fbpx

Krunice i fasete – moderne opcije za lep osmeh

Činjenica je da stomatologija ide u korak s vremenom i našim sve višim prohtevima. U tu svrhu nudi nam i niz revolucionarnih rešenja, koje smo u ne tako dalekoj prošlosti mogli zamisliti samo kao deo dobrog filma. Sada, sa osmehom konstatujemo da je sve to ne samo dostupno, nego lako izvodljivo i u najvećem broju […]

Činjenica je da stomatologija ide u korak s vremenom i našim sve višim prohtevima. U tu svrhu nudi nam i niz revolucionarnih rešenja, koje smo u ne tako dalekoj prošlosti mogli zamisliti samo kao deo dobrog filma. Sada, sa osmehom konstatujemo da je sve to ne samo dostupno, nego lako izvodljivo i u najvećem broju slučajeva potpuno bezbolno, što pacijentima daje dodatne razloge za osmeh i olakšava im odluku da naprave taj najteži, prvi korak u ostvarenju osmeha iz snova.

U nastavku pročitajte više o savremenim metodama uz pomoć kojih je u kratkom roku i bez bola moguće dobiti osmeh o kakvom ste oduvek maštali.

„Pacijenti koji žele da ulepšaju svoj osmeh često su u dilemi na koji način to da urade. Ne postoji univerzalno najbolja metoda. Svaki pacijent je slučaj za sebe i svaki zubni niz je individualan. Postoje situacije u kojima je bolje primeniti krunice, kao i situacije u kojima radije primenjujemo fasete“, kaže dr Boško Đerić. 

Da bi postavio fasete vaš zubar će obično samo ukloniti tanki sloj zubne gleđi sa prednje strane zuba i obično neće morati dodirivati jezgru ili zadnju stranu zuba.

Za krunice je potrebno izrezati između 60% i 75% postojećeg vidljivog zuba pre postavljanja krunice. To obično znači dva do četiri puta veće smanjenje zuba od ljuskica.

Dr Đerić ističe da ukoliko imate oštećene, umrljane, prošarane ili nepravilno postavljene zube, zubne ljuskice – fasete(viniri), mogu ponuditi održivu kozmetičku opciju za rešavanje ovih problema. Tanke laminatne školjke su oblikovane tako da precizno prikriju estetske nedostatke vašeg osmeha. 

Krunice (ili navlake, kako ih pacijenti često nazivaju) su protetske nadoknade koje se postavljaju na predhodno obrušene zube. Krunicama je moguće promeniti oblik i položaj zuba, kao i boju i veličinu zuba. Takođe, kod zuba koji su predhodno plombirani, lečeni ili lomljeni, preporučujemo izradu krunica, zato što će ona osim u estetici učestvovati i u zaštiti zuba i produžiće im vek.  Krunica se koristi za očuvanje zuba netaknutim i zaštitu od svakog daljeg oštećenja koje bi moglo dovesti do vađenja zuba. Kada krunica čvrsto zacementira, ona postaje nova spoljna površina zuba sa zubom originalnog zuba koji je bezbedno unutra.

Osim estetskih osobina krunica i faseta, potrebno je isplanirati i njihovu funkciju, odnosno uskladiti ih prema vašem zagrizu, kako bi njihov vek trajanja bio što duži i kako bi zubi kojima je izgled promenjen pravilno učestvovali u žvakanju. Ukoliko su dobro izrađene i pravilno se održavaju, i krunice i fasete mogu da traju u ustima dugi niz godina.

Koji god metod izabrali, i fasete i krunice, mogu ponuditi efikasno i estetski ugodno preuređenje osmeha bez potrebe za složenim operacijama – što vam već daje razlog za osmeh!

Da biste imali mogućnost da ne razmišljate o novcu kada su vaše zdravlje i lepota u pitanju, savetujemo vam da saznate više o privatnom zdravstvenom osiguranju, jer ono ima mnogo benefita. Nudi najbolju zdravstvenu uslugu 365 dana u godini, u izabranom terminu, bez čekanja. 

Garantujem vam preglede kod najboljih stručnjaka koji vam stoje na raspolaganju za lečenje, konsultacije i preglede, u najsavremenijim ustanovama u kojima će vas sačekati ljubazno i nasmejano osobolje, spremno da odgovori na sve vaše zahteve!

Privatno zdravstveno osiguranje vam štedi vreme, nerve i novac, a najvažnije od svega je što ćete uvek imati vrhunsku uslugu, bez neplaniranih troškova.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *