fbpx

Zamkovi Portugal: Top 20 zamkova u Portugalu koje treba videti

Poseta zamkova koji čine portugalski pejzaž jedinstvenim je za turiste neizbežan poduhvat. Portugal je zemlja u kojoj ima šta da se nauči a zamkovi ili dvorci su mesta koja obavezno posetiti. Ovo su top 20 zamkova u Portugalu koje treba videti.

Portugal ili Portugalija (pravilno oboje, prvo prihvaćenije) je zemlja za turiste koji odmor zamišljaju kao romantičnu avanturu bajkovite atmosfere koju miluju talasi Atlantskog okeana.

Portugal – Zamkovi iz crtanih filmova.

sta posetiti u portugalu

Zamkovi Portugala polako postaju sve popularniji među turistima.

Kada bi marketing turizma u Portugalu radili ljudi koji se bave marketingom u Emiratima, sigurno da ne bi bilo osobe na svetu koja ne bi želela da svojim ili iznajmljenim automobilom obiđe zamkove kojima su kočoperno hodali plemići, živele i uzdisale princeze i branili hrabri vitezovi.

A danas su, pored dvoraca u Francuskoj i Nemačkoj, poslužili kao inspiracija za Walt Disney crtane filmove.

Kada se vratimo u prošlost, mnoge od portugalskih zamkova su izgradili Mavri koji su pokorili Portugal u 8. veku. Nekoliko vekova kasnije su Hrišćani (neki od njih su bili učesnici u Drugom krstaškom ratu) zaposeli  te zamkove.

Kasnije su Francuzi pod vođstvom Napoleona napali Portugal i ostavili trag na zamkovima. Borbene rupe i kule se ističu na vrhovima zidina zamkova.

Možemo zamisliti branitelje kako oružjem „iskaču“ iz borbenih rupa. Prvi branitelji su koristili lukove i strele, a kasnije su se koristile puške i topovi.

Danas, neki zamkovi su restaurirani, vrlo mali broj njih je stavljen u funkciju hotela ili muzeja, dok je većina zamkova u ruševinama koje ipak uspevaju da posetiocima ukažu na nekadašnju veličanstvenost.

1. Zamak Almourol (Castelo de Almourol)

sta posetiti u portugalu

Njegovi temelji su keltski i rimski; dorađen je od strane vitezova templara  1171. god.

Zamak je igrao važnu odbrambenu ulogu u osvajanju Portugala. Osamnaest metara visok i sa svojih devet kula, zamak stoji u centru malog ostrva na sredini reke Tagus, okružen zelenom prirodom.

Posetioci zamka koji stignu brodom kažu da je jedan od portugalskih najneverovatnijih, najživopisnijih i najzahvalnijih zamkova za obilazak jer je potrebno samo nekoliko minuta da se do njega dođe od obale.

Postoji nekoliko legendi o ovom začaranom zamku, uključujući i onu koja kaže da ga proganja duh princeze.

2. Dvorac Mos (Castelo de Porto De Mos)

sta posetiti u portugalu

Ovaj dvorac je izgrađen u gotičkom i renesansnom stilu. Temelj je petougaonog oblika, zidove nosi pet zelenih kupastih kula, dok je elegantna lođa dodata 1420. god.

Izgradili su ga Mavri, a kroz vekove obnavljali portugalski kraljevi. Dvorac stoji na brdu iznad gradića Porto de Mos, na opštini Tore de Mokorvo, u portugalskoj regiji Braganca.

Ova lokacija je omiljena među arheolozima.

3. Dvorac Penedono (Castelo de Penedono)

sta posetiti u portugalu

Ovaj šarmantni mali dvorac je takođe poznat i kao dvorac Gaunt u Beira Alti.

Smešten na stenama, nalazi se u malom gradiću na severu zemlje u opštini Penedono, regiji Viseu. U dominantnom položaju u odnosu na grad, ova mala srednjevekovna struktura je mešavina odbrambenog utvrđenja i dvorca.

On se spominje u srednjevekovnoj priči o Dvanaest portugalskih vitezova koji su otišli u Englesku da se nadmeću za čast dvanaest engleskih dama.

Unutrašnjost dvorca je prazna i nema puno toga interesantnog da se vidi, ali je pogled prekrasan sa vrha zidina.

4. Zamak Sajam (Castelo de Santa Maria da Feira)

Castelo de Santa Maria da Feira je njegov službeni naziv koji je dobio po najpoznatijem i najstarijem portugalskom sajmu.

Ovo je jedan od najkompletnijih srednjevekovnih spomenika u zemlji i nalazi se na severu Portugala.

Ovaj dvorac iz bajke kruniše brdo u gradu Santa Maria, sagrađen je u 11. veku, a redizajniran u 15.veku, i jedan je od retkih dvoraca koji su pristojno obnovljeni u posljednjih nekoliko decenija.

5. Dvorac Guimares (Castelo de Guimarães)

sta posetiti u portugalu

Ovo je najvažniji srednjevekovni dvorac severnog Portugala jer je simbol osnivanja Kraljevine Portugala.

Ovaj zamak je smešten u prvoj prestonici Portugala, gradu Guimarães, mestu rođenja portugalske nezavisnosti, pa sve to čini ovaj zamak još važnijim.

Zidine koje idu u visinu do 28 metara i osam grudobranskih kula čine dvorac impozantnom građevinom u kojoj je rođen prvi portugalski kralj Afonso Henrikes.

U romaničkoj crkvi pokraj dvorca je pomenuti kralj kršten.

6. Zamak Alvito (Castelo de Alvito)

sta posetiti u portugalu

Na zamak je vidan uticaj islamskog, gotičkog i manuelskog stila; predstavlja mešavinu borbenog utvrđenja i palate. „Omaž Kula“ dominira građevinom.

Ovaj dvorac je izgrađen 1482. god. u uspavanom gradiću Alvito, i jedno vreme je bio rezidencija plemića, dok danas može biti dom svakoga ko iznajmi sobu u njemu.

Dvorac je 1993. god. obnovljen i pretvoren u jedan od Pousadas lanca hotela.

7. Dvorac Viana do Alenteho (Castelo de Viana do Alentejo)

sta posetiti u portugalu

Pokrajina Alenteho je poznata po svojim uspavanim selima, ali Viana do Alentejo zamak je više nego uspavan – on je na ivici da postane utočište duhova.

Moguće da se i Trnova Ružica nalazi ovde. Nije predstavljen kao zanimljiva destinacija u većini vodiča za Portugal, iako je jedan od najatraktivnijih dvoraca u zemlji.

Pažljivo je obnovljen 2010. god. pa se nadamo da će početi da privlači posetioce.

8. Dvorac Monsaraz (Castelo de Monsaraz)

sta posetiti u portugalu

Dvorac se nalazi na visokoj nadmorskoj visini. Izgrađen je u 13. veku i njegove zidine okružuju seoske kuće bele boje.

Smešten iznad Gvadijana (Guadiana) reke, na granici sa Španijom u regionu Alentežo.

Unutar kompleksa dvorca se nekada nalazilo selo koje je moguće posetiti. Živopisno mesto sa uskim kaldrmisanim ulicama pružiće vam pravi osećaj srednjevekovnog vremena uz času portugalskog vina u nekom od restorana.

9. Zamak Evoramonte (Castelo de Évoramonte)

zamkovi u portugalu

Nalazi se u centru tradicionalnog Alenteho grada, ovaj dvorac iz 12. veka je okružen zapletenim “konopcima” koji simbolizuju kraljevsku porodicu Braganca.

Unutra su sobe sa svodovima izmešanih stilova iz doba gotike i reneasanse od poznatih arhitekata Franciska i Dogoa Arude.

Ovo je jedan od zamkova u Portugalu koje obavezno treba videti.

Fascinantni dvorac, okružen visokim zidinama, daje očaravajući pogled sa vrha kula.

10. Leiria Zamak (Castelo de Leiria)

sta posetiti u portugalu

Zamak je bio srednjovekovna tvrđava, vlasništvo nad njim se nekoliko puta menjalo između Mavra  i Hrišćana, a služio je i kao kraljevska rezidencija u 14. veku.

Ovaj dvorac kruniše grad Leiria. Sa balkona se pruža pogled na grad i selo smešteno ispod elegantnih lođa. Prelep pogled i panorama koja će zadiviti ne samo velike ljubitelje fotografisanja već i one koji su to manje.

Danas je to epicentar za kulturne događaje u Leiriji koji je u centru Portugala.

11. Dvorac Obidos (Castelo de Obidos)

sta posetiti u portugalu

Ovaj Mavrski dvorac je redizajniran u 12. veku i jedan je od retkih u zemlji koji nije postao napuštena ruševina.

Danas se u njemu nalazi romantični hotel okružen jednom od najlepših evropskih sela.

Ukoliko želite da odsednete ovde, treba na vreme rezevisati sobu ili apartman jer je mesto veoma popularno među turistima željnim spoja seoskog turizma i bajkovite atmosfere.

12. Dvorac Braganca (Castelo de Bragança)

sta posetiti u portugalu

Izgrađen 1187. god. ovaj dvorac je poznat po svojoj kuli imena “Princezina kula”.

Nije u pitanju kula princeze Rapunzel, već zatvor jedne plemićke supruge koja je optužena i ubijena zbog preljube za koju se pretpostavljalo da je počinila.

U drugoj kuli je danas za posetioce otvoren mali vojni muzej, a pored njega se nalazi srednjevekovni stub srama koji stoji na staroj kamenoj svinji.

Stub srama je u dalekoj prošlosti služio za keltske obrede plodnosti, danas služi da ga obilaze turisti.

13. Dvorac Sabugal (Castelo do Sabugal)

sta posetiti u portugalu

Smešten na jednoj od formacija granitnih stena.

Ovaj veličanstveni zamak ima strogo držanje sa neobičnom petostranom kulom, a unutrašnjost sadrži tavanicu sa svodovima ukrašenu štitovima.

Možete odsesti u jednoj od kamenih kućica ili vila koje se nalaze oko zamka.

U ovoj oblasti Beiras nalizi se mnogo napustenih srednjovekovnih dvoraca.

14. Zamak Mavra (Castelo dos Mouros)

sta posetiti u porugalu

Zamak se nalazi na vrhu litice u gradiću Sintri. Zidovi ovog dvorca su stopljeni sa stenama. Predstavljali su visok bedem odbrane a i sada odolevaju zubu vremena.

Blokovi zidova i pet visoko izdignutih kula čine dvorac takvim da podseća na Veliki Kineski zid, sa prekrasnim pogledom koji se u ovom slučaju proširuje do Atlantskog okeana.

Ovo mesto mesto objašnjava zašto su zamkovi Portugala tako prihvaćeni i posećeni od strane turista iz celog sveta.

15. Dvorac Silves (Castelo de Silves)

sta posetiti u portugalu

Prva utvrđenja u Silvesu su izgradili Feničani, a onda su došli Rimljani i konačno Mavri, prije nego što je kralj Afonso III osvojio grad i obnovio dvorac.

Prekrasan je pogled na selo sa zidina od crvenog peščara (kamen koji je spojen sa peskom ili kvarcom, uglavnom je žute, crvene ili braon boje).

Ovaj dvorac je prva stvar koju će posetioci ugledati kada dođu do grada Silves.

Impozantna građevina sadrži 11 kula, dok se gotički hodnici smatraju najbolje sačuvanim delom u dvorcu. U jednoj kupoli se nalazi lokalna biblioteka.

16. Belem Toranj (Torre de Belém)

zamkovi portugal

 

Impozantna kula je sagrađena da odbrani Lisabon od napadača, ali je služila i kao dobrodošlica prijateljima grada koji dolaze brodom.

Kula poseduje i bedem koji je povezan sa njom i na njemu ima mesta za 17 topova. Ova lepa tvrđava je arhitektonsko remek-delo, i ukrašena je na način koji nikada nije bio viđen na zgradi koja je imala vojnu svrhu.

Elegantni balkon gleda na reku Tagus, na polaznu tačku putovanja Vaska da Game i ostalih portugalskih istraživača.

Kada se kaže zamkovi Portugal misli se na ovu velelepnu kulu. Međutim Portugal ima još zamkova.

Evo šta još možete posetiti u Lisabonu.

17.  Zamak Marvao (Castelo de Marvão)

sta posetiti u portugalu

Izgrađen 1299. god, zamak je uronjen u sanjivu atmosferu prirodnih lepota. U njemu turisti mogu posetiti muzej oružja.

Najveća atrakcija je spektakularno srednjevekovno seoce u kojem možete odsesti i odmoriti se. U selu možete povoljno naći smeštaj bolo da ste u paru ili porodično.

Prekrasno uređene bašte oko ovog portugalijskog zamka će učiniti da vam se i duša i telo opusti, bolo uz šetnju bolo uz sedenje u zelenilu.

18. Zamak Alter du Čao (Castelo de Alter do Chao)

sta posetiti u porugalu

U pitanju je jedan od najbolje očuvanih primera srednjevekovne arhitekture u zemlji.

Bio je deo mulsimanske naseljene teritorije između XII i XIII veka, nakon toga ga zauzimaju hrišćani.

Jedan deo zida je uništen 1940 godine prilikom izgradnje autoputa.

U njemu se nalazi groblje, cisterna za vodosnadbevanje a na tri strane su osmatračnice.

Nalazi se na 270 metara nadmorske visine i u Portugaliji važi za spomenik od nacionalnog značaja.

19. Sao Jorge Zamak (Castelo de São Jorge)

sta posetiti u portugalu

Sao Jorge Zamak je poznat i kao zamak Svetog Đorđa. Izgradili su ga Mavri u 11. veku kako bi se zaštitili od hrišćanskih napada.

Osvojio ga je čovek koji će postati prvi kralj Portugala i pretvoriće ga u svoju kraljevsku palatu.

Ovo je jedan od najposećenijih spomenika u zemlji, a tome doprinosi i prekrasan panoramski pogled sa brda na kome je sagrađen glavni grad zemlje – Lisabon.

Zidovi i jedanaest kula ovog dvorca su obnovljeni u 20. veku ali je kraljevska palata još uvek u ruševinama.

20. Dvorac Tomar – templari – Portugalija

sta posetiti u portugalu

Castelo de Tomar je dvorac vitezova templara je jedan od najupečatljivijih spomenika u Portugalu, jer uključuje i Convento de Cristo, remek delo manuelske arhitekture. Deo je Svetske kulturne baštine.

Čini se da svako drugo selo, mestašce ili grad u Portugalu ima svoj dvorac, ali lokalne vlasti još nisu shvatile da svaki od njih može biti pretvoren u jedinstvenu kulturnu i turističku atrakciju sposobnu da revitalizuje uspavana sela u unutrašnjosti zemlje.

Izuzetan primer je Obidos, čiji dvorac je sada hotel oko kojeg se dešavaju privlačne turistima manifestacije tokom cele godine, kao što je vrlo popularan srednjevekovni sajam ili festival čokolade.

Put bilo kog zamka u Portugalu da se uputite, ne zaboravite da je najbezbrižnije putovanje uz putno osiguranje.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

osiguranje-baner

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *