fbpx

Najlepše plaže i ostrva na Tajlandu

Predstavljamo Vam najlepše plaže i ostrva na Tajlandu, kao i savete kako najbolje da izaberete plažu za vaše potrebe i kako da se bezbrižno provedete. Tajland je daleko pa se zato treba dobro informisati o putovanju i saznati šta vas sve očekuje, kao i šta treba da obezbedite pre polaska.

Kada je hedonizam u pitanju, nema boljeg mesta za upražnjavanje od ostrva i plaža na Tajlandu. Zamislite ležaljku iznad mora vezanu između dve kokosove palme na peščanoj plaži – to je svakodnevica na Tajlandu.

Ostrvo korala i peščanih plaža Ko Lipe

najbolje plaze na tajlandu

Malo ostrvo Ko Lipe se nalazi na jugozapadu Tajlanda, 60 kilometara je udaljeno od kopna i 30 kilometara od Malezije. Ukoliko želite perfektan odmor, zabacite peškir na jednu od tri peščane plaže – Pattaya beach, Sunrise beach (Hat Chao Ley), Sunset beach (Hat Pramong).

Ostrvo Ko Lipe je inače jedino naseljeno i turistički orijentisano u arhipelagu Adang. Ukoliko želite da se osamite, postoji mogućnost iznajmljivanja čamca i privatnog obilaska drugih ostrva iz arhipelaga.

Na ostrvu se nalaze kafići, fast food je u duhu tajlandske kuhinje, a smeštaj čine luksuzni bungalovi.

Sve informacije o ostrvu i smeštaju – kohlipethailand.com

Ostrvo morskih cigana – Ko Lanta

tajland putovanje

U provinciji Kraba se nalazi ostrvo Ko Lanta čija zapadna obala je u znaku sedam peščanih plaža. Čitavom dužinom obale su načičkani bungalovi.

Ova destinacija je naročito omiljena među roniocima koji dolaze na ostrvo kako bi uživali u koralnim grebenima i bogatoj podvodnoj flori i fauni.

Na ostrvu Ko Lanta žive tzv. morski cigani tj. nomadi kojima, verovali ili ne, želite da se pridružite. Ko ne želi da živi u bungalovu iznad kristalno čiste morske površinu.

Na ostrvu možete iznajmiti ne samo čamac, nego i slona, kako biste stigli od tačke A do tačke B.

Pesak i palme – ostrvo Ko Samet

plaze na tajlandu

Ko Samet je ostrvo udaljeno tri sata od Bangkoka, smešteno je u Tajlandskom zalivu i naročito je omiljeno među Tajlanđanima.

Radi se o „najsuvljem“ ostrvu, naime, u pitanju je ostrvo koje je najmanje pogođeno kišnom sezonom.

Veći deo ostrva Ko Samet je zaštićen kao nacionalni park. Tu možete uživati u tišini, belom pesku, tirkiznom moru i palmama. Plaže Na Hat Sai Kaeo i Ao Hin Khok su omiljene među turistima. Na njima možete da se bavite nekim vodenim sportom.

Na plaži, uz zvuke morskih talasa, pružiće vam prijatan ugođaj ispijanja pića neki od mnogobrojnih kafića.

Nacionalni park i ostrvo Tarutao

najbolja plaza na tajlandu

Na jugu Tajlanda se nalazi nacionalni park Tarutao koji se sastoji od tri arhipelaga i broji ukupno 51 ostrvo.

Naziv Tarutao potiče od reči Pulau Tertua što u prevodu znači „ostrvo starine“. Tarutao vrvi od životinja, preko 100 vrsti ptica do kraljevske kobre, ali najveću glavobolju turistima zadaju makaki majmuni koji kradu hranu.

Među svim ostrvima je najpoznatije Ko Tarutao. Ovde je smeštaj u vidu bungalova i kampova.

Na zapadnom delu ostrva se nalazi plaža na kojoj se sunčaju ogromne kornjače. Ostrvo je poznato po krečnjačkim stenama i naravno – peščanim plažama.

Urbano ostrvo Ko Samui

odmor na tajlandu

Pored Phuketa, najposećenije i najživlje ostrvo na Tajlandu je Ko Samui. Ovde smeštaj uključuje luksuzne vile, i naravno, skockane bungalove.

Svake godine se ovde održavaju festivali, organizuju vašari, takmičanja u jedrenju i tajlandskom boksu, a svakodnevno praktikuje tajlandska masaža u mnogobrojnim spa-centrima.

Na ostrvu se nalazi statua pozlaćenog Bude visoka 12 metara, tajnovit Budin vrt, zoo-vrt sa tigrovima, kao i mesto u kojem ćete se s bezbedne udaljenosti susresti sa najotrovnijim zmijama, stonogama i škorpijama.

Pažnju turistima privlače i vodopadi kojih na ostrvu ima nekoliko.

Najpopularnije plaže za relaksaciju su Lamai i Chaweng beach, a za one željne divljeg provoda tu si Lipa Noi i Taling Ngam.

Ladyboy kabare vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, šta god mislili o transseksualcima.

Svi odgovori vezano za ostrvo se nalaze ovde – kosamui.com

Festivalsko ostrvo Ko Phangan

tai plaze

Ko Phangan je ostrvo koje se nalazi u Tajlandskom zalivu i poznato je po prelepim plažama i prašumama.

Svake godine se ovde održava veliki festival elektronske muzike Fool Moon Party čijim vibracijama morate da se prepustite makar jedanput u životu, bez obzira na drugačije muzičko ubeđenje, a i godine.

Festival se održava u septembru, a za one koji mogu tek novembra na odmor, tu je Halfmoon party. Mada se taj praznični duh prednese na celu sezonu.

Sve na ostrvu je u znaku joge, spa centara i masaže za relaksaciju, a bungalova ima kako za one sa dubljim džepom, tako i za one sa prosečnim srpskim budžetom.

Najpovoljnija plaža na Tajlandu – Ostrvo slonova Ko Chang

provod na tajlandu

Ostrvo koje još uvek nije zaraženo turistima, a u znaku je dugačkih belih peščanih plaža i vodopada je Ko Chang. Ostrvo se nalazi na samoj granici sa Kambodžom, pretežno je planinsko i karakteriše ga bujna vegetacija.

Ko Chang je poznato i kao „ostrvo slonova“, i posle Phuketa je najveće ostrvo na Tajlandu.

Ukoliko planirate da provedete odmor u aprilu na ostrvu, gledajte da zakačite lokalnu proslavu Nove Godine tj. Songkran.

Najbolji smeštaj, kupanje i sunčanje naćićete na White sand i Lonely beach. Ostrvo je melem za vaš kućni budžet, jer sve na njemu preko smeštaja, hrane do zabave je i više nego pristupačno.

Raj za ronioce – ostrvo Koh Tao

thai travel

Svake godine oko 7.000 ronilaca dobije sertifikat za ronjenje na ostrvu Koh Tao koje spada u najpopularnije destinacije za ronjenje na svetu.

Ostrvo posećuju ljubitelji pecanja i riba, a u poslednje vreme je ovde otvoren veliki broj kafića na plaži.

Najrazvijeniji deo ostrva je Mae Head beach, dok je za noćni život zadužen Sairee beach.

Ukoliko želite da se izležavate ispod kokosovih palmi, tu je Haad Thien (Rocky Bay).

Opasnost preti jedino od želje da nikada ne napustite bungalov na plaži, u koji ste odseli za male pare, a dobili dvorište i bazen s pogledom na plavetnilo mora.

Filmska Phi Phi ostrva

putno osiguranje za tajland

Najlepše mesto za sunčanje i kupanje na Tajlandu nude Phi Phi ostrva koja se nalaze u okviru provincije Krabi, nedaleko od Phuketa, i ukupno ih ima šest.

Najveće ostrvo je Ko Phi Phi Don, a drugo po veličini i posećenosti je Ko Phi Phi Lee. Ostrva su omiljena među mladencima i novopečenim bračnim drugovima.

Maya Bay je zaliv u okviru kojeg se nalazi puno malih i nestvarno lepih laguna.

Ovim zalivom ume tokom dana da prođe nekoliko hiljada ljudi, tako da je danas teško doživeti neku od skrivenih plaža kako treba. U zalivu nema gde da se kupe hrana i piće, takođe je zabranjeno paljenje vatre, tako da sve treba pripremiti pre polaska na plažu.

Postoji i Monkey Beach, plaža majmuna koju morate videt.

Na ostrvu se nalazi jedna od najboljih škola tajlandske kuhinje koju možete upisati.

sta raditi na tajlandu

Ostrvo Ko Phi Phi Don je pre više od deset godina bilo pogođeno cunamijem, ali je vrlo brzo izgrađeno i obnovljeno. U sećanje na tragediju, izgrađen je Memorial Garden.

Popularni film The Beach sa Leonardom DiKaprijem u glavnoj ulozi je sniman ovde.

Na žalost, jedan od krivaca zašto je cunami uspeo da urniše ostrvo i Maya Bay se nalazi u filmskoj ekipi koja je za potrebe filma posekla i posadila šta nije trebalo i time narušila eko-sistem ostrva.

Na Ko Phi Phi Lee se nalazi pećina – Viking Cave čije ime se odnosi na crteže stare 400 godina a koje predstavljaju kineske džunke (brodovi).

Netaknuti delovi ostrva otvaraju mogućnost ka susretu sa egzotičnim životinjama, u moru su to ajkule i raže, tako da treba povesti računa tokom ronjenja i plivanja.

Srećom, more je kristalno čisto, tako da do nesretnog susreta prilikom plivanja može doći samo ako ste apsolutno odsutni ili slepi.

Maleno ostrvo Koh Bulon Lae

tajland plaže

Koh Bulon Lae se nalazi na samoj granici sa Malezijom i toliko je maleno da ga možete prepešačiti uzduž za 15 minuta.

Na ostrvu, gde god da se okrenete, samo pesak, more i palme, tako da za ljude željne tišine nema boljeg mesta na Tajlandu.

Ostrvo je pravi tropski raj. A ukoliko želite da odsednete u jednom od bungalova, na vreme ga rezervišite jer ih ima u malom broju.

Vremensku prognozu za Tajland možete videti ovde.

Tajlandska masaža je umetnost dodira

masaza na tajlandu

Na Tajlandu niste bili ako vas neki Tajlanđanin nije izmasirao i oslobodio negativne energije i nervoze.

Tradicionalna tajlandska masaža je drevna terapeutska veština koja vuče svoje korene iz joge, ajurvedske medicine i budističke duhovne prakse.

To je energetska, stručna terapija koja ima za cilj da pokrene i uskladi protok vitalne energije organizma, dovodeći telo, um i duh čoveka u stanje ravnoteže i harmonije, pružajući mu priliku za samoizlečenjem.

Ona i nije masaža u uobičajenom smislu te reči, već deo starog sistema prirodnog lečenja. U tradicionalnoj tajlandskoj medicini jedna je od ključnih metoda. Kako u prevenciji, tako i u ublažavanju i lečenju brojnih zdravstvenih tegoba.

Ukoliko volite nesvakidašnju masažu, prepustite se slonovskoj surli i nežnom spuštanju slonovske noge na leđa.

Kada smo već kod zdravlja, oni koji žele otići na Tajland treba da budu upoznati sa zaraznom tropskom bolešću – denga virusom, koju prenosi komarac, i za koju postoji lek.

Denga groznica je grip na steroidima – glavobolja, visoka temperatura, groznica, mučnina. Ukoliko se bolest na vreme otkrije i počne da se leči, ne ostavlja posledice po zdravlje čoveka, a ukoliko se bolest ignoriše i zapostavi, ili na vreme ne otkrije, može da preraste u noćnu moru. Zato, osiguranje u ruke!

Zanimljivosti o Tajlandu

tajland putovanje

Ukoliko ne želite da imate problem sa Tajlanđanima, ne kritikujte i ne ismejavajte njihovog kralja.

U Bangkoku se svakodnevno emituje nacionalna himna u 8h i ako se zateknete na javnom mestu u to vreme, red je da zastanete mirni u mestu dok se himna ne završi.

I vodite računa gde gazite jer je nelegalno zgaziti novčanicu sa likom kralja.

Na Tajlandu, naročito u Bangkoku, pored muškog i ženskog toaleta se nalazi i toalet za transseksualce. Zove se (ladyboys), njih ima u velikom broju i bave se prostitucijom.

Poznato energetsko piće Red Bull zapravo potiče sa Tajlanda. Chaleo Yoovidhya, čovek iz centralnog Tajlanda sa vrlo malo obrazovanja, preselio se u Bangkok da potraži sreću.

Napravio je ovo piće (mix kafeina, sirupa i šećera) i ono je vrlo popularno na Tajlandu još od 1976. godine.

Austrijski biznismen Dietrich Mateschitz je ’80-tih godina često poslovno putovao za Bangkok, i pio je Red Bull da bi  “lečio” jetlag (džetleg – nesanicu od vremenske razlike, posle leta avionom).

Njih dvojica su postali partneri i zajedno su odlučili da bi bilo dobro da ovaj proizvod plasiraju na ostala tržišta.

Najveća kineska četvrt na svetu se nalazi u Bangkoku.

Tajland je jedina zemlja u Jugoistočnom delu Azije koja nije kolonizovana. Tamo gde se kolonizatorska čizma nije spustila, tamo je sloboda.

Dakla, ne pribegavajte mnogo raznim domaćim napicima,i obavezno obezbedite putno zdravstveno osiguranje i zabava je zagarantovana.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

osiguranje-baner

Saznajte sve o putovanju na Tajland.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *