Studiranje u Americi: Najbolji fakulteti na svetu

Studiranje u Americi na najboljim fakultetima na svetu je najbolje za obrazovanje i budućnost karijere. Evo šta je sve potrebno od dokumentacije za osnovne i master studije, kao i za studentsku vizu, i koji su to najbolji fakulteti i univerziteti u SAD.

Amerika je vodeća svetska destinacija za upis ili nastavak studija. Nisu samo kvalitetni fakulteti ono što privlači studente već i činjenica da se studira u zemlji čija fascinantna kultura dominira svetom i 21. vekom.

Univerziteti u Americi

studiranje u americi

Ameriku čini pedeset i jedna država. U svakoj od tih država se nalazi veliki broj univerziteta i čitava galaksija studijskih programa. Znači, morate prilikom pretrage osloboditi astronauta u sebi. Jedan od sajtova koji će vam pomoći je  www.topuniversities.com

Prvi na listi najboljih univerziteta na svetu je Massachusetts Institute of Technology (MIT). On pruža obrazovanje iz oblasti nauke i tehnologije i to tako da je akcenat na istraživanjima koji poboljšavaju život u 21. veku.

Osnivač MIT-a je prvi uveo laboratorije na studijama u cilju povezivanja učenja, istraživanja i rešavanja problema. Čine ga fakulteti iz oblasti arhitekture, inženjeringa, menadžmenta, prirodnih nauka, zdravlja, tehnologije, umetnosti i društvenih nauka.

Univerzitet Jejl se nalazi u američkoj državi Konektikat, a osnovan je 1701. godine što ga čini trećim najstarijim univerzitetom u Americi. Vrednost imovine koju poseduje ova ustanova procenjuje se na preko 16 milijardi dolara, a biblioteka univerziteta Jejl broji preko 12 miliona naslova.

Univerzitet Stanford jedan je od najizbirljivijih na svetu s obzirom na to da se od ukupnog broja prijavljenih kandidata na osnovne studije primi svega oko 7 procenata. Diplomci sa ove ustanove osnovali su kompanije kao što su Hewlett-Packard, Google i Yahoo.

Univerzitet u Berkliju (Kalifornija) je institucija koji upravlja dvema državnim laboratorijama za nuklearno oružje. Takode, ovo je ustanova gde je otkriven vitamin E, a preko 20 Berklijevih diplomaca dobitnici su Nobelove nagrade.

Univerzitet Prinston osnovan je 1746. godine u američkoj državi Nju Džerzi. Sa ove ustanove potiče 35 dobitnika Nobelove nagrade.

Amerika je zemlja filma tako da se najbolja škola za film nalazi prvenstveno u Los Anđelesu zbog Holivuda – American Film Institute.

Najpre se upoznajte sa Rečnikom za brucoše.

Harvard univerzitet (Harvard University)

harvard univerzitet

Nalazi se u gradu Kembridž, petom po veličini u saveznoj državi Masečutes.

Naziv je dobio po svom donatoru, svešteniku Džonu Harvardu. Ovo je danas najstariji i najprestižniji univerzitet u Americi.

Harvard je osnovan 1636. godine, smešten je u Bostonu i čine ga 12 fakulteta i jedan institut za napredne studije.

Harvard je jedan od retkih fakulteta na svetu koji sprema svoje studente da postanu genijalci u određenoj oblasti. Harvard omogućava svojim studentima da osvoje svet.

Ukoliko želite da aplicirate na Harvard, kontaktirajte putem društvenih mreža Harvard Klub Srbija i saznajte možete li ostvariti svoj san ili ne, kao i šta je neophodno za ostvarenje sna. Mark Zuckerberg i Barack Obama su delić Harvard priče.

Master studije u Americi

kako do master studija u americi

Ukoliko želite da nastavite studije u Americi, na prvom mestu treba da znate da ne postoje stipendije za master kakve su u većini zemalja EU. Zapravo postoje, kao i za doktorske, ali je praksa pokazala da se jako teško dobijaju.

Međutim, ukoliko su vaše master studije vezane za neki plaćeni projekat, ili postoji mogućnost da postanete asistent na fakultetu, onda nemate potrebe da brinete hoćete li imati novca da pokrijete troškove života.

U suprotnom, morate imati unapred pripremljen budžet koji biste vrlo brzo povratili, jer nije problem naći posao u struci nakon završenih studija bilo gde u Americi ili svetu.

Za početak, najbolje je aplicirati na više fakulteta i studijskih programa kako bi šanse za upis bile veće. Prijavljivanje po fakultetu košta 50 dolara. U zavisnosti od fakulteta koji upisujete zavisi šta sve treba pripremiti za prijemni.

Najčešće to budu dva ili tri testa. Na prvom mestu se mora položiti TOEFL iz engleskog jezika i prijava za testiranje košta 180 dolara. U Srbiji priprema i polaganje za TOEFL se vrši u okviru organizacije Međunarodni akademski centar.

Američki kutak je još jedna organizacija koja vam može biti od koristi kada su u pitanju informacije vezano za studiranje u Americi.

Drugi test koji košta takođe 180 dolara je GRE General i on se polaže tri puta godišnje u Beogradu u CET Centru. Sastoji se iz tri dela – kvantitativni deo kojim se testira elementarno znanje iz matematike, verbalni deo kojim se testira znanje engleskog jezika i analitičko pisanje na osnovu kojeg se vidi kako i koliko kandidat analitički razmišlja.

Ukoliko želite da upišete master na jačem fakultetu, onda se spremite i za GRE Subject test, u prevodu test iz struke. Testiranje košta oko 160 dolara i njegovo polaganje se organizuje u CET Centru oktobra i aprila meseca.

Same studije i ocenjivanje funkcioniše drugačije u odnosu na fakultete u Srbiji i zemljama EU. Polaganje svih ispita se vrši poslednje nedelje u semestru. Većina ispita je u formi pisanog rada ili projekta.

Pretražite sajt www. phds.org i pronađite željeni studijski program.

Kako najlakše upisati i završiti fakultet u americi?

fakulteti u americi

Neophodno je nabaviti preporuke od profesora koji su vam predavali na osnovnim studijama i napisati ubedljivo motivaciono pismo. Motivaciono pismo je često najbitnija stavka za upis, jer putem njega morate ubediti komisiju zašto ste baš vi dobar kandidat za njihov fakultet i studijsku grupu a ne neko drugi.

Prijava za fakultet treba da stigne pola godine pre u odnosu na semestar u kome želite da započnete studije. Ako se uzme u obzir čekanje i na zakazivanje pomenutih testova, onda dolazimo do zaključka da celu jednu godinu morate posvetiti pripremanju za upis na neki od fakulteta u Americi.

Godina dana „žrtve“ u ime sigurne budućnosti ne zvuči loše. Što se tiče finansija, Amerikanci traže da na računu imate 30.000 dolara.

Ukoliko ne želite da prodate stan, dovoljno je da dokažete da dolazite iz siromašne Srbije, tako da time povećavate sebi šansu za dobijanje mesta asistenta.

Oni koji uspeju komisiju da bace u nesvest, mogu da računaju na stipendiju koja pokriva i školarinu i mesečne troškove. Praksa je pokazala da se uglavnom ljudi izbore da ne plate školarinu, ali za mesečne troškove važi „snađi se“ pravilo.

Osnovne studije u Americi

studiranje u americi

Ukoliko želite da aplicirate za osnovne studije, komisija dosta toga uzima u obzir :

Prosek iz srednje škole, ili ako je u pitanju razmena prosek sa fakulteta.

Jezički ispit.

Rezultat sa upisa na univerzitet.

Motivaciono pismo i preporuke.

Što se tiče prijemnog testiranja, najbolje je kontaktirati fakultet i sve potrebno saznati.

Postoje tri vrste stipendija za koje možete aplicirati prilikom upisa na osnovne studije – sportska, akademska i finansijska. Među Srbima se pokazalo da je najlakše dobiti sportsku stipendiju, ali to znači da ne studirate pozorište ili astronomiju.

Svaki student ima pravo i mogućnost da se u roku od 12 ili 18 meseci snađe za posao u nekoj od američkih firmi i time produži svoj ostanak u zemlji ali na radnoj vizi.

Najpovoljniji kursevi stranih jezika u Beogradu će vam pomoći da naučite ili usavršite strani jezik.

Studentska viza za Ameriku

studentska viza za ameriku

Tri najvažnija dokumenta koja treba da imate tokom studija u Americi su pasoš, F-1 ili J-1 viza i formular I-20 koji šalje fakultet koji ste upisali.

Formular je zapravo dokaz da ste student, a ne imigrant. Amerika inače Srbe vidi kao potencijalne imigrante tako da životom branite vašu studentsku vizu.

Ambasada Amerike u Beogradu je glavna za rešavanje studentske vize. Upisati fakultet u Americi je definitivno teže nego u Srbiji zbog finansija i udaljenosti od roditeljskog doma i rodne grude. Ali je neuporedivo lakše završiti fakultet “preko bare” nego u Srbiji.

Studirannje u Americi na najboljim fakultetima na svetu je sada lakoše uz nikada jeftiniji avionski prevoz direktnom linijom AirSerbia – e iz Beograda do prelepog kosmopolitskog New Yorka.

Amerika je ipak zemlja koja pruža čitav spektar mogućnosti.

Obavezno obezbedite povoljno putno osiguranje za Ameriku, kao i životno osiguranje koje je i vid štednje.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *