fbpx

Najbolja letovališta u Italiji – za svakog po nešto

Italija je zemlja umetnosti, tako da su njena letovališta raznovrsna kao i umetnička dela koja je tokom svoje istorije iznedrila. Ovo su najbolja letovališta u Italiji koja treba posetiti, kao i najlepše plaže, najlepša mesta za odmor ili za noćni provod.

Italija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, naročito posećena tokom leta zbog svojih lepih i raznovrsnih letovališta.

Italija ima izlaz na pet mora – Jadransko, Ligursko, Tirensko, Jonsko i Sredozemno. Nemoguće je ne pronaći pristojno letovalište u Italiji bez obzira na budžet, razlog, želju ili ličnu turističku potrebu.

Mesta za letovanje u Italiji ima mnogo i samo treba otkriti gde je za koga najbolje da ode.

Predstavljamo Vam najbolja letovališta u Italiji, bilo da su romantična ili za porodicu, za parove, za mlade, za društvo ili letovalište sa zanimljivim noćnim provodom.

Najbolje letovalište u Italiji za parove – Obala Amalfi

najbolja letovalista u italiji

Prema mnogim istraživanjima baziranim na iskustvima ljubavnih parova, titula najpopularnijeg letovališta za parove je pripala Obali Amalfi (Costiera Amalfitana).

Obala Amalfi je smeštena na južnoj obali poluostrva Sorentino u blizini Napuljskog zaliva.

Obala Amalfi se od 1997. godine zbog svojih prirodnih lepota i arhitekture malih primorskih sela nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Obala Amalfi je sačinjena od malih i slikovitih sela koja se razlikuju između sebe po izgledu koja datiraju iz različitih vremenskih perioda. Obala je strma, oivičena planinama po kojima su razbacane šarenolike vile. Okvir obale predstavljaju i divni vinogradi.

A gde se spajaju more i vrhunsko vino, tu je najbolje za zaljubljene.

Najveće mesto je Salerno, najmirnije Ravelo, a najpopularnija mesta su Pozitano i Amalfi. Sva mesta odlikuju strme ulice i stepenice.

Obala Amalfi je čuvena zbog krivudave magistrale dužine 40 kilometara pod imenom Strada Statale 163. Magistrala spaja početak i kraj ove regije. Vožnja magistralom je jedinstveno iskustvo koje jako sporo traje zbog stalnih i oštrih krivina.

Međutim, vožnja ovom magistralom je najromantičniji događaj jer se s  jedne strane stapaju more i nebo, a sa druge strane pružaju litice i brda na kojima se kriju drevni manastiri.

Ravelo je mirno letovalište za koje je kompozitor Vagner rekao da se radi o zemaljskom mestu najpribližnijem raju.

Najlepši pogled na Mediteran se pruža sa terasa privatnih vila i hotela mesta Ravelo. U centru Pozitano se nalazi jedna od najlepših uličica Mediterana kojom se spuštate do male plaže. Prirodni krov uličice čini ljubičasto cveće.

Pozitano i Ravelo su najskuplja mesta od svih pomenutih.

Najbliži aerodrom ovoj regiji se nalazi u Napulju. Iz Napulja se do Obale Amalfi stiže SITA autobusima.

Ukoliko želite da izbegnete gužvu kako bi uživali maksimalno sa svojim partnerom, preporučuje se poseta u maju/junu ili septembru/oktobru. Tada je i vreme najlepše jer nije prevruće.

Romantično letovalište u Italiji – Sorento

letovalista u italiji

Najromantičnije letovalište Napuljskog zaliva je Sorento.

Sorento je najlepše moguće mesto za poljupce i duge šetnje dok se u vazduhu oseća miris pomorandži i limuna sa okolnih plantaža.

Najlepši pogled na more se pruža s mesta rezervisanog za romantične sastanke The Villa Comunale.

U blizini parka se nalazi plaža The San Francesco i najpopularnije mesto za venčanja i veridbe, katolička crkva koja datira iz 12. veka Cloister of Saint Francis.

Ukoliko želite da plivate i ronite lagunom između litica onda pronađite mesto za sebe i voljenu osobu na mestu Regina Giovanna.

I za kraj, večerajte pokraj vode i živopisne ribarske luke Marina Grande ili u restoranu Excelsior Vittoria s Mišelinovom zvezdicom i pogledom na more.

Centar grada je star, a vile u stenama su sasvim normalna pojava kao i male šarene kućice razbacane po strminama.

Najbolje porodično letovalište u Italiji – Lido di Jesolo

letovaliste u italiji

Najbolje letovalište u Italiji za porodicu je Lido di Jesolo. Smešteno na obali Jadranskog mora na severoistoku Italije. Letovalište pripada venecijanskoj rivijeri i od Venecije je udaljeno 40 kilometara.

Lido di Jesolo je poznato po svom nadimku „evropski Majami“.

Kilometri peska, ležaljke i suncobrani, kao i odlična noćna zabava privlače svake godine nekoliko hiljada turista da posete Lido di Jesolo.

Lido di Jesolo nije tipični italijanski grad već je pravo užurbano letovalište ispunjeno zabavnim sadržajem kao što su npr. vodeni parkovi.

Na zapadu grada se nalazi Aqualandia, omiljeno mesto među decom. Deci je naročito zanimljivo da gledaju performanse sa ajkulama. Zanimljiva je i vožnja duž obale piratskim brodom Jolly Roger.

Plaže su uređene i odlično organizovane po pitanju tuš kabina, mesta za presvlačenje, spasioca i prve pomoći. Zbog svega toga su i veoma omiljene među porodičnim ljudima.

Pokraj plaže se nalaze poslastičare i fast-food kiosci kako Vaša dečica ne bi ogladnela nakon napornog kupanja i igranja u pesku.

Lido di Jesolo je zapravo mesto slično Paraliji, po atmosferi. Kada veče padne, glavna ulica postaje šetalačka zona načičkana restoranima, buticima i suvenirnicama.

Hoteli i apartmani su smešteni pokraj plaže, tako da je to još jedan razlog zašto je ovo mesto popularno među porodičnim ljudima. Cene smeštaja variraju, preko skupih i luksuznih hotela sa bazenom u dvorištu do nešto jeftinjih i skromnijih varijanti.

Pošto je letovalište popularno, najbolje je smeštaj rezevisati nekoliko meseci unapred kako se ne bi desilo da je sve popunjeno.

Između aerodroma u Veneciji i Lido di Jesolo svakoga dana redovno idu autobusi. Broj autobusa je povećan za vreme letnje sezone.

Najpopularnije i najbolje letovalište u Italiji za veće društvo – Rimini

letovalista u italiji

Najpopularnije letovalište u Italiji je smešteno na Jadranskoj obali i zove se Rimini.

Ovo je jedno od najboljih letovalista na svetu za provod sa društvom.

Rimini se nalazi na severu Italije. Leta su topla i prava mediteranska, ali zimi vlada umereno-kontinentalna klima tako da je na severu, i u Riminiju, dosta hladnije nego na jugu Italije.

Rimini je postao sredinom 20. veka popularno letovalište i to ne prestaje da bude.

Rimini je podjednako omiljen među mladima koji vole sa društvom da otputuju i uživaju u žurkama i porodičnim ljudima željnim izležavanjem na uređenoj plaži.

Rimini je grad sa dva lica. S jedne strane je istorijski grad koji je uspeo da sačuva stare građevine i renesansni italijanski duh uprkos bombardovanju i razaranju tokom II Svetskog rata, a s druge strane su peskovite plaže, moderni hoteli i apartmani.

Plaže su privatizovane i pripadaju vlasnicima hotela i apartmana. U tom slučaju, u zavisnosti gde odsednete sa društvom tu se sunčate i kupate bez velike i nepotrebne gužve.

Rimini je grad podeljen na nekoliko delova koji su povezani gradskim autobusom. Najpopularniji deo grada gde se nalaze odlični italijanski restorani je Via Becadelli.

Među boljim i jeftinijim picerijama gde možete sa društvom sesti i jesti/piti napolju je Zio Ciro (nalazi se na kraju ulice koja počinje sa železničkom stanicom).

Ukoliko želite podeliti picu sa prijateljima pokraj mora, onda je tu picerija Chi Burdlaz (Garden Bar).

Barovi su smešteni u starom delu Riminija i omiljeni su među mladima (i onima koji se poput mladih osećaju) u večernjim satima.

Rimini je odlična varijanta za letovanje jer se nalazi nedaleko od grad-države San Marino, kao i od većih italijanskih gradova poput Ravene, Bolonje i Firence.

Ukoliko zakaže zabava u Riminiju, neće u jednom od pomenutih gradova.

Rimini ima svoj aerodrom. Low cost avio-kompanija Ryanir saobraća do Riminija.

Najmirnije letovalište u Italiji – Sardinija

najlepsa letovalista u italiji

Sardinija je drugo najveće italijansko i mediteransko ostrvo smešteno na zapadu Italije. Prvo po veličini je Sicilija.

Sardiniju s jedne strane zapljuskuje Tirensko, a s druge strane Sredozemno more. Glavni i najveći grad Sardinije je Cagliari.

Sardinija je trajektima povezana sa kopnenim delom Italije. Sardinija inače broji tri međunarodna aerodroma – Cagliari, Alhgero i Olbia.

Sardinija je poznata po svojim plažama. Nigde na Mediteranu nema tako perfektnih peskovitih plaža oivičenih tirkizno-plavom vodom kao na Sardiniji. I brojčano ih ima dosta.

Sardiniju je najbolje obići kolima, naročito jer se tom prilikom može naleteti na praznu plažu čak i kada je letnja sezona u jeku.

Najpopularniji i najekskluzivniji deo Sardinije je poznat pod imenom Costa Smeralda. Costa Smeralda je rezervisana uglavnom za džet-set svet.

Kako je priroda na Sardiniji praktično netaknuta i divlja, nemojte se začuditi ako prilikom usamljeničkog izležavanja na plaži pored Vas prođe ružičasti flamingos ili beli magarac.

Najmirnije je na ostrvu Sant’Antioco, a najživlje u gradu Cagliari.

Mesto Alghero je takođe za one željne odmora i ljubitelje jedrenja.

Cala dei Gabbiani je divlji i peskoviti deo Sardinije poznat kao „ostrvo galebova“.

Ukoliko želite apsolutnu relaksaciju, najbolje je Sardiniju posetiti u junu ili u septembru. Tada su i cene svega pristojnije nego u jeku sezona – avgustu mesecu.

Sardinija je takođe poznata po arheološkim nalazištima koje možete posetiti i tako svoj relaksirajući odmor duhovno obogatiti.

Letovališta u Italiji poznata po odličnom noćnom provodu

letovalista u italiji

Što je Ibiza u Španiji, to je Rimini u Italiji i njegova rivijera Romagnola.

Ukoliko želite da sapletete neku poznatu i bogatu osobu na žurci, onda su za Vas mesta Alghero, San Teodoro i Porto Cervo na Sardiniji.

Luksuzno letovalište Capri (Obala Amalfi) je takođe poznato po burnom noćnom provodu (ali i skupom).

Mesto u Toskani Forte dei Marmi je takođe poznato po tome što je svaki vikend tokom juna i jula u znaku žurki. Tokom avgusta su aktuelni barovi na plaži.

Mesto u kojem ste preko dana pili kafu se pretvara u epicentar odličnog noćnog provoda zalivenog koktelima ili vinom.

Gradovi na moru Napulj i Đenova su poznati po bogatom noćnom životu tokom leta.

Najpopularnija regija među mladim ljudima – Apulija (Puglia)

letovalista u italiji

Apulija je regija smeštena na istoku Italije. Najveći grad je Bari, ali kada je noćni provod u pitanju na prvom mestu treba pomenuti Salento.

Salento ima odlične peskovite plaže na kojima se izležavate tokom dana, a đuskate tokom noći.

Druga mesta ove regije poznata po živahnom provodu su Vieste i Otranto.

Apulija je inače podeljena na šest provincija i poznata je po svojim belim niskim kućama zašiljenih krovova, maslinjacima, orhidejama, plavom moru, plažama i sunčanim satima.

Ostrvo Panarea pored Sicilije

najbolje letovalista u italiji

Ako neko mesto u Italiji kreće da živi nakon zalaska sunca, onda je to ostrvo Panarea.

Do ostrva se dolazi trajektom koji kreće s kopnenog dela Italije ili sa Sicilije. Ovde se žurke organizuju po klubovima na otvorenom i traju sve do zore.

Najpoznatiji je noćni klub Raya.

Nakon što svane, svi odlaze na čokoladne krosane u jednoj od lokalnih pekara. Ukoliko ne želite da se vratite u krevet, posmatrajte izlasak sunca iznad mora na plaži.

Ukoliko letujete na Siciliji, obavezno probajte lokalni slatki specijalitet – sladoled. Sladoled na Siciliji nije isti kao i sladoled na nekom drugom mestu.

Najbolje letovanje u Italiji za umetničke duše – Palermo na Siciliji

najlepsa letovalista u italiji

Najveće ostrvo smešteno u Sredozemnom moru jeste Sicilija. Sicilija je najspecifičnija regija Italije kada su prirodne lepote u pitanju, arhitektura gradića i struktura stanovništva.

Sicilija je poznata po svom mafijaškom klanu Koza Nostra čije delovanje je bilo inspiracija mnogim piscima i rediteljima.

Glavni i najveći grad Sicilije je Palermo.

Na Siciliji se mogu pronaći znamenitosti koje se vezuju za Grke, Rimljane i Arape.

Palermo je tokom srednjovekovnog perioda bio jedan od vodećih gradova u Evropi dok danas pokušava da se oporavi od razaranja koja je doživeo tokom 20. veka.

Palermo je poznat po svojim boemskim kafićima i prodavnicama, istorijskim građevinama i zanimljivom arhitekturom, živahnom gradskom atmosferom i preukusnom uličnom hranom.

Gradski prevoz je odličan. Iz Palerma postoje organizovani ekskurzijski odlasci do predivne plaže Mondello ili ostrvceta Ustica.

Iznad Palerma se nalazi istorijski gradić Monreale poznat po katedrali Norman.

Aspra je malo seoce pored Palerma poznato po šarenolikim drvenim brodićima i plaži na kojoj se prodaje najbolji sladoled na Siciliji.

Palermo je poznat po svojim sofisticiranim vinarijama i haotičnim pijacama. Najpoznatija pijaca je Vucciria.

Na ulici možete jesti fenomenalno i jeftino. Obavezno probajte poslasticu arancini (pržene pirinčane kugle) i sfincione (sicilijanska pica). Najpoznatije mesto dobre klope jeste Antica Focacceria.

Tokom avgusta meseca se organizuju festivali i ulični performansi.

Na sat vremena udaljenosti od centra Palerma se nalazi međunarodni aerodrom.

Italijanska obala je poput dobrog starog klasika koji se ne može zaboraviti nakon što se pročita. Nemojte život prepustiti slučaju i saznajte koje Vam se poglavlje najviše sviđa uz najbolje putno osiguranje.

osiguranje-baner

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *