Šta videti i posetiti u Barseloni: Top 15 mesta

Evo šta videti i posetiti u Barseloni - Ovo su najbolje atrakcije i znamenitosti koje treba obići, ujedno i razlozi za nezaboravno putovanje po dragulju Španije. Kao i saveti iz iskustva kako doći , gde naći smeštaj, koji hotel izabrati, ali i gde jesti i šopingovati. Koja istorijska mesta, muzeje, galerije, restorane i noćne klubove iskusiti.

Ukoliko je ova lepotica Španije Vaša sledeća destinacija, ovo su neka od mesta koja kada se vide ostavljaju nezaboravan trag u sećanju.

O Barseloni se priča da je čaroban grad i da predstavlja vizuelni užitak i atmosferu koja kombinuje eleganciju i prefinjenost sa katalonskim šarmom.

Njene ulice otkrivaju srednjevekovnu romansu u njenom gotskom kvartu a dah zastaje razgledanjem arhitekture Gaudija i njegovih savremenika. Ovo je samo dovoljan razlog da se zapitamo kada da otputujemo i šta da vidimo u Barseloni.

Putovanje u Barselonu može biti avionom iz Beograda. A može i drumskiim saobraćajem preko živopisne Provanse, pa duž biserne Azurna obale.

Znamenitosti Barselone koje treba videti bar jednom u životu

Satkana od umetnosti, Barselona je među retkim gradovima čiji je izgled u najvećem delu oblikovao jedan umetnik koji joj je svojim stvaralačkim duhom dao unikatne, karakteristične i nadasve prepoznatiljive znamenitosti.

Znamenitosti Barselone se ne završavaju prekrasnim Gaudijevim tvorevinama već će ovaj dragulj Španije oboriti sa nogu svakog posetioca svojim raznolikim rešenjima arhitekture, kvartovima, ulicama, dugim peščanim plažama.

Evo kojih 15 mesta i znamenitosti treba videti u Barseloni:

1. Sagrada Familija (La Sagrada Familia)

Ono što će Vas ostaviti bez daha u bajkovitoj Barseloni je jedna od najinteresantnijih znamenitosti Katalonije – crkva Sagrada Familija (Sveta porodica) koju je projektovao arhitekta Antonio Gaudi i koja je postala sinonim za grad Barselonu. Započeta 1882. godine i nedovršena do danas predstavlja predmet mnogih kontroverzi. Smatra se Gaudijevim remek-delom.

Radio je na njoj do njegove smrti 1926. godine. Takva grandioznost i rad sa toliko detalja nigde se ne može videti. Jednostavno, to je nešto neopisivo.

Koliko god da ste puta Sagradu Familiju videli na slikama, osecaj kada je vidite uživo je neuporediv.

2. Trg Katalonija ne možete zaobići (Placa de Catalunya)

trgovi spanije

Kada se kaže: “Centar grada Barselone” uglavnom se misli na ovaj trg. Trg zauzima oko 50 000 kvadratnih metara, kružnog je oblika, a u njega se sliva 9 ulica, od kojih 2 najpoznatije ulice u Barseloni:

La Rambla (široka promenada u centru starog dela grada) i Passeig de Gracia koja važi za najglamurozniju ulicu u Barseloni. Na ovom živopisnom trgu se međusobno ljupko „gledaju“ nekoliko statua i fontana, pored trga postoje nekoliko metro i autobuskoh linija, a pod zemljom se nalazi i železnicka stanica.

Ovde se nalazi i “El Corte Ingles”, inače najveći lanac tržnih centara u Španiji. Placa de Catalunya je svakako mesto koje vredi obići i koje ćete ustvari teško mimoići, pa makar u Barseloni bili i samo na jedan dan.

3. Njlepša ulica u Barseloni La Rambla (Las Ramblas)

barcelona_la-rambla

Šta posetiti i kuda se prošetati Barselonom ako ne najpoznatijom ulicom u Evropi. Ovaj široki bulevar oivičen stablima pruža se na 1,2 kilometar između trga Katalonija i spomenika Kristoforu Kolumbu.

La Rambla je puna kafića, restorana, prodavnica i mnogo šetača koji uživaju u prizorima.

Dok šetate možete videti i neke atrakcije, uključujući Gaudijevu palatu Guelj, njegov prvi veliki arhitektonski zadatak, kao i lep Placa Reial (Kraljevski trg), na kojem je kralj primio Kolumba nakon što je otkrio Ameriku.

4. Kolumbov spomenik

kolumbov spomenik

Živopisna šetnja od Trga Katalonija ulicom La Ramblas završava se trgom Vrata mira na kojem se nalazi Kolumbov spomenik, podignut u čast čuvenog moreplovca koji je u potrazi za Indijom otkrio Novi Svet 1392.g. Ispružena desna ruka na kipu usmerena je u pravcu Đenove, što je u suprotnom pravcu od Amerike.

I, ukoliko želite, možete se popeti kod Kristifora, na visinu od 87m i upijati pogledom celu Barselonu-biser Mediterana.

5. Morski akvarijum u Barseloni je najveći u Evropi

Akvarijum u Barseloni je najveći u Evropi i najvažniji na celom Mediteranu.

U 80m stakla se nalaze tuneli koji vode ispod površine mora, koji sadrži 4000 vrsta riba, uključujući i glavnu atrakciju- ajkule.

Zaista neponovljiv doživljaj!

6. Fontana De Kanaletes – Font de Canaletes

zanimljivosti barselone

Na severnom delu La Ramble, nalazi se Font de Canaletes, fontana pomalo neobičnog dizajna, jer umesto velikih mlazova vode koji bi tekli iz nje, ovom fontanom dominira – ulična svjetiljka!

Font de Canaletes tako ima četiri slavine iz kojih šetači slobodno mogu piti, dok se na njen središnji deo naslanja lampa.

Osim zanimljivog izgleda za fontanu postoji legenda da ako budete pili iz ove fontane, ponovo ćete doći u Barcelonu.

Ono što muškoj populaciji može biti zanimljivo, ta fontana predstavlja tradicionalno mesto okupljanja navijača fudbalskog kluba Barselona, zapravo radi se o zanimljivoj tradiciji koja potiče još iz 30-ih godina 20. veka.

7. Park Guelj

najlepsi parkovi

Još jedan jak razlog zašto otputovati u Barselonu, i koje znamenitosti i zanimljivosti posetiti.

Barselona će Vam se učiniti nestvarnom ako posetite i čuveni Gaudijev park Guelj. Ovo je jedan od najimpresivnijih svetskih veštačkih pejzaža i savršeno mesto za Vašu fotografiju.

Park Guelj je mesto u kojem su Gaudijeve ideje o jedinstvu umetnosti i prirode najbolje ostvarene. Prostire se na nekoliko hektara zelene površine u severozapadnom delu Barselone.

U ovom parku je sve u obliku pečuraka, to je zaista jedno neobično mesto pa biste pri ulasku mogli pomisliti da ste došli na snimanje jedne zanimljive bajke.

Tako će Vas već na ulazu dočekati dve kuće čiji oblik podseća na ilustracije iz popularnih slikovnica a pozdraviće Vas i čuveni gušter, koji stoji duž stepenica. One vode do dvorane sa stubovima na koje se naslanja terasa na čijoj je površini formiran dug, talasasti zid, koji zapravo predstavlja najdužu klupu na svetu.

Sa terase imate predivan pogled na grad i more. U parku se nalazi i Gaudijeva kuća-muzej koji prikazuje mnogo skica ovog izuzetnog umetnika i skulptora.

8. Kasa Batljo – fasada koju treba videti u Barseloni

najbolje fasade u barseloni

Ukoliko budete krenuli od parka Katalunja duž Passeig de Gracia prvo ćete naići na Kazu Batljo. Njena fasada je napravljena od peščara i pokrivena šarenom katalonskom vrstom mozaika.

Pogađate li ko je gradio ovu neobičnu kuću? Naravno Gaudi! Tipično za njega, prave linije se izbegavaju kad god je to moguće.

Terase na nižim spratovima ove kuće imaju stubove nalik kostima, a one koje su na gornjim spratovima izgledaju kao komadi lobanja. Zbog ovih karakteristika, kući je dat nadimak “Kuća od kostiju”.

Šareni krov podseća na kožu reptila. Unutrašnjost kuće je fascinantna, baš kao i njena spoljašnjost.

9. Casa Mila (La Pedrera)

Spanien, Barcelona, Eixample, Casa Mila, von Architekt Antoni Gaudi, am Passeig de Gracia, Dachterrasse, Abendlicht, Reise, La Pedrera, aussen, Architektur, Modernisme Catala, Bauwerk, Sehenswuerdigkeit, Reise, Haus, Unesco Weltkulturerbe, Weltkulturerbedenkmal Arbeiten von Antoni Gaudi, Europa, Katalonien, HF; [HINWEIS BEZUEGLICH DER ABBILDUNG DES KUNSTWERKS - RECHTE DRITTER SIND VOM NUTZER ZU KLAEREN] (Bildtechnik: sRGB, 60.16 MByte vorhanden)

Šta još slično a impozantno videti u Barseloni? Duh Mediterana pomešan sa Gaudijevim građevinama, koji čini Barselonu privlačnom tokom cele godine.

Tako se Vaše uživanje u razgledanju Barselone može dopuniti još jednom fantastičnom konstrukcijom kreativnog genija Antonija Gaudija- Casa Mila. Poznata je još i kao La Pedrera.

Igrađena je u prepoznatljivom Gaudijevom stilu sa raskošnim dizajnom, šarenim pločicama i komplikovanim detaljima.

Poznata je po svojoj atraktivnoj uvijenoj fasadi. Sa krova, na kojem se nalazi ekscentričan Gaudijev stil dimnjaka, La Pedrera Vam nudi predivan panoramski pogled.

10. Brdo Monžuik najlepši vidikovac

view of Sants-Montjuic residential district from helicopter. Barcelona

Na južnoj strani grada i strmo nagnut ka moru, diže se brdo Monžuik na 213m nadmorske visine na kojem se nalazi istoimeni dvorac za koji se vezuju mračne strane Barselone.

Monžuik je najprostraniji i najposećeniji rekreativni prostor unutar grada, ne samo zbog svoje zanosne lepote već i zbog bogate vegetacije i velikih parkova, muzeja i zabavnog parka.

Ovde možete videti Pueblo Espanol (replika španskog grada sa umetnošću i arhitekturom), Muzej Miroa, Muzej nacionalne umetnosti Katalonije i magičnu fontanu koja tople letnje večeri učini najzanosnijim snom uz svetla, boje i muziku.

Ovo je remek-delo španskog inženjera Karlesa Buigasa.

Fontana predstavlja fascinantan ples vode i spektra duginih boja u ritmu muzike koji će Vas oduševiti.

Ovo je svakako nesvakidašnji događaj i umetnost koja osvaja srce.

11. Pikasov muzej

pikasov muzej

Pikasov muzej u Barseloni ima brojne kolekcije poređane po hronološkom redosledu. Ovo vam pruža mogućnost da sagledate život Pabla Pikasa.

Muzej se nalazi u kvartu El Born i otvoren je 1963. godine. Sadrži preko 3.800 umetničkih dela, što predstavlja najsveobuhvatniju zbirku u svetu ranog Pikasovog perioda. Arhitektura samog muzeja je fantastična.

12. Bari Gotik u Gotičkom kvartu

Šta još videti u Barseloni a da nije Gaudi i Pikaso?

To je spoj istorije, umetnosti, arhitekture i lepote nad lepotama koji možete videti u gotskoj četvrti – Bari Gotik, najstarijoj oblasti Barselone.

Nekada rimsko utvrđenje, ovaj lavirint uskih ulica sa posebnom atmosferom, sedište je spektakularnih gotskih zgrada i katedrala, koje obeležavaju gradski procvat tokom XIV i XV veka.

Postoje mnoge značajne znamenitosti koje bi trebalo posetiti u ovoj pešačkoj četvrti. Najčuvenija među njima je gotska katedrala La Seu, sa svojom fasadom od koje zastaje dah.

Ovde se nalaze i mnoge prodavnice i predivni kafići na trotoarima, koji upotpunjuju živopisan ambijent Bari Gotika.

Da biste videli ostatke ovog drevnog rimskog grada, nekada poznat kao Barcino, gde su rimske ulice još uvek vidljive obavezno posetite Muzej gradske istorije u Palau Reial (Kraljevska palata).

13. Plaža Barseloneta

restorani u barseloni

Teško je odoleti brilijantno plavom Sredozemnom moru, tako da u Barseloni obavezno uživajte u plaži i suncu, šetajte pored mora i osvežite se uz čašu sangrije.

Ovde ćete videti i čuvenu skulpturu zlatne ribe poznate kao Peix (Peiks), rad američkog arhitekte Frenka Gerija, koja gleda na more.

14. Park Citadela, nikad lepši

lepota barselone

Ovaj veliki park površine 30ha takođe je dom zoo vrtu Barselone. Oko 7.500 životinja predstavljenih kroz 400 vrsta, nalaze se na površini koja zauzima oko 13 hektara parka.

Neke od najpoznatijih životinja ovog vrta jesu gorile, orangutani, delfini, vukovi, snežne leopardi, krokodili i aligatori. Bivša zvezda i atrakcija zoološkog vrta, albino gorila poznata kao Pahuljica, uginula je 2004. godine.

Park takođe ima malo jezero, popularno mesto gde možete iznajmiti čamac i veslati. Postoji nekoliko statua u parku, a najviše se po svojoj veličini ističu ogromni kameni mamut i metalna mačka.

U severnom uglu parka nalazi se impozantna fontana La Cascada (Kaskada) izgrađena za Univerzalnu izložbu 1888. godine.

15. Stara barselonska korida

korida u barseloni

Na trgu Španija nalazi se najstarija korida u Barseloni – Plaça des Brasus les Arenes. Sagrađena je još 1900. godine, ali se u njoj odavno ne održavaju borbe sa bikovima.

Poznata je i po tome što su tu 1966. godine koncert održali Bitlsi. Sagrađena je u crvenoj cigli sa neobičnim detaljima u vidu belih istočnjačkih kupola i sa šarama koje podsećaju na tamnoplave oblake.

Upoznajte običaje Katalonaca, probajte sangriju i uz pesmu do ranih jutarnjih sati ostanite na ulicama, prošetajte plažama Kosta Brave, zaronite u Sredozemno more i dozvolite mislima da slobodno otplivaju gde god žele.

Iako se necete boriti sa bikovima, s obzirom da idete u inostranstvo gde su bolnice skupe, obezbedite sebi najbolje putno osiguranje za Španiju koje je uzgred i najpovoljnije.

Budite slobodni, budite ono što jeste, osetite Barselonu ali pustite da i ona oseti Vas.

U blizini Barselone se nalezi i poznato letovalište Ljoret de Mar. Kao i prelepa Valensija.

osiguranje-baner

Vremenska prognoza za Barselonu u narednih 25 dana.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *