Oldtjmeri u svetu i kod nas

Ljubitelji starih automobila - oldtajmera, posebna su vrsta ljudi. Pasionirani zaljubljenici u stil iz prošlog vremena, oni se trude da svojim četvorotočkašima daju novu priliku da zablistaju.

Baš zato što ne daju da duh novog vremena utiče na njihovu ljubav prema klasičnim modelima, zaslužili su da se malo raspišemo i o njima.

Šta je oldtajmer?

gde videti ficu u srbiji

Teško je definisati koji sve automobili spadaju u ovu kategoriju jer u principu svaki automobil može postati oldtajmer sa dovoljno godina i istorije.

Uglavnom se smatra da je oldtajmer stariji automobil od „dovoljnog istorijskog značaja“ da bi bio predmet sakupljanja, i da je reč o automobilu koji je vredan čuvanja i restauracije umesto uništavanja.

Poznati sajmovi oldtajmera u svetu

kako odrzavati oldtajmera

Brojni su poznati i manje poznati sajmovi, izložbe i događaji na kojima se okupljaju zaljubljenici u stare automobile i veliča posvećenost očuvanju automobila.

Ovaj put izdvojićemo tri sajma koja su nam privukla pažnju

Pebble Beach Concours d’Elegance, Sjedinjene Američke Države

kako najlakse kupiti oldtajmera

Samo kad pročitate naziv ovog šik sajma možete da zamislite kakve posetioce okuplja.

Tako je, tu su beli šeširi sa širokim obodima, polo majce a s vremena na vreme i utisak da ste upali u neku scenu iz Velikog Getsbija.

Skup se organizuje od 1950. godine i smatra se jednim od najprestižnjijih na svetu. Održava se svake godine u trećoj nedelji avgusta.

Da biste postali posetilac planirajte da izdvojite od 325 do 2500 dolara za ulaznicu zavisno od toga šta sve želite da doživite na ovom jedinstvenom skupu.

Takmičenje se završava proglašenjem najboljeg starog automobila. Glavne karakteristike koje pobednik mora da ima jesu neosporna autentičnost i visoko kvalitetna restauracija.

Osim uživanja u najupečatljivijim modelima starih automobila, možete da učestvujete i u nekoj od donatorskih akcija po kojoj je ovaj skup takođe prepoznatljiv. Toliko da je do sada uspeo da prikupi više od 14 miliona dolara za donacije.

Ne iznenadite se ako u publici sretnete i brojne zvezde. Dejvid Leterman, Ralf Loren i Nikolas Kejdž samo su neki od poznatih strastvenih zaljubljenika u stare automobile i verni posetioci ovog takmičenja.

Sajam oldajmera u Londonu, Velika Britanija

kako kupiti oldtajmera

Reč je o jednom od najmlađih sajmova koji je dovoljno ambiciozan da ga moramo spomenuti. Prvi put je organizovan 2015. godine a već 2016. uspeva da izazove ogromnu pažnju.

Organizatori sajma kažu da im je cilj da dovedu svakog pasioniranog kolekcionara automobila, entuzijaste, vlasnike automobila i eksperte na jedno mesto iz godine u godinu i učine London prepoznatljivim po poštovanju koje ukazuje starim automobilima.

Naredni sajam će biti održan od 22-26. februara 2017. godine

Sajam japanskih starih automobila Japanese Classic Car Show

S pravom biste pomislili da je reč o sajmu koji se održava u Japanu ali ipak nije tako. Sajam posvećen starim japanskim automobilima održava se u Kaliforniji, Sjedinjene Američke Države, a ove godine slavi već deset godina postojanja.

Grupa zaljubljenika u japanske automobile okupila se oko ideje da organizuju poseban skup koji će veličati starije modele automobila a ujedno i pričati priču o japanskoj kulturi i načinu života.

Oldtajmeri u Srbiji: i mi izložbu za trku imamo

gde videti oldtanmere u beogradu

U Srbiji postoji „Udruzenje ljubitelja starih motornih vozila OLDTIMER Subotica“. Već dvadeset godina ovo udruženje se trudi da sačuva vredne primerke starih automobila, da okupi ljubitelje i ispriča priču o istoriji jednog vremena kroz dobro očuvane automobile.

Zahvaljujući njima Subotica je postala domaćin i jedne nesvakidašnje izložbe. U pitanju je Međunarodni susret i reli oldtajmer vozila koji se po šesti put održava u našoj zemlji i okuplja kolekcionare starih automobila i zaljubljenike iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Od 4-5. juna 2016. godine na izložbi se pojavilo više od sedamdeset oldtajmera, što motocikala, što automobila.  Automobili izloženi ovom prilikom pripadaju periodu od  1917 do 1970. U okviru ovog skupa održan je i mini reli u okviru koga su se automobili “trkali” od Subotice do Kule a nagrada za sve učesnike bio je odličan ručak.

Iako nije za porediti sa velikim svetskim sajmovima, izložba u Subotici ipak jeste jedna lepa prilika da domaći zaljubljenici starih automobila provedu vreme sa dobro očuvanim primercima.

Oldtajmeri za iznajmljivanje

gde videti oldtajmere u srbiji

Pored mogućnosti za razgledanje postoje i mogućnosti da iznajmljivanje oldtajmera za posebne prilike ili samo za „merak“.

Zamislite samo taj divan dan kada izađete iz kuće i sednete u neki od neodoljivih automobila npr. Bentley R Type, Jaguar  SS -100, Ford Model A ili neki sličan automobil.

Za to zadovoljstvo izdvojićete između 150 i 250 evra ali za zaljubljenike u „staru gardu“ to nije visoka cena.

Muzej automobila Bratislav Petković beograd

Ukoliko niste dovoljno strpljivi da pričekate neki od sajmova niti raspoloženi da iznajmite auto, možete da se uputite ka Muzeju automobila Bratislav Petković u Beogradu koji čuva blizu 100 starih automobila.

Najstariji automobil u ovoj kolekciji marke proizveden je 1897. godine. Reč je o francuskom automobilu Marot-Gardon.

Sladokusci ne bi smeli da propuste ni jedinstveni kabriolet, Mercedes-Benz  300c iz 1955. Ono što će vam takođe Muzej automobila ponuditi jeste i podsećanje na prve reli trke u Srbiji, primerke jugoslovenskih formula kao i često omiljeni Fiat 500, poznatiji kao Fića.

Muzej automobila ferdinand budicki zagreb

Nađete li se u Zagrebu, svratite do Muzeja automobila Ferdinand Budicki. Muzej je otvoren 2013. godine sa ciljem da okupi sve domaće poštovaoce starih automobila, kao i da podstakne ljude da se vrate automobilizmu kroz radionice i različite izložbe. Kolekcija broji oko 30 automobila, 15 motora i nekoliko motocikala.

Vredan primerak koji pripada ovom muzeju je Ford T iz 1922. godine koji je ujedno i najstariji automobil u Hrvatskoj.

Zagolicajte maštu i vratite se u neko drugo vreme dok vozite ili se bar divite nekim od primeraka automobila koji ostaju klasični i neokrnjeni zubom vremena. Budete li toliko srećni da posedujete jedan od takvih automobila ne zaboravite da ga zaštitite i osigurate.

prvi automobili

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *