fbpx

Osiguranje useva

Svaki ozbiljniji agrarni biznis u našoj zemlji mora da razmišlja o uspostavljanju balansa između napretka i pojačane proizvodnje u odnosu na prirodne nepogode, koje su uvek iznenađujuće i nepredviđene. Zašto je osiguranje useva tema o kojoj poljoprivrednici neprestano raspravljaju, a kako se dolazi do najboljeg rešanja, danas objašnjavaju Dajana Petić Šobot i Željko Mijatović. Osiguranje […]

Svaki ozbiljniji agrarni biznis u našoj zemlji mora da razmišlja o uspostavljanju balansa između napretka i pojačane proizvodnje u odnosu na prirodne nepogode, koje su uvek iznenađujuće i nepredviđene.

Zašto je osiguranje useva tema o kojoj poljoprivrednici neprestano raspravljaju, a kako se dolazi do najboljeg rešanja, danas objašnjavaju Dajana Petić Šobot i Željko Mijatović.

Osiguranje useva je vrsta osiguranja koja je jako specifična za naše poljoprivrednike, jer na tržištu osiguranja jedne godine su kod jednog osiguravača, druge godine kod drugog, a treće kod trećeg. 

Najviše premije iz ove oblasti uzimaju Dunav, Generali i Wiener osiguranje.

Tako smo i mi, kao zastupnici na tržištu osiguranja našim klijentima birali najbolju zaštitu, došli do zvaničnog saznanja da osiguravajuće društvo zbog velikog broja štetnih događaja ograničava koliko će osiguranika ove godine osigurati, na taj način mnoge osiguranike odbijaju.

U jednom regionu od 99 polisa 94 polise su imale štetu i šteta je bila plaćena, ovo nam govori da su ove polise korisne za klijenta, a ne za kuću.

Dugi niz godina negativnu sliku sa štetama beleži i Generali osiguranje što nam daje sigurnost da kod ovog osiguravača treba da budemo osigurani, a naše iskustvo sa Wiener i Dunavom je pokazalo da više istražujemo kako bismo prepoznali najboljeg na tržištu, objašnjava Dajana Petić Šobot. Prednost dajemo jeziku struke koji čuva naše osiguranike Željku Mijatoviću.

Kolega Željko objašnjava i odgovara na najčešća pitanja:

Šta obuhvataju polise, koje štete pokrivaju, koliko koštaju? 

Koliko se kupuju i koje polise treba izabrati?

• Polise obuhvataju osiguranje brojnih ratarskih i povrtarskih kultura, voća, grožđa i sadnog materijala, kao i goveda, ovaca, koza, svinja, živine, konja i kućnih ljubimaca.

• Za useve i plodove pokrivaju se štete uzrokovane prirodnim rizicima (grad, požar, udar groma, oluja, mraz). Za voćarske kulture (jabuke, breskve, kruške, kajsije, šljive, višnje, trešnje, borovnice i stono grožđe) pokrivaju se štete i na prinosu i na kvalitetu. Kod životinja se pokrivaju štete koje su nastale usled prirodnih rizika, povreda,bolesti kao i posledice porođaja.

• Premija zavisi od vrste i obima rizika, odnosno osigurane sume i kreće se od 1,5% do 20% od sume osiguranja.

• Procena je da je oko 10-15% proizvodnih površina u Srbiji osigurano.

• Najviše se osigurava od rizika grada.

Poljoprivredni proizvođači pre nego što ugovore polisu treba da traže:  

• Sigurnost, poverenje, profesionalnost.

• Raspitaju se oko procedure procene štete. O povratu od strane Države.

• Iznos premije

 Koliko naši poljoprivrednici koriste osiguranje kao proizvod i kakav je trend u toj oblasti (raste, pada, ili stagnira)?

• Još uvek nedovoljno

• Trend – raste, ali neravnomerno i sporo. Interesovanje uglavnom raste u onim oblastima gde je bilo pojave nepogoda i šteta. To interesovanje postepeno opada ako u narednim godinama izostane pojava vremenskih nepogoda.

Da bi osiguranik dobio polisu koja će ga stvarno zaštititi, tj, kako da se šteta naplati, a ne da bude proglašeno da nije obuhvaćena polisom, potrebno je:

• Edukacija

• Buđenje svesti o osiguranju, odnosno da osiguranje poljoprivrednom proizvođaču pruža finansijsku sigurnost u slučaju prirodnih nepogoda gubici budu svedeni na minimum.

Zašto poljoprivredni proizvođači treba da se osiguraju?

• Uspostavljanje balansa između porasta poljoprivredne proizvodnje i ugroženosti prirodnim nepogodama postao je prioritet svakog ozbiljnog agro biznisa.

• Generali osiguranje razume potrebu svođenja rizika od prirodnih nepogoda na minimum i uz pomoć svojih stručnjaka se trudi da nađe najbolje moguće rešenje za planiranje rizika i osiguranje poljoprivrede.

• Generali osiguranju je klijent uvek na prvom mestu, obavezali smo se da ćemo biti doživotni partner klijentima i činimo sve da ispunimo to obećanje.

Verujemo da su vam ovi saveti bili od koristi i da ćete na vreme misliti o svojim usevima!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *