fbpx

Šta videti u Sijeni: Top 14 znamenitosti i zanimljivih mesta

Saznajte šta videti u Sijeni, koje znamenitosti i zanimljivih mesta nudi ovaj grad. Kako otići u Sijenu, koliko je daleko? Koji su najbolji hoteli, šta oni nude i kakva je hrana?

Sijenu opisuju kao grad prepun lepote po meri čoveka. One ambijentalne lepote u kojoj Vas nosi osećaj da ste dobrodošli u taj grad kojeg čine zgrade izgrađene najvećim delom od crvene opeke.

Ukoliko volite da uživate u putovanjima, slobodno nabacite jedan kamen na klackalicu odluke baš na onaj deo gde stoji „Putujem u Sijenu“ i prepustite se čarima ovog zanosnog grada koji će Vas neizostavno ostaviti bez daha. Na pitanje šta videti u Sijeni saznaćete u daljem tekstu.

Gde se nalazi Sijena

U središnjem delu Italije, regiji Toskana, na  samo 50 kilometara južno od Firence smešten je bajkoviti grad Sijena.

Onome ko planira put u Toskanu od koristi će biti informacija da se Sijena nalazi na samo 234 kilometara od glavnog grada Italije – Rima. Do njega se stiže za oko 2 sata. Do Livorna, grada na obali Ligurskog mora, koji se od Sijene nalazi na udaljenosti od 133 kilometara, stiže se za samo 2 sata.

Grad Sijena u Italiji

Grad Sijenu (Saenna Julia) osnovali su Rimljani na mestu gde je bilo etrursko naselje i baš tu je nastala i moderna Sijena.

Danas grad Sijena ima više od 54.000 stanovnika uglavnom Italijana. U ovaj grad se tokom proteklih godina doselilo mnogo doseljenika iz inostranstva.

Kako doći do Sijene

Do Sijene možete doći autom, autobusom, avionom koji sleće na Firentinski aerodrom.

Preporuka je da Toskanu treaba obilaziti autom zbog velikog broja malih mesta do kojih možete doći samo na taj način.

Ako rešite da u Sijenu otputujete autom korisno je da znate da Vas, na primer, od Beograda do Sijene deli 1.077 km. Put traje oko 10 sati vožnje.

Ukoliko se odlučite da putujete autobusom, broj sati vožnje se može produžiti sa 10 na 17. To je zato što se pravi dosta usputnih pauza koje nekada traju i po 45 minuta.

Top 14 znamenitosti u Sijeni

Znamenitosti u Sijeni su brojne. Dovoljno je reći da je celokupni stari deo grada Sijene očuvan kao urbana sredina sa mnogobrojnim kulturnim i umetničkim vrednostima.

1. Bazilika Svetog Domenika i Sveta Katarina Sienska

Jedna među mnogim znamenitostima u Sijeni, svakako je i gotička građevina bazilika Svetog Dominika. Podignuta je u periodu od 1226. do 1465. godine. U ovoj crkvi se čuvaju relikvije Svete Katarine Sienske.

Sveta Katarina je rođena u Sijeni kao 23 .dete od ukupno 25 dece koliko su ih imali njeni roditelji.

Katarinu je još od detinjstva prvlačila crkva i svi događaji u njoj. Ona je u svojoj petnaestoj godini izgubila svoju najdražu sestru, koja je umrla. Katarina odlučuje da prekine sa svetovnim životom i pridružuje se dominikanskim trećeredcima kojih je u Sijeni bilo oko 100.

Poslednjih 10 godina svog života Katarina će provesti u putovanjima na kojima je mirila zavađene gradove. Za vreme kuge u Italiji 1374. godine Katarina je zdušno pomagla bolesnima.

U svom rodnom gradu Sijeni 1377. godine osnovala je samostan, ali u njemu nije često boravila pošto je bila stalno na putovanjima.

Sveta Katarina umrla je 29. aprila 1380.godine u Rimu.

2. Katedrala u Sijeni, Duomo

Kada posetilac ovog prelepog grada započne šetnju njegovim uskim, bajkovitim ulicama svakako će se zapitati šta videti u Sijeni. Od mnogih lepota i znamenitosti u Sijeni preporuka je pre svega Sijenski Duomo. Ova prelepa gotska katedrala, možda lepša i od one u Firenci, smeštena je iznad Trga Kampo (Piazza del Campo).

Katedrala je građena u period od 1215.do 1263.godine a završena je 1380.godine. Pravljena je sa namerom da bude najveća na svetu. I sa namerom da bude izgrađena na taj način da njena osa bude u smeru sever-jug, međutim, sve to zamišljeno se nije desilo zbog nedostaka novca.

Njena raskoš koju ćete videti spolja nije ništa naspram raskoši koja Vas čeka kada zakoračite u njene odaje. Tamo ćete se sresti sa delima Mikelanđela, Donatela, Berninija, takođe Vas tamo čeka biblioteka čiji zidovi nalikuju Sikstinskoj kapeli u Vatikanu.

Ulaz u katedralu Duomo se plaća kao i ulaz u pomenutu biblioteku. Cena ulaza je oko 4 evra, a najbolje je da ovu cenu proverite na sajtu pre puta, jer, cene ulaza se razlikuju po mesecima.

3. Biblioteka Piccolomini

Posle obilaska Katedrale Duomo nemojte zaboraviti da posetite pomenutu biblioteku koja se nalazi u sklopu katedrale.

Ovu zaista jednu od izuzetnih znamenitosti u Sijeni dogradio je u 15. veku Francesco Piccolomini koji je kasnije postao Papa Pio III, jer je hteo u njoj da sačuva veoma skupocene knjige svoga ujaka Pape Pija II.

Zidovi ove biblioteke su satkani od fresaka veoma živahnih boja koje su delo ruku renesansnog slikara po imenu Pinturicchio i predstavljaju njegovo poslednje veliko ostvarenje.

4. Trg Kampo, glavni trg u Sijeni

U predivnoj ste Sijeni, upravo ste obišli katedralu Duomo i nameće Vam se pitanje, šta videti u Sijeni pored onoga što ste već obišli i koje su to još znamenitosti u Sijeni?

E, kada ste već kod Duoma, spustite se samo malo nizbrdo i tu Vas čeka prelepi trg u obliku školjke – Piazza del Campo (Trg Kampo).

Valja napomenuti da Trg Kampo povezuje jedanaest ulica i prolaza sa ostalim delovima grada, ovo će Vam svakako biti od koristi za snalaženje prilikom kretanja po gradu u potrazi za mnogobrojnim znamenitostima u Sijeni.

Kažu da srce Sijene najživlje kuca na ovom trgu na čijem pločniku se umorni od hodanja turisti odmaraju tako što sednu na taj pločnik, čak legnu stavljajući ranac pod glavu i posmatraju toskansko nebo.

Trg je izgrađen u 12. veku na mestu gde je nekada postojao rimski forum i od tada pa sve do danas ostao je u tom nepromenjenom obliku školjke crvenom ciglom popločan.

5. Šta videti u Sijeni ako ne Trke konja – Palio

Ono što Trg Kampo posebno čini poznatim jesu čuvene konjske trke zvane: “Palio od Siene” koje se održavaju na njemu i predstavljaju jedne od najopasnijih i najtežih trka konja u svetu.

Za taj događaj trg se posebno priprema tako što se po njemu pospe ilovača i pesak kako se konji ne bi klizali po glatkim poločama trga prilikom trčanja.

Trke se održavaju dva puta godišnje  i to 2. jula i 16. avgusta. Ukupan broj takmičara  je 17 i oni se dele po svojim kvartovima koji se zovu Kontrade. Trka traje svega 90 sekundi. Posebno je zanimljivo to da su se ove trke održavale i u srednjem veku.

Ukoliko želite da uživo gledate ove trke moraćete unapred da kupite ulaznicu, a povoljno mesto za gledanje trke zauzećete na ovom trgu samo ukoliko dođete satima pre nego što počne trka. Međutim, ukoliko ne stignete da kupite ulaznicu, možete učestvovati u slavlju koje na ulicama i trgovima Sijeneu traje po nekoliko dana.

6. Gradska kuća, Palazzo Pubblico

Kada stignete na Trg Kampo (Piazza del campo) ne možete a da ne zapazite zgradu koja dominira tim trgom, to je stara Gradska kuća (Palazzo Pubblico) takođe jedna od znamenitosti u Sijeni.

Ovu građevinu krase freske italijanskog slikara Lorencetija (Ambrogio Lorenzetti) koje predstavljaju alegoriju dobre i loše vlade.

7. Najveća znamenitost – Toranj Manđo

Toranj, zvonik Manđo, koji visok 102 m, uzdiže se iznad Gradske kuće. Toranj je nazvan po svom zvonaru, za kojeg se vezuje priča da je uvek nakon što primi svoju zaradu istu munjevitom brzinom potrošio prvenstveno na hranu (mangiare znači jesti ili potrošiti, otuda i naziv Manđo).

Inače, ovaj toranj Vam može poslužiti kao orjentir u gradu jer nadvisuje sve druge građevine a osim toga, možete se diviti i lepoti ovog vitkog tornja sa vrhom od belog travertina.

Naravno da se možete i popeti na Toranj Manđo gde ćete uživati u prelepom, valovitom, toskanskom pejzažu, ali, za to Vam se valja izboriti sa 505 strmih stepenica. Probajte, naročito ako imate dovoljno kondicije, užitak je nezaboravan kad se izađe na vrh tornja!

8. Fontana sreće u Sijeni

Na Trgu Kampo nalaze se mnoge znamenitosti Sijene među kojima je i Fontana sreće koja je izgrađena u dalekoj 1419. godini na mestu još starije fontane.

Posebnu lepotu ovoj fontani daju skulpture koje predstavljaju repliku originalnih skulptura koje se čuvaju na nekom sigurnom mestu u gradu.

9. Fontana Fontebranda

U štenji gradom, tražeći mnogobrojne znamenitosti u Sijeni, sigurno ćete naići i na ovu prelepu srednjevekovnu fontanu koja se nalazi u Terzo di Camollia, nedaleko od Porta di Fontebranda.

Fontana je nastala u 13.veku  a ono što je značajno je to da ovu fontanu pominje i čuveni Dante Aligijeri u svom čuvenom delu “Božanstvena Komedija”.

Prednji deo fontane krase tri gotička luka i nagnuti krov koji obuhvata rezervoar u koji voda dolazi putujući kilometrima do grada.

10. Ulice i trgovi sa gotičkim palatama koje treba videti u Sijeni

Ukoliko budete planirali put u ovaj prelepi srednjevekovni grad bilo bi dobro da se obavestite šta videti u Sijeni. Pa tako nije suvišno saznati i to da su krajem 13.veka doneti veoma strogi propisi koji su imali zadatak da ujednače izgled zgrada oko Trga Kampo ali izgleda da se zakoni nisu baš najbolje poštovali.

Te stare palate, koje su zadržale svoj prvobitni izgled koji svedoči o prohujalim vremenima kada su izgrađene, jesu zapravo izuzetne znamenitosti u Sijeni.

Ove palate se nalaze dužinom glavnih ulica i na malim trgovima u središnjem delu grada.

Ulice su Sijeni su inpozantne zbog toga što su popločane istim materijalima od kojih su napravljene i mnoge kuće i zidovi. Takvih ulica u dosta italijanskih gradova ali u Sijeni su takve sve i ima ih bezbroj.

Evo nekoliko tih gotičkih palata koje su zaista vredne paženje i pogleda svakog putnika namernika koji prođe Sijenom.

11. Palata Sensedoni

Ovu palatu krasi elegantno oblikovano pročelje na kojem se nalaze 12 redova prozora na četiri sprata.

Onako kako danas zgrada izgleda stvoreno je tokom sredine 14.veka. Tada su tri zgrade spojene u jednu.

Zanimljivo je da je ova izgledom izuzetna palata savijena celom svojom dužinom jer prati kružnu liniju trga.

12. Palata Salimbeni i palata Tolomei

Palata Salimbeni je zapravo najpoznatija od tih gotičkih palata. Važno je napomenuti da se u njoj nalazilo sedište najstarije banke u Evropi.

Palatu Tolomei su izgradili naslednici Bernarda Tolomeia koji je bio osnivač olivetniskog reda.

13. Palata Čigi-Saračini (Chigi-Saracini) i palata Buonsignori

Pored toga što je jedan od predstavnika prelepih gotičkih palata u Sijeni, palata Čigi-Saračini je poznata i po tome da se u njoj danas nalazi muzička akademija Sijene.

A nacionalnu galeriju možete pronaći upravo u još jednoj predivnoj gotičkoj palati koja nosi naziv Buonsignori.

14. Simbol Sijene je Vučica

Šetajući nestvarno lepim ulicama Sijene svakako će Vam skrenuti pažnju i simbol ovog grada koji se nalazi na gotovo svakom koraku, a to je rimska vučica koja je odgajila Romula i Rema.

Prema legendi, Romul-osnivač Rima je ubio svog brata Rema. Sinovi Rema koji su se zvali Senius i Aschius su  na konjima pobegli iz grada.

Sinovi Rema jašući jedan belog a drugi crnog konja zastali su u središtu Toskane i tu sagradili grad koji je dobio naziv Sijena po Seniusu jednom od sinova Rema.

Kako su Senius i Aschius jahali jedan belog a drugi crnog konja tako je grad dobio crno-beli grb. Oni su sa sobom doneli i kip vučice koja je odgajila Romula i Rema ona je postala simbol grada Sijene.

Gde odsesti u Sijeni

Hotel Moderno

Posetioci koji su boravili u ovom hotelu kažu da je njegov položaj odličan u odnosu na stepenice kojima se možete spustiti do starog dela grada. Hotel ima svoj parking koji se plaća 10 evra po danu, što mnogi hoteli u starom delu grada nemaju.

Doručak je perfektan, u hotelu radi izuzetno ljubazno osoblje, i valja napomenuti da je hotel čist.

Villa Zara

Ovo je zapravo hotel sa nazivom Vila Zara i nalazi se  blizu centra grada. Sobe u ovoj vili su  veoma udobne, prostrane i čiste. Doručak je perfektan a osoblje veoma ljubazno.

Dvorište kao i sam zgrada ovog hotela su izuztni.  

Villa di Str

Oni koji su boravili u ovom hotelu – vili hvale njen ambijent i odličnu lokaciju.

Ispred vile je besplatan parking i sve u njoj je svaršeno, od hrane, soba do osoblja. Na vama je, ukoliko otputujete u Sijenu i odlučite se za ovu vilu, to i da proverite.

Hrana u Sijeni

Za svakoga ko se odluči da poseti Sijenu treba da zna da nema nekog usaglašenog recepta za tradicionalna toskanska jela, već u zavisnosti od mesta u koje dođete zatećićete raznolike varijante jednog te istog jela.

Skoro svaki restoran u Toskani ima svoj način spremanja ribolite tradicionalne toskanske čorbe od povrća.

Isto je i sa vinom, a najpoznatije vino je Chianti. Preporuka je da se ono proba u svakom restoranu kako bi se gost opredelio za ono vino koje mu odgovara. Sijena i Firenca su najpriznatije tačke gde se toskanska jela sreću u svom punom sjaju.

Ukoliko već niste, onada je svakako kucnuo čas da posetite Toskanu i prelepi srednjevekovni grad Sijenu. U njoj ćete uživati u duhu prošlih vremena, kulturnim spomenicima, akrhitekturi ukomponovanoj sa pejzažima od kojih dah staje.

Balkoni, strme ulice, fasade, sve to će vas vratiti u prošlost. Italijanska kuhinja i toskanska vina učiniće da nikada ne poželite da odete iz Sijene. Ili će bar učiniti da se u nju svakako ponovo vratite.

Putujete svakako, jer, putovanja oplemenjuju dušu, a pre polaska obezbedite najpovoljnije putno osiguranje za ovaj grad u Italiji.

Ovde možete neobavezno popuniti formu i saznati koliko bi koštalo putno osiguranje za Vas.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *