fbpx

Zašto je dobro imati životno osiguranje – Šta je životno osiguranje tačno?

Šta je to Životno Osiguranje, zašto je dobro imati ga i koje je najbolje baš za vaše potrebe? Koliko često razmišljate o tome šta bi bilo kada bi se vama i/ili vašim najmilijima nešto desilo? Ovo su saveti kako se boriti protiv nepredvidivih životnih neprilika i nesigurnosti.

Živimo u veoma stresnom vremenu. Svakodnevni problemi i izazovi nagomilavaju stres, i ponekad se čini da je sve teže boriti se sa svim događajima koje život donosi.

Bez obzira na to ko smo i čime se bavimo, kakvog smo obrazovanja ili socijalnog statusa, izloženi smo neprekidnom nerviranju zbog stvari koje često ne možemo da promenimo.

Ipak, postoji način da se osiguramo od loših stvari koje nam mogu nenadano i neželjeno preokrenuti život u lošem pravcu.

Najefikasniji put da se zauvek rerešite takve vrste straha je da sebi i članovima porodice omogućite životno osiguranje i na taj način obezbedite sebi spokoj u nekim neočekivanim i nepredviđenim životnim situacijama.

Šta bi prosečan građanin trebalo da zna o životnom osiguranju?

najbolje zivotno osiguranje

Ono što verovatno svako od vas najpre pomisli, kada se pomene životno osiguranje, je da je to osiguranje samo i isključivo za slučaju smrti.

Međutim, to nije sve što jedan dobar program životnog osiguranja može da ponudi. Polisa životnog osiguranja je mnogo više od toga!

Na tržištu postoje, najjednostavnijim jezikom rečeno,  dve vrste životnog osiguranja:

– životno osiguranje koje ima samo štedni karatker,

-životno osiguranje koje pored štednje, osiguranika pokriva i u  slučaju nesrećnog slučaja, nezgode ili bolesti.

Štedni programi  životnog osiguranja

Većini ljudi odgovara vid osiguranja sa stednjom.

Ovo je u našoj zemlji i zemljama u okruženju najtraženiji program životnog osiguranja.

Ovakav vid mešovitog osiguranja, pored toga što nudi sigurnost korsnicima navedenim u Polisi (supružnik, deca ili bilo ko drugi koga ugovarač ovlasti kao korisnika, u slučaju da se njemu nešto dogodi), predstavlja i više nego povoljan način štednje, jer nakon izvesnog perioda plaćanja godišnje premije osiguranja, ugovarač može da podigne izvesnu sumu novca.

Dakle, pored toga što ste osigurani 24 časa svih 365 dana u godini, ujedno i štedite novac.

Štedni programi kroz polise životnog osiguranja su već duže vreme povoljniji od štednje u bilo kojoj banci. Ovako je štednja dugoročnija (u bankama maksimalno do 36 meseci),a kroz polisu životnog osiguranja i do 25 godina!

Svake godine saldo na štednji se uvećava za pripisanu dobit, a na kraju trajanja programa, kao ugovarač, podižete celokupnu ugovorenu osiguranu sumu.

U skladu sa potrebama i mogućnostima klijenata, polise životnog osiguranja se sklapaju na kraći ili duži  vremenski period.

Po isteku programa, na klijentu, odnosno ugovaraču je da odluči da li će podići celokupnu osiguranu sumu, ili samo njen deo. Dok će kroz nov program nastaviti da štedi ili plasira svoja preostala sredstva.

Osiguranje od nesrećnog slučaja

najpovoljnije zivotno osiguranje

Strahujete od nekih nepredviđenih situacija u životu…saobraćajnih nesreća, povreda bilo koje vrste, plašite se bolesti ili bilo čega što ugrožava vaš miran i spokojan život?

Onda je osiguranje od nesrećnog slučaja idealno rešenje za vas.

Ovo dopunsko osiguranje pruža mogućnost da, u slučaju nezgode ili nesrećnog slučaja (povrede prilikom pada, povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći itd….) osiguranik bude obeštećen osiguranom sumom po ovom dopunskom osiguranju.

Važno je napomenuti da je godišnja premija za ovu vrstu dopunskog osiguranja zanemarljiv izdatak. A da su osigurane sume više nego adekvatne, shodno nesrećnom slučaju koji osiguranik doživi.

Štednja sa osiguranjem – pametno uložen novac

U skladu sa potrebama, mogućnostima ali i namenom, svaki klijent ima izbor da odluči visinu premije za svoj štedni program. Čak i ako u datom trenutku nemate ideju i plan za šta bi vam u budućem periodu zatrebala pristojna svota novca, uvek je poželjno imati sigurnu štednju.

Visina premije, odnosno svota novca koju odvajate za štednju (a premija može da se uplaćuje godišnje, polugodišnje, tromesečno ili mesečno) određujete sami, u skladu sa vašim primanjima i finansijama kojima raspolažete.

Kad razmišljate o tome koliko biste mogli da izdvajate za štednju, setite se samo koliko novca dnevno, mesečno i godišnje trošite na često nebitne izdatke i potrebe!!!

Ko dobija osiguranu sumu u slučaju smrti osiguranika?

dopunsko osiguranje

Ukoliko želite da ugovorite Polisu koja pored štednje sadrži i osiguranje u slučaju smrti, logično se nameće i pitanje kome ostaje novac, ukoliko se vama kao osiguraniku nešto dogodi?

O svemu tome, vrlo podrobno, mogu da vas informišu agenti osiguranja, koji zastupaju osiguravajuće kuće. U ugovoru o osiguranju se obavezno navode i korisnici, (jedan ili više njih), i jedino oni mogu da dobiju osiguranu sumu po Polisi.

Da li ćete se opredeliti da to budu vaši najbliži, ili neko drugi, na vama je da odlučite, ono što je sasvim izbesno je da na taj način pružate finansijsku sigurnost vašim najbližima, u slučaju da se vama nešto neprediđeno dogodi.

Kako izabrati osiguravajuću kuću?

Slično kao što postupate kada kupujete automobil ili planirate da investirate svoj novac sigurno i sa garantovanom dobiti.

Raspitaćete se kod prijatelja, rodbine, kolega i saslušati njihova iskustva. Dobra preporuka je najbolja smernica.

Uslovi su za većinu osiguravajućih kompanija slični, ali ima nekoliko detalja na koje je potrebno obratiti pažnju. Pre nego što se opredelite za neku od njih, pažljivo slusajte vašeg posrednika.

Raspitajte se o opštim uslovima poslovanja

osiguranje zivota

Ukoliko planirate da se osigurate, dobro se informišite o tome kako funkcioniše poslovanje određenog  osiguravajućeg društva.

Važan podatak je i kakvi su posebni uslovi poslovanja, jer upravo oni garantuju da li ćete, u slučaju nekih promena u osiguravajućim kućama, dobiti ili izgubiti svoju premiju.

Najviše poverenja imajte u one osiguravajuće kuće koje imaju reosiguranje, koje garantuje da će u bilo kakvim okolnostima vama, ili korisnicima, biti isplaćen novac.

Ko može da ugovori Polisu životnog osiguranja?

zivotno osiguranje

Svaka osiguravajuća kuća ima svoje principe poslovanja, kojima definiše uslove pod kojima se može zaključiti ugovor o životnom ili nekom drugom osiguranju.

U zavisnonsti od vaših potreba i izbora osiguranja, dobićete određene formulare koje bi trebalo da popunite. Oni se tiču vašeg zdravstvenog stanja, materijalnog statusa, podataka s kim živite, šta posedujete i slično.

Ovi upitnici se razlikuju od kompanije do kompanije.

Ono što je obavezno je da upisani podaci i informacije budu apsolutno tačni. Svaka osiguravjuća kuća ima definisane uslove pod kojima ne osigurava klijente zbog njihovih bolesti ili, recimo, godina starosti.

Zato – ne čekajte starost, već nek ona sačeka vas!

U nekim osiguravajućim kućama, z starije osobe postoje ograničenja, pa se Polise životnog osiguranja ne ugovaraju sa licima starijim od 65 godina.

Pored toga, bitno je da znate da je u nekim osiguravajućim kompanijama najduži period trajanja Polise osiguranja 40 godina. Odnosno do 65-te ili 75-te godine starosti osiguranika. Neke osiguravajuće kuće nude i doživotno osiguranje.

Vrste osiguranja su vrlo raznovrsne, a na vama je samo da se podrobno raspitate i onda odlučite šta je ono što vam najviše odgovara. I šta ispunjava sva vaša očekivanja.

Raskid ugovora o životnom osiguranju

zivotno osiguranje cena

Ovakvu mogućnost su predvidele brojne osiguravajuće kuće i uključile je u svoje uslove poslovanja.

Jednostavnim jezikom rečeno, to u praksi znači, da ukoliko u jednom momentu više niste u mogućnosti da plaćate životno ili neko drugo osiguranje, postoji opcija da raskinete ugovor.

U slučaju raskida pre vremena, ukoliko nije prošao ugovoreni minimalni period, koji je različit od osiguranja do osiguranja, novac ostaje osiguravajućoj kompaniji.

Međutim, ako ste ispoštovali minimalan rok za plaćanje Polise, i ukoliko odlučite da raskinete ugovor, možete podići izvesnu sumu novca, odnosno da otkupite Polisu.

Dakle, neisplativo je prekidati ugovor, a redovnim plaćanjem sebi obezbeđujete sigurnu dobit!

Zašto je životno osiguranje preka potreba?

sta je zivotno osiguranje?

Sigurno vrlo često čujete komentare zašto bilo kome treba životno osiguranje: jer ja sam mlad, zdrav i ništa ne može da mi se dogodi?

Ipak, imajte na umu da je život često nepredvidiv i da ne bude sve kako planirate i želite. Upravo zbog situacija na koje ne možemo da utičemo dobro je imati Polisu životnog osiguranja.

Polisa životnog osiguranja omogućava finansijsku sigurnost i spokojnu budućnost, kako pojedinca, tako i za čitave porodice. Vi ste neko ko odlučuje koliko dugo i koliko novca želite da uštedite.

Kada potpišete ugovor, istog trenutka znate kolika je osigurana suma koja vas očekuje na isteku trajanja štednje. Kao i kolika je suma obeštećenja ukoliko doživite nezgodu ili nesreću.

To je ono što vama i/ili vašim najbližima daje sigurnost koja je neprocenjiva. Od tog trenutka život dobija drugačiji smisao, jer ste spokojniji, bez brige za budućnost!

Životno osiguranje je kao padobran. Možda vam nikad ne zatreba, ali je ipak  dobro da ga imate! Jer, kad padnete, onda je kasno i za padobran i za osiguranje!

Ovde možete saznati bezobaveze koje je najbolje životno osiguranje za Vas, to je ujedno i najpovoljenije kod nas.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *