fbpx

Šta posetiti u Meksiku – top 5 znamenitosti i sve što treba da znate pre putovanja

Evo šta posetiti u Meksiku, koje su to znamenitosti i zanimljivosti, i šta sve treba znati pre putovanja. Kakva je klima i meksička kuhinja? Gde se nalazi i da li je potrebna viza, kao i koliko košta avionska karta do Meksika, saznajte kroz savete iz iskustva iz ovog teksta.

Ukoliko biste morali da posetite samo jednu zemlju u životu, sa Meksikom ne biste pogrešili – barem tako kažu oni koji su posetili Meksiko, a imaju iskustva i sa drugim zemljama.

Gde se nalazi Meksiko, koje su njegove odlike i šta obići, saznajte u ovom tekstu.

Gde se nalazi zemlja sombrera i tekile – Meksiko

Sjedinjene Meksičke Države, skraćeno Meksiko, se nalazi u Severnoj Americi. Zapadnu obalu Meksika zapljuskuje Tihi okean, dok na istoku izlazi na toplo Karipsko more i Meksički zaliv.

Meksiko se graniči sa Amerikom, Gvatemalom i Balizeom. Meksiko je omiljena turistička destinacija Amerikancima i Kanađanima.

Planinski venci Zapadne Sijera Madre i Istočne Sijera Madre uokviruju veliku i prostranu polupustinjsku meksičku visoravan. Veći deo teritorije Meksika čine pustinje i polupustinje.

Na jugu Meksika se nalaze brojni vulkani. Najpoznatiji je Popokatepetl, a najviši Orizaba (5.700 metara nadmorske visine).

Meksiku pripadaju poluostrvo Jukatan i poluostrvo Donja Kalifornija.

Glavne privredne grane Meksika su turizam i drvna industrija. Kukuruz je glavna kultivisana biljka, ali ono po čemu je Meksiko najpoznatiji jeste šešir sombrero i piće tekila.

Glavni grad je Meksiko Siti, a među većim i bitnim gradovima spadaju Gvadalahara, Puebla, Tihuana.

Što se tiče administrativne podele, Meksiko se sastoji iz 32 savezne države.

Klima u zemlji divnih plaža i kaktusa – Meksiku

Kada se pomene klima u Meksiku, svi pomisle prvo na vrućine. Meksiko i jeste topla zemlja, ali ima i delova koje odlikuje kontinentalna klima. Centralni deo Meksika odlikuje kontinentalna klima sa toplim letima i hladnim zimama.

Sever zemlje je pretežno suv, zbog čega je neophodno veštačko navodnjavanje. Poluostrvo Donja Kalifornija je u znaku mediteranske klime.

Razlikuju se tri visinska pojasa – vruća zemlja (tierra caliente), umerena zemlja (tierra templada) i hladna zemlja (tierra fria). Hladna zemlja se nalazi iznad 2.000 metara nadmorske visine i nju odlikuju hladne zime.

Jugoistok zemlje je u znaku tropske i vlažne klime.

Stanovništvo Meksika

Prema poslednjem popisu, u Meksiku živi 127.5 miliona stanovnika. Meksiko je najmnogoljudnija zemlja španskog govornog područja.

Meksikancima jeste španski zvanični jezik, ali zbog blizine Amerike, engleski je veoma zastupljen. Osim španskog i engleskog, u Meksiku se mogu čuti 62 jezika.

Broj stanovnika Meksika raste iz godine u godinu. Gradovi su prenaseljeni i zagađeni, a ruralne oblasti imaju problem sa siromaštvom i lošom higijenom.

U gradovima preovladava mlado stanovništvo.

Meksikanci potiču od domorodačkog indijanskog stanovništva, kao i od španskih kolonista. Poznati su pod imenom mestici.

Etnički Meksikanci su u najvećoj meri katolici (90% stanovništva).

Meksikanci su poznati po gostoprimstvu, pozitivnom duhu i proslavama. Siromaštvo nikada nije uspelo da slomi duh Meksikancima. Meksikanci se, na žalost, tretiraju kao jeftina radna snaga u Americi.

Da li je potrebna viza za putovanje u Meksiko

Građanima Srbije koji žele turistički da posete Meksiko je neophodna viza, ali se ona lako dobija, besplatna je i važi 10 godina.

Na granici ne možete izvaditi vizu. Ukoliko posedujete turističku vizu za SAD, ne morate aplicirati za Meksiko.

Ambasada Meksika u Beogradu se nalazi na adresi Ljutice Bogdana 5 –

www.embamex.sre.gob.mx.serbia

Obavezno pre puta nabavite polisu putnog zdravstvenog osiguranja. Meksiko nije baš najbezbednija zemlja na svetu, naročito zbog vulkana i zemljotresa. Rizici od oružanih sukoba i kriminala su povećani, naročito u perifernim delovima većih gradova.

Zvanična valuta Meksika je peso.

Putovanje u Meksiko

Do Meksika iz Srbije se dolazi avionom. Najveći aerodromi u Meksiku se nalaze u sledećim gradovima – Meksiko Sitiju, Kankunu, Gvadalahari, Montereju, Tihuani.

Meksiko Siti je od Beograda vazdušnom linijom udaljen preko 10.000 kilometara.

Železnica je dobra i povezana su sva mala mesta sa većim gradovima. Turistima se ne preporučuje da putuju sami noću po Meksiku.

Sedam sati je vremenska razlika između Meksika i Srbije.

Pozivni broj za Meksiko je +52.

Meksiko je preko cele godine posećen od strane turista. Meksiko se deli na severni deo, Centralni odnosno Stari Meksiko i Južni Meksiko. Južni Meksiko je poznat po dobro sačuvanim ostacima starih kultura Meksika (Maja, Asteka, Tolteka…). Meksiko Siti se nalazi u centralnom delu Meksika.

Sezona uragana traje od 1. juna do 30. novembra, ali je najkritičnije između avgusta i oktobra.

Koliko košta avionska karta do Meksika

Sve veće turističke agencije u Srbiji imaju organizovane aranžmane za Meksiko. Ukoliko se odlučite da Meksiko posetite u ličnoj režiiji, prosečna cena avionske karte do Meksika iz Beograda se kreće oko 1.000 evra.

Do Meksiko Sitija možete doći avionima kompanije Air Serbia.

Zanimljivosti o Meksiku

Meksiko je poznat po čili papričicama, kukuruzu ali i čokoladi. Prva čokolada je nastala na teritoriji Meksika. Reč čokolada se vezuje za Maje i Asteke. Reč chocol (Maje) znači vruć, a reč atl (Asteci) znači voda.

U Meksiku žive tzv. vulkanski zečevi. Radi se o veoma retkoj vrsti zečeva koji žive u blizini meksičkih vulkana.

Najmanja rasa pasa na svetu je dobila ime po saveznoj državi Meksika – Čivava.

Meksiko je poznat po učestalim smrtonosnim zemljotresima i jakim vulkanskim erupcijama.

Nacionalni Univerzitet Meksiko je najstariji na teritoriji Severne Amerike. Datira iz 1551. godine.

Jaguar živi u prašumi na jugu Meksika.

Granica između Meksika i Amerike je druga po veličini u svetu. Veća je jedino granica između Amerike i Kanade.

Na teritoriji današnjeg Meksika je živelo nekoliko drevnih civilizacija – Olmec, Zapotec, Toltec, Maya (Maja), Aztec (Asteci), Inca (Inke).

Teksas je bio deo Meksika, ali je 1836. godine proglasio nezavisnost od Meksika i postao deo SAD-a.

Kultura u Meksiku

Astečko carstvo su osvojili Španci 1519. godine.

Meksiko je nezavisnost od Španaca proglasilo 1821. godine.

Zeleno-belo-crvena zastava Meksika je usvojena 1968. godine, mada je u upotrebi od 1821. godine. Zelena boja označava nadu, bela jedinstvo a crvena boja označava krv nacionalnih junaka.

Unutar bele pruge se nalazi grb Meksika – orao stoji na kaktusu i drži u kljunu zmiju. Prema Astecima, ovaj prizor sa orlom označava pobedu dobra nad zlim.

Danas, kultura Meksika je mešavina više kultura. S jedne strane imamo ostatke drevnih civilizacija, s druge strane špansku kolonizatorsku politiku i kulturu.

Ukoliko želite da sagledate stari Meksiko, najbolje je obići neko selo, jer gradovi podsećaju na američke.

Svaki deo Meksika ima svoju specifičnu nošnju, muziku, ples, instrumente, folklor.

Što se tiče plesova, najpoznatiji su Conchero, Danza de Los Vijetos (ples malih staraca), Jarabe, Danza de los Voladores (ples letača), Matachines.

Jarabe se smatra nacionalnim meksičkim plesom i najpoznatiji je u svetu. Conchero je ples u kojem izvođači boje lice i obuku kostime glumeći plesove njihovih predaka Maja i Asteka.

Što se tiče muzike, dovoljno je pomenuti Santanu.

Kada se pomenu Meksikanci, nemoguće je ne setiti se marijačija i njihovih sombrera.

Tradicionalna odeća koja se danas može videti tokom praznika i proslava širom Meksika odlikuju jarke i živopisne boje.

Meksička kuhinja

Meksička kuhinja predstavlja kombinaciju kuhinja starih civilizacija, okolnih naroda i španske kuhinje.

U epicentru meksičke kuhinje se nalaze čili papričice, kukuruz i mahunarke.

Na jugu Meksika je nezamislivo da prođe obrok bez tortilje od kukuruznog brašna. Autohtone namirnice su kukuruz, čokolada, vanila, avokado, papaja, ananas, kikiriki, tikve, razne vrste riba, ćuretina itd. Namirnice koje su doneli konkvistadori su pirinač, svinjetina, piletina, beli luk, vino.

Najpoznatija jela meksikečke kuhinje su tortilje, takos, guakamola, salsa itd.

Uz sva jela se jedu razne vrste umaka. Jedan od najpoznatiih i najčešće korišćenih je umak guakamola, a tu je i salsa umak koji je izrazito ljut i pikantan, što je jedna od najvažnijih karakteristika meksičke kuhinje.

Treba pomenuti i meksičku tekilu, alkoholno piće prvobitno napravljeno u okolini Tequile. Tekila je grada u zapadnoj državi po imenu Jalisco. Agava se zove biljka od koje se pravi i liči na kaktus. Sadrži 36-40% alkohola, postoje i neke koje imaju i do 46%!

Top 5 znamenitosti Meksika

Meksiko je zemlja koja Vas neće ostaviti ravnodušnim, a sledeće znamenitosti su zaslužne za to.

  1. Piramida Sunca

U senci planine Cerro Gordo, duž Avenije mrtvih, nalazi se treća po veličini piramida na svetu – Piramida Sunca. Ova meksička piramida je sagrađena u 2. veku. Za ime Piramida Sunca su zaslužni Asteci.

Na njenom vrhu se nekada nalazio hram.

  1. Arheološko nalazište Koba

Na poluostrvu Jukatan se nalazi arheološko nalazište Koba koje datira iz vremena naroda Maje (između 1. veka pre n. e. i 1. veka n. e.) Od Karipskog mora je udaljeno 40 kilometara.

Radi se o drevnom naselju u čijem centru se nalaze kružne piramide. Pretpostavlja se da je na teritoriji nalazišta Koba nekada živelo oko 55. 000 ljudi.

  1. Tulum

Glavna luka nekadašnje države Koba se zvala Tulum. Ruševine Tuluma se nalaze na obali Karipskog mora.

Radi se o poslednjem gradu gde su živele Maje. Tulum se smatra najočuvanijim gradom koji datira iz prekolonizatorskog perioda.

Na ulazu u luku je postavljen hram Bogova vetra. Hram je delimično očuvan.

  1. Muzej posvećen Fridi Kalo

Meksiko Siti niste posetili ako ne posetite muzej posvećen umetnici meksičkog porekla Fridi Kalo. Muzej je poznat i pod imenom Plava kuća. Radi se zapravo o kući u kojoj se Frida rodila, odrasla i provela godine sa mužem Dijego Rivijerom.

  1. Eko-parkovi

Među glavnim turističkim atrakcijama Meksika se ubrajaju parkovi Xcaret i Xel-Ha.

Najbolji eko-arheološki park u oblasti Kankun, na obali Karipskog mora, je Xcaret. Ovde se nalaze svetske škole za ronjenje, a takođe možete plivati i igrati se sa delfinima. U parku se nalaze ruševine iz vremena Maja.

Drugi park na obali azurnog Karipskog mora je Xel-Ha, smešten u laguni.

Letovanje u Meksiku

Pored bogatih izvora slatke vode, podzemnih reka i koralnih grebena, poluotok Jukatan je poznat po predivnim peščanim plažama prekrivenim ogromnim palmama i kristalno čistom Karipskom moru.

Tokom zimskih meseci je temperatura Karipskog mora veća nego na Jadranu tokom letnjih meseci. Jedini problem tokom zimskih meseci predstavljaju visoki talasi i morska trava.

Na Jukatanu, na pola puta između gradova Kankun i Merida se nalazi arheološko nalazište Čičen Ica. Mnoge zanimljive građevine se ovde nalaze, ali na prvom mestu treba pomenuti glavni hram El Castillo.

Što se tiče popularnih letovališta, treba pomenuti Playa del Carmen, Cabo San Lucas, Cozumel, Acapulco, Mazatlan, Puerto Vallarta, Cabo San Lucas.

Luksuzno letovalište Kankun

Kankun je najpoznatije meksičko letovalište, poznato po predivnim plažama, odličnom noćnom životu i luksuznim hotelima.

Kankun je podeljen na dva distrikta – stari koji se nalazi u centru El Centro i novi smešten duž plaže i čine ga hoteli, noćni klubovi, restorani, prodavnice.

Kankun je nekada bio popularan među studentima koji su pravili predah između semestra i ispitnih rokova.

Do Kankuna možete doći iz Beograda. Cena povratne avionske karte se u proseku kreće oko 1.000 evra.

Najpoznatija ulica u Kankunu je bulevar Kukulkan. Nedaleko od Kankuna se nalaze dva pomenuta parka – Xcaret i Xel-Ha.

U Kankunu postoji Podvodni muzej, omiljen među roniocima.

Ukoliko želite da pobegnete od vreve Kankuna, skoknite do obližnjeg ostrva La Isla Mujeres. Ostrvo je malo, mirno, ujedno i stanište morskim kornjačama.

Jek sezone na Kankunu traje između decembra i aprila meseca. Gledajte da izbegnete nesnosnu gužvu tokom sredine marta i početkom aprila. Bacite pogled na vremensku prognozu – www.accuweather.puerto-cancun

Meksiko je egzotična i daleka destinacija koju treba doživeti makar jedanput u životu. Uprkos lošim glasinama, Meksiko je bezbedna destinacija, ali samo uz putno osiguranje Vas neće boleti glava na proputovanju kroz najpopularniju zemlju Latinske Amerike.

Ne zaboravite da pre putovanja obezbedite putno zdravstveno osiguranje za Meksiko.

Povezani članci

Komentari na članak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *