fbpx

Putno osiguranje za trudnice

U iščekivanju novog člana porodice i pre nego što postanu posvećene majke, često se trudnice odluče da vreme provedu na putovanju, odmore se i spreme na novu životnu ulogu. Bez obzira da li trudnica putuje na nekoliko dana ili planira duži odmor – putničko zdravstveno osiguranje je obavezno.

Putujte osigurani – zaštitite sebe i bebu

Side view of a pregnant young woman outdoors on a sunny day - copyspace

Pre bilo kakvog puta, trudnica bi trebalo da se suoči sama sa sobom i uz pomoć lekara dođe do zaključka vezano za rizičnost njene trudnoće. Ukoliko lekar smatra da je bolje čitav predporođajni period provesti kući, onda je najbolje poslušati ga.

U tom slučaju, prema pravilniku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, trudnica ne sme da napušta grad i zemlju.

Ukoliko lekar odobri putovanje, trudnica mora uzeti u obzir specifičnosti zemlje u koju odlazi. U poslednje vreme se pričalo dosta o brazilskom zika virusu koji utiče štetno na plod, a prenose ga komarci.

Znači, neophodno je raspitati se o tome da li u zemlju koju trudnica želi da poseti postoji neka vladajuća epidemija ili bolest (denga, malarija) koja bi mogla da ostavi trajne posledice po zdravlje žene i deteta.

Takođe je potrebno raspitati se o vakcinama koje bi trebalo primiti pre puta.

Putno osiguranje samo za trudnice

Young pregnant woman with a laptop

Kako trudnoće spadaju u visoko rizična stanja za organizam, osiguravajuće kuće su veoma oprezne pri izdavanju polisa. Većina kuća ima ograničenje kada je izdavanje osiguranja u pitanju.

Uglavnom ne izdaju trudnicama koje su premašile 37. godinu ili trudnicama koje su ušle u 29. nedelju trudnoće.

Naravno, postoje i one osiguravajuće kuće koje uz veću cenu mogu da osiguraju sve trudnice, bez obzira na godište ili mesec trudnoće. Mada, ukoliko je trudnica ušla u deveti mesec, ozbiljno bi trebalo da se zapita da li treba ili ne da otputuje (osim ukoliko mora).

Znači, kupite osiguranje preko agencije za prodaju osiguranja koja će naći najpogodniji paket za vas i upoznati sa svim ugovornim stavkama.

Kontaktirajući TopOsiguranje dobićete najstručnije odgovore kao i cene polise kreirane posebno za trudnicu. Sve se završava online i u najbržem vremenskom roku.

Tako ćete tačno znati koji se troškovi pokrivaju, a koji ne, da ne bi došlo do neprijatnog iznenađenja. Ukoliko regulišete putno osiguranje, to ne znači da će njime biti pokriven npr. privremeni porođaj u inostranstvu.

Inače, cena porođaja u inostranstvu može biti jako visoka, tako da je oprez neophodan.

Trudnicama se preporučuje da sa sobom nose nalaze ginekologa i polisu.

Let avionom

najbolje-putno-osiguranje-za-trudnicu

Najbolje i najbrže putovanje je avionom, ali svaka avio-kompanija ima svoju politiku kada su trudnice u pitanju. Tako da pre puta saznajte koja su to pravila i pridržavajte ih se.

Kada su u pitanju nerizične trudnoće, skoro sve avio-kompanije dozvoljavaju let trudnicama do 36. nedelje trudnoće, a ukoliko su u pitanju rizične onda do 32. nedelje. Posle 36. nedelje, let je zabranjen i neće dozvoliti trudnici da uđe u avion gde god da se nalazi.

Ono što sve avio-kompanije zahtevaju jesu nalazi od ginekologa kao i termin porođaja, a to naročito važi za žene koje putuju u periodu između 28. i 36. nedelje.

Dok traje let, trudnicama se savetuje da pije dosta tečnosti, da se kreće po avionu i da nosi steznike na nogama kako se ne bi pojavili otoci.

Biti trudna i uživati u putovanju

putnicko-osiguranje-za-trudnu-zenu

Bez obzira da li letite avionom ili putujete drumskim vozilom, prilagodite svoj prostor sebi i uživajte u putovanju.

Ukoliko vozite, stanite na svakih sat vremena. Budite stalno u pokretu i nemojte trpeti ukoliko vam se ide u toalet.

Na svakom putovanju se turista prvo susretne sa lokalnom kuhinjom.

Ukoliko ste avanturista, uživaćete u ukusima i možda otkriti tokom trudnoće šta vam zapravo jako prija a i zdravo je za organizam, kako vaš tako i bebin.

Nemojte se ustručavati i kriti umor na putovanju, naprotiv. U trudnoći se često oseća umor i to je normalna pojava koju treba ispoštovati svaki put.  A i ukoliko ste odmorni, uživaćete u dugim šetnjama zemlje u koju ste došli.

Nemojte se mnogo iznervirati ukoliko vas u nekoj zemlji meštani krenu da „sapliću“ s željom da pipnu vaš stomak ili vam prebacuju što ste napolju, a ne zabrađeni u kući

. Sve su to čari kulturoloških razlika na koje se jedino možete nasmejati i nastaviti šetati svoju nerođenu bebu o čijem zdravlju ste počeli da razmišljate od trenutka začeća.

Preporučuje se trudnicam na putovanju

putovanje-trudnice

Ukoliko planirate odmor u inostranstvu, povedite računa o tome gde idete tako da zaobiđete nešto egzotičnija putovanja puna aktivnosti. Obilazak kanjona, jahanje slona ili magarca, vožnja kajakom itd. vas može jako izmoriti.

Takođe gledajte da otputujete do neke destinacije koje ne podrazumevaju višečasovni let i presedanja. Uzmite u obzir zemlje koje imaju sličan sistem zdravstva.

Ukoliko želite posetiti Tajland ili Keniju baš dok ste trudni, konsultujte se pre toga sa stručnim licima.

Unapred isplanirajte put i u svom ručnom prtljagu imajte – vodu, vlažne maramice, vitamine, grickalice kako ne bi bili gladni, putničko i zdravstveno osiguranje, lična dokumenta, nalaze ginekologa, najbitnije kontakte.

Na putovanju, u zavisnosti gde idete i na koliko, ponesite dovoljno adekvatne garderobe. U trudnoći je jako bitno osećati se non-stop prijatno i opušteno, tako da takva treba da bude i odeća.

S druge strane je potrebno biti oprezan i znati sastojke jela, kao i stepen termičke obrade. Ukoliko ne možete bez svojih omiljenin grickalica, najbolje je poneti ih sa sobom.

Pored šetnji, trudnicama se preporučuje plivanje, pilates, joga, mirišljave tople kupke, saune i romantične večere sa dragim tj. sve ono što se neko vreme neće dešavati kada dođe beba (uključujući i putovanja).

Putničko zdravstveno osiguranje je samo jedna od stavki koje pokazuju da buduća majka vodi računa o zdravlju i sigurnosti deteta.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

osiguranje-baner

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *