fbpx

Novogodišnje rezolucije – za najbolju godinu do sada!

Mnogi od nas donose novogodišnje odluke i onda odustanu. Ipak, ako radite istu stvar svake godine bez jasnog cilja na umu i pravog plana kako da to postignete, nije iznenađujuće da ste na kraju razočarani. Zato smo ovde da vam ponudimo nekoliko saveta kako da promenite svoje odluke iz uobičajenih koje obično ne uspevaju u […]

Mnogi od nas donose novogodišnje odluke i onda odustanu. Ipak, ako radite istu stvar svake godine bez jasnog cilja na umu i pravog plana kako da to postignete, nije iznenađujuće da ste na kraju razočarani. Zato smo ovde da vam ponudimo nekoliko saveta kako da promenite svoje odluke iz uobičajenih koje obično ne uspevaju u one koje će vam zapravo pomoći da poboljšate svoj život.

Najčešći ciljevi

Novogodišnje odluke su samo način da se motivišemo i konačno krenemo u pravom, željenom smeru. Jedna od najčešćih odluka koja se nalazi na spisku jeste vežbanje ili novi način ishrane. Iako znamo važnost vežbanja i zdrave ishrane po zdravlje čitavog organizma, trening odlažemo i ne možemo sebe da nateramo da ovu odluku sprovedemo u delo.  Pored toga, na spisku se uvek nalazi štednja, organizacija, lični, emotivni, poslovni ciljevi..

Kod ovakvih ciljeva, najbitnija je jednostavnost. Krenite malim koracima i ne čekajte prvi januar. Čim zapišite cilj, pronađite na Youtube-u vežbe za početnike i uradite ih. Toliko je jednostavno! Izaberite trening koji ne zahteva komplikovanu opremu i koji vam je zabavan. Kako vreme prolazi, u vama će se razviti motivacija koja će još više definisati cilj. 

Ne zaboravite, važno je samo da pratite svoj proces i da ne odustajete. Čim pomislite da odustanete, pronađite dozu zabave u onome što želite da ostvarite. 

Isto važi i za zdravu ishranu. Dovoljno je da svakodnevno dodajete više voća i povrća svojim obrocima i da pronalazite alternativu za slatkiše, brzu hranu i grickalice.

Pronađite vremena za sebe

U savremenom svetu imamo više ometanja nego ikada ranije. Između društvenih medija, Netflix-a i video igara, lako je zaboraviti da se naš um još uvek može trenirati.

Pokušaj da poboljšate svoju koncentraciju je odlična odluka za sve koji žele da povećaju fokus i poboljšaju svoj život. Potrudite se da ograničite upotrebu društvenih medija. Pokušajte da se odjavite sa što više naloga i izbegavajte da ih proveravate koliko god možete. Ako ne želite u potpunosti da prekinete vezu sa ovim sajtovima, barem razmislite o instaliranju aplikacija koje će vam pomoći da se držite podalje od njih određeno vreme (kao što je StayFocusd).

Shvatićete da imate mnogo više vremena za sebe i svoje najmilije. Moći ćete zaista da odmorite mozak od informacija i da se vratite svojim hobijama ili aktivnostima koji vas čine radosnim i inspirisanim. 

Poboljšajte odnose sa ljudima

Novi početak nam pruža priliku da oprostimo ljudima i da im pružimo drugu šansu. Naravno, sasvim je u redu otpisati toksične odnose. 

Recite najmilijima koliko ih volite i koliko vam znači njihovo prisustvo. Treba da se otvorite i za upoznavanje sa novim ljudima, novim prijateljima. 

Možete da razmislite o tome kakav želite da imate odnos sa određenim ljudima, prijateljima i saradnicima. Sada je pravi trenutak da preispitate sebe i svoje stavove. 

Posvetite se novim hobijima

Često se zaglavimo u kolotečini kada radimo istu stvar iznova i iznova. Idemo na posao, dolazimo kući, čitamo knjigu ili gledamo televiziju. Divno je doba godine da izađemo iz naše zone udobnosti i probamo nešto novo.

Pronađite čas koji biste želeli da pohađate i prijavite se za njega, bilo da se radi o kuvanju, španskom jeziku ili jogi (ili sva tri!). Važno je da isprobate sve što vas zanima i da širite svoja interesovanja. 

Možete da organizujete jednom mesečno odlazak u bioskop, u pozorište ili na muzički nastup. Ne zaboravite i da su vam mnoge stvari sada dostupne online. Na internetu možete da pohađate različite kurseve, upoznajete nove ljude i saznajete detalje o oblasti koja vam je zanimljiva. 

Razmišljajte o budućnosti

Treba da budete odgovorni prema sebi, ali i prema svojoj porodici. Živimo u vremenu gde se stvari brzo menjaju, pa smo uslovljeni da mislimo na sigurnost i vremena koja su pred nama. Jasno je da dolazi inflacija i da iz godine u godinu naš novac gubi na vrednosti. Uplaćivanje životnog osiguranja može da vam pomogne da izbegnete inflaciju i da zadržite vrednost svog novca u budućnosti.

Oslobodite se stresa

Živimo u stresnom vremenu, a dobro znamo da stres utiče na naše mentalno i zdravstveno stanje. Međutim, stresom se može upravljati. Stručnjaci kažu da je meditacija odličan način da se oslobodimo stresa i može da nam pomogne da se efikasnije nosimo sa njim. Za to postoje aplikacije koje nam pomažu da razumemo kako pravilno meditirati, kao i vođene meditacije koje se mogu slušati dok radite druge stvari poput čišćenja kuće ili vožnje. 

Isprobavanje nekih jednostavnih vežbi disanja takođe može značajno da pomogne u oslobađanju od stresa. Pored toga, u regulisanju stresa može da vam pomogne bolja organizacija vremena, kvalitetan san, zdravija ishrana i otvoren razgovor sa bližnjima, bilo da su u pitanju prijatelji ili roditelji. 

2022. godina je pred vratima. Sačinite spisak novogodišnjih rezolucija i istrajte u svojim ciljevima. Želimo vam srećnu, uspešnu i mirnu godinu u kojoj ćete sebe i svoje prioritete staviti na prvo mesto!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *