fbpx

Top 9 najboljih automobila srednje klase

Saznajte koji su najbolji, a koji najprodavaniji i napopularniji automobili srednje klase. Kao i šta su i koje karakteristike menjali proizvođači na automobilima tokom godina. Upoznaćete se sa vrhunskim modelima koji obećavaju veću sigurnost, udobnost, kvalitet i manju potrošnju.

Najbolji automobili srednje klase

Automobili srednje klase su veći od automobila srednje niže klase, a manji su od automobila više klase. Ovo su najbolji automobili srednje klase.

1. Kralj srednje klase – Audi A4

Evo zasto je baš Audi najbolji automobil srednje klase i zašto ga nazivaju kraljem?

Prema mnogim istraživanjima, među najboljim automobilima srednje klase je Audi A4 koji se proizvodi od 1994. godine. 2015. godine je krenula proizvodnja pete generacije. Prethodnik Audi A4 modela je Audi 80.

Audi A4 B5 (tip 8D) pripada prvoj generaciji (1994-2000) i postoji u verziji limuzine i u verziji karavana. Prvu generaciju Audi A4 automobila je odlikovao moderan izgled, izdržljiv motor i pogon, funkcionalno uređen enterijer. Retko ko se žalio na kvar motora, posebno kod dizelaša.

Audi A4 B6 (tip 8E/8H) pripada drugoj generaciji (2000-2004). Pored limuzine i karavana, proizvodio se i u kabriolet verziji.

Motori se sastoje od četiri i šest cilindara sa snagom od 102 do 220 konjskih snaga; dizel opseg od 101 do 180 konjskih snaga.

Sportski model S4 pokreće V8 sa 4,2 litara i 344 konjskih snaga.

Audi A4 B7 (tip 8E/8h) pripada trećoj generaciji (2004-2007). Postoji u verzijama limuzine, karavana i kabrioleta. Izgled automobila treće generacije je postao agresivniji od prethodnika.

Audi A4 B7 se odlično  pokazao na svim putevima. Motori su pojačani.

Audi A4 B8 (tip 8K) pripada četvrtoj generaciji (2007-2015). Dostupan je u verziji limuzine, karavana i allroad quattro. Allroad quattro je krosover SUV model.  2009. godine je ovaj automobil na Euro NCAP testiranju dobio pet zvezdica, što ga svrstava među pouzdane automobile koji se retko kvare.

Širok spektar motora, odlično držanje na putu, vrhunski enterijer i udobnost su glavni aduti Audi A4 B8 modela.

Audi A4 B9 (tip 8W) pripada petoj generaciji (2015-danas). Proizvodi se u verziji limuzine, karavana i allroad quattro modela.

Kokpit je virtuelan, a sam automobil je veći ali ujedno i lakši od svojih prethodnika. Audi A4 B9 je opremljen automobil kojeg odlikuje odlična zvučna izolacija i niska potrošnja goriva.

Ovo je razlog zašto je baš ovo najbolji automobil srednje klase i zašto spada u top 9 najboljih automobila srednje klase.

2. Najprodavaniji automobil srednje klase – Mercedes Benz C-klasa

Automobili Mercedes Benz C-klasa postoji u verzijama limuzine i karavana od 1993. godine. Trenutno se proizvode modeli četvrte generacije. Njegov prethodnik je Mercedes Benz 190 E (W201). Na Euro NCAP testu sigurnosti Mercedes C -klasa je dobila pet zvezdica.

Mercedes Benz C-klas W202 pripada prvoj generaciji (1993-2000). Kako kažu vozači, radi se o pristojnom i izuzetno pouzdanom automobilu.

Jedina mana mu je povećana potrošnja goriva, a mnogi vozači su se žalili i na limariju.

Mercedes Benz C-klasa W203 pripada drugoj generaciji (2000-2007).

Pored limuzine i karavana, pojavio se i u hatchback verziji. Pokazalo se da je najisplativiji benzinski model C180 sa 129 konjskih snaga jer troši malo i veoma je izdržljiv.

Model W203 odlikuje udobnost, sigurnost, unutrašnja prostranost, pouzdanost na putevima.

Mercedes Benz C-klase W204 pripada trećoj generaciji (2007-2014). Na prvom mestu treba pomenuti da je treća generacija rešila probleme sa limarijom. Motor se pokazao pouzdan, a sam automobil je u stanju da podnese veliku kilometražu a da ne zamori vozača.

Poslednjoj generaciji pripada Mercedes Benz C-klasa W205 model. Poslednji model je pretrpeo blagi redizajn u odnosu na prethodnika, a takođe je i smanjena potrošnja goriva. Motori su dobili novu oznaku BlueEFFICIENCY.

Ovaj nemački automobil nam pokazuje zašto je jedan od najprodavaniji automobil srednje klase, zašto i zbog čega je najisplativiji.

3. Najpopularniji automobil srednje klase – BMW serije 3

Automobili srednje klase BMW serije 3 se proizvode od 1975. godine.

Trenutno se proizvode automobili šeste generacije.

Najpopularniji automobil srednje klase svih vremena je upravo BMW serije 3. Takođe i on spada u jedne od najprodavanijih automobila srednje klase na svetu.

Prva generacija E21 se proizvodila između 1975. i 1983. godine. Modeli su se pravili u verziji limuzine i kabrioleta sa dvoja vrata.

Druga generacija E30 se proizvodila između 1983. i 1994. godine. Tokom ovih godina su se pojavili prvi modeli sa četvoro i petoro vrata.

Treća generacija E36 se proizvodila između 1990. i 2000. godine.

Pored limuzine, kabrioleta i karavana, krenula je i proizvodnja hatchback modela. Najvažnija promena se tiče tada novog četvorocilindričnog benzinskog  motora.

Rešen je problem gubitka ulja, kao i električni problemi koji su mučili vozače prethodnih generacija.

Od 1993. godine je krenula proizvodnja pouzdanih automobila BMW serije 3. Dizelaši su se pokazali nešto lošije od benzinaca.

Čertvrta generacija E46 se proizvodila između 1998. i 2006. godine.

Peta generacija E90, E91, E92 i E93 se proizvodila između 2004. i 2013. godine.

Na tržištu polovnih automobila, najbolje se pokazao model E90. Na testiranju Euro NCAP je E90 dobio svih pet zvezdica i tom prilikom se svrstao među pouzdanim automobilima.

Smanjena potrošnja, zvučna izolacija, obilata oprema i dobar motor su glavni aduti ovog modela.

Modeli šeste generacije nose oznake F30, F31 i F34.

U trenutku kada se pojavio F30, važio je za drugačiji, lepši i komforniji od svih drugih automobila srednje klase.

Modeli šeste generacije su prevazišli sve probleme i mane prethodnih generacija. Takođe su postali dostupni u tri paketa (BMW Lines) – sportski, luksuzni, moderni.

Razlike u modelima između paketa su isključivo estetske prirode.

4. Najbolji evropski automobil – Volkswagen Passat

Fabrika automobila Volkswagen je 1973. godine započela proizvodnju modela Passat, koji spada među prvim najprodavanijim automobilima srednje klase na svetu.

Passat je proizveden u osam generacija i poznat je pod imenima Dasher, Santana, Corsar, Carat, Magotan, Quantum.

Passat B8 koji pripada osmoj generaciji je proglašen 2015. godine najboljim evropskim automobilom.

Passat B1 pripada prvoj generaciji (1973-1981). Prvi B1 je nastao po uzoru na Audi 80 i urađen je u verziji karavana. Međutim, ubrzo je krenula i proizvodnja hatchback modela i limuzina.

Radi se o višestruko nagrađivanom automobilu kojeg svi pamte samo po najboljem. I zato se naziva evropskim najboljim automobilom srednje klase.

Passat B2 pripada drugoj generaciji (1981-1988). Najpopularniji model druge generacije je limuzina VW Santana. Taj model je godine kada je lansiran osvojio kinesko tržište.

Passat B4 je dobio pogon na četiri točka i turbodizel motor. Od svih generacija, B4 se najviše proizvodio i prodavao.

Passat B3 pripada trećoj generaciji (1988-1993) i proizvodio se u limuzin i karavan verziji. Tek sa trećom generacijom Passat gubi sličnosti sa Audijem 80.

Passat B4 pripada četvrtoj generaciji (1993-1996). Između modela treće i četvrte generacije, jedina razlika je estetske prirode, dok su tehničke karakteristike ostale iste. Ubačen je dizel motor tada nove generacije.

Passat B5 pripada petoj generaciji (1996-2005). Modeli B5 dobijaju motore sa četiri, pet, šest i osam cilindra. B5 je proglašen 1999. godine za najbolji porodični automobil, a na Euro NCAP testu je dobio četiri zvezdice. B5 ima prostranu i udobnu kabinu.

Passat B6 pripada šestoj generaciji (2005-2010). Tehnička strana B6 modela je besprekorna, a automobil je veći i komforniji od prethodnika.

Passat B7 pripada sedmoj generaciji (2010-2014) i radi se o redizajniranom B6 modelu.

Passat B8 pripada osmoj generaciji (2014-danas). B8 odlikuje nov motor, lakši materijali, nova platforma, smanjena potrošnja goriva, veća prostranost u odnosu na prethodnike.

5. Japanac srednje klase namenjen Evropljanima – Toyota Avensis

Na iznenađenje mnogih je da u top 9 najboljih automobila na svetu spada i Toyota avensis.

  1. godine su Japanci lansirali model Toyota Avensis za evropsko tržište. I dan danas se Toyota Avensis proizvodi u Velikoj Britaniji. Dostupan je u varijanti limuzine, karavana i hatchback modela sa petoro vrata. Početkom 2000-tih godina je krenula proizvodnja minivana Avensis Verso.

Njegov prethodnik je model Toyota Carina.

Prvoj generaciji Toyota Avensis (1997-2002) pripada model T220. Drugoj generaciji (2003-2009) pripada model T250, a trećoj generaciji koja se i danas proizvodi T270.

Najčešći kvarovi koji se javljaju kod ovog sutomobila su – loše paljenje hladnog motora, zbog greške u softveru pale se pojedine lampice kada ne treba, cviljenje papučice i kočnice, loša klima.

Toyota Avensis prve generacije je prostran i pouzdan porodični automobil. Naročito su kvalitetni i besprekorni modeli proizvedeni posle 2000-te godine.

Za drugu generaciju Toyota Avensis automobila se kaže da je neuništiva jer se retko kvari, a izgled je mnogo atraktivniji nego kod prve generacije.

Kabina je zvučno izolovana i prostrana, kvalitet materijala je na vrhunskom nivou, komande su pregledno raspoređene a paleta motora je velika.

Glavni aduti ovog modela su udobnost, odlična vozna svojstva i kvalitetna završna obrada.

Toyota Avensis se preporučuje ljudima koji planiraju kupovinu pouzdanog polovnog automobila. Ukoliko je redovno održavan, ovaj automobil će Vas prijatno iznenaditi svojim kvalitetom.

6. Lepotica među automobilima srednje klase – Alfa Romeo Giulia

Limuzina Alfa Romeo Giulia se proizvodi od 2016. godine. Brend Alfa Romeo je svoj 105. rođendan proslavio lansiranjem Giulia modela koji se smatra najelegantnijim modelom među automobilima srednje klase.

Giulia modelom je Alfa Romeo želeo da parira automobilu Audi A4 i uspeo je u tome. Savršen dizajn, kvalitetna završna obrada, udobna sedišta, luksuzni enterijer i moćan V6 turbo motor su glavni aduti ovog automobila.

Bez obzira na „manjak“ konjskih snaga, ovaj automobil se odličnim pokazao na trkačkim stazama. Njegova prednost je i u izuzetnoj lakoći upravljanja svime.

Prošle 2017. godine je Alfa Romeo Giuila zauzeo drugu poziciju na takmičenju “Evropski automobil godine”. Prvo mesto je osvojio kompaktni krosover Peugeot 3008.

7. Dinamični automobil srednje klase – Volvo V60

Od 2010. godine se proizvode Volvo V60 automobili srednje klase u krosover i karavan varijanti sa petoro vrata. Proizvodnja druge generacije se planira za ovu 2018. godinu.

  1. godine je izašao model V60 Ocean Race Edition, 2013. godine V60 Polestar, a 2015. godinu je obeležio V60 Cross Country. Takođe postoji i hibridna verzija V60 modela.
  2. Hibrid V60 je dve godine za redom bio drugi u svetu po broju prodatih primeraka u svetu hibridnih automobila.

V60 je naročito popularan među Skandinavcima koji kvalitet stavljaju iznad svega. Takođe je omiljen među porodičnim ljudima.

Volvo V60 je prostrano vozilo koje odlikuje stil i dinamičnost vožnje. Za ljubitelje agresivnijeg automobila, postoji sportska verzija V60 modela nazvana R-Design.

Brojni sigurnosni sistemi su zaslužni zašto se ovaj automobil smatra sigurnim. Enterijer je urađen sa stilom i osećajem za detalj.

Za model 60 zaposleni u frabrici Volvo su rekli sledeće – V60 poseduje praktičnost karavana i mogućnost limuzine.

Jedinu manu koju su našli vozači ovom modelu jeste manjak prostora.

8. Popularni porodični automobil srednje klase – Peugeot 508

Francuzi su 2011. godine lansirali prostrani porodični automobil koji je vrlo brzo i zaslužno stekao popularnost i koji važi za porodični najbolji automobil srednje klase – Peugeot 508.

Peugeot 508 je višestruko nagrađivan automobil. On je 2011. godine proglašen najboljim automobilom godine. Te iste godine je dobio svih pet zvezdica na Euro NCAP testiranju, što ga svrstava među bezbednim i pouzdanim automobilima.

Vozači mu zameraju na nedostatku sofisticirane opreme, a ističu kao prednost smanjenu potrošnju i odnos vozne dinamike i udobnosti.

Radi se o automobilu koji ima prostora na pretek, a takođe ga odlikuje i po malo elegantni enterijer. Sedišta su izuzetno udobna i možete se voziti satima, a da se ne umorite.

Krajem 2014. godine je proizveden model 508 SW.

Ukoliko planirate da kupite polovan Peugeot 508, obratite samo pažnju na to da li je redovno održavan. Ako jeste, ne postoji razlog zbog kojeg ne biste obradovali sebe i svoju porodicu.

9. Najpouzdaniji automobil srednje klase – Mazda 6

Mazda 6 je jedan od najboljih automobila srednje klase u Japanu.

Mazda 6 je 2002. godine prvi put proizvedena i puštena u prodaju. U odnosu na prethodne modele, Mazda 6 je prodata u milion više primeraka.

Mazda se pokazala pouzdanom i izuzetno lakom za upravljanje. Mazda 6 leti auto-putem, jer se ispod limuzine krije sportsko srce.

Trenutno se proizvode automobili treće generacije. Prva generacija (2002-2008) nosi oznaku GG1, druga generacija (2007-2012) nosi oznaku GH1, a treća (2012-danas) nosi oznake GJ1 i GL.

Mazda 6 pored varijante limuzine, postoji u hatchback i u karavan varijanti.

Enterijer limuzine je besprekoran.

Primetan je redizajn i napredak u svakom smislu, kada se porede modeli svih generacija.

Što se tiče modela treće generacije, možete da birate između četiri paketa opreme – Emotion, Revolution, Attraction i Challenge. U odnosu na prethodne generacije, smanjena je potrošnja za 10%.

Modeli treće generacije imaju ugrađenu najnoviju verziju SkyActiv tehnologije. SkyActiv motori se proizvode od 2011. godine i doprineli su smanjenu emisije C02 i smanjenu potrošnje goriva.

Koji je za Vas najbolji automobil srednje klase?

Bez obzira šta obećavaju proizvođači automobila, i bez obzira na titulu pouzdanog automobila, samo kupovinom kasko osiguranja Vaš automobil je apsolutno siguran. Ovde možete proveriti koja je cena najpovoljnijeg kasko osiguranja za Vaš automobil.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *