fbpx

Lido di Jesolo: šta sve videti i iskusiti?

Jesolo je grad koji se proteže duž peskovite plaže na kojoj se tokom leta odvija život u znaku sunčanja, kupanja, relaksacije i zabave. Evo šta sve treba videti i iskusiti u Lido di Jesolo. Kakve su plaže, gde naći najpovoljniji smeštaj, restoran, zabavu i koje su cene u Lido di Jesolu?

Na samo 20 kilometara od Venecije, na obali Jadranskog mora, smešteno je popularno italijansko letovalište Lido di Jesolo. Lido di Jesolo je najatraktivnija i najtipičnija turistička letnja destinacija u Italiji.

Jesolo u proseku ugosti svake godine oko 5 miliona ljudi.

Grad-plaža u Italiji – Lido di Jesolo

lido di jesolo

Lido di Jesolo je letovalište smešteno na severoistoku Italije, na kraju oboda Venecijanske lagune. Jesolo pripada pokrajini Veneto i okrugu Venecija.

Na početku 20. veka Jesolo je bio malo i beznačajno naselje unutar regije Veneto. Kako je oduvek Jesolo krasila peskovita plaža, na njega su turisti obratili pažnju sredinom 20. veka kada su letovanja na moru postala sve moderniji vid zabave.

Jesolo je inače 1937. godine brojao 47 licenciranih soba za izdavanje, 4 hotela i 24 javnih objekata.

Jesolo je zapravo naziv gradića, dok se pod „lidom“ podrazumeva peskovita plaža. Međutim, kako se život vezan za Jesolo preselio na plažu, tako se i odomaćio pun naziv letovališta – Lido di Jesolo.

Jesolo je netipični italijanski grad u kojem je sve podređeno modernom turizmu. Za ljubitelje kulture, umetnosti i starine je zadužena obližnja Venecija.

Plaže i more su glavni prirodni aduti, a mnogobrojni restorani, hoteli, klubovi i prodavnice su glavni turistički aduti letovališta Jesolo.

Plaže su izuzetno organizovane i bezbedne zahvaljujući spasiocima. Svuda su ležaljke, suncobrani, kabine za presvlačenje i za tuširanje, kiosci sa brzom hranom i sladoledom, tereni za odbojku itd.

Duž plaže je smešteno i glavno šetalište Via Bafile koje tokom večernjih časova postaje epicentar dešavanja bez obzira da li je šoping u pitanju, večera ili partijanje do zore.

Tokom leta se ovde organizuju festivali i ulični performansi.

Jedna mala napomena, Lido di Jesolo nije isto što i Lido di Venecija koja je malo ostrvo smešteno preko puta Venecije.

Prevoz – kako stići do Lido di Jesolo iz Srbije?

Beograd je od Jesola udaljen 753 kilometara.

Najbrža varijanta jeste letenje avionom do Venecije, a potom organizovanim prevozom (busem, kolima, brodićem) iz Venecije do Jesolo.

Lido di Jesolo nema železnicu, ali je gradskim prevozom odlično povezan sa okolinom (uključujući i Veneciju), a moguće je i iznajmiti automobil.

Inače, najjeftiniji odlazak na italijanski deo Jadranskog mora je Lido di Jesolo. Da bi se došlo do njega, potrebno je proći kroz Hrvatsku i Sloveniju.

U Jesolu je bicikl omiljeno prevozno sredstvo. Početkom septembra se organizuje biciklistički maraton (ove godine 16-ti po redu).

Izlet do Venecije iz Lido di Jesolo

sta videti u lidu di jesolu

Svakoga dana iz Venecije do Jesolo idu ATVO autobusi.

Do Venecije se može doći i brodićem (npr. Moby Dick II) kojim možete obići i ostrva Burano i Murano.

Takođe možete napraviti kombinaciju putovanja brodićem i autobusom. Cena povratne karte se kreće između 20 i 25 evra. Na visinu cene utiče da li idete pravo do Venecije ili želite obići pomenuta ostrva. Putovanje traje oko sat i po.

Bez obzira da li se putuje brodićem ili autobusom, put traje oko 60 minuta i kreće s jedne na drugu destinaciju na svakih pola sata.

Iz Jesola se organizuju i ekskurzije do Firence i Verone.

Plaža u Lido di Jesolo je namenjena svima

sta videti u lido di jesolo

Plaža Lido je sačinjena od najfinijeg zlatastog peska koji možete zamisliti i dugačka je 15 kilometara. Pored Lida i reke Piave se nalazi deo pod borovom šumom Pineta.

Plaža Lido je prava eksplozija zabave, sportskih aktivnosti, turnira i takmičenja za sve uzraste i iz različitih oblasti.

Plaža Lido je naročito omiljena među roditeljima sa decom zbog sigurnosti, plitkog ulaza u vodu i mogućnosti zabave na pesku.

Jedna od omiljenih aktivnosti (takođe se organizuju i takmičenja) ovde jeste pravljenje raznih skulptura od peska.

Plaža je podeljena na više malih i neke od njih su u vlasništvu hotela. Druge birate prema sopstvenom nahođenju u zavisnosti šta Vam treba – mobilijar za decu, kreveti sa baldahinima, tereni za golf, tenis ili odbojku itd.

Plaža je takođe prilagođena i ljudima koji su u invalidskim kolicima, a većina hotela izlazi u susret bolesnim ljudima po pitanju spremanja adekvatnog jela.

Lido je od 2016. godine ponosni nosilac titule Plava zastava. A plaža sa takvom titulom je plaža kojoj se veruje, kao što treba da se veruje i najboljem putnom osiguranju.

Šta sve raditi u Lido di Jesolo – atrakcije

Lido di Jesolo je najatraktivnije letovalište u kojem sve tokom leta pršti od smeha, muzike i graje. A evo šta sve podstiče ljude na radost:

Vodeni park Aqualandia u Lido di Jesolo

sta posetiti u lidu di jesolu

Između Jesolo i Venecije je smešten vodeni park koji već devet godina nosi titulu najvećeg i najboljeg u Italiji. Vodeni park je parče improvizovanih Kariba na Jadranu.

Park je namenjen svima!

Park poseduje 8 tematskih delova, npr. Shark Bay je inspirisan izgledom obale Kariba (beli pesak, kristalno čista voda, palme, stene).

Park broji 27 atrakcija od kojih je najpopularniji toranj za bandži-džamp (jedan od najviših u Evropi).

Vodenim parkom se šetaju animatori i izvode performanse. Ovde možete pratiti i vežbati sa instruktorima fitnes.

Za decu je zadužen deo parka pod nazivom Funnyland.

Cena ulaznice se kreće između 27 i 31 evro. Vodeni park radi svakoga dana od 10 ujutru do 6 posle podne.

Vožnja brodom Džoli Rodžer (Jolly Roger)

sta posetiti u lidu di jesolu

Avantura plovidbe piratskim brodom Džoli Rodžer traje sat i po vremena. Na sam ulaz u brod se dobija kuka, mač i privremena tetovaža. Džoli Rodžerom upravlja kapetan Džek Sperou.

U okviru piratske avanture se napada drugi brod. Na kraju plovidbe se pobeda slavi uz muziku i igru.

Što se tiče odeće i obuće, najbolje je obući kupaći kostim i biti bosonog.

Brod kreće sa sledećih plaža – Piazza Nember, Piazza Trento, Piazza Brescia. Cena za odrasle je 15, a za decu 12 evra.

Brod Mobi Dik II (Moby Dick II)

sta posetiti u lidu di jesolu

Ukoliko želite da odete do Venecije na jedan dan, nema potrebe da vreme provedete u zatvorenom autobusu jer Vam je na raspolaganju brodić Mobi Dik II. Pored Venecije, brod pravi izlete i do ostrva Murano, Burano i Torcello.

Brod kreće sa sledećih mesta – Piazza Milano, Piazza Marconi i Cortellazzo. Brod saobraća svakog dana između pola deset ujutru i pola sedam uveče.

Cena za odrasle je 25 evra, za decu uzrasta do 12 godina je 13 evra.

Park Tropikarijum (Tropicarium Park)

lido di jesolo plaze

U parku možete videti najrazličitije vrste egzotičnih životinja – preko reptila do ajkula. Park je podeljen na akvarijum i reptilarijum u kojem možete videti zmije, kornjače, guštere, tropske ribe, paukove, škorpione i insekte.

Najzanimljiviji deo je akvarijum sa ajkulama. U akvarijumu se nalaze 24 vrste ajkula uključujući tigar-ajkulu i bik-ajkulu.

Cena ulaznice za odrasle je 20 evra, za decu 15 evra, za starije od 65 godina je 16 evra. Besplatan je ulaz za decu starosti do 3 godine.

Veliki akvarijum u Lido di Jezolo (Sea Life Aquarium)

sta posetiti u lidu di jesolu

Pravi akvarijum sadrži oko 5.000 životinja odnosno 500 vrsta morskih životinja – preko morskih konjica i zvezdi do meduza i raže.

Jedan deo Akvarijuma je posvećen istoriji Venecije.

U okviru Akvarijuma postoji i Laguna Shopping Centre.

Svake srede se organizuje noć posvećena Havajima. Havajska noć je naročito omiljena među decom jer je za ketering zadužen McDonalds.

U letnjem periodu između 27. juna i 29. avgusta će Akvarijum raditi do 11 sati uveče.

Za decu i penzionere cena ulaznice je 13 evra, a za odrasle 16.5 evra.

Kada smo kod pomena večernje zabave za decu, postoji i igralište Gommapiuma koja radi od osam uveče do jedan posle ponoći. Cena ulaznice za decu je 6 evra. Posle skakanja po šarenolikom dvorcu napunjenom vazduhom lakše se spava.

Luna park – New Jesolandia

sta posetiti u lidu di jesolu

U večernjim satima se ne morate šetati ili opet kupati, već vreme možete provesti u luna-parku vozeći se i jesti šećernu vunu. Na raspolaganju su rolerkosteri, panoramski točak, sudarajući automobili i slično.

Cena ulaznice je 5 evra.Lido di Jesolu

Muzeji i kulturne znamenitosti u Lido di Jesolu

sta posetiti u lidu di jesolu

Lido di Jesolo nije mesto na kojem se možete upoznati sa umetničkim i starinskim aspektom Italije.

Od muzeja, postoji samo prirodnjački i vredan je posete.

Auditorium Vivaldi je pozorište za one koji ne mogu da zamisle letovanje bez predstave ili kabarea.

Što se tiče arheoloških nalazišta, u okviru grada Jesolo postoji Ancient Walls (5. vek).

Letnji festivali i događaji u Jesolu

sta videti u lido di jesolo (2)

Čim prvo prolećno sunce grane i mediteranska klima počinje da se budi, kreću i prvi festivali – preko muzičkih i sportskih do filmskih.

Otkrijte koji je Vaš festival –  www.jesolo.it

Šoping u Lido di Jesolu?

sta posetiti u lidu di jesolu

Lido di Jesolo je mesto prepuno prodavnica – preko ekskluzivnih butika italijanskih dizajnera do malih umetničkih prodavnica. Najpopularniji termin za šoping je večernji posle osam sati.

Šoping zona počinje kod Piazza Primo Maggio u centru starog dela Jesola pa sve do pina. Ulica za šoping je dugačka 13 kilometara i neki je smatraju najdužom ulicom za šoping u Evropi – broji preko 1.200 prodavnica, juvelirnica, restorana i noćnih barova. Na sve strane su boje i – cene.

Lido di Jesolo je zapravo atraktivnija i skuplja verzija Paralije.

Što se tiče povoljnog šopinga i rasprodaje, najbolje je posetiti autlet tržni centar Veneto Designer. Do tržnog centra se direktno dolazi gradskim autobusom koji polazi sa glavne autobuske stanice Jesolo.

Restorani: piće i hrana u Lido di Jesolu

sta posetiti u lidu di jesolu

Italijanska kuhinja je jedna od najprepoznatljivijih na svetu. Međutim, nigde italijanski specijaliteti nisu tako ukusni kao na italijanskom primorju.

Za vreme trajanja događaja The Sea Festivals u avgustu možete probati vrlo povoljno neverovatno ukusne i sveže morske specijalitete.

Među boljim restoranima, kojih ima jako puno, su – Chiosco Veliero (na plaži), Al Gambero, Sele e Pepe, Paloma…

U skromnijoj piceri pica srednje veličine košta oko 10 evra. Inače je cena pice i paste pristupačnija nego cena mesa i morskih plodova.

Lido di Jesolo – noćni život

sta videti u lido di jesolo

Lido di Jesolo je prestonica burnog noćnog života.

Žurke koje traju do jutra na plaži ili u diskoteci pored plaže se organizuju na sledećim popularnim mestima – K Beach, II Murreto, Vanilla.

Za one koji zabavu vide negde na putu između bara i diskoteke je Gasoline Road Bar. Klub je inspirisan američkim kantri klubovima, ali se ovde poslužuje meksikanska klopa.

Za vrele noći je zadužen toples bar Maxim.

Kombinaciju elegantnog mesta, vinarije, stare farme i kežual atmosfere možete sresti u klubu Marina.

Na samoj plaži se nalazi Capannina Beach, gde možete provesti bukvalno 24 sata. Posle doručka i celodnevnog kupanja dok se u pozadini čuje elektronska muzika, zabava tek počinje nakon što sunce zađe i traje sve od svitanja.

Od opuštenih pabova i pivnica, najbolji su Live 20, Morgan’s, Twister, Terrazza Amalfi, Primafila…

Lido di Jesolo – smeštaj

Kada je smeštaj u pitanju, izbor je neverovatan – preko hotela, kamperskih kuća do privatnih apartmana.

Hoteli i apartmani su načičkani duž plaže. Ima skromnijih ali čistih hotela, kao i onih luksuznih sa pet zvezdica. Među boljim hotelima sa tri zvezdice su Santiago, Gardenia, Miami…

Lista hotela i apartmana – www.jesolo.it

Cena pristojnog porodičnog apartmana za sedam dana se kreće između 350 i 500 evra.

Ukoliko želite da pobegnete od turističke gužve i približite se prirodi, za Vas su kamp kućice. Postoje devet kamp-naselja.

Samo uz najbolje putno osiguranje za Italiju pronađite šta je to vezano za Lido di Jesolo kao stvoreno za Vas.

osiguranje-baner

Dugoročna vremenska prognoza za Lido di Jesolo.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *