Šta videti u Hong Kongu – Top 8 znamenitosti i atrakcija

Saznajte šta videti u Hong Kongu, koje znamenitosti i atrakcije nudi ovaj grad. Koja mesta treba obići, da li Vam je potrebna viza. Kako otici tamo, koliko košta avionska karta i kakav je život u ovom kineskom gradu?

Hong Kong je svetska metropola, grad u kojem su se stopile azijaska i zapadnjačka kultura u jednu. Hong Kong je grad oblakodera smešten na obodu Južnog kineskog mora.

Hong Kong se nalazi na listi najskupljih gradova na svetu (pored Singapura, Tokija, Londona). Hong Kong je azijska finansijska prestonica.

Hong Kong je grad-država, kao što je slučaj i sa Makaom. Hong Kong i Makao jesu deo Narodne republike Kine, ali funkcionušu kao zasebne države. Kinezima iz svih delova Kine je neophodna viza da bi otišli u Hong Kong. Viza se 100% dobija, ali ta činjenica dosta govori o posebnosti Hong Konga i suverenitetu od ostatka Kine.

Između mora i planina – geografski položaj luke Hong Kong

U Aziji, na samom jugu Kine, smešten je grad čije obale zapljuskuje Južno kinesko more – Hong Kong. Nedaleko od Hong Konga je smešten Makao, dok se na severu graniči sa gradom Šenžen (Shenzhen).

Hong Kong se prostire na istoimenom ostrvu i poluostrvima Kaulun (Kowloon) i Nove teritorije (New Territories). Takođe sadrži veliki broj malih ostrva od kojih je najveće Lantau.

Područje Hong Konga je brdovito i planinsko, tako da je samo 25% od ukupne površine naseljeno. Najnaseljenije je poluostrvo Kaulun, potom severni deo ostrva Hong Kong i severni deo Novih teritorija.

Hong Kong ima plaže, ali je većina njih prljava. Što je plaža udaljenija od samog grada, to je čistija i u njoj je moguće kupanje.

Verovali ili ne, Hong Kong je grad prepun zelenila. Hong Kong je raj za ljubitelje parkova i planinarenja.

Hong Kong predstavlja jedinstveni spoj urbanog i užurbanog načina življenja, blještavih reklama i relaksacije u prirodi kojom je okružen.

Klima u Hong Kongu

Hong Kong odlikuje vlažna suptropska klima, sa čestom pojavom monsunskih kiša.

Leta su vrela i vlažna, dok poneki tajfun stanovnicima (a i turistima) ume poprilično da zagorča život. Tajfuni se najčešće javljaju tokom septembra meseca.

Ukoliko zimi duva vetar sa severa, onda bude hladno. Najhladniji meseci su decembar, januar i februar. Pa i tada se temperatura kreće oko 15°C.

Hong Kong je najbolje posetiti tokom jeseni (naročito oktobra) ili proleća kada je klima najpovoljnija – sunčana i pretežno suva.

Prosečna godišnja temperatura u Hong Kongu se kreće oko 20°C.

Hong Kong ima problem sa zagađenošću, kada su vazduh, voda i zemlja u pitanju. Ostaje nam samo da se nadamo da će Kinezi uspeti da svedu zagađenost u svojim gradovima na minimum.

Let avionom do egzotičnog i dalekog Hong Konga

Beograd je vazdušnom linijom udaljen od Hong Konga 8.564 kilometara. Kako se radi o ozbiljnoj kilometraži, avion je najbolje rešenje kako bezbedno i brzo stići.

Do Hong Konga se može stići za 20 sati sa jednim presedanjem. Cena povratne karte se u proseku kreće oko 550 evra, ali možete proći i povoljnije ukoliko kupite kartu nekoliko meseci unapred.

Aerodrom Ček Lap Kok (Chep Lap Kok) u Hong Kongu je glavna tranzitna destinacija ne samo u Kini, već čitavoj Aziji. Aerodrom je otvoren 1998. godine i godišnje opsluži oko 45 miliona ljudi.

Aerodrom Kai Tak je bio glavni u periodu od 1925. do 1998. godine kada je i zatvoren. Kai Tak se nalazi na listi najopasnijih aerodroma na svetu. Naime, sletanje se zbivalo između planina i oblakodera, kroz gusti smog. Kako se nesreće kojih je bilo ne bi više ponavljale, otvoren je Ček Lap Kok.

Hong Kong je odlično povezan sa Kinom i drugim susednim zemljama kako avionom, tako brzom železnicom i autobusima.

Hong Kong ima vremensku razliku +7 (odnosno +6) u odnosu na Srbiju

Viza i brojevi telefona za Hong Kong

Srbima nije potrebna turistička viza za boravak u Hong Kongu do 14 dana.

Polisa putnog osiguranja je i više nego poželjna. Bez obzira koliko ste zdravi, vazduh Hong Konga može da Vas preseče tako da će Vam biti neophodni lekovi, a možda i lečenje.

Međunarodni poziv za Hong Kong je +852. Hitne službe (policija, vatrogasci, hitna pomoć) se dobija na broj 999. Jedna važna napomena – nepoznavanje kineskog može da bude problem, tako da se naoružajte strpljenjem čak iako je mnogo hitno.

Hong Kong jeste futuristički grad iz filma Blade runner, ali je bezbedan kako danju, tako i noću.

Zvanična valuta je hongkonški dolar (HK).

Sve što Vas zanima vezano za druge vize, ili uopšteno za Hong Kong, kontaktirajte Ambasadu Kine u Beogradu.

Azijski tigar, ekonomska i industrijska sila – Hong Kong

Azijskim tigrovima ili malim azijskim zmajevima se nazivaju Tajvan, Singapur, Južna Koreja i Hong Kong. Tigrovima se nazivaju zbog jačine koje poseduju. Naravno, misli se na ekonomsku i industrijsku jačinu i silu.

Pomenute zemlje i gradovi su tu gde jesu zbog kombinacije odličnog obrazovanja s jedne strane, i jeftine radne snage s druge strane. Jednakost između ljudi, proizvodnja i izvoz robe, kao i autoritativni politički sistem su ubrzali čitav proces ekonomskog razvoja.

Što se tiče evropskih zemalja, samo Irska nosi epitet „keltskog tigra“.

Zanimljive činjenice o neobičnom Hong Kongu

Bukvalno prevedeno, Hong Kong znači „mirisna luka“.

Zvanični jezici Hong Konga su kineski (kantonski dijalekat) i engleski.

Najviše oblakodera na svetu ima Hong Kong.

Nigde na svetu se ne može videti tolika količina rols-rojs vozila koliko na ulicama Hong Konga.

Hong Kong spada među najgušće naseljenim gradovima na svetu.

Hong Kong su preuzeli Britanci nakon što su Kinezi izgubili opijumski rat sa njima 1842. godine. Hong Kong je postao nezavistan od Kine 1. jula 1997. godine.

Da li ste nekada zagledali simbol na zastavi Hong Konga? Na njoj su nacrtane glave belog delfina.

U Hong Kongu se nalazi veliki broj restorana sa Mišelinovom zvezdicom i većina tih restorana je finansijski dostupna svima.

U Hong Kongu ulicama krstare tramvaji na dva sprata.

Ako ste mislili da je čuveni crveni most u San Francisku najduži na svetu, prevarili ste se. Najduži most se nalazi u Hong Kongu – The Tsing Ma Bridge.

U Hong Kongu živi čuveni glumac Džeki Čen (Jacky Chan). Hong Kong je rodni grad Brus Lija (Bruce Lee).

Hong Kong ima odličan obrazovni sistem, jedan od najboljih na svetu. Pogledajte listu fakulteta i stipendija – www.studyinhongkong.edu.hk.en.

Najskuplji čaj na svetu se prodaje u Hong Kongu – Iron Buddha (20.000 HK košta kologram čaja).

2012. godine je jedan bilioner iz Hong Konga ponudio 65 miliona dolara muškarcu koji će oženiti njegovu ćerku lezbejku.

U Hong Kongu je smeštaj toliko skup, da zakup sobe veličine mrtvačkog sanduka košta 200 dolara mesečno.

U Hong Kongu se koristi morska voda u klozetskim šoljama.

U Hong Kongu maloletnici mogu da piju alkohol koliko god hoće i da ga kupe gde god žele.

Ukoliko želite, možete se venčati u jednom od McDonalds restorana u Hong Kongu. Zakup košta 2.000 dolara.

Najbolji, najtačniji i najbrži metro na svetu ima Hong Kong.

Koeficijenat inteligencije prosečnog stanovnika je 107.

Turističke atrakcije i znamenistosti u Hong Kongu

Hong Kong je veliki grad u kojem Vam sve privlači pažnju. Kada ste u Hong Kongu, sva čula su bombardovana.

Srce grada je ostrvo Hong Konga, centar ekonomije, politike, zabave i šopinga. Dva dana je potrebno kako bi se obišle glavne atrakcije na ostrvu.

Poluostrvo Kaulun spaja ostrvo Hong Kong sa kontinentalnim delom Kine. Ukoliko možete, obiđite zaliv brodićem – The Star Ferry.

Stambeni prostor pokriva najveću provršinu Novih teritorija. Nekada je ovde bio ruralni deo Hong Konga, tako da se možete susresti sa ostacima nekadašnjih sela i seoskog načina življenja.

Ovo su najbolje znamenitosti u Hong Kongu:

1. Park Okean (Ocean Park)

Niko nije posetio Hong Kong, a da nije obišao park Okean. Park se nalazi na samom jugu ostrva Hong Kong, i najveći je park takve vrste na svetu. Park je podeljen na dva sektora – Nam Lang Shan Mountain i Wong Chuk Hang Valley.

U parku je sve u znaku zabave, edukacije i dobrog raspoloženja. Na samom ulazu se nalazi Aqua city – grad u kojem živi oko 400 vrsta riba. Pored morskih životinja, ovde se možete upoznati sa pandama i pticama.

Ocean Theater je najposećeniji deo parka u kojem performans izvode delfini i foke.

Ovde se možete upoznati sa životinjama koje žive u azijskim prašumama, sa istorijom reke Jangce (Yangtze), sa divljim i opasnim stanovnicima okeana –www.oceanpark.com.hk.en

2. Luka Viktorija (Victoria Harbour)

Luka Viktorija je najveća luka u Kini i treća po veličini u svetu (posle luke u San Francisku i luke u Riju). Luka se nalazi između ostrva Hong Kong i poluostrva Kaulun.

Naziv je dobio po kraljici Viktoriji za vreme čije vladavine je Britanija osvojila Hong Kong.

  1. godine je hongkonški šou svetla i zvuka (Symphony of the lights) proglašen najvećim od strane Ginisove knjige rekorda.

Vrh Viktorija (Victoria Peak) je najviši vrh Hong Konga (554 metara nadmorske visine). Sa vrha se pruža najlepši mogući pogled na Hong Kong.

Ovde se nalazi i Golden Bauhinia Square u čijem centru je postavljena ogromna pozlaćena skulptura cveta bauhinia. Skulptura je postavljena 1997. godine po naređenju Vlade Kine kako bi se proslavilo oslobođenje od kolonizatorskih kandži Britanije.

3. Diznilend u Hong Kongu (Disneyland resort)

Diznilend je smešten na poluostrvu Lantau i zanimljiv je zbog specifične kombinacije najpoznatijeg američkog brenda za decu i kineske kulture.

Miki Maus i njegovi prijatelji sprovode ljude kroz park, upoznajući ih sa svim čarima i magijama kineskog Diznilenda.

Ovde se može i prespavati u nekom od temaskih hotela. Hoteli su inspirisani ekranizovanim bajkama.

Za malo hrabrije je Adventureland, za ljubitelje lavića Simbe je The Lion King Festival, a za one koji žele da saznaju kako je odrasto Tarzan je Tarzan Island –

www.hongkongdisneyland.com

Diznilend postoji i u Šangaju.

4. Vrh Viktorija (Victoria Peak)

Hong Kong se noću pretvara u more svetla zbog silnih visokih osvetljenih oblakodera. Najbolje mesto da se dožive svetla Hong Konga jeste vrh Viktorija.

Do vrha je najbolje popeti se žičarom koja je u funkciji već 100 godina i nikada se do sada nije pokvarila, niti stala.

Vožnja od podnožja do vrha traje osam minuta. Na vrhu se nalazi toranj (Peak Tower) gde su smeštene atrakcije poput muzeja Madam Tiso (Madame Tussauds) i Sky Terrace 428.

5. Hram u Hong Kongu – Wong Tai Sin

Ukoliko želite da Vam kineske gatare proriču sudbinu, onda je hram Wong Tai Sin pravo mesto za Vas.

Radi se o najpoznatijem hramu u Hong Kongu u kojem se turisti mogu upoznati sa starom i drevnom kineskom civilizacijom.

Hram postoji od 1921. godine i u duhu je taoizma. Hram je posvećen monahu koji je kažnjavao zle, lečio bolesne i vaskrsavao mrtve.

Pored ovog hrama, poznati su i Man Mo Temple i Po Lin Monastery.

6. Zaliv u Hong Kongu – Repulse (Repulse Bay)

Najlepši zaliv i mesto za sport ili relaksaciju na pesku u Hong Kongu je Repulse Bay. U 19. veku se ovde dogodila bitka između Britanaca i pirata, te je zaliv po toj bitci dobio ime.

Danas se ovde nalaze luksuzni restorani.

Plaža je peskovita. Jedna od omiljenih aktivnosti posetiocima je roštiljanje.

7. Hram Veliki Buda (Tian Tan Buddha)

Na pitanje šta videti u Hong Kongu je nezaobilazan Veliki Buda. Na poluostrvu Lantau, pored manastira Po Lin, 1993. godine je postavljena ogromna bronzana statua Bude. Veliki Buda simbolizuje harmoniju između čoveka i prirode, dok sedi na lotosu.

Oko Bude se nalaze šest malih bronzanih skulptura koje označavaju šest načela etičke savršenosti (moral, mudrost, meditaciju, strpljenje, darežljivost i revnost).

8. Ostrvo Lama (Lamma Island)

Lama je treće po veličini ostrvo u Hong Kongu.

Lama je iz tradicionalnog kineskog ribarskog sela izraslo u multikulturalnu zajednicu, spoj Kine i Zapada na malom ostrvu. Ostrvo je veoma popularno za odmor užurbanom i zaposlenom stanovništvu Hong Konga.

Naročito je popularna plaža Hung Shing Yeh. Tu ljudi vole da raspale roštilj.

Noćni život u Hong Kongu

Hong Kong je živ koliko danju, toliko noću.

Grad je prepun opcija za romantičan ili buran provod – barovi, pabovi, kruzeri, noćni klubovi.

Najviše pabova i barova je smešteno u istočnim delovima grada – Tsim Sha Tsui, Lan Kwai Fong i Wan Chai. Tu možete popiti bilo koje piće koje postoji na svetu.

Ukoliko želite da imate pogled na luku Viktorija, onda pravac Felix (na 28 spratu hotela Peninsula) ili Sky Lounge (na krovu hotela Sheraton).

Zbog otvorenosti prema svetu, u Hong Kongu možete čuti popularne svetske muzičare (ukoliko se poklopi njihova turneja sa Vašom posetom).

Noćni klubovi su podeljeni na zapadnjačke i kineske, pa ko šta voli.

Diskoteke su smeštene uglavnom u velikim hotelima.

Obavezno posetite noćni park Tsim Sha Tsui.

Hong Kong je svet u malom pakovanju – zelena priroda i oblakoderi, urbano i ruralno, luksuzno i avangardno, komercijalno i andergraund.

Dopustite Vašim čulima da se prepuste mirisima, ukusima i svetlima Hong Konga.

Savetujemo Vam da obavezno obezbedite polisu putnog zdravstvenog osiguranja pre polaska na ovakav dug put.

Preko našeg sajta možete bez obaveze popuniti formu i saznati koliko bi Vas koštalo putno osiguranje za Hong Kong.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *