fbpx

Top 10 mesta koje treba videti i iskusiti u Minhenu

Nakon Berlina i Hamburga, Minhen je treći po veličini grad Nemačke; broji 2 miliona stanovnika. Smešten je na reci Izar, severno od bavarskih Alpa. Minhen je moderan i kosmopolitski grad sa dugom tradicijom i starom arhitekturom. Evo šta videti i šta treba znati pre putovanja u Minhen.

Nemačka je poslednjih godina omiljena zemlja među Srbima za odmor i život, a grad Minhen naročito. Zbog Oktobarfesta, omiljen je među belosvetskim pivopijama.

Glavni grad Bavarske pokrajine – Minhen

kako najbolje putovati do minhena

Klima u Minhenu je kontinentalna, znači, leta su topla i prijatna dok su zime hladne i oštre.

Prvi pomen o Minhenu se vezuje za 6. vek nove ere, a 10. i 11. vek su periodi  iz koga samo ime grada i potiče. Apud Munihen je ime manastira koji su tada benediktanski monasi oformili. U korenu reči Minhen (Münich) se krije reč mönch koja u prevodu znači monah.

Renesansa i barok su periodi kada Minhen beleži procvat, a iz tog perioda upravo i datiraju velelepne građevine i najlepši spomenici u gradu.

Period nakon Prvog svetskog rata bio je nepovoljan za Minhen jer grad počinje da propada, a stanovništvo da gladuje; a ono što se u gradu održalo, uništeno je u Drugom svetskom ratu. Minhen se ipak uzdigao posle rata kao ptica Feniks iz pepela i sada je mnogima omiljena turistička destinacija ili buduće mesto za život.

Put kolima, autobusom ili avionom do Minhena

koji je najbolji i najpovoljniji prevoz do minhena

Beograd je od Minhena udaljen auto-putem 939 kilometara i putovanje traje oko 9 sati. Do Minhena vode dva putića, i to poprilično dobra. Jedan put je preko Hrvatske, Slovenije i Salzburga, a drugi put je preko Mađarske, Austrije i Salzburga. Put preko Mađarske je duži ali su putarine jeftinije nego kada se ide preko Hrvatske. Kome je šta prioritet, ima pred sobom izbor.

Što se tiče autobusa, skoro svakoga dana se iz Beograda organizuju polasci za Minhen i cena povratne karte varira između devet i dvanaest i po hiljada dinara.

Kako Srbi više putuju za Minhen nego za druge gradove unutar svoje zemlje, postoje i kombi prevoznici po principu od vrata do vrata, i cena povratne karte je 90 evra iz Beograda.

Udaljenost vazdušnom linijom je 775 kilometara. Ukoliko je u pitanju direktan let onda putovanje traje sat i po vremena. Cena povratne karte se kreće oko 150 evra. Najpovoljniji let pruža kompanija Lufthansa.

Znamenitosti Minhena

Untitled design

Kako Nacionalna geografija smatra, Minhen se nalazi na listi 100 istorijskih svetskih mesta koje bi trebalo obići. Šetajući se Minhenom nećete naleteti na fabrike jer se radi o mestu koje je svoju industriju pametno preselilo izvan grada.

Dobra infrastruktura i visok standard življenja su Minhen doveli na top poziciju najboljih gradova za život u Nemačkoj. Stopa kriminala u Minhenu je svedena na minimum. Minhen je grad fascinantne arhitekture, muzeja i spomenika, ali je i grad zabave, piva, sporta, romantike i zelenih parkova.

Obiđite sve minhenske fontane kojih ima 1200.

Evo šta sve treba videti u Minhenu:

1. Obiđite glavni trg u Minhenu – Marienplatz

trgovi u minhenu koje treba videti

U srcu starog dela Minhena se nalazi Marienplatz koji datira iz 1158. godine. Nekada se zvao Schrannenmarkt i služio je kao pijačno mesto gde su se sastajali seljaci i trgovci radi razmene dobara – vina, jaja, ribe, brašna. Danas se tu tokom Božića održava veliki sajam.

U 19. veku je Trg promenio naziv u Marienplatz, po kipu Device Marije koji se od 1638. godine pa do danas nalazi u samom središtu Trga. Ovde se nalazi i najstarija fontana u Minhenu – Fischbrunnen.

Kip je okružen Starom i Novom gradskom dvoranom i crkvom Frauenkirche.

Nova gradska dvorana je neo-gotička zgrada sagrađena u 19. veku.  Stara gradska dvorana je sagrađena u 14. veku, ali se njen prvobitni izgled nije zadržao zbog požara iz 16. veka i kasnijih ratova. Njen današnji izgled je u duhu gotike.

Nova gradska dvorana je poznata po satu Glockenspiel koji svakodnevno, od marta do oktobra, u 11, 12 i 17 sati prikazuje dva značajna događaja iz minhenske istorije – venčanje vojvode Vilhelma V i Renate od Lorene, i pobedu nad epidemijom kuge. Sat se sastoji od 43 zvona i 32 figurice napravljene u prirodnoj veličini.

Sa kupole katedrale Frauekirche se pruža veličanstveni pogled na Minhen, a kada je vedro, moguće je videti i obronke Alpa. Katedrala je izgrađena u gotičkom stilu, i u njoj može stati 20.000 ljudi. Ovde se nalazi grobni spomenik Luja IV, kao i bogata zbirka poznatih umetnika koji su stvarali između 14. i 18. veka.

Na samom ulazu se nalazi tzv. Đavolji otisak. Legenda govori da je tu đavo stao i posmatrao sa prezirom i podsmehom izgradnju crkvenih  prozora.

2. Crkve i katedrale koje treba videti u Minhenu

atrakcije minhena

U Minhenu se nalazi veliki broj znamenitih katedrala i crkvi. Svaka od njih ima svoju jedinstvenu priču.

Najstarija rimokatolička crkva u Minhenu je sagrađena 1302. godine – Peterskirche ili Crkva Svetog Petra. Od te crkve su ostali samo temelji, dok je ostatak urađen u baroknom stilu. Njen toranj je visok 92 metara i vidi se iz svih delova grada.

Michaelskirche ili Sveti Majkl je jezuitska crkva čiji arhitektonski stil je uticao na južnonemačku baroknu arhitekturu.

Salvatorkirche ili Crkva Spasitelja je danas sedište mitropolita Nemačke i egzarha Centralne Evrope. Njen današnji gotički izgled datira iz 1943. godine.

Theatinerkirche St. Kajetan ili Crkva Sveti Kajaten dominira trgom Odeonsplatz svojom arhitekturom u duhu visokog baroka. Njena žuta boja je vremenom postala simbol grada.

 3. Dvorci Bavarske – Nimfenburg palata u Minhenu

 dvorci u minhenu koje treba posetiti

Schloss Nymphenburg ili Palata Nimfenburg spada u korpus Dvorci Bavarske. Poznat je i pod nazivom “dvorac nimfa”. Palata je od centra Minhena udaljena osam kilometara.

Palata Nimfenburg je sagrađena u šumi 1662. godine u baroknom stilu i predstavljala je glavnu letnju rezidenciju vladara Bavarske. Tu je živeo kralj Ludvig I, poznat po svom burnom ljubavnom životu. On je u ime svih silnih žena sa kojima je bio jednu prostoriju nazvao “odajom lepotica”. Ta odaja je ispunjena slikama njegovih ljubavnica.

Najveći uticaj na arhitekturu Minhena je izvršio kralj Ludvig I.

Za park koji okružuje dvorac se priča da je najlepši u Minhenu. Danas se tu preko cele godine održavaju banketi i prijemi uglednih gostiju, a leti koncerti klasične muzike.

4. Kapija pobede u Minhenu

znamenitosti i arhitektura u minhenu

Ludvig I je ratovao na strani Napoleona protiv Austrije. On je u čast hrabrih bavarskih vojnika sagradio Siegestora tj. Kapiju pobede, i to po uzoru na starorimsku Konstantinovu kapiju. U dvokolici je Bavarija, a četiri lava u zapruzi.

Bavarija je ženska personifikacija zemlje Bavarije. Svu njenu slavu i snagu možete sagledati u njenom monumentalnom bronzanom kipu izvajanom u devetnaestom veku.

5. Engleski vrt u Minhenu

parkovi i prirodna bogarstva minhena nemacke

U Minhenu se nalazi jedan od najlepših parkova na svetu – Engleski vrt. Park je namenjen uživanju u zelenilu, ali se u njemu nalaze i zanimljivi objekti poput Kineskog tornja, kržna građevina Monopteros i Japanska kuća čaja.

Po čitavom parku su razbacane pivnice. Najveća pivnica se nalazi kraj Kineskog tornja i broji 7.400 mesta za sedenje. U sredini parka se nalazi jezero Kleinhesseloher, a pored njega pivnica u kojoj možete ispijati najkvalitetnije bavarsko pivo.

6. Pivnica Hofbrauhaus u Minhenu

pivnice u minhenu

Jedna od najpoznatijih pivnica na svetu je Hoftbrauhaus, osnovana 1589. godine i nalazi se blizu Trga Marienplatz. Neposredno nakon osnivanja je  započela sa proizvodnjom piva Hoftbräu (HB).

Razlog zbog čega je pivnica omiljena među savremenim turistima treba tražiti u istorijskom kontekstu, naime, ona je nekada bila epicentar predratnih političkih delovanja Adolfa Hitlera.

Srećom, Hitlera i njegovih podanika više nema, a pivo serviraju oble plavuše u bavarskoj nošnji. Sve vreme, dok se u galonima toči i ispija pivo iz krigli, uživo sviraju bavarski om-pah bendovi. Teme njihovih pesama su pivo i ispijanje piva.

Najmanja količina piva koju možete naručiti je litar. Litar HB piva košta 7,6 evra, dok se svinjski specijaliteti kreću između 10 i 15 evra po porciji.

7. Obavezno posetiti: Festival piva – Oktobarfest

sta videti u minhenu

Najveća atrakcija Minhena je festival piva Oktobarfest koji se svake godine održava krajem septembra i traje 16 dana. Za tih 16 dana, festival poseti oko šest miliona ljudi i to ne samo iz Bavarske, već iz čitavog sveta.

Prvi Oktobarfest se održao 1810. godine.

Festival se održava u samom centru Minhena na 42 hektara prostora u čijem krugu se nalaze ogromne pivarske tente (beer tents) i otvoreni prostori sa stolovima i klupama za goste. Pored izobilja bavarske hrane i pića koje je gostima dostupno na svakom koraku, prisutno je i dosta sadržaja vašarskog tipa.

Svaka šatra ima posebno radno vreme, ali je važno naglasiti da je ovaj festival mirno i po buci umereno dešavanje koje teži da prihvati i privoli i ljude starije dobi i porodice. Od šest časova posle podne, ide tradicionalna lagana muzika, a retko da radi neko posle 23h. U 1:00 iza ponoći definitivno svi završavaju sa radom.

Cene litarskih krigli će se ove godine kretati između 9,70 i 10,10 evra.

Jedinstvene krigle koje možete videti na Oktobarfestu se između sebe razlikuju po veličinima i oblicima.

8. FK Bajern Minhen i Alijanc arena

kada posetiti alians arenu

Nemačka nije samo zemlja piva nego i sporta, na prvom mestu fudbala. Fudbalski klub Bajern je osnovan 1900. godine. Titulu nacionalnog prvaka je poneo tek 1932. godine. Za vreme Drugog svetskog rata Bajern je bio u problemu jer su predsednik i trener kluba bili proterani iz zemlje zbog svog jevrejskog porekla.

Trener Zlatko Čajkovski je zadužen za prve velike uspehe kluba Bajern. On je tri godine za redom poneo titulu evropskog prvaka u fudbalu – 1974, 1975. i 1976. godina. Danas je Bajern ubedljivo najznačajniji klub Nemačke i apsolutni rekorder po broju šampionskih titula. On je treći na FIFA listi najboljih klubova 20. veka.

Stadion na kojem igra Bajern se nalazi na severu Minhena i naziva se Alijanc arena. Ovaj moderni stadion može da primi oko 70.000 posetilaca.

Drugi klub koji igra na ovom stadionu je 1860 Minhen. U zavisnosti koji od ova dva kluba igraju, razlikuje se boja fasade na areni – crvena za Bajern, plava za 1860 Minhen.

Fasada je naime urađena od kamenih ploča prekrivenih tankom folijom, a svaka od njih može imati plavu, crvenu ili belu boju. Bela boja se koristi kada igra reprezentacija ili se dešavaju neki drugi bitni događaji.

9. Olimpijski park Minhen

olimpiski park u minhenu

Masivni kompleks Olimpijskog parka je sagrađen za Olimpijske igre koje su se održale u Minhenu leta 1972. godine. Kompleks i danas predstavlja fascinantnu arhitektonsku građevinu.

Glavni stadion može da smesti 70.000 posetilaca. Njegov krov je sačinjen od akrilik stakla. Krov sakuplja kišnicu koja se koristi za veštačko olimpijsko jezero.

Ukoliko želite da posmatrate Minhen s visine, to možete učiniti sa Olimpijskog tornja koji ide u visinu 290 metara. Toranj je za posete otvoren od devet sati ujutru do ponoći.

Danas, Olimpijski park je epicentar mnogih muzičkih, sportskih i sajamskih dešavanja.

10. Mesta za šoping u Minhenu

poseta fabrici automobila i sajmovima u minhenu

Minhen je raj za kupoholičare! U Minhenu se proizvode BMW automobili.

Centralne šoping zone su ulice Neuhauserstrasse i Kaufingerstrasse. Ove dve zone su načičkane prodavnicama firmirane garderobe, kao i prodavnicama tradicionalnih bavarskih zanata.

U ulicama Maximilianstrasse i Theatinerstrasse se nalaze manji ali ekskluzivni butici. Minhen ima veliki broj tržnih centara, u svakom delu grada, a svaki od njih broji preko 100 prodavnica.

Na kraju pešačke zone Marienplatz se nalazi veliki pijačni market Viktualienmarkt koji nudi cveće, egzotično voće, začine, ribu itd. Market je domaćin tradicionalnih i folklornih dešavanja.

sopinng centri u minhenu

Inače, izbor odeće i obuće je nezamislivo bolji u odnosu na Beograd, i cene su pristupačnije nego u Srbiji.

Minhen važi za najskuplji grad u Nemačkoj, ali je opet za osnovne stvari jeftiniji nego Beograd. Naročito kada krenu sezonske rasprodaje! Nadamo se da ste sada sigurniji kada su u pitanju mesta koja treba posetiti i iskusiti na vašem putovanju u Minhenu.

Provedite odmor u Minhenu, jer život ovde podseća na vožnju najnovijeg BMW automobila, brz i moderan, zato ne zaboravite da obezbedite putno osiguranje za Nemačku. Živeli!

putno osiguranje

Povezani članci

Komentari na članak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *