Top 9 prirodnih lekova protiv glavobolje

Kada se javi glavobolja automatski potegnete za andolom, brufenom, kafetinom ili nekim sličnim lekom. Da li ste se zapitali postoje li prirodni lekovi protiv glavobolje?

Glavobolja jeste najučestaliji bol sa kojim se ljudi suočavaju. Iako se najčešće javlja kod osoba starosnog doba između 20 i 40 godina, od nje nisu pošteđeni ni najmlađi ni najstariji.

Međunarodna klasifikacija glavobolja razlikuje 14 različitih klasa. Među njima nalaze se migrena, tenzione glavobolje, klaster glavobolje, glavobolje koje se pripisuju vaskularnim poremećajima, one koje se pripisuju psihijatrijskim poremećajima, i druge.

Uporan i jak bol u glavi čini vas nervoznim i razdražljivim. Kako želite da ga se što brže i lakše rešite, posežete za medikamentima.

Headache - Closeup of a young business man holding head in pain isolated on white

Međutim, česta upotreba lekova protiv bolova može da izazove oštećenja bubrega, želuca ili creva.  Pre nego posegnete za lekom protiv bolova, isprobajte neke od sledećih prirodnih načina lečenja glavobolje.

Koji su najbolji prirodni lekovi protiv glavobolje

 

1. Čaj od đumbira

kako da napravim caj od djumbira

Đumbir ili ingver je višegodišnja biljka koja se indijskoj, ali i drugim kuhinjama upotrebaljava kao začin.

Jedna je od najzdravijih namirnica. Bogat je vitaminima B6 i C, kao i kalijumom i magnezijumom. Koren biljke sadrži mnogo enzima koji pomažu u varenju hrane i izbacivanju toksina.

Čaj od đumbira sagoreva masnoće te pomaže u gubitku kilograma. Jača imuni sistem, ublažava stomačne tegobe, pospešuje cirkulaciju, odstranjuje stres, a ublažava i glavobolje.

Jednostavno se priprema. Dva do tri centimetra đumbirovog korena oljuštiti i iseckati. Ubaciti u vrelu vodu i ostaviti da odstoji nekoliko minuta.

U zavisnosti od toga koliko jak čaj želite, ostavite ga kraće ili duže da odstoji. Za bolji efekat u njega možete nacediti i pola limuna.

Od čajeva se još preporučuju i kantarion, ruzmarin, kamilica, ali i crni čaj.

2. Turska kafa sa limunom

kako da uklonim glavobolju sa kafom i limunom

Turska kafa ima svoje negativne, ali i pozitivne strane. Svakodnevno ispijanje nekoliko šoljica kafe, nije peporučljivo jer štetno utiče na cirkulaciju i povećava nivo holesterola u krvi.

Tokom trudnoće, kofein smeta i trudnici i plodu, a unos velike količine kafe u organizam izaziva neplodnost kod oba pola. Međutim, umereno konzumiranje popularnog napitka je i zdravo.

Kofein kao glavni sastojak kafe može preventivno da spreči pojavu kancera, da smanji šanse za obolevanje od Alchajmera, dijabetesa i bolesti srca. Kafa takođe smanjuje glavobolju.

Turska kafa sa limunom zvuči kao kombinacija lošeg ukusa, ali je važno da je delotvorna. Napitak poboljšava cirkulaciju moždanih krvnih sudova, te zaustavlja bol.

Priprema se tako što se sok iz jednog limuna iscedi i doda u vruću šolju turske kafe bez šećera. Pije se odmah nakon pravljenja.

3. Unošenje dovoljne količine vode

koliko vode piti dnevno

Dehidratacija organizma, odnosno unos nedovoljne količine vode u organizam mogu da prouzrokuju nastanak glavobolje.

Nedostatak tečnosti smanjuje zapreminu krvi te istovremeno proširuje krvne sudove i uzrokuje glavobolju.

Prisetite se kada ste poslednji put pili vodu. Ako to nije bilo skoro popijte čašu ili dve. Ubuduće, preventivno unosite dovoljno tečnosti u organizam.

Masaža glave

kako masazom otkloniti glavobolju

Masaže jesu jedne od najstarijih načina za lečenje glavobolje. U zavisnosti od uzročnika glavobolje i predela u kome se bol javlja primenjuju se različite vrste masaža.

Kada nepravilno držanje i suženje krvnih žila uzrokuju bol u glavi, kružnim pokretima masirajte predeo od dna vrata do baze glave.

Kada bol osetite iznad očiju, njegov uzročnik jesu sinusi. Masirajte nosnu kost i pocetak obrva nežnim i kružnim pokretima. Čeone glavobolje uklanjaju se povlačenjem prstiju od obrva do vrha čela.

Tenzijske glavobolje jesu jedne od najčešćih glavobolja. Osećaj bola koji se javlja usled njih, opisuje se kao konstantan pritisak na glavu. Masaža koja pomaže u njihovom otklanjanju vrši se nežnim pokretima na ivicama rasta kose.

Obloga od belog luka

Ne samo da je zdrav za imunitet i lečenje prehlada, od belog luka prave se i obloge za lečenje glavobolje.

Nekoliko čena belog luka potrebno je dobro izgnječiti kako bi iz njih izašlo što više tečnosti.

Oblogu sa belim lukom staviti na predele čela i slepoočnice tako da smesa direktno dodiruje kožu.

Jabukovo sirće protiv glavobolje

jabukovo sirce protiv glavobolje

Kao lek za glavobolju jabukovo sirće može da se uzima na dva načina. Prvi način je jednostavan – popijte malu količinu ovog sirćeta. Možete ga pomešati i sa kašikom ili dve meda.

Inhalacija je drugi način za upotrebu jabukovog sirćeta protiv glavobolje. U posudu sipati jednake količine jabukovog sirćeta i vode. Posudu sa tečnošću staviti na šporet i pustiti da vri.

Kada iz posude počne da izlazi para, mešavina je spremna za inhalaciju. Paru treba udahnuti što više puta.

Krompir glavu leči

Opran krompir presecite na pola. Polovinama trljajte čelo i predele oko slepoočnica sve dok se krompir ne osuši. Glavobolja bi trebalo uskoro da prestane.

Šetnjom protiv glavobolje

pravilno setanje

Kada glavobolju uzrokuju stres, boravak u zatvorenom prostoru ili predugo sedenje potrebna vam je rekracija. Prijaće vam lagana šetnja i svež  vazduh.

Masaža eteričnim uljima

Eterična ulja od lavande, mente ili kamilice oslobađaju vas napetosti i otklanjaju glavobolje. Nežno umasirajte neko od pomenutih ulja u čelo, potiljak i slepoočnice i pustite da deluje.

Bol bi trebalo da nestane petnaestak minuta nakon tretmana.

Ukoliko vam prirodni lekovi ne pomažu i ukoliko su vaše glavobolje svakodnevne, obavezno se obratite lekaru. Glavobolje jesu i prvi simptomi mnogih bolesti.

Držite se stare narodne – bolje sprečiti nego lečiti. A ukoliko dođe do lečenja, kako bi ste izbegli, izmđu ostalog, čekanje na zakazani preglad, preporučujemo povoljno zdravstvano osigurnje.

Ako niste do sad, razmislite o životnom osiguranju!

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *