fbpx

Štednja za školovanje dece kroz životno osiguranje

Štednja za školovanje dece ne mora da bude problem, evo kako je najbolje uštedeti za svoje dete. Da li je izbor dugoročne štednje najisplativija opcija i da li u tom slučaju važi pravilo što je veći rizik, veća je i dobit?

Kada je pravo vreme da se počne sa štednjom kroz polisu Životnog osiguranja za tu namenu i da li je moguće ostvariti neke povlastice i benefite kroz takav način štednje?

Gde, kako i koliko može da se štedi za školovanje dece?

kako ustedeti novac deca

Ovo su samo neke od nedoumica, čestih pitanja i dilema sa kojima se suočavaju roditelji koji žele da blagovremeno svojoj deci obezbede dovoljno sredstava za buduće školovanje i stručno usavršavanje.

Pošto je ulaganje u budućnost dece sigurna i isplativa investicija, saznajte kako kroz štedne programe Životnog osiguranja možete da omogućite svom detetu adekvatno obrazovanje i izvesniju budućnost.

Važno je da o tome počnete da razmišljate što ranije, jer što pre svom detetu obezbedite polisu Životnog osiguranja i redovno počnete da odvajate novac za njegovo obrazovanje, imaćete više ušteđevine i manje briga u budućnosti od roditelja koji o ovoj temi ne misle na vreme.

Koliko često ste se kao roditelj zapitali šta zapravo znači, “izvesti dete na pravi put”? Odgovor može da da štednja za školovanje dece.

Da li je to zaista vaša najveća obaveza, i da li i u kojoj meri to uopšte zavisi od vas? Zavisi, i to mnogo! Ovo su samo neka pitanja koja podsvesno žive u svima nama, i onima koji su već roditelji, ali i u mladim ljudima koji će to tek postati.

Kada smo roditelj, osećamo veliku obavezu, ali i odgovornost za život deteta koje smo doneli na svet.

Pitamo se da li će biti zdravo, da li će biti lepo vaspitano i pristojno, da li će završiti dobru školu i sutra naći dobar posao koji će mu omogućiti da zarađuje dovoljno novca.

Ulaganja u decu se uvek isplate!

Studiranje van zemlje i sticanje diploma nekog prestižnog fakulteta, ne samo da su kasnije velika prednost pri zapošljavanju, nego su i jedinstveno životno iskustvo koje decu, a u budućnosti odrasle ljude, čini otvorenijim, snalažljivijim i fleksibilnijim kada se suoče sa brojnim životnim izazovima i problemima.

Tako da je štednja za školovanje dece nešto oko čega se ne treba dugo razmišljati.

Stručnjaci često navode da veća očekivanja roditelja utiču i na bolje rezultate dece tokom školovanja, ali i u životu.

Bez obzira ekonomsku situaciju u kojoj živimo, ipak će većina roditelja radije platiti detetu dodatne časove jezika ili neku kreativnu radionicu, nego što će sebi priuštiti nešto čega lagodno mogu da se odreknu.

Investicija u obrazovanje kroz štedne programe Životnog osiguranja

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 20: Students study with their laptop computers in the Pedagogical Library at the Freie Universitaet university on September 20, 2011 in Berlin, Germany. German universities recorded a record 2.218 million matriculations in the 2010/2011 winter semester, a rise of 4.5%, and expect even more students in the coming winter semster, which starts in October. The end of compulsory military service in the Bundeswehr, the German armed forces, which went into effect earlier this year, is a major contributing factor to the rise in the numbers of students arriving at universities across the country. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

O tom velikom koraku u životu vašeg deteta potrebno je samo da razmišljate dovoljno rano. Štednja za decu, složićete se, definitivno nije ni lak niti naivan izazov.

Da li štedite za decu? Koliko ste puta poželeli da počnete i koliko je već godina od tada prošlo? Analizirali smo neke osnovne greške koje roditelji prave, i pokušaćemo da vam damo predloge kako da se izborite s njima.

Za štednju za dečije školovanje ne treba oklevati

Budimo iskreni, svi mi imamo naviku i tendenciju da odlažemo razmišljanja o stvarima koja će se desiti u dalekoj budućnosti. Većina nas funkcioniše po principu “misliću o tome sutra”!

Najveća greška koju roditelji mogu da naprave je da ne počnu što ranije da štede za svoju decu. Pravi početak je odmah po njihovom rođenju, jer tada je svo vreme ovog sveta pred vama.

Početi odmah sa nekim oblikom štednje kroz programe Životnog osiguranja, bez obzira na visinu godišnje premije ili mesečnog izdatka koji porodica sebi može da priušti  je dobro rešenje.

Jedan od najvažnijih ciljeva štednje za decu jeste štednja za njihovo buduće školovanje. Kako danas stoje stvari, fakultet svojoj deci još dugo neće moći da priušti veliki broj ljudi bez zaduživanja.

Upravo zato je dobro misliti na takvu vrstu štednje na vreme. Jer, ako ne mislite tada, desiće se da će vaše dete završiti fakultet sa dugom koji morate da plaćate zajedno.

I vi, kao roditelj, ali i vaše dete, kao tek svršeni akademac koje će od svoje prve plate morati da dotira ratu za kredit koji ste podigli da biste platili njegovo školovanje.

Ne sanjajte o finansijskim pomoćima

štednja za školovanje dece

Najčešća greška koju roditelji prave je da misle da će uspeti da obezbede školovanje svom detetu kroz finansijsku pomoć u vidu kredita, odnosno kroz zaduživanje, ili da će dete dobiti stipendiju.

U životu i praksi, međutim, često ne bude baš tako. Ni kredit ni stipendije ne mogu da pokriju sve troškove školarine. Ono što je sigurno, a većina roditelja je toga unapred i svesna je, da će morati da obezbede još sredstava. A evo i zašto:

Odmah nakon završetka srednje škole, vaša deca, budući studenti, polažu prijemni ispit za željeni fakultet. Upravo tada počinju vaši astronomski troškovi.

Polaganje prijemnog ispita košta od 5 do 7 hiljada dinara. Kada su uspešno položili prijemni, sledeći na listi troškova je upis na fakultet. Za to, takođe, treba nekoliko hiljada dinara.

Onda na red dolazi školarina, kojom su utvrđeni troškovi studija za jednu školsku godinu, a čije  iznose određuju fakulteti.

Na Univerzitetima u Srbiji visine školarina su različite. Njihovi iznosi se kreću od 45 do čak 240.000 dinara po godini studiranja.

Ako niste iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša, koji su Univerzitetski centri, kada kao roditelj sa svojim detetom pređete prve korake ka diplomi. Sledeća bitna stvar koju morate da rešavate i finansirate je smeštaj.

U ovom slučaju imate dve varijante: smeštaj u nekom od studentskih domova, kao jeftiniju, ili iznajmljivanje privatnog stana, kao skuplju opciju. U troškove koji vas očekuju morate da ukalkulišete i hranu, prevoz, džeparac, knjige, izlazak na ispite…

Kada se sve sabere, na godišnjem nivou dolazimo do prilično visoke cifre od čak 2.000 evra! Deluje li ovo na vas obeshrabrujuće? Ukoliko je odgovor potvrdan, vreme je da se trgnete! Nemojte da se svrstate u tu grupu roditelja.

Štednja za decu kroz programe Životnog osiguranja

stednja za skolovanje dece

Najpristupačniji i najbolji vid štednje je neki od brojnih programa Životnog osiguranja kod osiguravajućih kompanija. Ovakvi proizvodi su upravo i napravljeni da bi klijenti izbegli zaduživanje kada im deca krenu na fakultet.

Većina osiguravajućih kuća u ponudi ima programe štedno-životnog osiguranja. Nude mogućnost da za dete štedite najmanje 10 godina, i uz to ga i zdravstveno osigurate.

Isplata može biti ili jednokratna ili u ratama, o čemu odlučujete sami. Ono što je zanimljivo su brojni primeri iz prakse, kada recimo roditelj odluči da isplata rate sa štednje za školovanje njegovog deteta bude uslovljena njegovim uspehom na fakultetu.

Na taj način ga ujedno dodatno stimuliše da dobro uči i polaže ispite u roku i postiže najbolje moguće rezultate!

Štednja za školovanje dece je proveren i pouzdan način.

Dobro proučite sve opcije koje vam nude osiguravajuće kuće, posavetujte se sa dobrim zastupnikom i napravite plan za sebe i svoju decu. Kreirajte takav program koji sada sigurno sebi možete da priuštite.

Sumu koju odvajate sada kasnije možete povećavati, otvarati nove polise i slično, ali je važno da budete odlučni i istrajni!

Ako ste spremni da počnete štednju za školovanje svoje dece i saznate sve detalje o nekom od programa Životnog osiguranja, popunite bez obaveza zahtev na našoj stranici za Životno osiguranje.

A onda sačekajte odgovor sa najboljom ponudom za vas i vaše dete. Budite ponosni na sebe kao roditelje koji misle na budućnost svoje dece, a koja će vam sutra biti zahvalna na tome što ste im omogućili kvalitetno obrazovanje i izveli ih na dobar i pravi put!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *