fbpx

Šta pokriva Kasko osiguranje i koliko košta za Vaš automobil

Saznajte šta pokriva Kasko osiguranje, šta ono znači i koliko košta za Vaš automobil. Koje je auto kasko osiguranje najbolje i gde i kako ga kupiti? Polisu kasko osiguranja možete zaključiti na različite periode trajanja, a u nastavku teksta saznaćete koje sve naknade štete omogućava i ostale važne informacije.

Najrasprostranjenije i najčešće osiguranje koje plaćaju savesni vozači je auto kasko osiguranje vozila.

Ovo dobrovoljno osiguranje vaših četvorotočkaša Vam omogućava naknadu štete koja nastane na vozilu.  Štetu za koju ste odgovorni Vi ili neki drugi učesnik u saobraćaju.

 Šta je kasko osiguranje

Najpre da napravimo razliku između obaveznog i dobrovoljnog osiguranja vozila. To su pojmovi sa kojima se svi vozači susretnu jednom godišnje, kada ističe registracija njihovog vozila.

Obavezno osiguranje podrazumeva plaćanje premije od takozvane auto-odgovornosti, odnosno od nanošenja štete drugom vozilu u saobraćajnoj nezgodi. Iako većina zna, ipak da podsetimo da ovo zapravo znači.

Ukoliko ste Vi vinovnik nezgode prilikom koje je šteta naneta drugom vozilu, osiguravajuća kuća isplaćuje štetu onom kome je ista naneta.

Ali, ako imate polisu kasko osiguranja vašeg ljubimca, ukoliko dođe do nezgode bilo čijom krivicom, naknada štete pripada obema stranama.

Ako Vaš auto ima kasko osiguranje, uz polisu auto-odgovornosti, ukoliko dođe do nezogde koju ste vi izazvali, osiguranje će po kasko polisi Vama nadoknaditi štetu. Po obaveznom osiguranju automobila šteta će biti isplaćena i vlasniku vozila koje ste oštetili.

Kroz polisu kasko osiguranja automobila možete da ugovorite i osiguranje od krađe. Tako da ukoliko do toga i dođe, osiguranje Vam isplaćuje takozvanu amortizovanu sumu, koja zavisi od starosti i vrednosti Vašeg vozila.

Upravo od svih navedenih parametara zavisi i cena kasko osiguranja.

Šta sve pokriva kasko osiguranje i na koliko može da se zaključi

Za sve iskusne i buduće vozače slede neke važne informacije o auto-kasko osiguranju. Najvažnije je da njime obezbeđujete pokriće štete na svom vozilu bez obzira na to gde, kada i ko je izazvao oštećenje.

Kasko polisa može da se zaključi na više godina. Na period od registracije do registracije vozila. Kao i kratkoročnije, ukoliko vama iz određenog razloga  tako odgovara.

Kao i kod ostalih vrsta osiguranja, i kod auto-kasko osiguranja postoje određene klasifikacije i podele. U zavisnosti od ugovorenih rizika, kasko osiguranje se deli na potpuno, delimično i dopunsko osiguranje.

Potpuno kasko osiguranje, kao što i sama reč kaže, obezbeđuje pokriće od nezgode i oštećenja koje je nastalo po bilo kom osnovu.

Kod delimičnog kasko osiguranja, nastala šteta će Vam biti nadoknađena do iznosa koji ste ugovorili sa osiguravajućom kućom prilikom sklapanja ugovora o osiguranju.

To znači da ovim osiguranjem pokrivate samo određene i izabrane rizike. Ukoliko uz potpuno ugovorite i dopunsko osiguranje za svoje vozilo, onda ste pokriveni od posledica krađe. Takođe i nekih drugih mogućih rizika.

Kasko osiguranje bez učešća u šteti

Pored podele na potpuno kasko osiguranje, delimično i dopunsko kasko osiguranje, važno je da znate i da visina isplate moguće štete na vozilu zavisi i od ugovorenog učešća u istoj.

Taj iznos sa osiguravajućom kućom ugovarate u procentima, odnosno Vi odlučujete koliko bi bilo vaše eventualno učešće u šteti. Primera radi, ako odlučite da u šteti učestvujete sa 10%, a ona je procenjena na 1.000 evra, to znači da će Vam osiguranje isplatiti 900 evra, a vi ćete nadoknaditi preostalih 100 evra.

Pored ovakvog, postoji i takozvano apsolutno učešće u šteti.  I to u ugovorenom fiksnom  iznosu od recimo 50, 100 ili više evra. To zapravo znači da se, prilikom isplate nastale štete u obzir uzima i ovaj ugovoreni iznos. Takođe u slučaju kada je ona viša od istog, osiguranje isplaćuje razliku.

Ako je šteta manja od ugovorenog fiksnog dela, onda nemate prava na bilo kakvu naknadu nastale štete na vozilu.

Ukoliko ste u mogućnosti, zaštitite sebe od svake moguće materijalne štete na vozilu kupovinom ovakvog auto osiguranja i putujte sigurno i bezbedno u zemlji i inostranstvu.

Na našem sajtu možete saznati koja je cena najpovoljnijeg kasko osiguranja za Vaš automobil, bez obaveze.

Delimično kasko osiguranje

Ukoliko sa osiguravačem ugovorite delimično kasko osiguranje njime ćete osigurati samo pojedine delove vašeg vozila. Osiguraćete sva fabrički ugrađena stakla, bez
plastike na svetlima.

Neke osiguravajuće kuće delimično kasko osiguranje omogućavaju jedino ako imate polisu od autoodgovornosti, a pojedine vas uslovljavaju i kupovinom dobrovoljnog
osiguranja svih putnika.

Koliko košta kasko osiguranje?

Kada je u pitanju kasko osiguranje cena zavisi od različitih faktora:

Najvažniji faktori za cenu kasko osiguranja su vrsta, starost, vrednost i namena vozila.

Takođe, na visinu premije koju ćete plaćati utiču i osigurani rizici, odnosno da li ste ih ili niste imali po prethodnoj polisi kasko osiguranja.

Ukoliko ste strpljiv i pažljiv vozač i niste imali prijavljenu štetu u određenom periodu, možete da ostvarite i umanjenje premije. Sa druge strane, ukoliko ste u određenom vremenskom periodu prijavljivali štete na vozilu, onda rizikujete da Vam osiguravajuća kuća poveća premiju i to do 200%.

Između ostalog, važno je da znate, da polisa kasko osiguranja prestaje da važi ukoliko vozilo promeni vlasnika. Ako pre prodaje automobila niste imali nikakvu štetu, osiguranje je dužno da Vam na zahtev vrati deo premije za period do isteka polise.

Kao i kod svih drugih osiguranja, ukoliko neredovno plaćate premiju za kasko osiguranje, prestaje Vam ugovor. Rizikujete da sami snosite sve materijalne troškove ukoliko nastane šteta na vozilu.

Najvažnija preporuka je da kasko osiguranje kupujete preko agenta u osiguranju! Platićete jeftinije i naplatićete više jer on čita sitna slova na ugovoru koja ćete Vi predvideti kada dođe do gužve sa naplatom.

Kalkulator Kasko osiguranja za Vaš automobil.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *