fbpx

Top 5 Načina Kako Izbeleti Zube Prirodnim Putem: Saveti stručnjaka

Saznajte kako izbeleti zube prirodnim putem? Koji su najčuveniji načini za izbeljivanje zuba, a koliko kurkuma pomaže u tome? Koje je najzdravije ulje za izbeljivanje zuba, kako izbeleti zube nekim namirnicama iz kuhihnje i da li je bezbedno prati hidrogenom zube?

Danas je izbeljivanje zuba jedna od najčešćih usluga koje se pružaju u stomatološkim ordinacijama širom sveta.

Želja ljudi za blistavo belim zubima dovela je do usavršavanja raznih tehnika kojima se zubi mogu izbeliti.

Ono što garantuje sigurne, dugotrajne i pre svega efikasne rezltate jeste izbeljivanje koje je vođeno od strane stručnog lica. Međutim, želja za belim zubima je starija od popularnih metoda za izbeljivanje zube.

U tekstu ćemo Vam otkriti male tajne kojima možete izbeliti zube prirodnim putem, sa sastojcima koje svako od nas ima u svom domaćinstvu.

Rezultati koje možete postići ovim metodama izbeljivanja neće biti isti kao oni koji se dobijaju u stomatološkim ordinacijama, ali svakako će Vašim zubima dati svežinu i ukoniti površne mrlje sa zuba.

Kako izbeleti zube sodom bikarbonom?

Izbeljivanje zuba sodom bikarbonom je jedan od najčuvenijih prirodnih načina beljenja zuba. Soda bikarbona je sastavni deo svakog domaćinstva.

Mrlje na zubima koje su nastale konzumiranjem kafe, crvenog vina ili su posledica dejstva katrana iz duvana lako mogu biti eliminisane dejstvom sode bikarbone. Kada se soda bikarbona pomeša sa vodom dovodi do stvaranja slobodnih radikala koi deluje na mrljena zubma i eliminišu ih.

Sodu bikarbonu u svrhu izbeljivanja zuba možete upotrebiti na više načina, međutim najjednostavnije je da blago vodom ovlažite svoju četkicu za zube, a zatim je umočite u prah sode bikarbone.

Perite zube oko dva minuta temeljno, vodeći računa da pređete preko svih površina zuba, a nakon toga isperite. Takođe, sodu bikarbonu možete pomešati sa pastom za zube, napaviti homogenu smesu i nanositi na zube i temeljno ih prati.

Sa sodom bikarbonom možete pomešati i kašičicu soli koja će svojim abrazivnim svojstvima pojačati dejstvo sode bikarbone.

Jedna od najčešćih mešavina jeste mešavina sode bikarbone i soka od limuna.

Potrebno je pomešati malo praha sode bikarbone i soka od limuna. Zatim tu masu nanesite na zube, sačekajte 3 minuta i zatim isperite hladnom vodom.

Dejstvo ove smese se objašnjava time da limunska kiselina blago nagriza gleđ zuba i omogućava bolje dejstvo sode bikarbone. Ovaj način beljenja zube ne treba da ponavljte više od jednog puta nedeljno zbog mogućnosti oštećenja zubne gleđi.

Kao posledica oštećenja gleđi dolazi do preosetljivosti zuba i povećanja rizika za nastanak karijesa.

Kako izbeliti zube kurkumom?

Kurkuma, iako je žute boje, vrlo lako može izbeliti vaše zube.

Potpuno je prirodna, zdrava i ne dovodi do oštećenja zuba, a možete je kupiti u svakom bio špajzu!

Kurkumu u svrhu beljenja zuba možete koristiti na sledeći način – blago navlaženu četkicu za zube umočite u posudu sa kurkumom i nanesite ravnomerno na zube.

Detaljno četkajte zube i ostavite kurkumu da deluje od 3 do 5 minuta. Nakon tog perioda treba isprati zube detaljno.

Rezultati su vidljivi odmah, ali ukoliko niste zadovoljni postupak možete ponoviti još jednom u toku nedelje.

Kako biste lakše koristili kurkumu u svrhu prirodnog beljenja zuba, možete pomešati ¼ kašičice kurkume i nekoliko kapi maslinovog ili kokosovog ulja i koristiti na gore navedeni način.

Pored toga što je odlična za izbeljivanje zuba, kurkuma je prirodni antiseptik i antibiotik te će imati blagotvorno dejstvo na celu usnu duplju i oralnu floru.

Kokosovo ulje za izbeljivanje zuba

Jedno od najzdravijih ulja svakako je kokosovo ulje. Njegovo pozitivno dejstvo je uzrokovano time što poseduje veliki broj veoma važnih vitamina.

Vitamin A-odličan za imuni sistem. Vitamin E-ima velika antioksidaciona svojstva i štiti od UV zračenja. Vitamin K-dobar za koagulaciju, tačnije za zgrušavanje krvi. Vitamin D-odličan za kosti izube.

Kokosovo ulje ima široku primenu u kozmetologiji, ali se može koristiti i za izbeljivanje zuba.

Izbeljivanje zuba kokosovim uljem ima jako dugu tradiciju. Kokosovo ulje možete primeniti na više načina.

Njega možete mućkati u ustima tako što ćete ujutru pre pranja zuba uzeti dve kašičice kokosovog ulja i mućkati 10 minuta, a nakon toga ispljunuti. Zatim uzmite toplu vodu, promućkajte malo u usnoj duplji, ispljunite je i nakon toga operite zube na uobičajeni način.

Preporučuje se njegova upotreba tri do četiri puta nedeljno kako bi se postigli najbolji rezultati.

Od kokosovog ulja možete napraviti i prirodnu pastu za zube.

Potrebni sastojci su: Pola šoljice kokosovog ulja, dve kašičice sode bikarbone, 10 kapi eteričnog ulja nane. Prvo treba zagrejati kokosovo ulje dok ne postane tečno. Postepeno dodajte sodu bikarbonu i mešajte sve dok ne dobije testastu strukturu. Nakapajte željeno eterično ulje u smesu i zatvorite je u posudu.

Kada poželite da je koristite možete četkicom zahvatiti željenu količinu smese i njom oprati zube.

Ova pasta je odličan dodatak ukoliko prethodno izmućkate kokosovo ulje u ustma, pa u svrhu pranja zuba koristite ovu prirodnu pastu. Pored toga što će Vam zubi biti belji, Vaša oralna sluzokoža će biti zdrava, a dah svež!

Jabukovo sirće za pranje zuba

Jabukovo sirće je nešto što sigurno imate u svojoj kuhinji. Ono je nusprodukt fermentcije jabuka i puno je dobrih sastojaka kao što su minerali i enzimi.

Pored svojih mnogobrojnih dobrih svojstava, jedno od njih je sposobnost beljenja zuba. Recept je veoma jednostavan.

Potrebno je da u čašu vode od 2,5 dl stavite kašiku sirćeta, a zatim ovm rastvorom isperete zube svakog jutra pre pranja zuba.

Pre upotrebe obavezno promućkajte bocu u kojoj se nalazi rastvor, pošto se sve hranljive materija nalaze na dnu rastvora. Nakon toga treba obavezno oprati zube na uobičajen način.

Pored toga što jabukovo sirće izbeljuje zube, ono uklanja kamenac i ubija oralne bakterije.

Ono što je bitno jeste da ne napravite rastvor koji je jači od napisanog jer u suprotnom možete oštetiti zubnu gleđ.

Ukoliko imate problem sa bojom zuba možete probati i metodu izbeljivanja zuba gelom koji nema štetan efekat na gleđ.

Izbeljivanje zuba hidrogenom

Ako su vam zubi promenili boju od mnogo kafe i cigareta, pitanje je da li može pomoći i ovaj čudesni sastojak.

Hidrogen peroksid je sastojak koji je najsličniji onom koji se koristi za profesionalno beljenje zuba u stomatološkim ordinacijama.

Ono što je sigurno jeste da je izbeljivanje zuba hidrogenom potpuno bezbedno. Ono što je bitno jeste da koristite pravu koncentraciju hidrogena. Najbezbednija za oralnu upotrebu je koncentracija od 3%.

Potrebno je da uzmete dve supene kašike 3% hidrogena i mućkate ga u ustima oko jednog minuta. Rastvor će početi da peni, no to ne treba da Vas plaši jer je to njegova normalna reakcija u kontaktu sa pljuvačkom i oralnim bakterjama. Kada kreni da peni znajte da deluje.

Ono je posebno po tome što ima i mehaničku i hemijsku sposobnost pri beljenju zuba.

Nakon jednog minuta ispljunite rastvor i operite zube na uobičajen način.

Sam hidrogen peroksid možete koristiti u kombinaciji sa sodom bikarbonom kako biste efikasno izbeleli zube. Potrebno je da sipate dve kašičice hidrogena (oko 10 ml)  u čašu sa tri kašičice (oko 15 ml) sode bikarbone. Mešajte sve dok se ne pretvori u pastu.

U pastu možete dodati nekoliko kapi nekog eteričnog ulja (nana npr.) i malo soli (so ima abrazivno dejstvo).

Ovu pastu možete koristiti tako što ćete je ravnomerno naneti na zube i sačekati 2 minuta. Nakon delovanja paste koju ste sami napravili, zube dobro operite pastom koju koristite za svakodnevno pranje zuba.

Ono što stričnjaci stomatologije preporučuju svakako jeste beljenje zuba u stomatološkoj ordinaciji. Jedino na taj način možete dobiti bezbedno i efikasno beljenje zuba do nijanse koje poželite.

Prirodni recepti za beljenje zuba mogu biti odlična alternativa profesionalnim metodama, ali njima se mogu ukloniti samo površne diskoloracije sa zuba. Tako da pre nego se odlučite na neku od ovih metoda, saznajte više o tome kako je najbolje izbeleti zube.

Treba naglasiti i da veoma lako možete oštetiti svoju gleđ ukoliko se ne pridržavate uputstva, te su naše tople preporuke da se pre bilo kog načina beljenja zuba konsultujete sa svojim stomatologom.

Saznajte šta sve nudi dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje daje mogućnost redovne kontrole Vašeg celokupnog zdravlja.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *