fbpx

Nova Godina u Sankt Peterburgu: Saveti za dobar provod

Sankt Peterburg je zanimljiva destinacija za doček Nove godine zbog velikog broja kulturoloških događaja s jedne strane, i žurki s druge strane. Svake godine se za doček u Sankt Peterburgu okupi nekoliko hiljada ljudi.

Sankt Peterburg je za svaku Novu godinu prekriven snegom.

Za tradiciju slavljenja Nove godine u Rusiji je zaslužan osnivač grada Sankt Petersburg – car Petar Veliki. Pre njega se Nova godina u Rusiji slavila 1. septembra.

Ulice Sankt Peterburga za vreme dočeka

sankt perersburg

Sankt Peterburg se za vreme novogodišnjih praznika pretvara u grad koncerata, žurki, plesa, teatra, uličnih performansa, klizanja, klasične muzike, baleta itd. Svi događaji su tematski vezani za zimske praznike i veoma su stilizovani.

Glavni vatromet, doček i odbrojavanje se dešava ispred Zimske palate. Tu se okupi nekoliko hiljada ljudi svake godine u želji da što veselije isprati staru i dočeka novu godinu.

Odličan vatromet se ispaljuje i iznad Letnje bašte i dvorca Moika. Dvorac Moika je poznat jer je u njemu, između ostalog, ubijen čuveni mistik Raspućin.

Najveći broj novogodišnjih žurki i koncerata na otvorenom se organizuje ispred muzeja Ermitaž, gde se nalazi i velika ukrašena jelka. Nekoliko minuta posle ponoći se ovde prenosi uživo govor ruskog predsednika povodom čestitanja Nove godine.

Poseban doček se organizuje ispred katedrale Sv. Isak. Svake godine se ovde za doček okupi oko 2.000 ljudi.

Sankt Peterburg je bajkovito i maštovito ukrašen grad svake, pa i ove godine. Naročito je raskošno ukrašena ulica Nevski prospekt.

Provod u Sankt Peterburgu je za nijansu mirniji nego u Moskvi, ali su zato temperature iste u oba grada – nekoliko stepeni padnu ispod nule. Znači, topla odeća je neophodna koliko i putno osiguranje za Rusiju. Vodka je tu takođe da zagreje i razveseli.

Ukoliko želite da Novu godinu dočekate na najboljem mestu za posmatranje vatrometa nad rekom Nevom i vatrometa nad osvetljenim Sankt Peterburgom, onda je topla preporuka ostrvo Vasiljevski.

Novogodišnje večere i žurke u Sankt Peterburgu

kako-se-provesti-u-sankt-peterburgu

U ulici Nevski prospekt se nalazi hotel Corinthia koji garantuje gala večeru i doček. Cene dočeka, u zavisnosti od izbora menija i pića, se kreću između 3.800 i 4.800 rubalja po osobi (između 60 i 75 evra). Međutim, cene su manje ukoliko planirate samo piće, bez večere.

Gde god da ste, obavezno probajte ruski kavijar i sovjetski šampanjac.

Doček za Novu godinu organizuju svi veći hoteli u Sankt Peterburgu – W.St. Petersburg, Four seasons hotel Lion, Kempinski, Radisson Royal, Belmond Grand hotel Europe, Taleon Imperial, Solo Sokos hotel Palace Bridge, Grand hotel Emerald.

Uvek možete iskombinovati smeštaj za dve do tri večeri i doček Nove godine u nekom od pomenutih hotela.

Doček po osobi u staroj ruskoj gostionici Astorija (Astoriя) košta 24.000 rubalja ili 370 evra. Ovde će Vas dočekati atmosfera identična balovima koje su nekada organizovali ruski carevi. Skup (737 evra po osobi) i sofisticiran doček je organizovan u hotelu Belmond Grand.

Pronađite i rezervišite na vreme doček u nekom od hotela – newyearsevehotelpackagesdeals.com

Najbolji restorani u Sankt Peterburgu o čijim proslavama se tokom cele naredne godine priča su – Troika, Pelmenya, Severyanin, Duo Gastrobar, Pryanosti & Radosti.

Jedan od boljih klubova elektronske muzike je avangardni Mosaique. Novogodišnja žurka The Bells počinje u 1h posle ponoći. Ulaznice po osobi se kreću između 8 i 16 evra.

Luksuzni doček Nove godine – Carski bal

najbolji-docek-nove-godine-u-rusiji

Ukoliko ste nekada poželeli da dočekate Novu godinu kao car, vojvoda ili princeza, onda san možete ostvariti u dvorcu carice Katarine. Novogodišnja atmosfera je u potpunosti prilagođena balovima iz 19.veka.

Meni je spoj francuske i ruske kuhinje, performans izvode operski pevači i baletski izvođači, a mnogobrojne upaljene sveće učiniće bal još romantičnijim. Na svakom stolu se nalazi skulptura od leda.

Pravi romantični ugođaj ćete imati ukoliko se preko dana, pre Carskog bala, provozate kočijama kroz centar Sankt Peterburga.

Sva veća pozorišta, baletske i operske kuće Sankt Peterburga će imati specijalne novogodišnje programe.

U čuvenom Marijinskom teatru će novogodišnji program 31. decembra trajati od 12h do 22h.

Gde provesti vreme u Sankt Petersburgu za vreme novogodišnjih praznika- www.russiaeguide.com

Nova godina sa Rusima

nova-godina-u-sankt-peterburgu

Ukoliko ste u prilici da budete ruski gost, onda Novu godinu bez razmišljanja dočekajte sa svojim domaćinima u njihovom toplom domu.

Rusima je za vreme sovjetske ere bilo skoro zabranjeno slavljenje Božića i upražnjavanje novogodišnjih običaja. U inat prošlosti, Rusi sada slave zimske praznike kreativnije i bolje nego bilo koja druga nacija u Evropi.

U svakom ruskom domu blješti ukrašena jelka. Deda Mraz i njegova unuka Sneguljka ulepšavaju deci praznik donoseći naručene poklone.

Novogodišnja večera na prvom mestu podrazumeva salatu Olivier. Radi se o krompir salati sa pilećim mesom ili suhomesnatim proizvodima. Na trpezi su obavezno prisutna jela od kupusa, riba haringa, turšija, pečeno pile. A za kraj mnogo ruskih slatkiša, vodke i šampanjca.

Nakon ukusne večere se izlazi na ulicu i deli praznična euforija sa ljudima iz čitavog sveta. Dele se i mandarine koje možete videti i osetiti na svakom ćošku. Čitav Sankt Peterburg je za Novu godinu uvijen u miris mandarine.

Bitna preporuka je da pre polaska obezbedite zdravstveno putno osiguranje.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *