Pet razloga zbog kojih definitivno treba posetiti Egipat

Predivna zemlja farona i piramida, toplog Crvenog mora, peščanih plaža i neverovatne istorije. Egipat je zemlja Severne Afrike koju treba posetiti bar jednom u životu. Evo šta treba znati o glavnom gradu Kairu, i šta videti u Egiptu.

Kairo, ujedno i glavni grad, jeste kolevka civilazije i kulture ove zemlje koje čuva blago Sedmog svetskog čuda. Definitvno jedna od omiljenih letnjih destinacija, za parove i porodicu,uživanje uz kasne zalaske sunca iznad mirnog mora i orijentalne zvuke ove kultne zemlje.

1. Istorija piramida

Da li treba postavljati pitanje: šta treba videti u Egiptu?!

2900 godina pre nove ere, pre smrti svakog farona počela je izgradnja njihovih grobnica, poznatijih kao Keopsova, Kfrenova i Mikerinova piramida.

U istoriji je zapisano  da su robovi morali kamene blokove da donose preko Nila, do Gize, gde je planirana izgradnja piramida.

Svaka piramida ima oko 2,5 000 000 kamenih potpora, smatra se da je za izgradnju jedne bilo potrebno 20 godina neprekidnog rada.

Nedaleko od Kefrenove, srednje po veličini pirmaide, nalazi se Sfinga- mitološko biće sa ljudskom glavom i telom lava. Ovaj spomenik dugačak je 73 metara, a visok oko 20m. Kefren je zahtevao da se pored njegove grobnice izgradi i čuvar iste, zato ova Sfinga nosi njegov lik.

Interesntna je stvar da zbog verovanja u zagrobni život, Egipćani su u ove grobnice unosili zajedno sa umrlim i sve njegove vredne stvari, od zlata, do igračaka iz detnjstva, kao i svu hranu i piće u kojima je uživao. Tako da njegova duša kada dođe ispred boga sunca Amon-Ra, moći će da mu ponudi svo svoje blago u zamenu za dobar zagrobni život.

A kako bi duša umrlog ostala što sačuvanija u telu, egipćani su mumificirali mrtve, oblažući ih gazama zapečaćenim voskom, da telo što duže istraje u funkciji kovčega duše.

Pravi doživljaj u Gizi je iznajmiti kamilu i projahati na njoj oko piramida u što kasnijim satima kada sunce kreće da izalazi iza Sfinge i broj turista se smanji.

2. Luksor, dolina kraljeva

znamenitosti-egipta

Još jedna od nezaobilaznih atrakcija jeste dolina Luksora, ili dolina kraljeva. U zalivu Tebanskih brda, nalaze se podzemne grobnice u kojima su nalaze oko 63 kovčega u kojima leže faraoni iz 15.veka pre nove ere, počev od Tutankamona, Imhotep do Ramzesa i sve njihove dece.

Ove grobnice se nalaze sakrivene duboko pod zemljom kako bi ih pljačkaši što teže nalazili.

Jedini simboli vidljivi iznad zemlje koji su opstali jesu Memnovi Kolosi, velika kapija Imhotep, hram Hatšepsut i kamena statua Ramzesa drugog, koja čuva prilaz hramu Abu Simbel.

Ulaz u Tutankamonovu grobnicu je dozvoljen turistima i unutra je moguće videti njihove čuvene drevne crteže, hijeroglife koji predstavalju put u zagrobni život.

Zbog velikog broja kamenih blokova i ploča, temperatura u Luksori leti iznosti oko 45 stepeni. Neophodno je nositi vodu sa sobom i maramu ili šešir na glavi.

3. Kairo, glavni grad Egipta

kairo

Po veličini petnaesti najveći grad u svetu sa preko 6,75 miliona stanovnika, od kojih se više od polivine bave zanatskim poslovima, definitivno grad koji morate posetiti.

U centru grada je izobilje luksuznih hotela i vila, ali samo malo dalje se nalaze hiljade nedovršenih zgrada u kojima živi stanovništvo bez krova, a njihovi pijačni trgovi se nalaze ispred zgrada i sklanjaju svaki put kada se pojavi komunalna policija.

Hain Halili, je najveći otvoreni bazar u centru Kaira gde možete pronaći apsolutno sve što zamislite.

bazar u egiptu

Preko nihovih originalnih tkanja, tepiha, taburića od kamilje kože, do zlata, korala i sitnih detalja.

Neposredno oko ovog marketa nalazi se puno coffeshopova, gde je obavezno sesti popiti crni čaj iz njihove metalne džezve i ovde se konzumira isključivo nargila, odnosno hladan duvan sa dodacima voća ili cveća kako bi ukus bio istančaniji.

4. More i plaže

Najlepša letovališta za koja se turisti odlučuju kada je Egipat u pitanju jesu Hurgada, Šarm el Šeik, Marsa Alem, Teba ili Stela di Mare.

Veliki izbor hotela nalazi se uz samu obalu. Hotel uglavnom uključuju all inclusive pansion, što znači sva tri obroka i konzumiranje pića je u ceni koju platite.

Obala Crvenog mora je znatno lepša od Mediteranske kako zbog dugačke plaže i plitkog mora sa istočne strane, tako i zbog širokih koralnih grebena u dubini vode sa strane Šarm El Šeika.

Moguće aktivnosti su plivanje sa definima gde je podvodni svet najlepši prizor koje ovo more čuva, ili obučavanje za duboko ronjenje kao i u Dibaiju.

shutterstock_289528175

Temperatura vode je oko 22 stepena, a iako spoljna temperatura u Egiptu iznosti i do 40 stepeni, vazduh je izuzetno suv, te se ne oseća vlaga i vrućina.

Noću temperatura opadne, a topli vetar sa Sahare donosi neverovatno prijatno osveženje.

5. Egipatska hrana

hijeroglifi-hraha

Egipatska tradiconalna hrana zasnovana je na jagnjećem mesu i što raznovrsnijoj upotrebi sočiva i povrća.

Kažu da je i njihova hrana jako pogodna za vegane, zbog raznih recepata humusa i falafela- jela napravljenih isključivo od mlevenih semenki, boranije, graška, leblebija i pasulja.

Naravno tu je i šavarma, nešto slično girosu, mleveno meso u kuglicama spakovano u tortilju sa različitim sosevima kao prilog i žuti pirinač obojen cvetom šafrana.

Pirinač im je takođe i omiljena poslastica nešto što i mi ovde jedemo- sutlijaš. A takođe su prihvatili i neke turske poslastice kao svoje i apsolutno su izvrsne- sudžuk, alva i baklava.

hrana-zacini

Obavezno probati tradicionalnu egipatsku hranu, kao i sve čari koje su opisane na zidovima pecina i raznim pločama još u davna vremena.

Bezbednost u Egiptu je na najvišem nivou

Kada je o bezbednosti reč, egipatske vlasti su ulozile 32 molona dolara u bezbednost letovalista Šarm el Šeik i Hurgada. Iz iskustva nekih turista, vodiči kamila znaju da vam traze naplatu za vraćanje nazad iako ste platili ili dogovorili cenu do odredišta i nazad, za to je najbolje da se raspitate kod smestajodavca.

U svakom slučaju, pošto idete na put i sunčanu i nepoznatu zemlju, obezbedite sebi putno zdravstveno osiguranje za Egipat koje je najbolji vid zaštite u inostranstvu.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *