi 3.

Mazda 3 je od samog starta imala problem sa bukom, ali je ona umanjena 2006. godine. Takođe je iste godine poboljšan audio-sistem i uvodi se turbo dizel motor snage od 143 konja. Benzinski motori Mazde 3 troše 8 litara na 100 kilometara, a dizel motori troše oko 6 litara.

Ukoliko je Mazda 3 koju želite da kupite prešla više od 210.000 kilometara, a ne deluje Vam da je besprekorno održavana i servisirana, savetujemo Vas da pronađete drugu Mazdu 3.

Mazda MX-5 se takođe nalazi na listi najpouzdanijih automobila starosti do 10 godina.

9. Honda Civic i Honda Jazz

Honda Civic sa štedljivim agregatom od 1.4 litara je omiljen među vozačima jer se retko kvari. Nešto bolji je turbo dizel motor od 1.6 litara.

Pored Honda Civic automobila, na listi najpouzdanijih se našao i Honda Jazz automobil. Radi se o pristojnim, prostranim i sigurnim porodičnim vozilima, popularnim među kupcima polovnih automobila. Oko 7,4 % vozača se žalilo na kvar Honda automobila.

Honda Jazz je pravi gradski automobil, ali ima slabiju zvučnu izolaciju i pokazao se nešto lošije na srpskim zakrpljenim putevima. Honda Civic nema nikakvih problema sa zakrpama, a ima i bolje kočnice nego Jazz. S druge strane, Jazz je pregledniji i lakše ga je uparkirati.

Jazz se preporučuje početnicima, a Civic dugogodišnjim vozačima.

Sledeće 2018. godine u Frankfurtu će biti izložena redizajnirana i poboljšana verzija Honda Jazz automobila.

10. Mercedes SLK

Na listi najpouzdanijih automobila starosti do 10 godina našao se i Mercedes SLK. Mercedes je prvu generaciju SLK automobila lansirao 1994. godine. Radi se o udobnom, kompaktnom i luksuznom automobilu sa dvoja vrata i otvorenim krovom.

Mercedes SLK je prvi veći redizajn pretrpeo 2004. godine, a drugi 2011. godine.

Prilikom testiranja voznih karakterstika, SLK se pokazao i više nego odličan. Ukoliko kupujete polovni Mercedes SLK, gledajte da bude u odličnom stanju jer ćete u suprotnom morati da kupite nove delove koji nisu jeftini. Jedina mana ovog automobila jeste krov koji prokišnjava (naravno, ovo ne važi za svaki primerak automobila).

Ovo bi bili top 10 najpouzdanijih automobila na svetu koje statistika pouzdano procenjuje. Kao i najpouzdaniji automobili starosti do 10 godina.

Ma koje marke da je Vaš ljubimac na četiri točka, potsećamo da kasko osiguranje za automobile nudi bezbroj mogućnosti osiguranja.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *