fbpx

Top 7 najboljih sajmova automobila na svetu

Ovo je lista 7 najboljih i najposećenijih sajmova automobila na svetu koje treba svaki ljubitelj četvorotočkaša posetiti. Ovde možete videti najbolje modele najpoznatijih svetskih proizvođača automobila, datume održavanja i cene ulaznica svih sajmova.

Pred Vama je kratki vodič kroz top 7 najboljih sajmova automobila na svetu. Gde se organizuju najbolji sajmovi, šta ih čini tako popularnim i neodoljivim, koliko dana traju i šta možete očekivati od najboljih sajmova automobila na svetu, saznaćete u ovom tekstu.

U Srbiji se najveći sajam automobila organizuje u Beogradu. On će trajati od 22. do 28. marta 2018. godine.

Koji su najbolji sajmovi automobila na svetu?

Sajmovi automobila se razlikuju od broja izlagača tj. fabrika auto industrije, od cene izloženih modela, sponzora i medija koji će učestvovati a jedan od ključnih faktora je broj posećenosti sajma.

Koji sajmovi su najposećeniji?

Koji sajam je medijski najpropraćeniji?

Koji sajmovi imaju najlepše hostese?

Koji su najbolji sajmovi u Americi?

1. Sajam automobila u Tokiju (Tokyo Motor Show)

Glavni grad Japana Tokijo je grad budućnosti. Tokijo je jedan od najvećih, najfascinantnijih i naj-Hi-Tech gradova na svetu.

Auto-industrija u Japanu spada među top pet najrazvijenijih na svetu. Prisetimo se samo sledećih japanskih kompanija i proizvođača automobila i motora – Toyota, Suzuki, Honda, Yamaha, Nissan, Mazda, Mitsubishi. Po količini godišnje proizvodnje automobila, Japan je treći u svetu.

Zato i ne treba da čudi činjenica da je Tokyo Motor Show jedan od najposećenijih i najboljih sajmova automobila na svetu. Medijski je propraćen kao dodela Oskara.

Prvi Tokyo Motor Show je održan od 20. do 29. aprila 1950. godine.

Prošle 2017. godine se održao 45. po redu sajam u periodu između 27. oktobra i 5. novembra. Sajam se održao u prostorijama internacionalnog centra i arene Tokyo Big Sight. Domaćin sajma je bio JAMA (Japan Automobile Manufacturers Association).

Spekuliše se da će se 46 sajam po redu održati tek na jesen 2019 godine. A tačan datum još nije poznat.

Cena celodnevne ulaznice za 27. oktobar su koštale 26 evra, a komplet ulaznica za sve dane od 28. oktobra do 5. novembra su koštale 12 evra.

Ulaznice je bolje kupovati online, jer će na samom ulazu za jedan dan koštati nekoliko evra više.

Na sajmu 2017 godine u Tokiju su se ljubitelji automobila upoznali sa najsvežijim inovacijama u sferama dizajna i inžinjeringa automobila. Na sajmu se se izlagali automobili koji izgledaju kao da su došli iz budućnosti. Automobili koji su bili izloženi su prava umetnička dela i prevazilaze izgled i funkciju tradicionalnih četvorotočkaša.

Predstojeći sajam će naročito biti u znaku budućnosti i ubrzane evolucije automobila. U okviru Tokyo Connected Lab 2018. će se raspravljati o tome kako da se uspostavi interakcija između automobila.

30 posetioca su u isto vreme učestvovali u VR igri koja je imala za cilj da pokaže vozačima šta sve mogu ako su oni i njihovi automobili povezani u isto vreme!

Link Tokyo Motor Show – www.tokyo-motorshow.com.en

2. Sajam automobila u Detroitu (North American International Auto Show)

Najveći sajam automobila Severne Amerike se jedanput godišnje održava u Detroitu, najvećem gradu Mičigena. Sajam je poznat pod imenom North American International Show. Sajam se održava u prostorijama centra Kobo (Cobo Centre).

Detroit važi za prestonicu američkog automobilizma. U Detroitu se nalaze sedišta sledećih kompanija i proizvođača automobila – Ford, General Motors, Chrysler.

Prvi sajam automobila u Detroitu se održao 1907. godine. Od tada se održava jedanput godišnje. Nije se desio u periodu između 1941. i 1953. godine. Svih tih prvih godina su učesnici bili isključivo Amerikanci.

Prvi strani automobili su bili izloženi 1957. godine, dok je festival zvanično postao internacionalan 1987. godine.

Sajam se svake godine održava krajem januara. Naredni sajam će trajati od 13. do 28. januara 2018. godine. Sajam je podeljen na sledeće događaje – The Gallery, Industry preview, Charity preview i Public Show.

Posetioci će prvog dana moći da uživaju u luksuznoj kolekciji automobila – The Gallery. Kolekcija je vredna 10 miliona dolara. Tom prilikom će biti izloženi jedinstveni primerci brendova Aston Martin, Ferrari, Lamborghini, Porsche, Rolls Royce, Bentley.

Ukoliko želite da prisustvujete premijernom otvaranju The Gallery i večeri sa poznatima iz sveta automobilizma, moraćete kupiti ulaznicu koja košta 250 dolara.

Na narednom sajmu se očekuje da će doći oko 40.000 profesionalaca iz automobilske industrije. Na sajmu će učestvovati preko 2.200 kompanija.

Komplet ulaznica za Public show od 20. do 27. januara će koštati 14 dolara.

Svake godine se tokom trajanja sajma održava i humanitarni događaj. Novac se sakuplja za siromašnu i bolesnu decu Mičigena. Ulaznica u svet dobrotvora košta 400 dolara.

Sve detalje vezano za sajam možete naći na zvaničnom sajtu – www.naias.com

3. Sajam automobila u Parizu (Paris Motor Show)

Jedan od najposećenijih svetskih sajmova automobila na svetu se održava u glavnom gradu francuske u Parizu.

Svake druge godine se u Parizu, uglavnom oktobra meseca, održava prestižni sajam automobila. Verovali ili ne, 2014. godine je Paris Motor Show posetilo preko milion ljudi zbog čega je sajam poneo titulu možda najboljeg i najposećenijeg sajma automobila na svetu.

  1. godine je oko 10.000 novinara novinara izveštavalo o sajmu. Engleski magazin Telegraph je izdvojio top pet najboljih automobila – Vision Mercedes-Maybach 6, Nissan Micra, Smart ,electric, Land Rover Discovery, Renault Zoe.

Prvi sajam u Parizu se održao 1898. godine. Radi se o prvom sajmu automobila na svetu. Sajam se održavao u prostorijama centra Paris expo Porte de Versailles.

Pariz definitivno nije popularan samo među ljubiteljima umetnosti i vina, već i među ljubiteljima dobrih i novih automobila. Svake godine se ovde pojavljuju najveći svetski proizvođači automobila i izlažu svoja najnovija remek dela.

Poslednji sajam se održao između 1. i 16. oktobra 2016. godine. Sledeći će se održati između 4. i 14. oktobra 2018. godine. To znači da će Paris Motor Show naredne godine proslaviti 120-ti rođendan.

Oko 245 poznatih auto-brendova iz 19 zemalja je izlagalo 2016. godine svoje najnovije primerke automobila.

U okviru sajma se organizuju razni događaji i radionice koje imaju veze sa automobilima. Tu je i izložba automobila iz poznatih filmova – Jurrassic Park, James Bond, Fast & Furious, Transformers 1977 itd.

4. Sajam automobila u Ženevi (International Geneva Motor Show)

Švajcarski grad Ženeva je poznat u svetu po mnogo čemu, ali čini se da je najpoznatiji po sajmu automobila.

International Geneva Motor Show se svake godine održava u martu mesecu u centru Geneva Palexpo. Prvi sajam se održao 1905. godine. Sledeći sajam će se održati između 8. i 18. marta 2018. godine. Cena ulaznice će koštati 14 evra i biće puštene u prodaju početkom decembra meseca.

Na sajmu se svake godine mogu videti prototipi i egzotični primerci poznatih proizvođača automobila.

U epicentru sledećeg sajma će biti sportski automobili otrovno zelene boje. Zelena boja u ovom konekstu predstavlja vitalnost i pozitivnu energiju. Kako kažu organizatori, sportski automobili predstavljaju dinamičnu stranu automobilske industrije.

Zahvaljujući sajmu u Ženevi, posetioci iz godine u godinu mogu da posmatraju evoluciju sportskih automobila u svakom pogledu, preko dizajna do inžinjeringa.

Pored sportskih i egzotičnih automobila, izlažu se i automobili „za svaki dan“. Postoje i simulatori zahvaljujući kojima će posetioci moći da iskuse kako je to voziti besan sportski auto.

Sajam u Ženevi spada među top pet najznačajnijih i najboljih sajmova automobila na svetu.

Sajam je podeljen na sedam oblasti ili sekcija. Izlažu se „obični“ automobili, električni automobili, hiperautomobili. U okviru sajma se izlažu i originalni delovi za automobile, i inače razni proizvodi koji su vezani za drumska vozila.

U hali 7 se posetiocu mogu upoznati i sa proizvodima manjih i nezavisnih auto-preduzeća.

Pogledajte lepotice sa poslednjeg sajma u Ženevi – www.gims.swiss.en

5. Sajam automobila u Pekingu (Beijing International Auto Show)

Najveći sajam automobila u Kini je pekinški sajam automobila.

Svedoci smo naglog razvoja i uspona Kine. Kina ubrzanim koracima prestiže vodeću ekonomsku silu Ameriku. Kina je već postigla da bude dominantna u automobilskoj industriji.

Mnogi entuzijastično prognoziraju da će za nekoliko godina Kina proizvoditi više automobila nego Amerika, Kanada, Evropa, Rusija i Japan zajedno!

Sajam automobila u glavnom kineskom gradu Pekingu spada među četiri najvećih svetskih sajmova automobila na svetu, dok je u Kini ubedljivo na prvom mestu. Sajam je poznat pod imenom Beijing International Automotive Exhibition ili kratko Auto China.

Sajam se održava u okviru prostorija China International Exibition Center koji je udaljen 30 kilometara od Zabranjenog grada.

Sajam u Pekingu se održava svake druge godine. Prvi sajam se organizovao 1990. godine. Sledeći sajam će trajati od 25. aprila do 4. maja 2018. godine.

Iz godine u godinu je sve veći broj posetilaca i učesnika. Ove godine učesnici sajma šalju Space Application, što dosta govori o tome kako Kinezi zamišljaju naredni sajam u Pekingu.

Zbog problema sa zagađenim vazduhom,Vlada Kine potencira upotrebu električnih vozila. Upravo će na sledećem sajmu biti stavljen akcenat na izložbu električnih automobila. U Kini je inače zabranjeno da se voze motori koji idu na gorivo, tako da se isključivo voze električni motori.

Na prošlom sajmu je bio izložen automobil koji podseća na svemirsko terensko vozilo. Vrednost tog automobila je 1,9 miliona dolara. Radi se o kineskom IAT’s Kalman SUV vozilu.

Među dizajnerski najzanimljivijim automobila su bili Toyota FCV Plus, Porsche 718 Cayman, FF zero1, LeEco’s, Toyota Jixie, Chevrolet FVR.

Prema ovom sajmu, kineskim putevima će uskoro zavladati automobili svemirskog izgleda koji pri tom ne zagađuju okolinu.

6. Sajam automobila u Frankfurtu (Internationale Automobil-Ausstellung)

Kada pričamo o najboljim sajmovima automobila na svetu, ubedljivo prvo mesto zauzima sajam u Frankfurtu – IAA – www.iaa.de.en

Prvi sajam automobila ili IAA u Nemačkoj se organizovao 1897. godine u Berlinu. Automobilska industrija je imala svoje uspone i padove zbog I i II svetskog rata, što se odrazilo i na sajam automobila.

Prvi IAA u Frankfurtu se organizovao 1951. godine. Poslednji sajam se organizovao prošle 2017. godine između 14. i 24. septembra. Sledeći sajam u Frankfurtu će se desiti između 12. i 22. septembra 2019. godine.

Ove 2018. godine između 20. i 27. septembra će se organizovati IAA Commercial Vehicles u Hanoveru. Još uvek se ne mogu kupiti ulaznice za predstojeći sajam.

Na poslednjem IAA u Frankfurtu se nisu pojavili pojedini proizvođači automobila. Razlog zbog kojeg nisu svoje automobile izlagali Nissan, Peugeot, Fiat i mnogi drugi jeste visina troškova učestvovanja na sajmu.

Na sajmu su posetioci mogli da se upoznaju sa novim BMW automobilima – poslednja generacija sportskog auta M5, električni automobil BMW iVision Dynamics Concept, BMW Z4, BMW Concept X7 iPerformance.

Mercedes je blistao sa svojim hiperautomobilom Project One, ali su i ostali mercedesovi noviteti pruvukli pažnju posetilaca. I zato se u Frankfurtu održava najbolji svetski sajam automobila.

Sajam u Frankfurtu je mesto gde se noviteti u tehnologiji, automobilska industrija, gradovi, startapovi i inovacije u svetu automobilizma spajaju kako bi se dobila jasnija slika o budućnosti drumskih vozila.

U okviru uživo foruma ljudi iz sveta automobilizma razmenjuju mišljenja, ideje i vode dijalog na teme alternativnog punjenja vozila, urbane logistike, povezivanja vozila, gradskih autobusa i parkinga itd.

7. Sajam automobila u Nju Jorku (New York International Auto Show)

Najbolji sajam automobila u Americi je sajam automobila u Njujorku.

Njujork je veliki svetski grad koji diktira životni stil. Takav jedan uticajni grad ne može a da nema sajam koji spada među top deset najboljih sajmova automobila na svetu.

2017. godine, sajam automobila se održavao na Menhetenu u prostorijama Jacob Javits Convention Centre. Sajam se održava svake godine krajem marta, početkom aprila meseca. Naredni sajam će se održati između 30. marta i 8. aprila 2018. godine.

Prvi sajam u Nju Jorku se održao 1900. godine. Sajam je svih ovih decenija opstao i razvio se uprkos američkoj depresiji, ratovima, recesiji, problemima sa naftom.

Na poslednjem održanom sajmu u Nju Jorku posetioci su mogli da se upoznaju sa novim modelima poznatih brendova, bilo da se radi o automobilima za „svaki dan“, luskuznim ili hiperautomobilima.

Kako izveštava USA Today, među „najvrućijim“ modelima su sledeći – Dodge Demon, Hyundai Genesis GV80, Toyota FT-4X crossover, Lincoln Navigator, Subaru Ascent, Ford Explorer, Buick Enclave Avenir.

Ostaje nam samo da zamišljamo automobile koji će osvanuti na sledećem sajmu. Na ovom sajmu se kao i na svakom drugom izlažu i kamioni, motori, delovi za automobile i automehaničarski alat.

Ukoliko ste u prilici, posetite nekom prilikom jedan od navedenih sajmova, ali ono što je najbitnije za Vaš automobil jeste najpovoljnije kasko osiguranje.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *