fbpx

Životno osiguranje i štednja

U ovom tekstu ćete saznati da li se kroz životno osiguranje štednja isplati, koji su primeri životnog osiguranja i koje su njene prednosti? Šta treba raditi kada istekne polisa osiguranja i kolika je njena dobit?

Kada je upitanju Životno osiguranje, štednja i sigurnost su najbitniji.

Pre nego što brzopotezno ubedite sebe kako već imate mnogo mesečnih izdataka, i da ne možete još da priuštite i Životno osiguranje, morate imati u vidu neke važne informacije.

Osiguravajuće kuće u Srbiji u svojoj ponudi imaju polise Životnog osiguranja koje mogu da vas koštaju svega 40 evra mesečno.

Za ovakvo ulaganje, u skladu sa vašim prihodima i rashodima, možete da uštedite na mnogo načina. U protekih nekoliko godina veliki broj građana se sa štednje u bankama preorjentisao na štednju kroz polise Životnog osiguranja.

Jedan od razloga su niže bankarske kamate nego ranije. Koje su samim tim i manje privlačne, ali i veća sigurnost u osiguravajuće kompanije.

Kada je Vaš novac uplaćen u Životnom osiguranju, štednja, osigurana suma i dobit su zakonskim instrumentima maksimalno zaštićena. Po isteku polise, imate garantovanu isplatu ugovorene osigurane sume, koja je uvećana za pripisanu dobit.

Kada pomislimo na Životno osiguranje, primeri su sledeci.

Životno osiguranje kao štednja

Pomisao na Životno osiguranje, štednja je možda na prvom mestu u Srbiji.

Ako ste neočekivano u posedu određene količine novca, onda vam svako preporučujemo neki od štednih programa kroz Životno osiguranje. Svoj novac jednokratno možete da uložite na period od 3 do 25 godina. Što je duži perod štednje, garantovana osigurana suma je veća, kao i pripisana dobit.

Mnoge osiguravajuće kuće svojim klijentima osim štednje kroz ovakve programe, nudi i besplatno osiguranje imovine ili pristojne popuste za putno ili neke druge vrste neživotnih osiguranja.

Najpametnije uložen novac je onaj koji je na štednji kroz polisu Životnog osiguranja. Siguran je, jer imate garancije države i izabrane osiguravajuće kompanije, štiti vas stroga zakonska regulativa i imate sigurnost za sebe i svoju porodicu.

Osiguravajuće kuće nemaju klasične doborovoljne penzione fondove, ali postoji oblik štednje koji zadovoljava ovu formu.

Ovi programi funkcionišu slično deponovanju i oročavanju sredstava. Razlika je u tome što sami odlučujete da li premiju želite da plaćate godišnje, ili želite da raspoloživi kapital položite odjednom.

Važno je i što ste kroz ovakav program štednje osigurani, za razliku od postojećih penzionih fondova. Gde nemate nikakvo pokriće ukoliko vam se dogodi nesrećni slučaj.

Zašto je važna kroz Životno osiguranje štednja? Jer kada dođete u godine za penziju, istovremeno vam se završava i štedni program kroz Životno osiguranje. Onda sami odlučujete da li novac koji ste uštedeli želite da dobijete odjednom, ili da Vam se svakog meseca isplaćuje određen iznos, kao dodatak vašoj penziji.

Prednosti životnog osiguranja

Životno osiguranje, sa garantovanom dobiti, dobra je investicija, budući da s njom dobijate sigurnost i zaštitu od rizika.

S obzirom na vreme u kome živimo, ne postoje porodica ili pojedinac, osim manjine koja zarađuje više od proseka, da ne štedi na svemu i svačemu.

Najmanje se, nažalost, štedi za budućnost i bezbrižan život. Štedimo na računima, hrani, benzinu, poklonima i izlascima, pa sve do onih stvari koje smo odavno svrstali u kategoriju luksuza.

Da li je u ovako turbulentnim vremenima suvišno pitanje treba li štedeti na životu? Mi smatramo da nije. Jer, Životno osiguranje se isplati. Zato što tako štedite da biste bolje živeli, ali i da biste se osigurali, što je još važnije.

Manjina, koja zarađuje više od proseka, dodatno uvećava svoj novac štednjom kroz Životno osiguranje.

Ako se isplati njima, zašto mislite da se ne bi isplatilo i vama? Jedina razlika između proseka i onih koji su iznad toga je u visini premije koja se ulaže na štednju.

Osiguranje bilo čijeg života ima istu svrhu, sigurnost i zaštitu, kako osiguranika, tako i njegove porodice.

Važno je da ne dozvolite sebi da budete u sve manjoj grupi onih koji mnogo razmišljaju pre nego što sebi priušte Životno osiguranje.

Nije svrsishodnije davati novac kladioničarima na fudbalske utakmice od klađenja u život sa dobrom osiguravajućom kompanijom!

Jer, suština Životnog osiguranja je upravo jedna vrsta opklade. Osiguravajuće kompanije se klade da nećete doživeti ništa od čega se osiguravate, a vi se kladite u svoje osiguranje u slučaju da vam se upravo baš dogodi nešto od rizika.

Naravno, ovo je bio samo šaljiv primer i poređenje, ali, isplativost Životnog osiguranja treba shvatiti daleko ozbiljnije.

Životno osiguranje ili štednja u banci

Životno osiguranje, kao oblik dugoročne štednje, obezbediće vam pristojnu materijalnu podršku u nekim poznijim godinama. Ili ako želite da investirate u ličnu budućnost ili budućnost svoje porodice.

Mnogi smatraju da je najpopularnije i najisplativije Životno osiguranje, zato što se ugovor odnosi i na osigurani slučaj smrti osiguranika i doživljenje. To znači da su premije koje se uplaćuju zapravo vrsta štednje. Upravo zbog toga je Životno osiguranje isplativo.

Kada istekne polisa, novac koji je uplaćivan biće isplaćen osiguraniku uz dobit. Osiguravači imaju obavezu da, ukoliko se dogodi nesrećni slučaj, korisnicima polise isplate osiguranu sumu. U nekim programima osigurana suma koja se isplaćuje korisniku može da bude i dvostruka!

Sa oročenom štednjom u poslovnim bankama nije takav slučaj. Ona može da vam donese minimalnu dobit, jer su kamate iz meseca u mesec sve niže.

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, najviša kamatna stopa na oročenu deviznu štednju, na period od 36 meseci, iznosi svega 0,68%. Kroz primer i brojke, to izgleda ovako:

Na složenih 10 hiljada evra, na period od 36 meseci, klijent je u dobiti svega 204 evra. Nema Životno osiguranje i nema sigurnost za sebe i porodicu.

Kada se kroz Životno osiguranje štedi, matematika je u korist klijenta potpuno drugačija, a nije zanemarljiv ni momenat osiguranja.

Naš savet je da, bez obzira na finansijsku situaciju, upravo zbog prilagodljivosti proizvoda vašim ličnim potrebama, počnete da kroz Životno osiguranje štedite.

Isplativo je, sigurno i imate mogućnost izbora visine premije.

Garantovana dobit na štednju je barem dvostruko veća nego što se može ostvariti oročavanjem novca u bankama. Nema rizika od negativnh tržišnih trendova, jer osiguravajuće kuće novac svojih klijenata plasiraju u sigurne investicije.

Životno osiguranje – primer u praksi

Većina osiguravajućih kuća u Srbiji, u svojoj ponudi ima takozvano mešovito Životno osiguranje, koje se ugovara na duži period, najčešće do 25 godina.

Prilikom sklapanja ugovora, određuje se osigurana suma koju će osiguranik moći da podigne na isteku ugovora ili koju će korisnici osiguranja dobiti u slučaju smrti osiguranika.

Ovaj iznos je zbir mesečnih premija koje je uplaćivao ugovarač Životnog osiguranja uvećan za pripisanu dobit osiguravajuće kuće sa kojom je sklopio ugovor. Razlika između uplaćenih mesečnih premija i osigurane sume nije nimalo zanemarljiva.

Svaki osiguranik ima pravo na određeni deo dobiti koji osiguravajaća kuća ostvari u jednoj poslovnoj godini.

Visina tog udela se određuje procentualno i zavisi od toga koliku premiju ugovarač polise plaća.

Jednostavno rečeno, što je viša premija kroz osiguranje, to je veći udeo u dobiti. Kada uporedite činjenicu koliko košta Životno osiguranje, primer je sledeći:

Iz navedenog primera se vidi da je razlika između uloženog novca i osigurane sume više nego pristojna. Posebno ako se ima u vidu i da to nije konačan iznos koji sleduje osiguraniku, jer se osigurana suma uvećava i za pripisanu dobit.

Vredi napomenuti i da pojedine osiguravajuće kuće jednu godišnju premiju ugovaraču Životnog osiguranja daju gratis! Samim tim se ukupno uložena premija uvećava za još jednu.

Kroz ovaj primer došli smo do toga koliko košta Životno osiguranje, odnosno koliko može da košta. Jer, podsećamo, visinu godišnje premije određujete sami, u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.

Besplatno i bez obaveza možete popuniti formular. Saznajte koliko bi bila vredna Vaša polisa osiguranja

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *