fbpx

14 razloga zašto posetiti Krf

Ako ste ovog leta odlučili da uživate na ovom „smaragdnom ostrvu“, pogledajte koje lepote i zadovoljstva vas očekuju tamo gde je u davna vremena svoje lutanje morima završio i Odisej vraćajući se iz Trojanskog rata.

Krf je najsevernije Grčko ostrvo koje sa zapada zapljuskuje Jadransko a sa istoka Jonsko more. Ono što Krf razlikuje od drugih grčkih ostrva jeste njegova egzotika i bujna zelena vegetacija tako da se može  nazvati „najzelenije ostrvo“.

Ovo ostrvo krase divna klima, četinarske šume, masline, tropsko cveće, duge peskovite plaže, divne uvale, tirkizno plavo more, stare tvrđave, palate, crkve, zato otputpujte tamo i prepustite se blagodetima ostrva lepe nimfe Kerkire.

Grad Krf

 grad krf tvrdjava

To je glavni i najveći grad ostrva Krf. Naziv je dobio kao i ostrvo po nimfi Kerkiri i razvio se oko kamenite stene, gde se danas nalazi gradska tvrđava, dok se severno i južno od grada pružaju prigradska naselja sa veoma lepim plažama.

Ovaj grad je mešavina uticaja Istoka i Zapada i jedan od izuzetno lepo očuvanih starih srednjevekovnih gradova u ovom delu Evrope. Najveća znamenitost grada je stari grad kome sa mora gospodari ogromna tvrđava, nekadašnji deo mnogo većeg utvrđenja, koje su Mleci podigli u cilju odbrane od Turaka i gusara.

crkve na krfu sv.spiridon

U gradu postoji 37 crkava, od kojih su najpoznatija Crkva Sv. Spiridona i Katedralni hram posvećen Bogorodici, kao i pozorište, biblioteka, sedište arhiepiskopa itd.

Osobenost grada Krfa su brojne zgrade građene u duhu neoklasicizma koje posetioci i danas mogu videti u svom punom sjaju. U toku leta ovaj grad poseti na hiljade turista koji zajedno sa meštanima provode mirne večeri sedeći i veselo pričajući u okolnim kafićima i poslastičarnicama.

Posetioci koji vole aktivniji provod mogu uživati u diskotekama koje se nalaze na izlazu iz grada i ispod tvrđave gde se organizuju brojni koncerti sa poznatim grčkim i svetskim izvođačima.

Srpska kuća usred Krfa

 nasa kuca na krfu

Posetiti Krf nije isto što i posetiti neko drugo grčko ostrvo, tako da putovanje na ovo prelepo ostrvo nije obično turističko putovanje već je to i prilika za malo “hodočašće” – boravak na mestu gde su napisane jedne od najtužnijih, ali i najveličanstvenijih stranica srpske istorije.

Srpska kuća se nalazi u samom gradu Krfu i lako ćete je pronaći, nalazi se iznad cvetnog trga, nedaleko od stare i poznate ulice  Kapodistrije, koja gleda na staru tvrđavu.

Otvorena je svakoga dana od 9.00 do 14.00 sati osim nedelje. Srpska kuća je muzej koji priča istorijsku priču o pogromu Srba u Prvom Svetskom ratu 1915-1916.godine.

Muzejska postavka sadrži veliki broj eksponata-predmeta (oružja i opreme), dokumenata i fotografija iz tog tragičnog i slavnog perioda srpske istorije. Prikupljeno je nekoliko stotina raznih originalnih predmeta. Ni jedan  predmet u ovoj postavci nije kupljen, već je dosta toga poklonjeno od brojnih građana Srbije.

Zaštitnik Krfa Sveti Spiridon

 festoval svetog spiridona na krfu

Ono što svakako treba posetiti u gradu Krfu jeste i Crkva Sv. Spiridona.  Sveti Spiridon je Svetac i zaštitnik ostrva čije mošti se nalaze u istoimenoj crkvi u centru grada.

Rodom sa Kipra, Svetitelj je bio poznat po svojim čudima zbog kojih je i nastradao mučeničkom smrću. Bio je sahranjen u Konstantinopolju u crkvi Svetih Apostola a posle Turske okupacije 1453. godine je prenesen na Krf gde i danas počiva.

Prema legendi Sv. Spiridon je u nekoliko navrata spasavao ostrvo od epidemija bolesti i osvajača. Meštani tvrde da zahvaljujući njemu, ostrvo nikada nisu osvojili Turci.

Ovom Svetitelju u čast Spiridon je najpopularnije muško ime na ostrvu.

 Palata Ahilion je bila srpska bolnica

 u cast ahilu na krfu

Ovu čuvenu palatu koja se nalazi desetak kilometara od grada Krfa podigla je u čast Ahilu austrijska carica Elizabeta – Sisi.

Nakon njene tragične smrti u ovu palatu – letnjikovac je dolazio car Vilhem Drugi a bitno je napomenuti da su se u Prvom svetskom ratu u njoj lečili srpski oficiri.

parkovi sa skulpturama na krfu

Park ovog letnjikovca je bogat kopijama antičkih statua od mermera i bronze a posetiocu parka svakako najveći utisak ostavljaju dve statue: skulptura umirućeg Ahila pogođenog u petu i 11,5 metara visoka statua Trijumfalnog Ahila koji u ruci drži koplje i štit sa likom meduze.

Takođe se u ovom čudesno zelenom parku mogu videti statue mogih bogova sa Olimpa, kao i pesnika  Šekspira i Bajrona.

Pejzaži Krfa

 krf stari grad

Oko Krfa kao u nizu je razastrto nekoliko ostrvaca: Vido, Paksi, Antipaksi, Lazareto, Mišje ostrvo i Pontikonisi.

Jedno od najimpresivnijih mesta na Krfu je Kanoni, zbog nezaboravnog vidika koji nudi posetiocima. Ipak najpre ga treba obići zbog manastira Vlacherna, koji je sagrađen na ostrvcu koje leži nasred  zaliva, a sa kopnom ga veže uska koprena načičkana ribarskim brodićima.

pejzazni predeli krfa

Prizor se upotpunjuje malenim Mišjim ostrvom, na kojem se nalazi samo jedna vizantijska crkva Pantokrator iz XI veka, pa će ga sigurno svaki posetilac nositi duboko u pamćenju kao najlepši sa Krfa.

Kanoni i Pontikonisi su dva najupečatljivija prizora na Krfu a prema kazivanju iz Homerove “Odiseje”, Pontikonisi je ustvari Odisejev brod koji je Posejdon preobratio u stenu.

Ostrvo Vido, hodočašće srbina

”Tu na dnu, gde školjke san umoran hvata i na mrtve alge tresetnica pada, leži groblje hrabrih, leži brat do brata, prometeji nade apostoli jada”

 srpsko ostrvo vido

Iz stare luke grada Krfa na svakih sat vremena plovi brodić do ostrva Vido (na karti je obeleženo kao ostrvo Ptichia, ili ostrvo zmija; u našoj istoriji i tekstovima može se naći i pod nazivom – “ostrvo smrti”).

Pre nego što krenete na Krf, trebalo bi još jednom da pročitate čuvenu Bojićevu “Plavu grobnicu”: “Stojte galije carske, sputajte krme moćne…”

Na ostrvu Vido nalazi se mauzolej kosturnica vojnicima iz Provg svetskog rata, koji su ovde dospeli nakon golgote kroz Albaniju, jer je zbog ondašnjih prilika čitava armija, kralj, vlada i deo naroda, bio prinuđen da se povuče iz otadžbine na Krf, ne želeći da kapitulira.U prvom svetskom ratu Srbija je izgubila gotovo četvrtinu stanovništva!

srpsko groblje na krfu

Između Guvije i ostrva Vido postoji ostrvo Lazareto na kojem je izmučena vojska lečena u infektivnoj bolnici od prenosivih, zaraznih bolesti, a oni životno najugroženiji prebacivani su na tada nenastanjeno ostrvo Vido na kojem je bila najveća bolnica sa 1.600 kreveta.

Mauzolej na Vidu je izrađen po nalogu kralja Aleksandra, a po projektu arhitekte Nikole Krasnova 1938. godine. U mauzoleju leže kosti 1.232 znana vojnika po azbučnom redu i oko 1.500 neznanih. Iznad luka na ulazu postavljena je reprodukcija Albanske spomenice sa amblemom Kraljevine Jugoslavije.

Prilikom obnove mauzoleja krajem 90-tih postavljena je pešačka staza sa kandelabrima pa se u večernjim časovima iz luke i grada Krfa upečatljivo opaža staza koja vodi do ulaza u mauzolej. Postoji i Kameni krst, prvo obeležje preminulim herojima, mesto koje ima simbolično značenje “Plave grobnice“.

On je prvi spomenik na Vidu, a podigao ga je 1923. godine kralj Aleksandar Karađorđević ispisavši poruku “Besmrtnim junacima” Kraljevska mornarica.

 Mnoštvo prelepih  plaža na ostrvu Krfu

Image: 0040196802, License: Rights managed, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Place: Greece, Credit line: Profimedia.com, Robert Harding

Jedne od najlepših plaza u Grčkoj su one koje se nalaze na Krfu, čak 40 njih je odlikovano plavom zastavom koju dodeljuje opština i turističke agencije po vrlo rigoroznim kriterijumima za organizaciju plaza i marina. Plaže Krfa rasute su duž razuđene rivjere od 217 km koja okružuje ostrvo.

prelepe plaze na krfu

Svakome ko voli “divlje” plaže, Krf nudi i to zadovoljstvo, s obzirom da ih ima na svakom koraku. Dovoljno je da se raspitate kod meštana, koji kad čuju da ste iz Srbije, razvuku širok osmeh i obavezno preporuče makar tri.

sela na krfu

Aqualend

Ako letujete na Krfu obavezno posetite Akvalend koji je izuzetan kako za decu tako još više za roditelje. Ulaz u Aqualand nije jeftin, ali vredi svaki cent. Ako tražite zabavu, igru i avanturu posetite ovaj izuzetni vodeni park.

Vidikovci

Tokom boravka na Krfu možete posetiti tri prelepa vidikovca kakva se retko gde mogu pronaći na ostrvima:

Pantokrator, Gospod Svedržitelj

zalazak sunca na krfu

Ovo je najviša tačka na ostrvu koja se nalazi na 909 m nadmorske visine. Na ovom impresivnom mestu se nalazi i istoimeni manastir. Gotovo uvek ovim vrhom struji hladan vetar a pogled je većinom usmeren ka albanskoj obali. Do Pantokratora se stiže tako što se na istočnoj obali svega nekoliko kilometara od Ipsosa skrene zapadno ka seocu Spartilas.

Angelokastro, Anđeski dvorac

tvrdjave na krfu

Ovo je jedna od najznačajnijih vizantijskih tvrđava u Grčkoj koja se nalazi nekoliko kilometara od sela Lakones na severozapadnom delu Krfa i takođe u blizini mesta Paleokastrice.

Put do ovog vidikovca vodi tako što ćete nekoliko kilometara pre Paleokastrice skrenuti desno i nakon nekoliko kilometara ste na željenom mestu sa kojeg možete posmatrati Paleokastricu – luku u kojoj je prema legend boravio Odisej.

Na prevoju iznad ovog vidikovca možete uživati u opojnom mirisu rastinja (lavande, čempresa, borova, maslina) i kupiti raznovrsne začine, med, vino i masline.

Pelekas, Kajzerov tron

najlepse panorame grcke krf kajzerov tron

Iznad najpoznatije peščane plaže ostrva Krfa, Glifade, nekoliko kilometara istočno od obale i sela Pelekas nalazi se prelep vidikovac takođe po nazivu Pelekas kojeg  još zovu i Kajzerov tron.

Ovaj vidikovac je važio za omiljeno mesto nemačkog cara Vilhema a svakom posetiocu pruža jedinstven pogled na unutrašnjost ostrva.

Masline na Krfu

najveci izvoznici maslina grci

Posebnu draž ostrvu Krfu daju stabla maslina kojih ima preko četiri miliona. Pretpostavlja se da su Mlečani za vreme svoje vladavine ostrvom zasadili više od dva miliona stabala kako bi povećali proizvodnju maslinovog ulja.

Tako su za svakih 100 stabala koji bi bili posađeni Mlečani plaćali po 12 zlatnika. Danas je Krf najveći proizvođač maslina u Grčkoj tako da ovom ostrvu posle turizma najveći prihod predstavlja izvoz maslina i maslinovog ulja.

grcke masline 1

Za razliku od drugih regiona, stabla maslina na Krfu se ne orezuju, već su puštena da slobodno rastu i potpuno razviju svoju veličanstvenu visinu i širinu. Tako se u krfskim maslinjacima može uvek naći senovito mesto i svežina,a šetnja ispod 400 godina starih krošnji je nešto što se ne zaboravlja.

I, ako se odlučite da posetite Krf, pronađite dobro krfsko maslinovo ulje, bez sumnje ćete se uveriti da je njegov miris i kompleksnost ukusa jednostavno izuzetan i bolji od bilo kog drugog maslinovog ulja

Jonska kuhinja

grcka pec

Ono što morate osetiti prilikom posete Krfu su “njegovi ukusi”, odnosno čuvena Jonska kuhinja.

Evo samo nekih od brojnih specijaliteta koje možete probati prilikom boravka na ovom zaista izuzetnom ostrvu:

Pastisado – najomiljenije jelo na ostrvu koje je nastalo od venecijanskog specijaliteta “Spezzatino”. Sastoji se od govedine i sosa kuvanog sa krompirima i testeninom;

Sofrito– jelo francusko -venecijanskog porekla a sastoji se od kuvane govedine sa belim sosom;

Savoro – jelo od pržene ribe uz sos od ruzmarina;

Bianko – ovo je riblji specijalitet (najčešće je u pitanju riba škarpina) koji se poslužuje sa limunom i lukom;

Kou Kouat – poslastica koja je postala zaštitni znak ostrva, priprema se od voća nalik limunu koje se uvozi iz Japana;

Mandolato – to je crno beli nugat i takođe predstavlja zaštitni znak Krfa;

Tiganites – varijacija tradicionalnih grčkih uštipaka Loukoumas (prženih sa mnogo šećera).

Krf je poznat po izuzetnim vinima koja su postala ostrvska tradicija. Sva vina se prave u privatnim (porodičnim) vinarijama kojima porodice upravljaju od davnina pa ne postoji njihova masovna proizvodnja.

Osobenost ovih vina je da se prave bez aditiva a najpoznatija su: Kakotrigis –  suvo i slatko belo vino, Moschato – slatko belo vino i Petrokoritho – suvo crno vino.

pogled sa terase na krfu

Putujte na Krf, prethodno obezbedite povoljno putno osiguranje za Grčku čarobno ostrvo kojim struji takva energija koja se rečima ne može opisati a koja se oseća još dugo, dugo po povratku kući i što duže uživajte tamo u čarima leta, proleća i jeseni a kažu da je posebno zadovoljstvo provesti Vaskršnje praznike na ovom gostoprimljivom ostrvu.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *