Putno osiguranje za Kipar

Čim kročite na teritoriju Republike Kipara osetićete spoj različitih nacija, kultura i istorijskih dešavanja. Kipar je podeljen na grčki i turski deo koji se po mnogo čemu razlikuju jedan od drugoga. Na Kipru živi oko 793 hiljade stanovnika.

Kipar je ostrvo za koje retko ko nije čuo, bilo to u kontekstu prirodnih lepota, azurno plavog mora ili tajkuskih ulaganja u kiparske banke. Ovo ostrvo je jedno od najlepših grčkih ostrva koje svake godine privuče veliki broj posetilaca.

Kipar, ostrvska zemlja, treće po veličini ostrvo u Sredozemnom moru, posle Sicilije i Sardinije.  Ostavlja turiste pod utiskom, zbog neverovatnih istorijskih spomenika, koji u sklopu sa neizrecivom lepotom prirode, prelepih plaža i bisernog mora, neće ostaviti nijednog posetioca Kipra ravnodušnim.

Ukoliko se opredelite da putujete na Kipar, kupovinom najpovoljnijeg putnog osiguranja obezbedićete sebi i svojim saputnicima miran san i stopostotno uživanje u svim lepotama koje ova prelepa država nudi.

Cene putnog osiguranja za Kipar

Cena putnog osiguranja se često menja i zavisi od više faktora. Cena je različita za različite destinacije, broj dana, godišta putnika, vrste putovanja, da li je individualna ili porodična polisa, kao i visine osigurane sume i osiguravajuće kuće.

U ovom trenutku, na period od 10 dana, cena putnog osiguranja za Kipar bila bi od 1,826-2,568 RSD po osobi zavisno od toga za koju se osiguravajuću kuću odlučite i koji nivo zaštite želite.

Na period od 90 dana, putno osiguranje za Kipar za 1 osobu sada bi koštalo od 6,300 10,488 RSD.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

Šta treba da znate o Kipru?

putno-zdravstveno-osiguranje-za-kipar

Ostrvo Kipar nalazi se na raskrsnici tri kontinenta, Evrope, Azije i Afrike,  a njegove obale zapljuskuje Sredozemno more . Nikozija ili na grčkom Levkozija glavni je grad Republike Kipar, leži na obalama reke Pedhieos.

Ovaj grad svojim posetiocima nudi spoj sofisticiranog i starog i istorijskog u jednom. Severni deo Nikozije je zadržao duh prošlih vremena, dok u drugom delu grada postoji veliki broj elitnih restorana, skupih butika, ali i finih klubova, barova i kafića.

Ovo grčko ostrvo je poznato po tome što ima najveći broj sunčanih dana u godini, čak 340 pa se ubraja u jedno od najtoplijih grčkih ostrva.

Pored tirkizno plavog mora, nudi niz drugih zanimacija koje su veoma interesantne turistima, koji tu mogu videti spojeve više različitih kultura i sami biti svedoci burnih događaja iz prošlosti koji su obeležili kiparsku istoriju.

Ostrvo Kipar se prostire  na oko 9 hiljada kvadratnih kilometara, veoma je populrna destinacija za putovanje i turiste, a o tome i svedoči broj od 2,4 miliona turista koji Republiku Kipar poseti za godinu dana.

Zanimljivo je to da je ovaj grad podeljen na dva dela, takozvanom zelenom linijom UN-a, na turski i grčki deo, što ga čini jedninim podeljenim glavnim gradom na svetu.

Viševekovni sukobi dva naroda doveli su do konačne podele Republike Kipar na dva dela, južni Kipar u kojem žive Grci i severni deo, takozvana Turska republika severni Kipar, koji naseljavaju pretežno Turci. Zanimljivo je to da je samo ovaj južni grčki deo Kipra u Evropskoj uniji.

Da li je za putovanje na Kipar potrebna viza?

koj je najpovoljnije osiguranje za kipar

Ukoliko planirate da na teritoriji Republike Kipar boravite kraće od 30 dana nije vam neophodna viza.

Ukoliko želite da idete da radite ili tome slično onda je potrebno imati odgovarajuće papire. Kipar ne prihvat plave pasoše Kosova kao važeće putne isprave.  Dakle, sve što je potrebno ako se opredelite da idete na Kipar je važeći biometrijski pasoš.

Ukoliko planirate da boravite na Kipru duže od 3 meseca potrebno je da podnesete zahtev za dugoročnu vizu.

Kada je najbolje vreme za posetu Kipru?

kipar-putovanje-zimi-putno-osiguranje

Planina Trodos nalazi se u srcu ostrva i ona dostiže visinu od skoro 2 hiljade metara, tako da pored poznatih prelepih plaža, postoje i mesta gde ćete moći da provedete uzbudljivu zimu. Poznata skijališta na ovoj planini privlače turiste u zimskom periodu godine, dok se leti mnogobrojni posetioci kupaju u azurno plavom moru.

Dakle, iako su kipranske plaže leti pune turista, ni zimska sezona ne zaostaje puno iza letnje. Pitanje je samo šta želite, da li ste više ljubitelj kupanja i sunčanja ili biste radije osetili sve čari hladnih zima na Kipru.

Letnja sezona traje od juna do septembra, a zbog velike navale i gužve cene smeštaja, hrane i drugih usluga su poprilično visoke.

Najveća gužva po pravilu je u avgustu, pa se savetuje da se taj mesec izbegava ukoliko niste ljubitelj velikih gužvi. Jesenji i prolećni meseci su nešto mirniji, a kad stigne zima i već sa prvim snegom nastavlja se zabava i uživanje u mnogobrojnim sportovima na planinama.

Prosečne letnje temperature su od 22 do 37 stepeni, mada ne retko u jeku leta bude i preko 40 stepeni. Zime su takve da se smenjuju periodi hladnih i toplih talasa, a u periodu od decembra do marta noću su temperature često ispod nule.

Kipar se nalazi blizu Jerusalima.

Kakav je saobraćaj na Kipru?

najpovoljnije-putno-zdravstveno-osiguranje

Ako ste mislili da pravilo vožnje levom stranom kolovoza važi samo u Britaniji, pograšili ste. Pored Britanije, postoji još nekoliko zemalja u Evropi (u svetu 33,9 %) u kojima važi ovo pravilo, a jedna od njih je i Kipar, kao i prelepa Malta.

Zeleni karton vam nije potreban ukoliko upravljate automobilom na Kipru, ali vam je neophodna međunarodna vozačka dozvola i lična karta, kao i punomoćje ukoliko upravljate tuđim automobilom.

Kazne za nepoštovanje saobraćajnih propisa, za nevezivanje sigurnosnih pojaseva, za prekoračenje brzine i vožnju u alkoholisanom stanju su veoma oštre, a novčane kazne jako visoke. Bolje je da izbegavate sve oblike rizičnog ponašanja u saobraćaju.

Kipar ima veoma razvijen saobraćaj, jer ima više nego povoljan geografski položaj.

Gotovo svaki brod koji plovi Sredozemnim morem mora da pristane u neku od kiparskih luka. Avionski saobraćaj je takođe od velikog značaja, jer veliki broj aviona koji putuje sa zapada na Bliski istok često sleće na aerodrom u Pafosu i Larnaki, koji je izgrađen po svim svetskim standardima.

Na taj aeordrom sleću i avioni iz Srbije.

Autobuski prevoz na Kipru

prevoz-po-kipru

U gradovima na Kipru postoji mreža autobuskog prevoza, od međugradskog prevoza, koji povezuje gradove na Kipru, zatim ruralni prevoz, povezuje gradove sa ruralnim delovima na obodima gradova pa do gradskog prevoza, koji saobraća u samim gradovima.

S obzirom na to da se redosledi vožnje često menjaju, najbolje je na licu mesta se raspitati o polascima autobusa.

Taksi prevoz je preporuka na Kipru

Takis prevoznici su takođe poprilično rasprostranjeni i dosta se koriste, a postoji čak i međugradski taksi u vidu mini buseva koji voze od 4 do 8 ljudi.

Zbog korektne cene, a i sigurnosti ukoliko želite da rasterećeno uživate u lepotama ovog ostrva turistima se savetuje da  koriste taksi prevoz.

Turizam na Kipru

kipar-putno-osiguranje

Turizam je glavna grana privrede na Kipru. On čini ¾ budžeta Kipra. Najveći broj turista dolazi u kupališnoj sezoni, jer su plaže na Kipru neverovatno lepe. S obzirom na cene, nisu baš pristupačne prosečnim turistima, pa oni koji imaju mogućnosti mogu da uživaju u njenim lepotama.

Najlepše plaže na Kipru

Na Kipru svako može udovoljiti svojim željama i potrebama, jer postoji veliki izbor različitih plaža. Počev od šljunkovitih do peskovitih i od onih strmih do ravnih kao dlan.

Najpoznatije i najlepše plaže na Kipru a čak i šire su plaže Pafosa, Limasola, Aja Nape i Morfua. Neke od ovih plaža se ubrajaju u najlepše plaže na svetu.

Na kiparskim plažama za svakog po nešto.

Šta morate obići na Kipru?

kipar-putno-zdravstveno-osiguranje

Larnaka

Ovaj grad je treći po veličini na Kipru i ima oko 30 000 stanovnika. Ima prelepu peščanu plažu po imenu Finikudes, pored koje se prostire dugačko šetalište koje nosi isti naziv kao i plaža.

Za sve ljubitelje istrojskih spomenika u ovom gradu se može videti Crkva Sv. Lazara, koja je sagrađena još u sedamnaestom veku.

Ukoliko ste ipak više za uživanje i opuštanje, prepustite se uživanju u poznatim sveže ceđenim sokovima od kojih je najpopularniji sok od dinje, mada ni pomorandža i grejp ne zaostaju mnogo za njim.

Aja Napa ili Sveta Napa

najbolje-putno-osiguranje-za-kipar-aja-napa

Aja Napa je najpoznatije letovalište na Kipru, a do pre samo dvadesetak godina to je bilo malo ribarsko mesto. Nakon što je Kipar podeljen na dva dela, grčki i turski, mesto koje je do tada bilo najpopularnije letovalište, Famagusta, ostaje na ničijoj zemlji, pa u njemu polako turizam propada.

Ono se nalazi svega 15-ak kilometara od Aja Nape. Sva dešavanja se premeštaju u Aja Napu, a u Famagusti izumire sve. Hoteli i zgrade propadaju, nema ljudi, i tako taj grad polako postaje takozvani avetinjski grad.

Na uštrb ovog grada, gradi se Aja Napa i preuzima vodeću ulogu u turizmu na Kipru. Gradi se veliki broj hotela, dolazi sve veći broj turista i opravdano ona nosi titulu najomiljenijeg letovališta zbog svojih prelepih plaža sa sitnim belim peskom.

Među njima se kao jedna od najlepši ističe plaža Nisi. Njen pesak je toliko sitan i mekana da se teško i skida sa kože. Njega možete poneti prijateljima kao suvenir, nema ko mu se neće oduševiti, jer je mekoća ovog peska zadivljujuća.

Limasol najveća luka na Kipru

putno-osiguranje-za-limasol-kipar

Limasol se smestio u južnom delu Kipra, a zbog lepote svojih plaža Limasol je jedno od najpoznatijih letovališta na Kipru. On je i najveća luka u zemlji. Gotovo svi brodovi koji plove za Egipat ili Izrael koriste upravo ovu luku.

Limasol je mesto koje je u potpunosti prilagođeno turistima. Tu imaju mogućnost da uživaju u najukusnijoj hrani iz hotela, restorana i barova koji se nižu duž duge plaže.

Ukoliko ste ljubitelj šopinga, ovde ćete moći da izaberete za sebe sve što vam duša poželi.

Limasol je poznat i po kompanijama koje imaju sumnjivo poslovanje, a najčešće su osnovane samo da bi se izvršile potrebne transakcije novca. Ovaj grad bogat takozvanim off shore kompanijama, a neki od vlasnika su poznati i našoj javnosti.

Afroditine stene i plaža

afroditina-plaza-na-kipru

Stene koje vire iz vode privlače veliku pažnju turista, pa teško da ćete promašiti mesto koje je poznato kao Afroditine stene. Iako je dokazano da su one dar prirode, mitološko objašnjenje ovog fenomena je drugačije.

Prema predanju, upravo na tom mestu iz morske pene nastala je grčka boginja ljubavi Afrodita. Tu je prvi put zaplakala a od njenih suza koje su kapljale u more su nastale ove neobične stene.

Možete verovati u nauku ili mitologiju, ali ono što je sigurno da ovo mesto zaslužuje da ga obiđete i uverite se u svu neobičnost i lepotu Afroditinih stena. Teško da ćete ih promašiti, mada nije naodmet napomenuti da se one nalaze na auto putu između   Limasola i Pafosa.

Pafos

putno-osiguranje-za-ostrvo-kipar

Većini turista poznat po malom aerodromu, koji služi za sletanje i poletanje manjih aviona i čarter letova. Uporno kaska za Aja Napom, ubrzano se širi, gradi se i svake godine privlači sve veći broj turista.

Smešten na krajnjem jugozapadu zemlje. Ovaj mali grad počinje da živi u februaru, kad u njemu nastupa proleće i kad se kroz Pafos mogu osetiti mirisi najraznolikijeg rastinja i cveća.

Ukoliko dođete u maju na plažu Laru, možete biti svedok polaganja jaja kornjača koje su sibol ove prelepe grčke plaže.

Trodos – planinski masiv Kipra

manastiri-na-kipru-putno-osiguranje

Iako je za širu populaciju i tursiste glavna asocijacija na Kipar leto i sve njegove čari na prelepim plažama, Kipar definitivno nije samo to. U samom centru ostrva nalazi se planiski venac Trodos.

Tako dok se vi u primoskim mestima šetate okupani prvim februarskim suncem, na ovoj prelepoj planini ljubitelji zimskih sportova uveliko uživaju u skijanju i drugim snežnim izazovima.

Pored skijanja, ovde možete videti stare pravoslavne crkve i manastire, jedan od njih je Agios Ioanis Lampaditis. Na nešto višoj tački na planini nalazi se i kompleks manastira Kikos, koji je osnovan još 1080.godine.

Na vrhu planine izgrađen je ski centar, koji ljubiteljima zime i snega od januara do marta nudi skijanje. Ima i 4 ski lifta.

Water World Park

plaze na kipru putno osiguranje

Ovaj akva park se nalazi u Aja Napi. Veliku popularnost među turistima, ali i šite ovaj akva park stekao je zbog svog izgleda, koji oslikava delove istorije i mitologije Grka.

Netipičan akva park u kojem tobogani i bazeni nose nazive grčkih bogova ili nekih drugih mitoloških bića.

Pa tako imaju „Posejdonov talasni bazen“, „Pad u Atlantidu“, „Herakleovu pobedu“, „Aeolov vrtlog“, „Trka kočija“ . Za decu skoro renovirani  „Minotaurov mokri mehurić“. A za one koji su hrabriji, inspirisani bogom Zevsom, Kiprani vam nude i „Munje“ i „Gromove“.

Ova dva tobogana nisu za one sa slabim srcem, jer su ispresecani oštrim krivinama, naglim padovima i tome slično. Visina tobogana u ovom akvaparku prelazi čak 60 metara.

Za sve one koji su ljubitelji nešto slabijih i sporijih vožnja tu su „River Odisei Riders“, „Lenja reka“ ili bazen sa talasima. Takođe, postoje bazeni koji su prilagođeni za malu decu, pa će i oni sa roditeljima moći bezbrižno da uživaju.

Sve ovo su dovoljni razlozi zašto je baš ovaj akvapark najposećenije turističko mesto u Aja Napi. Pored uživanja u kupanju i sunčanju, postoji niz prodavnica hrane, suvernirnica.

Kakva je hrana na Kipru?

kiparska-kuhinja-osiguranje-zdravstveno

Kipar se nalazi na takvom mestu da je sklop nekoliko kultura primetan, pa se to odrazilo i na njihovu kuhinju. Ona predstavlja spoj mediteranaske, turske i grčke, pa gotovo svako može da nađe odgovarajuće ukuse za sebe.

Tipično jelo koje i sami Kiprani naručuju je meze. To kod njih podrazumeva malu količinu hrane uz koju se obično druže i pričaju po nekoliko sati. Kus kus se često može naći na meniju gostiju i posetilaca Kipra. Cene po porciji takozvanog mezea se kreću od 12 do 20 evra, u zavisnosti šta je posluženo.

U nekim boljim restoranima se preporučuje da se probaju raznovrsne vrste ribe i morskih plodova.

Kiprani takođe često jedu grčku salatu, meso i kobasice pripremljene u marinadi od vina. Zatim masline, fava pasulj, humus, pečeni krompir na različite načine i sa brojnim dodacima, kao i jagnjeće ražnjiće.

Nešto jeftinija varijanta je kebab i suvlaki koji se služe sa ovčijim jogurtom koji je dosta kremastije teksture nego što smo mi navikli. Dakle, ima za svakog po nešto.

Cene na Kipru nisu male, prosečna večera za dvoje će vas koštati oko 30 evra. Uz račun konobar donosi i čašicu rakije od borovnice.

Atrakcije i noćni provod na Kipru

putno-osiguranje-atrakcije-kipar

Kiprani su poznati po tome da su ljubitelji muzike i dobre zabave. Zato su žurke na plaži u toplim letnjim noćima nešto što ne biste smeli da propustite. Takođe mesto dobre zabave su i takozvani parti brodovi. Na njima je nešto skuplje nego u običnim barovima.

Pored toga, za dnevnu varijantu preporučuje se da plovite brodom koji ima stakleno dno, gde možete uživati  u neverovatnim prizorima.

Viditi kako se  ribe hrane, posmatrati sav morski živi svet na jedan lep i bezbedan način. Zatim skakanje bandži džampom ili vožnja kvadovima po unutrašnjosti ostrva.

Zanimljivosti o Kipru

putno-osiguranje-kipar-putovanje

Zvanična valuta je kiparska funta, a jedna kiparska funta CYP je oko 1,69 eura.

Zvanični jezik je grčki, mada skoro svi Kiprani manje ili više znaju engleski. To ne iznenađuje, jer je Kipar skoro 80 godina bio engleska kolonija.

Na Kipru žive ljudi različitih etničkih i verskih struktura, pa su tako Grci pravoslavci, Turci su muslimani. Postoji i manji broj ateista i sa jedne i sa druge strane.

Nakon svega ovog retko ko neće poželeti da ode na Kipar i uživa u svim lepotama koje ova ostrvska zemlja nudi.

Još jedna stvar koju treba imati u vidu jeste da za bezbrižno putovanje i odmor treba da obezbedite najpovoljnije putno osiguranje za Kipar jer se nikad ne zna šta vam se na takvom putovanju može desiti.

Kad ste i to obezbedili ne preostaje vam ništa drugo nego da se opustitie i maksimalno uživate u Kipru i njegovim lepotama.

osiguranje-baner

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *