Šta videti u Veroni: 13 znamenitosti koje treba iskusiti

Evo šta videti u Veroni od znamenitosti i šta traba iskusiti na putovanju na severu Italije. Kako stići, gde naći smeštaj i gde u šoping? Šta raditi i koje su cene smeštaja, hrane, pića i ulaznica za muzeje kao što je Julijina kuća?

Poznat po ljubavi Romea i Julije iz Šekspirove drame, grad po imenu Verona nalazi se u severnoj Italiji u pokrajini Veneto a sedište je istoimenog okruga Verona.

Kako doći do Verone i gde se nalazi?

Ovaj grad zovu i  „Grad romantike“ upravo zbog velike ljubavi Romea i Julije a može se čuti i naziv „mali Rim“ zbog velikog nasleđa iz perioda Rimskog carstva, tako da ćete dok šetate Veronom videti ostatke antičkog grada koji se nalaze svuda po njoj.

Do Verone turisti najčešće dolaze autobusom preko turističkih agencija, ali  putovanje u Veronu može biti i u sopstvenoj režiji automobilom.

Naravno da je put do Verone najkomfornije ali i skuplje, avionom. Aerodrom Catullo udaljen je od Verone 12 km.

Od tog aerodroma do Verone obezbeđen je redovan autobuski prevoz, s obzirom da taj aerodrom koriste mnoge niskobudžetne avio kompanije i da je frekvencija turista na njemu veoma velika.

Takođe se nedaleko od Verone nalaze i venecijanski aerodromi Al Angeli i Marko Polo kod grada Treviza.

Kako obilaziti Veronu?

Pojedine zone u centru grada je moguće obilaziti samo peške, međutim,  ovaj neveliki, prelepi grad je ipak veliki ukoliko biste želeli da ga obiđete pešačenjem.

Zato je preporuka da se obilazak ovog grad kombinuje sa nekom vrstom prevoza.

Za obilazak Verone bilo bi korisno da koristite javni prevoz čak iako ste u Veronu krenuli sopstvenim kolima.

Nedaleko od glavne autobuske stanice nalaze se parkinzi gde možete ostaviti vaš auto i odatle javnim prevozom-autobusom se zaputiti do znamenitosti koje želite da vidite u Veroni.

Na taj način možete da izbegnete problem parkiranja u ovom gradu koji se javlja naročito u najužem centru grada.

Cena autobuske karte u Veroni iznosi oko 1 evro.

Mnoge Srbe inCena autobuske karte od aerodroma Catullo do centra grada, ukoliko ste u Veronu doputovali avionom, iznosi  6 evra.

Postoji nekoliko mesta u Veroni na kojima se može iznajmiti bicikl i koji vam može biti jedan od načina prevoza u obilasku Verone.

Ako se odlučite da Veronu razgledate tako što ćete se voziti biciklom, trudite se da izbegnete isključivo pešačke zone kojih ima u Veroni, jer je vožnja biciklom zabranjena u takvim zonama u Verone.

Smeštaj u hotelima Verone

S obzirom da je Venecija zasigurno najtraženije mesto u blizini Verone to na potezu od  Verone do Venecije postoji stotinu hotela, hostela kao i privatnih smeštaja, gde možete odsesti ako se odlučite da posetite Veronu.

Naravno da i u samom gradu Verona postoje brojni hoteli ali u odnosu na nih, što se tiče cena, dosta je povoljniji smeštaj u apartmanima kao i privatni smeštaj. Što se usluge tiče, ona koja se pruža u apartmanima i privatnom smeštaju, takođe može da konkuriše centralnim gradskim hotelima u Veroni.

Oni koji se odlučuju za apartmane i privatni smeštaj su uglavnom porodice koje imaju decu jer na taj način mogu znatno da ostvare uštedu u odnosu na cenu smeštaja u hotelima.

Onaj ko se odluči za romantično putovanje po ovom delu Italije i odluči se za hotelski smeštaj, preporuka ljudi koji su bili u Veroni je Hotel Gardenia koji se nalazi na ulasku u Veronu.

Ovaj hotel nije daleko od centra grada, u njemu služe veoma bogat doručak, sobe su svetle, čiste. Hotel poseduje free wi-fi, Icd tv, podzemnu garažu a praking je besplatan u hotelu.

Takođe možete odsesti i u hotelu Corte Ongaro takođe sa fenomenalnim doručkom, sobe su čiste, svetle. Hotel takođe ima garažu i internet.

Kao preporuka za smeštaj u Veroni može da bude i hotel Torcolo, to je hotel sa dve zvezdice, visoko je kotiran s obzirom da se nalazi na odličnoj lokaciji, to jest blizu trga Piazza Bra.

Sobe hotela Torcolo su lepo uređene, hotel ima prelepu terasu za doručak. Dvokrevetne sobe iznose od 70 do 132 evra a za doručak se plaća još 10 evra.

Inače, cene  hotela u Veroni iznose oko 70 evra za dvoje i doručak je uračunat u cenu.

Zanimljiva mesta u Veroni

Evo šta videti u Veroni od zanimljivih mesta i atrakcija:

Loža Saveta (Loggia del Consiglio)

Ovo je prava zgrada u renesansnom stilu u Venetu i nalazi se na trgu Piazza dei Signori u Veroni.

Zdanje potiče iz 15. veka, tačnije građenje ove zgrade zavrženo je 1492.

Rimski most

U blizini Avgustovog pozorista nalazi se i predivan rimski most koga su nazvali: Most od kamenog zida (Ponte di Pietra).

Porta Palio

To je kapija bivših srednjevekovnih zidina Verone koja je izgrađena tokom 1550-1561 godine a dizajnirao je arhitekta Michele Sanmicheli.

Santa Maria Antica

Ova romanička crkva bila je privatna kapela veronske vladajuće porodice Scaligeri pored koje se nalazi i njihova porodična grobnica.

Ono šta traba videti u Veroni jesu i vinski putevi do mesta Valpolicella ili Soave.

Ti vinski putevi su zapravo čvor atrakcija u čast vina u oblasti Veneto. Tu vinsku turu mogu vam organizovati vodiči koji se nalaze u Veroni a ima ih dosta u samom gradu.

Gde jesti u Veroni

Nemojte se brinuti gde ćete jesti u Veroni,  jer u samom centru grada nalaze se brojni restorani locirani uglavnom na svakoj raskrsnici i manjim trgovima.

Dva najpoznatija gradska restorana su Osteria Pigna i Al’ Duomo.

Ono što je zanimljivo je to, da se u Veroni kao lokalni specijalitet ne smatra pica kao što je to u drugim gradovima Italije.

Ono što se smatra lokalnim specijalitetom u Veroni jesu jela napravljena od konjskog mesa zvana kavalo (cavalo).

Paste su takođe lokalni specijalitet i možete ih naći u meniju svakog restorana.

Kao lokalni specijalitet Verone mogu se navesti još i jela kao što su: bigoli (vrsta špageta), casserole i casoncelli (jedna vrsta raviola).

Cena koju ćete platiti za hranu u Veroni približno je jednaka svim cenama hrane u srednje popularnim turističkim mestima Italije.

Cena ručka u restoranima Verone kreće se od 10 do 50 evra i to isključivo zavisi od restorana koji ste izabrali.

Što se  tiče brze hrane, njena cena u Veroni iznosi od 1 do 3 evra.

Cene kafe u Veroni su različite što zavisi od same lokacije gde ćete je piti kao i od toga koliko je ekskluzivno mesto u kojem ćete piti kafu.

Takođe, cena kafe zavisi i od toga koju vrstu kafe ćete naručiti jer ih ima veoma mnogo.

Uglavnom su cene kafe u kafićima u centru grada od 0,8 do 2, 5 evra.

Znamenitosti u Veroni

Verona jedan čaroban ali mali grad, tako da sve što treba da se vidi od znamenitosti je uglavnom u centru grada i jedan kilometar u krugu oko grada.

Verona obiluje lepim mostovima, trgovima, parkovima.

Dakle, evo šta videti u Veroni od znamenitsti?

1. Trg Erbe u Veroni (Verone Piazza delle Erbe)

Ovo je najlepši trg u Veroni a čine ga između ostalog građevine izgrađene u periodu od 1450 do1600. To je renesansni period kada su i mnoge druge građevine nastale u ovom gradu.

Može se reći da je trg izuzetno živopisan i krase ga zgrade iz raznih epoha i raznih boja.

Prelepa palata koja nosi naziv Palazzo Maffei nalazi se na ovom trgu sa leve strane od Porta Borsari.

Odmah uz Palazzo Maffei je Torre del Gardello (to je kula ozidana ciglama najverovatnije u 12. veku a renovirana je u 14. veku) preko puta kule je stub čiji vrh krasi statua lava Svetog Marka.

Na ovom trgu je prelepa fontana Madonna Verona iz 1368. godine.

Berlina (kapelica) nalazi se u samom centru trga. Ona potiče iz 16. veka,  ima četiri stuba koja su bila potrebna kada se vršilo ustoličenje gradskog poglavara.

Najstarije kuće u Veroni nalaze se na zapadnom delu ovog trga takozvane Case Mazzanti.

Trg obiluje mnogim interesantnim objektima kao što su na primer palazzo della Ragione i Domus Nova.

Zanimljivo je to da su palazzo della Ragione i Domus Nova povezane lukom na kojem je okačeno rebro kita. Poznato je da je ta kost, odnosno rebro kita tu još od 17. veka ali se ne zna njegovo poreklo ni razlog zbog kojeg je okačeno.

U samom centru trga nalazi se toranj po nazivu La Tore dei Lamberti.

La Tore dei Lamberti je najviša kula Verone sa ogromnim satom koju je dizajnirala moćna porodica Lamberti i počela je graditi još u 11. veku.

2. Julijina kuća i Julijin balkon

Najveća ljubav na svetu, ljubav između Romea i Julije desila se upravo u Veroni prema tužnoj ljubavnoj priči koja je ispisana perom Vilijama Šekspira.

Da li su Romeo i Julija zaista postojali i da li zaista postoji Julijina kuća i Julijin balkon?

Na ovo pitanje je svakako teško odgovoriti, ali ono što je zaista istina to je da na hiljade turista širom sveta dolazi u Veronu da vide Julijinu kuću i balkon na koji se penjao Romeo da bi poljubio svoju voljenu.

Sa stanovišta istorije Julijina kuća nije pripadala porodici Kapuleti već je dugo bila u vlasništvu porodice Kapelo.

Sličnost imena ovih dveju porodica doprinela je da se stvori verovanje da je upravo to kuća iz Šekspirovog romana koja je pripadala porodici Kapuleti.

Ova kuća, za koju se veruje da je Julijina kuća, odnosno kuća porodice Kapuleti, izgrađena je u 13. veku, gotičkim stilom a restaurirana je 1930. godine i tada su joj dodati prozori i gotička vrata.

Danas je Julijina kuća zapravo muzej sa nameštajem tipičnim za 14. vek.  U njoj su freske, srednjevekovna keramika, kamin ozidan od cigle, stepenice od drveta.

Zanimljivo je to da su većina stvari u Julijinoj kući, danas muzeju, zapravo originalni antikviteti iz 16. i 17. veka.

Julijin balkon se može videti iz dvorišta njene kuće i on je najposećenije mesto u Veroni.

Unutrašnje dvorište Julijine kuće krasi Julijina statua od bronze.

Za Julijinu bronzanu statuu postoji verovanje da svako ko želi da ima sreće u ljubavi mora da dotakne Julijinu desnu dojku i da poželi ljubavnu želju, i, naravno želja će se ispuniti.

Međutim, za ispunjenje želje nije dovoljno samo dodirunuti ruku i poželeti tu želju, već je potrebno i napisati ljubavnu poruku na papiriću i nalepiti je na zid Julijine kuće, što se čini decenijama unazad.

Veronske srednjevekovne crkve:

3. Crkva San Zeno Maggiore

Ono šta treba videti u Veroni od crkava je sigurno romanička crkva koja potiče iz 5. veka. Toranj crkve visok je 72 metra.

Crkva koju danas možemo da vidimo je treća po redu a sagrađena je u periodu od 1123. do 1135. godine na temeljima crkve sv. Zena Veronskog (svetac zaštitnik Verone iz 4. veka).

Velika rozeta krasi fasadu ove crkve  a kameni delovi ove rozete predstavljaju takozvano Kolo sreće  (Rota Fortunae).

Na arhitravu, to jest gredi, koji se nalazi iznad portala postoje reljefi na kojima su simbolički predstavljeni meseci u godini.

Na vratima crkve su osamnaest bronzanih reljefa sa prikazima iz Biblije a iznutra su četrdeset osam scena iz života sv. Zena gde se jasno vidi uticaj Otonske renesanse.

Unutrašnjost crkve se sastoji iz Donje crkve i Gornje crkve sa zidovima prekrivenim freskama iz 12.  i 14. veka.

U ovoj crkvi se nalaze i relikvije sv. Zena koji je bio prvi biskup Verone. Tu u crkvi su i grobnice još nekolicine drugih svetaca kao i Pipina (italijanski kralj 777-810).

Postoji legenda da su se  baš u ovoj crkvi tajno venčali Romeo i Julija.

4. Katedrala Duomo u Veroni

Prilikom boravka u Veroni svakako ćete sebi više puta postaviti pitanje šta videti u Veroni? A kao odgovor na to pitanje, pored ostalih znamenitosti Verone, to je svakako i katedrala Duomo.

Zanimljivo je to, da u ovoj romaničko – gotičkoj katedrali koja datira još iz 12. veka, pored ostalog, možete da vidite i biblioteku koja je među najstarijim bibliotekama Evrope.

Veronski srednjevekovni svetovni spomenici:

5. Palata Kastelvekio (Castelvecchio)

Duž reke Adiđe nalazi se jedna od najupečatljivijih građevina prelepe Verone, a to je zamak-palata Castelvecchio koji je u današnje vreme Muzej umetnosti.

Ova palata građena je u drugoj polovini 14. veka.

Palata je pretvorena u tvrđanu nakon što je porodica Skaljeri doživela krah.

6. Palazzo del Comune

Ovo je veličanstvena palata koja je bila sedište opštine a u kojoj su dugo bili smešteni okružni i viši suda.

Ovo je zapravo impresivni kompleks koji se nalazi između trga Erbe i trga Sinjori.

Za vreme venecijanske vladavine palata je bila sedište:  kolegijuma notara, opštine, civilnih i krivičnih sudova, zatvora, zatim tu je bila kapela koja još uvek postoji u severoistočnom uglu palate, poreska komora, javne kafane zdravstvene prostorije i drugo.

7. Most Castelvecchio (Ponte Scaligero)

Most Castelvecchio (Ponte Castelvecchio) poznat je još pod nazivom: Most Scaligero (Ponte Scaligero).

Ovaj lučni most je dužine 48,70 metara a datira iz 1356. godine i tada je bio najveći lučni most na svetu.

Spomenici iz rimskog doba:

8. Veronska arena (Arena di Verona)

Arena di Verona je dobro očuvan rimski amfiteatar i treći je po veličini rimski amfiteatar, posle Koloseuma iz Rima i amfiteatra Capua iz istoimenog grada.

Ova arena je u svetu poznata još po izvođenju operskih predstava i može da primi 22. 000 gledalaca.

9. Avgustovo pozoriste (Augusteo)

Ovo pozorište datira iz 1. veka pre Hrista i koje je tokom veka propalo a kamen od kojeg je sagrađeno korišćen je za stambenu izgradnju.

U 18. veku, bogataš iz Verone koji se zvao Andrea Monga, kupio je sve kuće izgradjene na pozoristu, zatim ih je srušio i sačuvao ovaj spomenik – Avgustovo pozorište.

10. Gavijev slavoluk (Arco dei Gavi)

To je slavoluk u ulici Corso Cavouru, potiče iz 1. veka i podignut je u čas rimskoj porodici Gavius (Gavii).

Gavijev slavoluk u Veroni je značajan zbog toga što je jedini slavoluk na kojem je uklesano ime arhitekte. Arhitekta ovog slavoluka se zvao Lucius Vitruvius Cordo.

Francuzi su Gavijev slavoluk srušili 1805. godine, a obnovljen je 1932. godine.

11. Porta Borsari

Porta Borsari kapija  lučnog oblika starih na starim rimskim zidinama i nalazi se na kraju ulice Corso Porta.

Kapija je sagrađena u 1. veku iako je vrlo moguće da je izgrađena preko kapije koja je već postojala na tom mestu u 1. veku pre Hrista.

Zanimljivo je da fasada ove kapije iz 245. godine sadrži natpis sa punim imenom grada: „Colonia Verona Augusta“.

12. Arheološki muzej

Ako se posle obilaska napred navedenih znamenitosti Verone zapitate šta videti u Veroni još, preporuka bi bila da odete do Arheološkog muzeja koji se nalazi na severnoj obali reke Adiđe.

Muzej možete posetiti svakoga dana od 8:30 h do 19:30 h osim ponedeljka kada u muzej možete ući tek od 13:30h.

Karta za ulazak u muzej  košta 4,50 evra.

13. Izlet u okolini Verone

Jedno od zanimljivih mesta kao preporuka šta videti u Veroni jeste zasigurno Jezero Grada (Lago di Garda) koje je udaljeno od Verone svega nekoliko kilometara.

Jezero Garda je inače omiljeno izletište stanovnika Verone i okolnih mesta. Atmosfera na jezeru je predivna, pejzaži su nezaboravni, okolina jezera obiluje zelenilom što je izuzetno za one koji žele da pobegnu iz atmosfere koju svakodnevno imaju u gradovima u kojima žive.

Do ovog jezera se možete stići iz Verone javnim prevozom a možete i svojim kolima. Na jezeru ima dosta besplatnih parking mesta.

Šoping u Veroni

Šta videti u Veroni od “krpica”?

Poznata mesta za šoping u Veroni između ostalih su i dve ulice: Mazzini (Via Mazzini) i Korzo Porta Borsari (Corso Porta Borsari).

Sami centar kupovine u Veroni je upravo pomenuta ulica Mazzini.

One koje posebno zanima šoping u Veroni, moći će u ovoj ulici (Mazzini) da pazari garderobu i obuću najpoznatijih italijanskih brendova, jer ova ulica obiluje mnogobrojnim brendiranim radnjama.

Zapadno od Ponte Pietra nalazi se prodavnica suhomesnatih proizvoda čiji je naziv: Salumeria Grande.

Čitav niz prodavnica možete naći ukoliko zavirite u malu, slatku ulicu via Stella.

Takođe, kupoholičari imaju na raspolaganju i radnje u ulici Korzo Porta Borsari.

Ako volite Italiju, najbolje ćete je upoznati tako što ćete se upustiti u avanturu lutajući njenim starim renesansnim gradovima od kojih je zasigurno jedan i Verona.

Ne zaboravite da se najbezbrižnije putuje sa predhodno obezbeđenim putnim osiguranjem za Italiju.

Zato, putujete u Veronu, uživajte i nazdravlje Vam bilo.

putno osiguranje

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *