fbpx

Zimovanje sa bebom i decom

Za decu je podjednako zdrav boravak na moru leti, kao i boravak na planini zimi. Deca se najviše raduju igrama na snegu. Uz dobru organizaciju i pripremu, roditelji mogu i sa bebom starijom od dva meseca da planiraju zimovanje.

Nemojte sebe i svoje dete zbog predrasude da će se razboleti uskratiti za zimovanje. Kao što leti grade kule od peska, tako će mališani da uživaju tokom zime u pravljenju Sneška Belića. Ukoliko su dovoljno odrasli da mogu stati na skije, onda je uživancija tek velika ko planina.

Zašto je zimovanje za decu bitno?

decije zimovanje

Boravak na planini i čistom vazduhu je na samom vrhu liste razloga. Malo predaha od grada i smoga ne može nikako da škodi detetu. I vrapci na grani znaju da je mogućnost da se dobije virus veća u gradu, nego na planini.

Boravak na planini utiče na poboljšanje krvne slike i povećanje crvenih krvnih zrnaca, a vazduh u kombinaciji sa sunčevim zracima utiče na povećanje apetita. Sve u svemu, boravak na planini čeliči dete, smiruje ga i pruža mu beskrajnu sreću dok se valja u snegu.

Ukoliko dete ima problem sa alergijom na grinje, prašinu itd, boravak na planini će posebno prijati i uticati povoljno po imunitet.

Ukoliko želite da vreme provedeno na planini ostavi pozitivni trag na zdravlje vašeg mališana, onda gledajte da boravak traje između 10 i 15 dana, ali nikako ispod nedelju dana.

Bebe na planini

bebe na zimovanju

Bebe na planini mogu boraviti između 11 i 13h, potom ponovo oko 15h. Nakon što dan kreće da zalazi, postaje hladnije, tako da se ne preporučuje bebama da više budu napolje.

Pazite da ne budete više od 15 i 20 minuta napolju sa bebom, a ukoliko vlada minus, nemojte ni izlaziti. Bebe koje su stare dve godine mogu napolju boraviti do sat vremena.

Saveti za bezbedno zimovanje sa decom

decje povrede na snegu

Za bebe nije preporučljivo da budu na nadmorskoj visini iznad 1.000 metara (zbog otežanog disanja), što nije problem za decu.

Tradicija je u nekim zemljama da deca na skije stanu sa dve godine, ali našoj deci se preporučuju prvi skijaški koraci sa četiri godine. Do roditelja je da detetu nabave dobru ski-opremu i ukoliko mogu, priušte detetu časove skijanja kod profesionalaca ili u školi za skijanje. Ako se detetu ne dopadne ideja o skijanju, tu su sanke.

Pre nego da krenete na zimovanje, gledajte da dete ne boravi u prostoriji gde su prehlađeni ljudi, znači, malo ga „izolujte“ od prevelike javnosti.

Utopljavanje na planini je obavezno, naročito prvih dana. Posle igre na snegu, topli čaj i presvlačenje su bitni. Vodite računa da dete ne bude znojavo na hladnoći.

Inače, nema ničeg slađeg od bebe u nepromočivom jednodelnom skafanderu kako pogledom znatiželjno ispituje planinsku prirodu obavijenu u belo.

Nemojte se zavaravati da je zubato sunce manje štetno od letnjeg, naprotiv. Neka se u vašoj torbi nađe krema sa zaštitnim faktorom i balzam za usta. Nos i usta su naročito podložni oštećenju.

Kako je sneg blještav i na suncu tek dolazi do izražaja, nabavite i naočare sa zatamnjenim staklima, kako vaše dete ne bi bolele oči i kako ne bi sve vreme žmirkalo.

Ukoliko je vreme hladno i oštro, a vetar duva i nosi sve oko sebe, nemojte izvoditi dete napolju kako ne bi promrzlo ili se prehladilo. Ukoliko dođe do prehlade, težeg oboljenja ili povrede, dok zimujete u inostranstvu, putno osiguranje za bebe će vam jedino resiti sve probleme.

Čim se dete umori od igre na snegu, ubedite ga da uđe gde ste smešteni. Nema zdravijeg sna od onog koji usledi nakon igre na snegu.

Šta poneti na zimovanje sa decom?

kako obuci dete za zimovanje

Zimska garderoba jeste kabasta i naporna za prenos, ali je morate imati u dovoljnoj količini, naročito ako je dečija u pitanju. Vodootporne i perjane jakne sa kapuljačom i skafanderi su obavezni, kao i nepromočive i tople čizme za sneg.

Da bi se dete bezbedno grudvalo treba da zaštiti dlanove rukavicama, glavu kapom, a grlo toplim šalom.

Nezaobilazni su džemperi, duksevi, pantalone, veš i termo čarape.

Pre polaska na zimovanje, posavetujte se sa pedijatrom oko lekova koje treba poneti, da ne biste došli u neprijatnu situaciju da tamo gde ste, nema apoteke. Roditeljima se uglavnom savetuje da ponesu lekove za obaranje temperature u vidu sirupa ili čepića, kapi za nos, antibiotski sirup.

Pored lekova, ponesite toplomer, zdravstvenu knjižicu i obavezno polisu putnog osiguranja ukoliko se zimuje van Srbije.

Dozvolite vašem detetu da ponese i neku svoju omiljenu igračku kojom će se zabavljati dok nije na snegu.

Ishrana bebe i dece na zimovanju

ishtana dece na zimovanju

Ukoliko je vaša beba naviknuta na određenu vrstu hrane, najsigurnije po vas je da je ponesete na zimovanje. Pravilo važi naročito u slučaju ako niste sigurni da je moguće tu hranu kupiti tamo gde idete. Tokom puta imajte dovoljno flaširane vode koju je beba navikla da pije.

Tokom zimskog perioda, tople supe i čorbe prepune povrća, žitarice bogate belančevinama, kao i ceđeni voćni sokovi su prava riznica zdravlja.

Posle boravka na snegu, ništa nije slađe od tople čokolade sa šlagom ili tople šolje kakaoa.

Umesto smokija, imajte spremne bademe ili orahe za grickanje.

Čaj zasladite medom, a ne šećerom. Deci mlađoj ispod jedne godine se ne preporučuje konzumiranje meda.

Ukoliko sumnjate da bebama i maloj deci nije mesto na planini, setite se Zmajeve pesmice uz koju ste se nekada i vi igrali na snegu – Zima, zima-pa neka je, ne boji se ko je zdrav!

Da li je putno osiguranje obavezno i koje su njegove prednosti?

Šta još treba da znate o zimovanju sa decom!

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *