fbpx

Stiglo je proleće – vreme je za promenu navika

Proleće je magično doba godine. Posle hladne i mračne zime, proleće donosi nove početke sa svežim cvećem, dužim i toplijim danima i konačno – imamo više sunca. Jedan od najboljih načina da proslavite ovu promenu je promena vaših svakodnevnih navika. Ovo često uključuje dijetu i vežbanje, ali šta ako biste to mogli da uradite na […]

Proleće je magično doba godine. Posle hladne i mračne zime, proleće donosi nove početke sa svežim cvećem, dužim i toplijim danima i konačno – imamo više sunca.

Jedan od najboljih načina da proslavite ovu promenu je promena vaših svakodnevnih navika. Ovo često uključuje dijetu i vežbanje, ali šta ako biste to mogli da uradite na način da se osećate dobro umesto da se prisiljavate?

Počnite da jedete sezonsku hranu.

Proleće je stiglo, a sa njim i raznovrsno voće i povrće koje je u sezoni.

Način na koji jedemo se menja. Tokom poslednjih nekoliko decenija, naše navike u ishrani su postepeno postajale sve nezdravije. Krivica je delimično i u našem užurbanom načinu života koji nam često ne dozvoljava da odvojimo vreme za pripremu obroka od nule, ali i u činjenici da nam je toliko proizvoda dostupno tokom cele godine. Koliko nas može reći da uvek jedemo u skladu sa godišnjim dobima?

Ako imate želju da jedete zdravije i kvalitetnije, počnite da se hranite u skladu sa godišnjim dobima. U proleće, kada je voće i povrće puno vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata, osećaćete se bolje!

Počnite sa treninzima

Da biste izbegli povrede i nepotreban zamor, idealno je da planirate najmanje dva dana odmora nedeljno u rasporedu treninga. Dani odmora su važni kao i dani treninga, jer omogućavaju vašim mišićima da se oporave i regenerišu.

Ako ste početnik, počnite sa programom hodanja u trajanju od mesec dana pre nego što pređete na trčanje. Ovo će vam pomoći da se naviknete na redovnu fizičku aktivnost, izgradite izdržljivost i pripremite telo za intenzivnije napore. Iskoristite lepe dane da steknete kondiciju, a kada dođe leto, možete da pređete i u teretanu ako vam je prijatnije.

Uživajte u malim stvarima

Proleće je stiglo, a sa njim dolazi i tradicionalni osećaj obnove. Vreme da sagledamo svoje život, navike i rutine i napravimo pozitivne promene. Vreme je da pokrenemo naše mišiće i umove.

Imajući to na umu, evo nekoliko jednostavnih načina da nadogradite svoju dnevnu rutinu:

  • Ustanite ranije – Idite u krevet dovoljno rano da uživate u izlasku sunca – ili još bolje, idite u jutarnju šetnju i vidite ga. Odvojite 15 minuta svakog jutra za meditaciju – vaše telo će vam biti zahvalno.
  • Pre spavanja, napravite sebi kupku – Voda će biti topla i opuštajuća, pomažući vam da se pripremite za spavanje. Možete dodati mineralne soli ili eterična ulja za još lepši doživljaj.
  • Provodite vreme u tišini – Brz i užurban život dovodi nas do toga da nikad nemamo dovoljno vremena za odmor. Iskoristite prolećne dane da uživate u prirodi i u tišini. Vašem umu će to prijati. 

Vreme je za putovanja!

Čim osetimo prve zrake prolećnog sunca na licu i primetimo da priroda oko nas oživljava, punimo se energijom. Došlo je vreme za planiranje vikend-putovanja – tako da se možete osloboditi sezonskog umora i napuniti se pozitivnom energijom. Ne zaboravite da nabavite svoje putno osiguranje, kako bi odmor protekao u najboljem redu.

Postavite se odgovorno prema svojim finansijama

Proleće je vreme kada počinjemo da razmišljamo o renoviranju kuće ili stana, o kupovini nove moderne garderobe, o novom automobile, ali i o češćim putovanjima i letovanju. Čini se da nam za sve to treba mnogo, mnogo novca. Da biste imali više novca i da biste pravilno sa njim upravljali, potrebno je da postanete odgovorni prema svom novcu.

Prva stvar koju treba da uradite za bolje upravljanje finansijama je da sebi postavite finansijski cilj. Učinite ovaj cilj što je moguće preciznijim, odredite rok i zapišite svaki korak ka njegovom ostvarenju.

Nakon što postavite svoj cilj, uverite se da znate tačno koliko zarađujete svakog meseca! Svaki dinar se računa! I uverite se da znate tačno koliko trošite. Morate biti svesni šta kupujete i koliko to košta da biste preuzeli kontrolu nad svojim finansijama. Vođenje jasnih tabela i spiskova će vam u tome pomoći.

Planirajte budućnost

Sada je pravi čas da razmišljate o budućnosti i o planovima koje želite da ostvarite. Bitno je da budete odgovorni prema sebi, svojoj porodici i svojoj budućnosti. Predlažemo vam da razmislite o životnom osiguranju, jer ono omogućava da na najbolji način štedite za dane koji su pred vama. 

Dogovoreno životno osiguranje može biti pristupačno čak i onima sa ograničenim budžetom. Većina polisa se zasniva na starosti i zdravstvenom stanju osiguranika, tako da što ste mlađi i zdraviji, premije će biti pristupačnije.

Drugi način da uštedite novac je da kupite polisu koja pokriva samo specifične potrebe. Ako imate izdržavana lica koja se finansijski oslanjaju na vas, onda ima smisla kupiti dovoljno pokrića da im barem ostavite paušalnu sumu koja bi mogla pokriti njihovu školarinu za fakultet ili otplatiti vašu hipoteku.

Od srca vam savetujemo da već danas odredite svoje ciljeve! Kako vreme postaje toplije, osećamo se lakšim, energičnijim i spremnijim da odbacimo slojeve zime. Savršeno je vreme da svojim životima damo godišnje podešavanje i uverimo se da smo na pravom putu ka svojim ciljevima.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *