fbpx

Kopenhagen: 13 mesta koja treba posetiti

Kopenhagen je ne samo glavni grad Danske, države čiji su stanovnici najsrećniji ljudi na svetu prema istraživanju koje je pre nešto više od četiri godine sproveo Univerzitet Kolumbija, već i njeno političko, privredno i kulturno središte.

Istorijski muzej Evrope, Fantazija Skandinavije, Venecija severa, Severna lepotica, Velika sirena i Severni Istanbul alternativna su imena pod kojim je još poznat glavni grad kraljevine Danske – Kopenhagen. U prevodu znači “trgovačka luka”.

Svojim većim delom prostire se na istočnoj obali ostrva Sjeland, a manjim delom na ostrvu Amager. Sa švedskim gradom Malmeom preko moreuza Eresund spojen je most-tunelom Eresundski most, poznatim i kao Eresundska veza.

eresundski most

„Da je Kopenhagen osoba, ta osoba bila bi velikodušna, lepa, starija, ali sa smislom. Ljudsko biće koje ima određene sklonosti  za svađu, ispunjeno imaginacijom i apetitom za nečim novim i poštovanjem prema starom – neko ko se dobro stara i o stvarima i o ljudima.“, ovako je danska glumica Koni Nilsen opisala glavni grad Danske.

Časopis Monocle ga je dva puta izabrao za svetski grad najpogodniji za život, a 2014. godine dobio je titulu Zelena prestonica Evrope. I jednom i drugom doprineli su briga o očuvanju životne sredine.

Stanovništvo Kraljevine Danske čini oko 5,6 miliona a u Kopenhagenu živi oko 1,2 miliona stanovnika. Pod svojim teritorijalnim kraljevskom imaju Grenland i Farska Ostrva (cuverene su). Članovi su Luteranske državne crkve.

Gde se nalazi Kopenhagen? Na grenici severne i srednje Evrope, gde se spajaju Severno i Baltičko more. Da li sete znali da je Lego kocka izmišljena baš ovde?!

Za vas smo izdvojili 13 mesta koja obavezno treba posetiti prilikom putovanja u Kopenhagen.

1. Zabava u Danskoj – Zabavni park Tivoli

zabava u danskoj kopenhagen

Šarmantni zabavni park Tivoli u srce Kopenhagena godišnje privuče više od četiri miliona posetilaca. Drugi najstariji zabavni park na svetu otvoren je davne 1843. godine.

Kruže glasine da je prilikom izgradnje Diznilenda američki filmski producent, scenarista, režiser i animator, Volt Dizni bio inspirisan baš ovim parkom.

Tivoli ima za svakog po nešto. Adrenalinski zavisnici imaju rolerkostere i druge sprave za posizanje adrenalina. Ljubitelji umetnosti mogu gledati predstave, slušati koncerte i obilaziti izložbe. Bujne bašte i egzotična arhitektura doprinose njegovoj svestranosti.

Najstariji zabavni park na svetu, Baken, star 433 godine, takođe se nalazi u Danskoj, severno od Kopenhagena.

2. Mala sirena

mala sirana u kopenhagenu

Lomili su joj ruku, krali su joj glavu, bacali u more, prskali bojama, pa čak i stavljali burku u znak protesta protiv kandidature Turske za članstvo u Evropskoj uniji, međutim čuvena kopenhagenska statua Mala sirena preživela je torturu i u avgustu ove godine napuniće 103. godine.

Bronzana skulptura izrađena je na inicijativu Karla Jakobsena, sina osnivača poznate pivare Karlzberg. Izradu 1,25 metara visoke i 175 kilograma teške statue Jakobsen je poverio vajaru Edvardu Eriksenu.

3. Slobodni grad Kristijanija

slobodan grad u kppenhagenu

Potpuno nezavisno od vlade Danske 1971. godine grupa hipika zauzela je napuštene vojne barake, postavila sopstvena društvena pravila i tako formirala Kristijaniju. Njihova pravila zabranjuju krađe, oružje, teške droge, ali i vožnju automobila.

Muzičke događaje, umetničke galerije, radionice, jeftine restorane čiji meniji sadrže specijalitete koji se prave od organske hrane i prelepu prirodu skriva Kristijanija na površini nešto većoj od 30 hektara.

Naseljena je sa oko devet stotina stanovnika. Kupovina kuće u Kristijaniji nije opcija. Ko želi da živi u ovom društvu može da aplicira za kuću. Ukoliko aplikacija bude uspešna, kuća mu biva dodeljena bez novčane naknade.

4. Šoping ulica Stroget

soping u kopenhagenu

Iz autonomne zajednice u kojoj dominiraju nematerijalne vrednosti selimo se u njenu suprotnost – ulicu u čijim se lokalima prodaju svetski poznati brendovi, šoping ulicu Stroget.

Prada, Max Mara, Louis Vuitton, Boss, Hermes su u Kopenhagenu svoje prodajne prostore smestili u ulici Stroget.

Oni čiji novčanici nisu dovoljno „debeli“ ili na čijim se kreditnim karticama ne nalaze cifre sa dovoljno nula svoje potrebe za kupovinom mogu zadovoljiti u H&M-u, Vero Modi, Zari ili drugim manje ekskluzivnim prodavnicama.

5. Kanal Nihavn

sta posetiti u kopenhagenu

Nekadašnja prometna trgovačka luka u koju su pristajali brodovi iz celog sveta danas je turistička atrakcija.

U živahno okrečenim starim zgradama smeštenim uz kanal otvoreni su ugostiteljski objekti: restorani, kafići, pabovi. Stari drveni jedrenjaci njišući se na blagim talasima upotpunjuju idilu.

U jednoj od starih zgrada, tačnije onoj adresiranoj na broju 20, živeo je poznati pisac bajki Hans Kristijan Andersen. „Kralj dečijih pisaca“, kako ga je nazvao Paul Hazara, na ovoj adresi iz pera je izvukao svoje prve bajke.

6. Kristijansborg palata

kopenhagen znamenitosti

U Kristijansborg palati, odnosno Zamku ako ćemo da upotrebljavamo njen kolokvijalni naziv, smešteni su danski parlament, vlada i vrhovni sud.

Sve do kraja 18. veka u palati živeli su članovi danske kraljevske porodica. Danas u njoj kraljica ugošćava zvaničnike, organizuje bankete i druge značajne događaje.

Veliki Hol najveća je i najspektakularnija prostorija unutar palate. Na njenim zidovima okačene su tapiserije sa motivima danske istorije. 106 metara visoka kula Kristijansborg palate sa koje se vijori nekoliko danskih zastava, najviša je u gradu.

7. Amalijenborg palata

palate u kopenhagenu

Nakon što je palata Kristijansborg krajem 18. veka izgorela, danska kraljevska porodica kupila je palatu Amalijenborg i naselila njene odaje.

Amalijenborg palatu ne čini jedna zgrada, već četiri identične zgrade građene u rokoko odnosno kasno-baroknom stilu. Zgrade su postavljene tako da okružuju bronzanu statuu kralja Frederika V na konju.

Posetu palati najbolje je tempirati nešto pre podneva te prisustvovati zameni lojalne kraljevske garde koja se odvija svakog dana tačno u podne.

8. Nacionalni muzej

sta obavezno posetiti i kupiti u danskoj

Besplatan obilazak glavne istorijske i kulturne državne institucije, Nacionalnog muzeja u Kopenhagenu, prava je prilika za upoznavanje sa danskom istorijom, državom i narodom još od vremena Vikinga.

Široki hodnik povezuje prostorije u kojima su izložene etnografska kolekcija, klasični i bliskoistočni antikviteti, kolekcije novčića i medalja i mnoge druge.

Muzej ima i prostorije namenjene najmlađim posetiocima u kojima oni „postaju“ Vikinzi, odnosno oblače tradicionalnu vikinšku odeću i zabavljaju se starim igračkama.

Za ljubitelje savremene umetnosti možda je interesantniji muzej moderne umetnosti Luizijana, smešten četrdeset kilometara severno od Kopenhagena.

9. Okrugli toranj

mesta koja posetiti u kopnagenu

Opservatorij na vrhu Okruglog tornja sagrađenog u sedamnaestom veku najstariji je funkcionalni opservatorij u Evropi. Toranj je izgrađen na inicijativu kralja Kristijana IV nakon smrti danskog astronoma Tiho Braha.

Iako su ga naučnici napustili, još uvek ga upotrebljavaju amaterski astronomi i posetioci. Osim pogleda na nebo, toranj obezbeđuje i odličan pogled na krovove i ulice Kopenhagena.

10. Nacionalna galerija Danske

sta obici u kopenhagenu

Najveći danski muzej umetnosti, Nacionalna galerija Danske, poseduje bogatu kolekciju danske i međunarodne umetnosti od četrnaestog veka do danas.

Odnosno, kako je to lepše napisano na sajtu galerije, ona „prezentuje dansku umetnost svetu i svetsku umetnost Danskoj“. U njoj se mogu razgledati dela Rubensa, Andrea Mantenje, Ane Anker, Edvarda Munka, Anrija Matise, Albrehta Direra i drugih umetnika.

11. Zamak Rozenborg

zamkovi u danskoj kopenhagen

Renesansni zamak Rozenberg situiran u Kraljevoj bašti, u srcu Kopenhagena sagradio je u ranom sedamnaestom veku kralj Kristijana IV. Nešto duže od jednog veka, dvorac je služio kao kraljevska rezidencija.

Unutrašnost dvorca dobro je očuvana, te je moguće posetiti kraljev kabinet, njegovo kupatilo, dvoranu za krunisanje…U zamku se čuva kraljevsko blago koje se sastoji od četiri kompleta: dijamanata, rubina, bisera i smaragda.

12. Karlzberg pivara

pivnica kazberg u kopenhagenu

Fanovi piva neće doći u Kopenhagen a da ne posete nekadašnju pivaru Karlzberg iz 1847. godine koja je danas pretvorena u moderan centar za posetioce. Centar svojim gostima pruža mogućnost da se upoznaju sa korenima Karlzberga i njegovom istorijom.

U dvorištu centra mesto je našla i manja replika statue Mala sirena koju je njen tvorac poklonio Kopenhagenu.

13. Botanička bašta

Untitled design

Ovo mesto treba obavezno posetiti u Kopenhagenu.U samom centru Kopenhagena na površini od deset hektara prostire se Botanička bašta naročito poznata po svojim impozantnim staklenim kućama – njih 27.

U bašti je zasađeno više od 13000 biljnih vrsta, a nedavno je dobila i baštu rododendrona, zimzelenih, poluzimzelenih i listopadnih grmova prelepih cvetova. Jedan od najvećih herbarijuma biljaka i pečuraka iz celog sveta sa preko dva miliona osušenih primeraka takođe pripada kopenhagenskoj Botaničkoj bašti.

Ako vas put nanese u ovaj grad i imate dovoljno vremena posete su vredni i kopenhagenški zoo vrt sa preko tri hiljade životinjskih vrsta, Zoološki i Geološki muzej, kao i umetnički muzej Gliptoteka.

Putovanje u Kopenhagen verovatno je i jedinstvena prilika da posetite Plavu planetu, danski nacionalni akvarijum i renesansnu Frederiksborg palatu adresirane nedaleko od glavnog grada Danske.

amargietov trg u kopenhagenu

Nakon što se pobrinete za rezervaciju avio karte za Kopenhagen, „zlu ne trebalo“ obezbedite sebi i povoljno putno osiguranje za Dansku. Srećan put!

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *