fbpx

Top 9 letnjih muzičkih festivala u Srbiji

Završena je školska godina, prošli su ispitni rokovi, počeli su godišnji odmori. Ne volite more ili nemate para za more, ali ste ljubitelj muzike. Predlažemo vam da tokom leta posetite neke od sledećih festivala.

1. Exit – od 7. do 10. jula

exit u novom sadu

Nastao je kroz studentski pokret koji se borio za demokratizaciju zemlje i društva nakon tih famoznih devedesetih godina. Prvi put je organizovan 2000. godine na lokalnom nivou da bi već naredne prerastao u internacionalni festival.

Svake godine se na novosadskoj petrovaradinskoj tvrđavi “EXIT” okupi više od 150 000 posetilaca, što iz naše zemlje, što iz inostranstva. Tih par dana, Novi Sad živi drugačije, sa više gužve, ali i para.

Za ova tri dana, na nekoliko bina, ovogodišnji !”EXIT” program najavljuje: Skrillex, Robina Schulza, Hurts, Lost Frequencies, Josipu Lisac, Damira Urbana sa svojom četvorkom, Edu Maajku i mnoge druge.

Ljubitelji after party-ja žurku mogu da nastave na plaži Jaz u blizini Budve u okviru Sea Dance festivala od 14. do 16. jula.

2. HillsUp – od 15. do 17. jula

festivak na zlatiboru

“HillsUp” je mlad muzički festival koji se održava treći put. U okviru festivala se pored muzičkog dela održavaju još i turniri u basketu, paintballu, trka u planinarskom orijentiringu i druga dešavanja.

Darko Rundek, Električni orgazam, Goblini, Ritam nereda, Del Arno Bend i Divlje Jagode samo su neki od izvođača čije će se note i glasovi začuti na Zlatiboru.

3. Most Fest – 22. i 23. jul

drinska regata u bajinoj basti

Već dvadesetak godina, svakog jula Drinska regata i muzički festival “Most Fest” koji je njen praktično neodvojiv deo, graničnom gradu smeštenom na zapadu države donesu osveženje. Bajina Bašta osveži se turistički, kulturno, društveno i ekonomski.

zabava na reci

Ovo je izuzetna prilika obići i videti najzeleniji deo Srbije i najlepšu raku na svetu Drinu, kao i prelepa jezera na Tari i ispod nje.

“Most Fest” je prvi put održan 2007. godine kada su pred Bajinobaštanima i gostima pevali YU grupa, Atomsko sklonište i Kraljevski apartman.

most-fest-bajina-basta

Na livadi kod ušća ni tri metra široke reke Rače u korito Drine ove godine zasviraće i pustiti glas Željko Joksimović, Bajaga i instruktori, S.A.R.S. i Marko Šelić poznatiji kao Marčelo..

Šabački letnji festival  – od 29. do 31. jula

Goblini u sapcu

Trinaesti rođendan u julu slavi i “Šabački letnji festival”, smešten u unutrašnjosti tvrđave Stari grad. Organizaciju festivala ove godine je preuzeo muzički televizijski program MTV.

Nastupi će se po  prvi put održati na dve bine. Na njima će stajati: Bajaga i instruktori, Hladno pivo, Ničim izazvan, S.A.R.S., Lea Dobričić, Marko Nastić i drugi.

5. Lovefest – od 4. do 6. avgusta

Lovefest-2016

Ljubavni festival datira iz 2007. godine. Održava se u Vrnjačkoj banji. Od gradske žurke, već naredne godine razvio se u muzički fetival. Danas je on omladinski festival koji osim muzike promoviše i umetnost i urbanu kulturu mladih.

Ono što je nekada bio događaj koji je okupljao desetak hiljada ljudi, sada je manifestacija koja okuplja više desetina hiljada ljudi. Dva puta je bio nominovan za najbolji festival u Evropi, mada nikada nije poneo tu titulu.

Za desetogodišnjicu festivala organizatori su najavili sledeće izvođače: Bena Klocka, Daniela Stefanika, Kristijana Molnara, Ellen Allien, Dejana Milićevića, Bjesove, Edu Maajku, Irie Fm, Partibrejkerse i mnoge druge.

6. Dragačevski sabor trubača – 10., 11., 12. i 13. avgust

kak se najbolje provesti u guci

Dragačevski sabor trubača jedan je od najstarijih i najposećenijih manifestacija narodne izvorne muzike. Sabor je prvi put održan u oktobru 1961. godine u Guči, malenoj varoši u zapadnoj Srbiji.

Tada su se u Guči takmičila četiri orkestra, a danas ih je u finalu oko četrdeset kada uračunamo seniore, omladince i pionire zajedno. Manifestacija okuplja više stotina hiljada posetilaca, što iz Srbije, što stranaca.

Pored zvukova trube, na festivalu začuće se i Svetlana Ceca Ražnatović, Riblja Čorba, Severina Vučković i Miroslav Ilić.

7. Nisville Jazz Festival – od 11. do 14. avgusta

najbolji jazz festival nisvil

“Nisville Jazz Festival” je jedan od najposećenijih džez festivala u jugoistočnoj Evropi. Osnovan je 1995. godine. Ministarstvo kulture ga je proglasilo za manifestaciju od nacionalnog značaja.

Festival se održava na dve bine i nekoliko stejdževa smeštenih širom niške tvrđave. Pored koncerata organizuju se i izložbe stripova i fotografija, performansi, predstave, tribine i promocije knjiga i časopisa čija je tematika ovaj muzički žanr.

Na ovogodišnjem Nišvilu nastupaju: Al Di Meola, Bill Evans Band, Josh Stone, Bilja Bistrikt, Tango Jazz Quartet, Milan Petrović Quartet i drugi.

8. Belgrade Beer Fest – od 17. do 21. avgusta

belgrade-beer-fest-2016

Čini se pomalo ljubomorni na novosadski festival, Beograđani su 2003. godine osnovali “Belgrade Beer Fest”. Raznovrsna ponuda inostranih i domaćih piva, besplatan ulaz i akcenat na domaćoj muzici diferenciraju ga od vojvođanskog konkurenta.

Najposećeniji pivski festival jugoistočne Evrope održava se na ušću Save u Dunav. Za pet dana trajanja poseti ga više od pola miliona ljudi.

Stalnim gostima poznato je i da se nastup grupe “Orthodox Celts” i zvukovi tradicionalne irske muzike momaka sa beogradskog asfalta podrazumevaju.

Verujemo i ove godine za njih je, odanošću zasluženo, rezervisan udarni subotnji termin. Kako bi saznali druge učesnike, još uvek čekamo da program festivala bude objavljen.

9. Dani piva – od 23. do 28. avgusta

takmicenje u ispijanju piva u zrenjaninu

Zrenjaninska manifestacija “Dani piva” je nastala 1986. godine čime je obeležena 240-ta godišnjica proizvodnje piva u ravničarskom banatskom gradu. Kao ni ljubavni festival, ni “Dani piva” nisu isključivo muzička manifestacija.

U okviru njih osim koncerata domaćih izvođača održaće se i festival folklora, dramske večeri, koncerti klasične muzike, fijakerijada, sportski programi, sajam preduzetnika, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, sajam knjiga…

na koji festival otici u srbiji

Na koji god festival idete ili šaljete vašu decu, nemojte da brinete jer su danas svi ovi festivali dobro i bezbednosno organozovani.

Dodatno i nikada suvišno osiguranje je životno osiguranje koje bi trebalo u budućnosti sebi da obezbedimo, ili bar našoj deci!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *