Top 16 najboljih sportskih automobila: Najprodavanijih, najbržih i najskupljih

Saznajte, koji su najbolji sportski automobili? Koji su najprodavaniji, najbrži i najskuplji automobili? Koji su najbolji stari sportski, kao i koji su najbolji američki automobili.

Ako zbog nekih automobila vozači širom sveta padaju u nesvest, onda su to sportski automobili. Njihov izgled je lako prepoznatljiv, a o okretnosti, brzini i snazi se priča, piše i uzdiše.

Koji to sportski automobili vladaju svetom i zbog čega, saznajte u ovom tekstu.

Koji automobili se nazivaju sportskim

Sportski automobili su automobili koji imaju dva sedišta, uglavnom dvoja vrata, kompaktnu karoseriju, prefinjenog su dizajna i visokih performansa.

U magazinu The Times je prvi put pomenut termin „sportski automobil“ 1919. godine.

Sportski automobili mogu biti manje ili više luksuzni, ali sve ih odlikuje mala težina i gotovo manevarske sposobnosti prilikom vožnje.

Od 1950. godine su sportski automobili dobili aerodinamični izgled. Pojedini sportski automobili nemaju krov.

Sportski automobili su namenjeni za brzu i ludu vožnju. Sportski automobili na sajmovima izmamljuju najviše uzdaha.

Pred Vama je lista top 16 najboljih sportskih automobila.

Najprodavaniji sportski automobil prošle 2017. godine – Ford Mustang

Dve godine za redom je najprodavaniji sportski automobil Ford Mustang. On je 2016. godine prodat u više od 150.000 primeraka. Najveća potražnja za ovim automobilom je u Americi, Kini i Nemačkoj.

Trenutno su aktuleni modeli šeste generacije.

Automobil je pretrpeo blagi redizajn 2017. godine. Manuelni menjač je unapređen, a vozačima je na raspolaganju digitalna instrument tabla. U aktuelnom Ford Mustangu motor 5.0 V8 proizvodi 427 konjskih snaga.

U zavisnosti od modela i opreme koja ide uz automobil, cena novog automobila se kreće između 25.680 i 64.740 dolara. „ Zli jezici“ kažu da je zapravo pristupačna  cena glavni razlog zbog čega je Ford Mustang najprodavaniji i najbolji sportski automobil poslednjih godina.

Najprodavaniji sportski automobil svih vremena – Mazda MX-5

U Čikagu na sajmu je 1989. godine ugledala svetlost dana prva verzija sportskog automobila kompanije Mazda. MX-5 je bio pravo osveženje na tržištu. Te godine niko nije izbacio laganiji i moderniji sportski automobil do Mazde.

Mazda prve generacije je urađena po uzoru na britanske sportske automobile 50-tih i 60-tih godina. Trenutno se proizvode automobili četvrte generacije.

Aprila 2016. godine je objavljeno da je prodato preko milion automobila. Mazda je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najprodavaniji i najbolji sportski automobil svih vremena. U Americi je tada Mazda MX-5 dobila još jedno ime a to je Miata što prevedeno sa staronemačkog znači “nagrada”.

Cena nove Mazde se na američkom tržištu kreće od 33.340 dolara do 52.210 dolara za MX-5 RF Limited Edition.

Najbrži sportski automobil 2018. godine – Hennessey Venom F5

Istraživanja su pokazala da je najbrži sportski automobil 2018. godine Hennessey Venom F5. Hennessey Venom F5 je sportski automobil visokih performansi. Hennessey Performance Engineering je teksaška kompanija zadužena za modifikaciju mehaničkih komponentni koje se ugrađuju u najbolje sportske automobile.

Hennessey Venom F5 uspeva da razvije brzinu do 484 kilometara na sat. Za manje od dve sekunde postiže brzinu do 100 kilometara na sat.

Da biste posedovali ovaj hiper-automobil, neophodno je izdvojiti 1.6 miliona dolara. Za sada postoje samo 24 primerka ovog automobila.

Na drugom mestu najbržih sportskih automobila na svetu se nalazi Bugatti Chiron, a treće mesto zauzima Koenigsegg Agera One:1.

Put najbržeg sportskog automobila na svetu je utabao njegov prethodnik Hennessey Venom GT.

Top 5 najskupljih sportskih automobila

Sportski automobili su po nepisanom pravilu jako skupi i mogu ih priuštiti uglavnom truli bogataši.

Najskuplji najbolji sportski automobil ne postoji na tržištu i urađen je po želji anonimnog bogataša. Njega je zadovoljstvo posedovanja autentičnog Rolls Royce automobila koštalo vrtoglavih 13 miliona dolara.

Pred Vama je lista top 5 najskupljih sportskih automobila na svetu:

1. Koenigsegg CCXR Trevita

Koenigsegg CCXR Trevita košta 4.8 miliona dolara. Na visoku cenu najviše utiče činjenica da je automobil premazan pravom dijamantskom “prašinom”. Zahvaljujući dijamantima, Trevita ima fenomenalnu belo-srebrnkastu završnicu.

Ovaj automobil uspeda da razvije brzinu do 410 kilometara na sat. Pored toga što je brz, Trevita spade u snažne automobile.

Prvi Koenigsegg CCXR je svetlost dana ugledao 2006. godine. U periodu između 2006. i 2010. godine je proizvedeno svega 49 modela.

2. Lamborghini Veneno

Bukvalno prevedeno sa španskog, Veneno znači otrov. I zaista, model kojim je kompanija Lamborghini proslavila svoj 50-ti rođendan izgleda “smrtonosno opasno”. Veneno više podseća na svemirsku kapsulu nego na automobil.

Automobil je lagan, dok se ispod haube krije snažan motor.

Najskuplji primerak ovog automobila je prodat za 11 miliona dolara. Proizvedeno je samo 9 primeraka i svi su rasprodati. Prosečna cena po kojoj su prodati drugi primerci se kretala oko 5 miliona dolara.

3. W Motors Lykan Hypersport

Lykan Hypersport je automobil koji košta 3.4 miliona dolara. Radi se o još jednom automobilu na čiju visinu cene su uticali dijamanti. Ovaj automobil može da se pohvali dijamantima ugrađenim u prednjim farovima. LED svetla u kombinaciji sa dijamantima mogu samo da izmame duboki uzdah.

Lykan Hypersport podseća na svemirsko oklopno vozilo ili na Batmobile. On se pojavljuje u filmu Furious 7. U svetu postoji samo sedam primeraka ovog automobila.

Navodno je za prvu skicu ovog automobila odgovoran saobraćajac iz Abu Dabija. Iza realizacije ovog automobila stoji kompanija W Motors čija baza je u Libanu. Lykan Hypersport je prvi arapski super-automobil. Uspeva da razvije brzinu do 385 kilometara na sat.

4. Limited Edition Bugatti Veyron by Masory Vivere

Ako se neki automobil smatra umetničkim delom, onda je to Bugatti Veyron čija vrednost iznosi tričavih 3.4 miliona dolara.

Edicija Masory Viviere je od 2005. godine četiri puta do sada unapređena. Pored toga što spade u najskuplje, ovaj automobil spada i u najbrže sportske automobile na svetu. Uspeva da razvije brzinu do 410 kilometara na sat.

Zbog crno-bele boje se naziva i “pandom” među automobilima. Pande su jedinstvene životinje, pa tako i Bugatti Veyron by Masory Vivere.

Proglašen je automobilom decenije za period između 2000. i 2009. godine.

5. Ferrari Pininfarina Sergio

Originalno predstavljen kao konceptualno vozilo 2013. godine, Ferrari Pininfarina Sergio je ubrzo postao jedan od najpoželjnijih najboljih sportskih automobila na svetu. Model je urađen u znak sećanja na rano preminulog Pininfarina, unuka vlasnika kompanije zadužene za dizajn automobila.

Nakon što je predstavljen javnosti, ovaj model je napravljen u šest primeraka. Vrednost ovog automobila kada se pojavio je procenjena na 3 miliona dolara, dok se danas procenjuje na 5 miliona dolara!

Glavni uzor po kojem je ovaj Ferrari model urađen jeste Ferrari Spider 458 – nema krov i aerodinamičnog je izgleda. Odlikuju ga zanimljivi detalji kao npr. nasloni za glavu. Nasloni za glavu su pričvršećni za zadnji deo tela automobila.

Američki sportski automobili

Američke sportske “muscle” automobile odlikuju visoki performansi. Oni su prilagođeni za ulicu i povremeno amatersko trkanje. Pored pomenutih modela Ford Mustang i Hennessey Venom, na tržištu 2017. godine se istakao sledeći Amerikanac –

1. Chevrolet Camaro ZL1

Chevrolet Camaro proizvodi sportske automobile od 1966. godine. Od 2016. godine se proizvode automobili šeste generacije.

Modeli Camaro se mogu često videti u američkim hip-hop muzičkim spotovima.

Trenutno se Chevrolet Camaro ZL1 vodi kao najatraktivniji i najbrži američki sportski automobil. Ovaj automobil je dokaz da su Amerikanci na pravom putu proizvodnje najboljih sportskih automobila. Camaro ZL1 pokreće V8 motor snage 650 KS.

Camaro ZL1 je na čuvenoj nemačkoj stazi Nordschleifeu ostavio iza sebe Mercedes-Benz AMG GT S i Koenigsegg CCX.

Njegov prethodnik Corvette Z06 je 2016. godine, kada je izašao, apsolutno osvojio tržište.

U Americi se cena ZL1 automobila kreće oko 60.000 dolara.

2. Poslednji Porsche 911

Ne možemo pričati i praviti listu na temu najboljih sportskih automobila a ne pomenuti Porsche. Porsche je sinonim za luksuzne sportske automobile. Revolucionarni izgled Porsche automobila je uticao na mnoge druge, takođe prestižne proizvođače sportskih automobila.

Porsche 911 automobili se proizvode od 1963. godine. Trenutno su aktuelni sportski modeli šeste generacije. Najavljeno je da će naredni model 911 imati hibridni pogon.

Modeli 911 namenjeni svakodnevnoj upotrebi nose oznaku GTS. Poslednji model je agresivnijeg izgleda u odnosu na prethodnika. U odnosu na modele koji nose oznake Turbo, GT3 i GT2, GTS modeli su slabiji, ali su praktičniji, bolji za vožnju, jeftiniji su.

Najbrži Porsche 911 modeli su 911 Speedster, 911 Carrera S, 911 Cabriolet, 911 GT3, 911 Tuurbo S, 911 GT2 RS.

Najeftiniji sportski automobili na domaćem tržištu

Sportskih automobila ima na srpskom tržištu polovnjaka. Naravno, radi se o starijim modelima, uglavnom poteklih iz kompanija BMW, Mazda, Porsche itd.

1. BMW Z3

BMW Z3 je prosečno dobar sportski automobil koji se proizvodio između 1995. i 2002. godine.

Model Z3 iz 1999. godine možete naći u Srbiji po ceni od 4.000 evra. Za te pare ćete dobiti V6 motor zapremine 2,5 litara i 170 KS.

U čuvenom filmu Džejms Bond:Zlatno oko (James Bond:Golden Eye), pojavljuje se model Z3. 1996. godine se prodavao po ceni od 35.000 dolara James Bond Limited Edition BMW Z3.

2. Porsche 924

Porsche 924 se proizvodio između 1976. i 1988. godine. Ovaj model je ljubimac kolekcionara sportskih automobila. Trenutno je moguće u Srbiji kupiti ga za 5.000 evra, ali dobra vest je da će vrednost ovom famoznom modelu porasti u budućnosti. Znači, ukoliko ga kupite sada, Vaša deca će moći da ga prodaju po većoj ceni u budućnosti.

Porsche 924 nikada nije spadao u brze automobile, ali je Turbo model dolazio sa dvolitarskim Audi motorom koji proizvodi 170 KS. Uspeva da razvije brzinu do 225 kilometara na sat. Moguće je pronaći na tržištu polovnjaka Turbo Porsche.

Porsche 924 ima lošu reputaciju zbog činjenice da je delio mehaniku sa Volkswagenom.

3. Mazda RX7

Pomenuta Mazda Mieta jeste najpopularniji sportski model, ali je to postao zahvaljujući putu koji je utabao njegov prethodnik RX7.

RX7 se proizvodio između 1978. i 2002. godine. Proizvedeno je oko 811.634 vozila.

U Srbiji se mogu naći primerci treće generacije (1992-2002) za 5.000 evra. Što se tiče svetskog tržišta, moguće je naići na modele iz 1987. godine sa manje od 100.000 pređenih kilometara.

RX7 dolazi sa motorom zapremine 1,3 litre i 146 KS. Kada se pojavio, bio je smatran pravim trkačkim pastuvom.

Na domaćem tržištu se može naći i treća generacija sportskog modela Toyota MR2.

Najbolji stari sportski automobili

Za sportske automobile važi isto što i za vino – što su stariji, to su vredniji i skuplji. Pred vama su top 3 najbolja stara sportska automobila.

1. Jaguar E-Type

Enzo Ferrari je 1960. godine kada je ugledao Jaguar E-Type rekao da se radi o “najlepšem automobilu svih vremena”. Mnogi kolekcionari uzdišu u želji da poseduju Jaguar E-Type.

Jaguar E-Type se proizvodio između 1961. i 1975. godine. Maksimalna brzina koju može da razvije je 241 kilometar na sat.

Mnogi prestižni magazini i portali o ovom automobilu pišu kao automobilu u kojem svaki čovek treba da se vozi pre nego što umre.

2. Rolls Royce Dawn Drophead

Ako je neki automobil osvojio tržište svojim izgledom po završetku II Svetskog rata, onda je to Rolls Royce Silver Dawn Drophead. Na tržištu se pojavio 1949. godine, ali se već 1954. godine penzionisao.

Zato što se posleratni period doživljavao kao zora novog doba, zato je ovaj model i poneo ime Dawn (prim.prev. zora).

Na svetu postoji 28 modela od kojih se samo zna gde se nalaze 3 primerka.

3. Ferrari 250 GTO

U periodu između 1962. i 1964. godine, Ferrari je na tržište izbacio svega 39 elegantnih sportskih automobila koji su nosili oznaku 250 GTO.

Verovali ili ne, ali jedan automobil ovog modela je prošle 2017. godine prodat za vrtoglavih 38 miliona dolara! Tako je i postao najskuplje otkupljeni automobil svih vremena.

Ukoliko planirate kupovinu skupog sportskog automobila, ne zaboravite da je jedino uz Kasko osiguranje bezbedan Vaš automobil.

Povezani članci

Komentari na članak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *