fbpx

11 mesta koja obavezno videti u Firenci

Firenca se nalazi u centralnoj Italiji u pokrajini Toskana u okrugu Firenca. U svetu turizma ona je jedan od najpoznatijih gradova čiji je stari deo grada dobro sačuvan i u njemu se nalaze građevine od izuzetne važnosti.

U ovom čarobnom gradu se stvarala najlepša umetnost koja je sačuvana u svakom kutku, uličici, trgu. Ispričana kroz najlepše stihove i naslikana na mnogim predivnim slikarskim platnima.

Ako već niste, onda je sada trenutak da otputujete u  Firencu, lepoticu Toskane.  U njoj ćete uživati i osetiti duh Dantea, Mikelanđela, Leonarda Da Vinčija. Šetati se njenim ulicama kojima su se nekada šetale vojvotkinje i vojvode iz porodice Mediči i Lorena.

Evo šta radoznalom putniku namerniku može biti zanimljivo da pogleda u ovom gradu satkanom od umetnosti:

1. Fontana del Porcellino

sta-videti-u-firenci

Ova nezaobilazna turistička atrakcija u Firenci nalazi se na pijaci Mercato Nuovo nedaleko od Starog mosta (Ponte Vechio). U obliku je vepra iz čijih usta izlazi voda.

Po verovanju ovo prase donosi sreću onome ko ga pomiluje po njušci a zatim mu stavi novčić u usta.

Novac koji se sakupi u ovoj fontani se daje u dobrotvorne svrhe i na taj način ovo prase – fontana donosi sreću koja je višestruka. Svako ko pomazi njegovu njušku vratiće se ponovo u Firencu.

Da li je legenda tačna ostaje na vama da se uverite kada odete tamo. Istina je da je davno, baš na ovom mestu, ova prasolika fontana pomogla Đovaniju Medičiju da se obogati.

On je na tom mestu postavio tezgu, pozajmljivao je novac za koji je dobijao kamatu i zamenjivao je valute za florentin. Florentin kao valuta više ne postoji ali ono što i dalje živi jeste nasleđe Medičijevih kao i svih drugih menjača novca a to su banke i menjačnice.

2. Ponte Vekio (Ponte Vecchio)

shutterstock_329371271

Jedan od šest mostova koji spajaju obale reke Arno u Firenci jeste i Ponte Vecchio (Ponte Vekio). Koji se zasigurno može uvrstiti u najlepše mostove Evrope. Prema verovanju most postoji još iz doba Antičkog Rima mada se u dokumentima privi put pojavio 996. godine.

To je bio jedini most koji je spajao obale reke Arno sve do 1218. godine. Pretrajao je sve nevolje koje su ga zadesile: pokšaji da se poruši, ratovi i poplave. Posle ogromne poplave 1345. godine je renoviran.

Zanimljivo je pomenuti da je Ponte Vekio jedini most na reci Arno koji nije porušen za vreme Drugog svetskog rata.

Ozbiljno je oštećen 1966. godine u poplavi kada je jedva uspeo da izdrži ogroman pritisak vode. I tako odneo još jednu pobedu u trajanju. Ponte Vekio se sastoji iz tri dela, praktično njega čine tri velika luka.

Zanimljivo je zapravo to da posebnost i lepotu ovom mostu ne daju samo, i pre svega, njegov izgled i događaji koji su ga zadesili, već, dešavanja u njegovoj unutrašnjosti – prolazu koji spaja Paltu Piti (Palazzo Pitti)  i Opštinu.

ponte-vekio-firenca-znamenitosti

Od 13. veka na tom prolazu su se nalazile razne prodavnice. Od 1593. godine odlukom Ferdinanda I na tom mostu radnje su mogli da imaju samo juveliri i zlatari. Od tog vremena most je stecište trgovaca razne robe.

Most ljubavi u srcu Firence

Za ovaj most vezuje se priča prema kojoj se veruje da se, zaljubljeni par koji okači katanac na most i baci ključeve u reku Arno, zavetuje na odanost i večnu ljubav. (kao i u Vrnjačkoj Banji)

Međutim, zbog toga što se svake godine mora sa ovog izuzetno starog mosta skidati stotine katanaca, pre nekoliko decenija uvedena je kazna od 160 eura za one koji okače katanac na most.

Ako biste želeli da osetite pravi duh Firence i uživate u pogledu na reku Arno, prošetajte se ovim mostom, možete to činiti i  noću jer je on fantastično osvetljen.

Okolina mosta je prepuna restorana, pabova, kafića, klubova, suvenirnica. Tamo vam umetnici za svega nekoliko evra mogu napraviti poretret a i karikaturu. Ponte Vekio predstavlja spoj stare toskanske tradicije i sadašnje italijanske energije.

Uz galeriju Uffizi on je jedan od najvećih simbola prelepe Firence.

3. Palata Piti (Palazzo Pitti)

znamenitosti firence palate

Nedaleko od Ponte Vekio (Starog Mosta) nalazi se jedna velika renesansna palata. Palatu je projektovao Filipo Bruneleski za Luku Pitija, tadašnjeg bankara iz Firence, a ona se nalazi na obali reke Arno, tačnije, na južnoj strani obale ove reke.

Palatu je kupila porodica Mediči 1539. godine pretvorivši je u rezidenciju Velikog vojvodstva u Toskani.

Palata Piti je u kasnijem periodu od strane ove vladarske loze (Mediči) dograđivana a Medičijevi su uredili i vrtove oko palate poznate kao park Boboli. Veći deo dogradnji je iz sedamnaestog i ranog osamnaestog veka.

Napoleon Bonaparta je takođe koristio Platu Piti tokom devetnaestog veka a posle je u njoj bila i rezidnecija kralja ujedinjene Italije.

Palata je zaista čudesna jer obiluje bogatim umetničkim blagom, zanimljivo je da se u njoj nalazi čak sedam muzeja a ima 140 prostorija koje su otvorene za posetioce.

U tim prostorijama su pored ostaloih izložena i dela Rafaela, Rubensa, Ticijana i Đorđonea.

Svakom posetiocu zastaće dah od lepote i raskoši ove palate čija se galerija može ponegde učiniti boljom i od Uficija.

4. Trg Sinjorija

trgovi-i-skulpture-firenca

Ovaj trg je najlepša umetnička galerija na otvorenom sa čudesno lepim umetničkim delima koji izazivaju divljenje. Trg Sinjorija kao jedan od dva najpoznatija trga u Firenci, danas vrvi od turista i onih koji vole i izučavaju umetnost.

Nekada, on je bio glavno političko središte firentinske republike a sa Palete Vekio, u davna vremena, veliko zvono je pozivalo građane da se javno okupe onda kada je pretila nepogoda kao što je poplava, neprijateljski napad ili požar.

Gradnja Palate Vekio (Stara palata) koja dominira ovim trgom, je počela krajem trinaestog veka i završena 1322. godine.

Imala je političku važnost sve do 1565. godine. Kada se upravne funkcije iz nje premeštaju u Ufici a kasnije u novu Piti Palatu.

Kada je Firenca postala glavni grad Ujedinjene Italije u periodu između 1865. god. i 1871. god., Palata Vekio ponovo postaje važna jer je upravo bila sedište Ujedinjene Italije.

Prelepi trg Sinjorija krasi i Neptunova fontana koja potiče iz 1575. godine kao simbol brojnih toskanskih pomorskih pobeda.

5. Galerija Ufici

galerije-u-firenci

Galerija Ufici nalazi se na trgu Sinjorija i lako će te je pronaći jer je smeštena u maloj ulici koja od tog trga vodi prema reci Arno.

Nastala je u periodu od 1560. do 1580. godine i u prvo vreme ona je bila arhiv sa brojnim kancelarijama ministarstava u firentinskoj državi a zatim je bila mesto na kojem se čuvalo umetničko bogatstvo porodice Mediči.

Ovaj hram umetnosti je danas najveća galerija u Italiji koja se sastoji od zgrada čiju unutrašnjost krase bogate kolekcije slikarstva iz antike i kasnog baroka kao i najznačajnija kolekcija renesansnog slikarstva Italije.

Osim toga u ovoj nestvarno lepoj galeriji se nalaze dela koja su stvarali holandski, francuski i nemački umetnici a posetioci mogu pogledom uz divljenje upijati dela Mikelanđela, Rafaela, Leonarda, Ticijana i mnogih drugih umetnika.

Veoma zanimljiv podatak je da ovu galeriju godišnje poseti više od 1,5 miliona ljudi iz celog sveta.

6. Trg Santa Kroče

hramovi-u-firenci-zanimljivosti

Istočno od trga Sinjorija, idući uskim ulicama stiže se do trga Santa Kroče. Na trgu se nalazi istoimena gotska crkva, jedan od mnogih dragulja Firence. Crkva je sa statusom bazilike a sagrađena je krajem trinaestog veka.

Crkva Santa Kroče je najveća franjevačka crkva na svetu kojoj su tek u devetnaestom veku dodati zvonik i neogotska fasada. Đotove freske krase trobrodnu baziliku crkve a u njenoj kapeli su sahranjeni Makijaveli, Mikenanđelo i Galilej.

7. Trg Duomo

trg duomo firenca

Piazza del Duomo (Trg Duomo) je srce Firence i u svako doba dana njime se šeta na hiljade turista. Na samom trgu kao i u njegovoj blizini nalaze se brojne kulturno istorijske znamenitosti kao što su katedrala Santa Marija del Fiore i krstionica San Đovani „Đotov“ zvonik.

Katedrala Santa Marija del Fiore zvana Duomo sa impozantnom kupolom postala je jedan od najpoznatijih simbola Firence. Ova katedrala počela je da se gradi 1296. godine a završena je 1436. godine.

Katedralu je konstruisao Giotto (Đoto) čuveni arhitekta i slikar i ona predstavlja četvrtu najveću crkvu u Evropi i najviša je građevina u Firenci.

santa-marija-del-fiore-firenca

Čuveni beli mermer iz Karere, crveni iz Mareme i zeleni iz Prata u celosti prekrivaju katedralu. Kada kroče u katedralu, posetioci mogu da se dive izuzetnom freskoslikarstvu koje se nalazi na najvećoj ikada oslikanoj površini ovom tehnikom.

Ono zbog čega je ova crkva najpoznatija jeste izuzetna kupola, delo Filipa Bruneleskija. Kupola je u obliku osmougaonog krstastog svoda koji se sastoji od dve „ljuske“, građena je šesnaest godina a raspon joj je 43 metra. Freske Đorđa Vasarija iz šesnaestog veka krase unutrašnjost kupole.

8. Krstionica Svetog Jovana

znamenitosti-firence-putovanje

Ova osmougaona krstionica koja se nalazi uz katedralu Santa Marija del Fiore na trgu Duomo posvećena je Svetom Jovanu Krstitelju.

Krstionica je  sagrađena u romaničkom stilu između 11. i 12. veka. Posebnost ove veličanstvene krstionice, pored toga što se u njoj krstio čuveni Dante, jeste i ta što je krase troja bronzana vrata koja predstavljaju svojevrsno remek delo.

Troja bronzana vrata vode u krstionicu sa tri različite strane a posebno su prepoznatljiva Istočna vrata, delo Lorenca Gibertija koji je bio italijanski vajar, zlatar i slikar.

Za ta Istočna vrata i sam Mikelanđelo je smatrao da božanstveno izgledaju i da su vrata za ulazak u raj te su otuda i nazvana „Vrata raja“.

Ova vrata Giberti je radio dvadeset sedam godina, visoka su 5,18 metara a teška su osam tona i sastoje se od deset ploča na kojima je prikazano proterivanje Adama i Eve iz rajskog vrta, primanje deset Božjih zapovesti od strane Mojsija i sve do bitke sa Filistincima i pada grada Jerihona.

9. Trg Svetog Marka

znamenitoati-firence-trg-svetog-marka-mikelandjelo

Ovaj na neki način izmešten trg u odnosu na druge turističke lokalitete Firence, nalazi se severoistočno u odnosu na trg Duomo a njegova okolina je zapravo studentska četvrt grada. Tu se nalazi manastir Svetog Marka, Arheološki muzej i akademija lepih umetnosti.

Najveće interesovanje turista je zasigurno Akademija lepih umetnosti koja je osnovana 1563. godine i bila je najstarija škola u Evropi u kojoj se moglo steći obrazovanje iz umetnosti.

U galeriji Akademije lepih umetnosti pored Davidovog kipa oku posetioca se nude i druga dela Mikelanđela, kao što su statua Svetog Mateja iz 1508. godine i Četiri zatvorenika iz 1522. godine.

Galeriju krase i slike firentinskih umetnika iz petnaestog i šesnaestog veka.

10. Danteova kuća

danteova-kuca-firanca

Nezamislivo je otputovati u Firencu a ne posetiti rodnu kuću čuvenog Dantea kao i kapelicu u kojoj je on sa divljenjnem posmatrao svoju Beatrice. Kada dođete na mali trg ispred Danteove kuće možete prepoznati njegov lik koji se nalazi na šarama kamene ulične ploče.

Tamo će vas dočekati i obožavatelj Dantea koji napamet zna celu njegovu „Božanstvenu komediju“.

Zanimljivo je to, da kada tom obožavatelju kažete prvih nekoliko reči iz bilo kojeg dela knjige ove komedije, on će nastaviti da recituje celo to poglavlje knjige. Zaista zanimljivo i neverovatno! Zar ne?

11. Firentinska kuhinja

italijanska-kuhinja-firenca

Ono što je specifično za celu Italiju važi i za Firencu, a to je da se tamo dobro jede. Kuda god da krenete centrom grada naići ćete na male restorane u kojima se može jesti pica koja košta od 3 do 7 evra, a ako se malo udaljite od centra možete naći bolju i jeftiniju hranu.

Ono što treba probati u Firenci jesu jednostavna jela kao na primer: lasagne, bruschetti, focaccia, testenina sa raznolikim umacima a neizostavno treba probati jelo koje je specifično za ovaj grad a to je Bistecca alla Fiorentina – odrezak na firentinski način.

Ovaj odrezak je vrlo ukusan mada je dosta skup. Probajte i sladoled koji se u Firenci može naći sa najrazličitijim ukusima. U Firenci se jelo završava jednim suvim kolačem koji obiluje orašastim plodovima Panforte.

Hleb na firentinski način

Vrlo zanimljivo je to, da je hleb u Firenci potpuno neslan a taj neslani hleb ima i svoju priču. Naime, u vreme kada je u tom gradu živela poznata porodica Mediči,  porez na so je bio veoma visok.

Sve to iz razloga što su moćni ljudi iz te porodice bili veoma pohlepni te su i nametnuli taj visoki porez na so koja je za to vreme bila velika dragocenost ali i retkost.

Međutim, narod se dosetio pa je počeo da mesi hleb bez soli. Tako da, ako otputujete u Firencu i probate firentinski neslani hleb, njegov ukus popravićete zasigurno kojom kapljicom chianti vina koje je najpoznatije iz tog kraja a možete ga i kupiti mnogim vinarijama koje se nalaze u gradu.

putovanje-u-firencu

Firencu zaiste treba videti, doživeti, uživati u njenim bojama, zvukovima, mirisima starina, ona je grad u koji se skoro svako sa velikom radošću vraća kako bi uživao u njenim lepotama.

Zato i vi ne časite već rezervišite smeštaj koji zaista možete naći po povoljnim cenama, u svakom slučaju prethodno obezbedite najbolje putno zdravstveno osiguranje, i otputujte u ovaj grad  iz bajke koji će vas očarati svojom raskošnom lepotom.

Da li znate koje su to 5 najboljih italijanskih regija?

Povezani članci

Komentari na članak

  • sanja kaže:

    Veneto, Ligurija, Lacio, Emilija-Romanja Toskana

  • Anica kaže:

    Nalazim se u Bolonji, ali me je vaš napis o Firenci toliko oduševio da sam rešila da već sutra otputujem za Firencu. Hvala na tako divnom, kratkom ali veoma konkretnom opisu mjesta koja trebam posjetiti. Srdačan pozdrav, Anica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *