Melburn – šta videti i koje znamenitosti posetiti u najboljem gradu za život na svetu

Šta videti i posetiti u Melburnu? Koje su znamenitosti i činjenice Melburna i koje su najbolje plaže? Koliki su troškovi i životni standard u Melburnu i zašto je baš ovaj grad najbolji na svetu za život?

Melburn je grad u koji se turisti zaljubljuju na prvi pogled. Mi Vam otkrivamo zašto i koje znamenitosti u Melburnu bude leptiriće u stomaku.

U ovom divnom gradu u Australiji, prestonici sporta, umetnosti i ukusne hrane, turista jedino može da uživa i poželi da se vrati opet.

Melburn, najčistiji grad u Australiji

Melburn je jedan od najkosmopolitskijih gradova na svetu. Svi veći narodi koji su emigrirali i nastanili se u Melburnu imaju svoje kvartove. Tako gledano, ne morate obilaziti svet već je dovoljno obići Melburn.

Melburn je posle Sidneja drugi grad po veličini u Australiji. U periodu između 1901. i 1927. godine je bio glavni grad Australije. Bitku za glavni grad, kao i Sidnej, izgubio je od strane Kanbere.

Melburn je glavni grad federalne države Viktorija. Australija inače broji šest federalnih država. Melburn je značajni administrativni, biznis, kulturološki, umetnički i univerzitetski grad u Australiji.

Melburn je smešten na jugoistoku Australije. Njegov glavni prirodni adut jeste zaliv, jedan od najvećih na svetu – Port Filip (Port Phillip Bay). Kroz Melburn protiče reka Jara (Yarra).

Lokalni političari se trude da Melburn bude u rangu najčistijih, najzdravijih i najbezbednijih gradova na svetu i poprilično su uspešni u tome.

Evropljani su Melburn počeli da naseljavaju 1835. godine koja se uzima za zvaničnu godinu početka istorije savremenog Melburna. Pre toga su na teritoriji Melburna živeli Aboridžini (plemena iz grupe Kuilin). Mnoge znamenitosti u Melburnu su vezane za kulturu Aboridžina.

U Melburnu su se 1956. godine održavale Olimpijske igre. Melburn se smatra sportskom prestonicom Australije.

Klima u Melburnu

Što se tiče klime, u Melburnu vlada suptropska klima.

Leta su sunčana i topla, čak i vrela. Leto traje od decembra do februara meseca. Tokom leta se temperatura kreće oko 25˚C. Vrlo često se temperatura popne i do 40˚C.

Jesen je blaga i traje od marta do maja meseca.

Zime su hladnjikave i oblačne sa prosečnom dnevnom temperaturom oko 14˚C. Zimi ne pada sneg.

Blago proleće traje od septembra do novembra.

Česti su jaki vetrovi u Melburnu, naročito krajem zime i početkom proleća.

Melburn je poznat po promenljivoj klimi. Dešava se da se u toku jednog dana  smene sva četiri godišnja doba.

Stanovništvo Melburna

Prema poslednjem popisu, u Melburnu živi oko 4.5 miliona ljudi. Uži centar Melburna broji 148.000 ljudi. Broj stanovnika u Melburnu raste iz godine u godinu.

Melburn je najgušće naseljen grad u Australiji.

Najbrojniji su potomci sledećih naroda – Engleza, Škota, Iraca i Italijana. Pored engleskog koji je ubedljivo najdominantniji jezik, u Melburnu možete čuti grčki, italijanski, kineski mandarinski, vijetnamski i kineski kantonski jezik.

U Melburnu postoji autentična kineska četvrt koja datira iz 1854. godine i jedna je od najstarijih kineskih četvrti na svetu. Tu se nalazi najduže napravljeni kineski zmaj na svetu.

Od ukupnog broja stanovnika u Australiji, na Aboridžine odlazi 2.8%. Vrlo mali broj je nastanjen u Melburnu. Kako bi se odužili za krvoproliće predaka nad Aboridžinima, današnji stanovnici Melburna pokušavaju da očuvaju jezik, kulturu i nasleđe starosedeoca Australije Aboridžina.

Putovanje do Melburna iz Srbije

Melburn je od Beograda udaljen 15.400 kilometara.

Melburn ima vremensku razliku od +8 sati u odnosu na Srbiju.

U Melburnu se nalazi drugi po prometu u Australiji aerodrom. Kako je aerodrom okružen predgrađem Talamarin, lokalno stanovništvo ga zove aerodrom Talamarin. Od centra Melburna, aerodrom je udaljen 27 kilometara. Od aerodroma do centra se putuje oko 20 minuta autobusom koji svakodnevno i redovno saobraća.

Ne postoji direktna linija iz Beograda do Melburna, ali sa jednim ili više presedanja možete leteti sa kompanijama Qatar Airways, Fly Dubai, Air France, KLM itd.

Cena povratne karte se u proseku kreće oko 1.100 evra. Naravno, kako na cenu karte utiče dosta faktora, karta može biti skuplja, ali i jeftinija.

Karte iz Kine do Australije i Melburna su jeftine, tako da možete iskombinovati posetu Kini i odatle leteti za Melburn.

Nedavno je kompanija Qatar Airways uvela direktnu liniju na relaciji Doha-Melburn. Ukoliko iz Beograda imate samo kraće presedanje u Dohi, let do Melburna traje 21 sat.

Let sa kompanijom Etihad traje 20 sati i 50 minuta sa presedanjem u Abu Dabiju.

Kako se radi o dalekoj destinaciji, gledajte da ne izaberete let koji traje 50 sati!

Kako izvaditi Vizu za Australiju?

Da biste turistički posetili Australiju, neophodno je da Vam se prethodno izda viza. Za vizu možete aplicirati Ambasadi Australije u Beogradu koja se nalazi na adresi Vladimira Popovića br. 38-40, sprat 8.

Ambasadu možete pozvati svakim radnim danom između 9 i 11 sati i zakazati razgovor  povodom vize za Australiju – www.serbia.embassy.gov.au

Ukoliko Vas poziva rođak ili prijatelj iz Australije, morate priložiti dokumentaciju kojom se dokazuje da on ili ona mogu da finansiraju Vaš put i boravak u Australiji.

Preporučuje se da neophodnu propratnu dokumentaciju (dokaz o zaposlenju, račun iz banke, dokaz o posedovanju nekretnine itd.) predate dosta ranije. Praksa je pokazala da je za obradu vize za Australiju potrebno da prođe između dve i šest nedelja.

Kako su daleka putovanja visokorizična, poželjno je pre puta kupiti polisu putnog osiguranja. Naročito je rizično putovanje za Australiju. Ipak se radi o najotrovnijem kontinentu na svetu tj. može život da Vam ugrozi malecni braon pauk ili golim okom nevidljiva meduza.

Kada Australiju zovete iz Srbije birate 00 ili + za izlaz iz Srbije, zatim 61 koji je pozivni za Australiju, pa pozivni broj za fiksnu/mobilnu mrežu i na kraju broj telefona.

Zvanična valuta u Australiji je australijski dolar (AUD).

Zanimljivosti o Melburnu koje možda niste znali

Izolovan od ostatka sveta, a opet multikulturalan i bogat sadržajem, Melburn je teško pobediti na takmičenju za najbolji grad na svetu. Od 2011. godine pa do danas, svake godine se upravo Melburn proglašava najboljim gradom na svetu za život.

Melburn je prepun restorana i kafića. Na prvom mestu treba pomenuti restoran Colonial Tramcar. Restoran je u vozu koji prolazi pored najbitnijih simbola Melburna.

Tokom trajanja “zlatne groznice”, Melburn je 1880. godine bio proglašen za najbogatiji grad na svetu.

Melburn je zapravo trebalo da se zove Batmenija (Batmania), prema čoveku koji je otkrio centar Melburna Džon Batmena (John Batman).

Prvi semafor u Australiji je postavljen u Melburnu 1912. godine na ćošku između ulice Kolins (Collins) i Svonston (Swanston).

Prvi pica restoran u Australiji je otvoren u Melburnu 1961. godine. Restoran i danas radi. Nalazi se u italijanskoj četvrti. Radi se o napuljskom lancu pica restorana Toto’s.

Svetski poznato australijsko pivo Fosters Lager potiče iz Melburna, a datira iz 1888. godine.

Prva LGBT radio stanica na svetu je proradila u Melburnu – Melbourn’s Rainbow Radio.

Među prvih šest najviših zgrada Australije, pet se nalaze u Melburnu.

Svi znamo za tzv. “crnu kutiju”. Ali ne znamo svi da je nju izmislio 1958. godine dr. Dejvid Varen (dr. David Warren) u Melburnu.

Top 5 znamenitosti Melburna

Oni koji su posetili Melburn, ili žive u njemu, budućim turistima savetuju da ne propuštaju šetnju uskim ulicama, ispijanje koktela u jednom od barova smeštenih na krovu, ručanje u jednom od trendi restorana.

Naravno, Melburn je mnogo više od toga. Ovo su top 5 znamenitosti Melburna koje bi trebalo videti i posetiti:

1. Market kraljice Viktorije

Market kraljice Viktorije (Queen Victoria Markets) je najveća pijaca pod otvorenim nebom Južne hemisfere. Ovaj market postoji čitav jedan vek i drži se za srce i dušu Melburna.

Ovde možete pazarati sve – od igle do lokomotive, tj. od australijskog voća i povrća preko lokalnih specijaliteta do kozmetičkih preparata, odeće i suvenira.

Market ne radi ponedeljkom i sredom. Tokom leta i zime radi Noćni market (od 15 do 22 časova).

2. Trg Federacije

Što je Crveni Trg za Moskvu, to je Trg Federacije (Federation Square) za Melburn. Trg je otvoren 2002. godine i od tada je preko 100 miliona ljudi uživalo u muzičkim i umetničkim događajima koji se ovde često organizuju.

Trg je poznat po kafićima, restoranima i prodavnicama kojima je okružen. Sam trg je ispunjen umetničkim delima. Trg Federacije ukazuje da su stanovnici Melburna svesni važnosti starosedeoca Kuilin, i da poštuju njihovu tradiciju i savremeno umetničko izražavanje.

3. Kraljevske botaničke bašte Viktorija

Na listi top 5 znamenitosti Melburna se nalazi eko-projekat Kraljevske botaničke bašte Viktorija (Royal Botanic Gardens Victoria). Ovaj projekat botaničkih bašti postoji od 1846. godine i sadrži oko 8.500 različitih biljnih vrsti.

Ovo divno, zeleno i cvetno parče Melburna je ispresecano drvećem, jezerima, travnjacima.

Ovde se nalazi australijski istraživački centar za urbanu ekologiju.

4. Nacionalna galerija kraljice Viktorije

Nacionalna galerija kraljice Viktorije (National Gallery of Victoria – NGV) datira iz 1861. godine. Radi se o najposećenijem, najstarijem i najvećem umetničkom muzeju Australije.

Galerija se nalazi u blizini Trga Federacije.

U ovom muzeju možete uživati u izložbama posvećenim Aboridžinima, umetničkim delima nastalim za vreme perioda kolonizacije Australije. Takođe su izložena umetnička stvaralaštva iz vremena impresionizma, moderne, 20.veka, kao i konceptualne umetnosti.

Glavnu halu galarije krasi najveći na svetu stakleni plafon urađen u mozaiku.

5. Luna-park Melburn

Luna-park u Melburnu je otvoren 1912. godine, tako da se radi o najstarijem mestu za porodičnu zabavu u Australiji. Nalazi se na obali, u predgrađu St. Kilda.

Glavna atrakcija luna-parka jeste rolerkoster The Great Scenic Railway. Rolerkoster je napravljen od drveta i njime se obilazi ceo luna-park. Pored lude vožnje je zagarantovan i jako lep pogled na zaliv.

Među mališanima je omiljen rolerkoster Silly Serpent.

Top 5 najpopularnijih plaža u Melburnu

Pored pomenutih i nepomenutih znamenitosti, Melburn je poznat po fenomenalnoj umetničkoj sceni, kafićima i restoranima. Međutim, ne treba zaboraviti i na njegove plaže.

1. Plaža St. Kilda

Na 6 kilometara od centra se nalazi plaža St. Kilda, gde je smešten i luna-park. Plaža je idealna za izležavanje na suncu i kupanje.

2. Plaža Elvud

Plaža Elvud (Elwood) je udaljena 20 minuta vožnje od centra Melburna. Plaža je peščana i veoma popularna među lokalnim stanovništvom. Ovde se dolazi radi roštiljanja, plivanja, dok se duž plaže nalazi i biciklistička staza.

Plaža Half Mun Bej

Plaža Half Mun Bej (Half Moon Bay) se nalazi na 40 minuta vožnje od centra Melburna. Ovde se nalazi pristanište za brodiće. Postoje zone za kupanje, ali su one rezervisane za iskusne plivače.

Ovde možete provesti dan pecajući.

4. Plaža Brajton

Svima nam je poznata razglednica dugačke šarene plaže i načičkanih šarenih drvenih kućica (ukupno ih ima 82). To je zapravo uslikano na plaži Brajton (Brighton beach). Plaža se nalazi na 30 minuta vožnje od centra Melburna.

5. Plaža Majke

Na sat vremena vožnje od centra Melburna se nalazi plaža Majke (Mothers beach). Plaža je peščana, odlikuje je pitoma priroda, miris čempresa i plitki ulazak u vodu. Plaža je idealna za piknik, porodična okupljanja i roštiljanje.

Zašto je Melburn najbolji grad na svetu za život

Melburn već sedam godina zaredom pobeđuje u trci za najbolji grad na svetu. Ispod njega na listi su Beč, Toronto, Okland itd.

Melburn redovno dobija najveće ocene iz oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja i infrastrukture.

Veliki grad, ali miran, smešten pokraj mora, odlikuje ga multikulturalnost i živopisna umetnička scena.

Melburn je najbolji grad na svetu za život jer u njemu znate zašto i zašta se školujete. Melburn je Meka za umetnike.

Standard i troškovi života u Melburnu

Standard u Melburnu je jak, a jak standard prate visoke cene.

Za skroman život na mesečnom nivou jedna osoba treba da izdvoji 850 dolara, bez troškova stanarine. Inače je stanarina skupa stavka u Melburnu.

Pristojan jednosoban stan u centru grada se kreće oko 900 dolara, odnosno 750 dolara ukoliko je na periferiji.

Prosečna mesečna zarada, nakon što se plate sve moguće i nemoguće takse, kreće se oko 3.000 dolara. Melburn je daleko i potrebna je detaljna organizacija kako bi putovanje bilo što bezbolnije, a boravak što ugodniji.

Na tom dalekom putu se sigurnost ceni iznad svega, a sigurnost garantuje jedino polisa putnog osiguranja za Australiju.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *