fbpx

Putno osiguranje za Japan

Zemlja koja je poznata po naprednim tehnologijama, brzim vozovima, izuzetnim naučnim dostignućima, dugovečnosti i zdravom načinu života svojim posetiocima nudi brojne sadržaje koji ostavljaju bez reči.

Ukoliko ste ljubitelj prelepih prirodnih pejzaža, pozitivnih ljudi, origamija, bonsaija i želite da upoznate zemlju i ljude koji žive najduže na svetu, vaša očekivanja neće biti izneverena ako vaš izbor bude upravo Japan.

Zemlja izlazećeg sunca, kako mnogi nazivaju Japan, jedna je od destinacija gde biste trebali da se obezbedite najpovoljnijim putnim i zdravstvenim osiguranjem kako biste opušteno i bez razmišljanja mogli da se prepustite svim čarima koje Japan nudi.

Cena putnog osiguranja za Japan

Cena putnog osiguranja se često menja i zavisi od više faktora. Cena je različita za različite destinacije, broj dana, godišta putnika, vrste putovanja, da li je individualna ili porodična polisa, kao i visine osigurane sume i osiguravajuće kuće.

U ovom trenutku, na period od 15 dana, cena putnog osiguranja za Japan bila bi od 1,856 – 3,653 RSD po osobi zavisno od toga za koju se osiguravajuću kuću odlučite i koji nivo zaštite želite.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

Šta treba da znate ukoliko putujete u Japan?

putno-zdravstveno-osiguranje-za-japan

Japan je ostrvska zemlja na istočnoj obali Azije, koju okružuje Pacifik i još četiri mora, to su Japansko, Filipinsko, Istočno kinesko i Ohotsko more. Komšijske zemlje su Koreja, koja se nalazi na zapadu, Rusija na severu, Kina i Tajvan na jugoistoku.

Celom svetu Japan je poznat po svojoj privrednoj razvijenosti i zauzima drugo mesto na toj lestvici. Japan se sastoji od velikog broja ostrva, a najveća i najpoznatija četiri su Kjušu, Šikoko, Honšu i Hokaido.

Poznata turistička atrakcija je tunel dugačak 54 kilometra. Nalazi se na dubini od 100 metara ispod površine mora, a povezuje ostrva Honšu i Hokaido.

S obzirom na to da je su japaska ostrva smeštena na vulkanskom vatrenom prstenu Pacifika sa velikim  brojem  vulkana koji ova zemlja poseduje, čak 108 njih, ono što najveću opasnost predstavalja kako za stanovnike ove zemlje tako i za turiste su česti zemljotresi, nakon kojih se javljaju i cunamiji.

Najrazorniji zemljotres se desio nakon Drugog svetskog rata i tom prilikom je poginulo oko 170 000 ljudi.

Glavni i najveći grad u Japanu je Tokio, a posle njega slede i Osaka, Jokohama i Nagoja.

Površina Japana iznosi 377,864 kvadratna kilometra, a broj stanovnika koji u njemu žive je 127,9 miliona ljudi. Tako da je Japan jedna veoma gusto naseljena zemlja. U glavnom gradu, Tokiju, živi oko 8 miliona stanovika.

Da li je za putovanje u Japan neophodna viza?

najpolje-putno-osiguranje-za-japan

Ukoliko se opredelite da otputujete u Japan, nije potrebno da imate vizu. Samo ukoliko je vaš boravak u ovoj zemlji kraći od 90 dana. Potrebno je da imate biometrijski pasoš, a u slučajevima da ne putujete turistički i da je vaš boravak preko 3 meseca, onda je neophodno imati i odgovarajuće dodatne isprave.

U gradove Japana možete doći avionoskim letom iz Moskve.

Takođe iz Dubaija.

Kako funkcioniše saobraćaj u Japanu?

najpovoljnije-putno-osiguranje-za-japan

Najvažniji aerodromi su aerodrom Narita u Tokiju, aerodrom Kansai u Osaki i aerodrom Centraer u Nagoji. A dobar izbor za putovanje po Japanu je i njihova brza železnica, koja poseduje najrazličitije vrste vozova. Od onih brzih, koji mogu razviti brzinu i do 300 km/h do parnih lokomotiva za putovanja na kratkim relacijama.

Jedna od najtačnijih, najpouzdanijih i najbezbednijih železnica na svetu je upravo japanska železnica, ali zato su cene za vožnju visoke. Za turiste se mogu nabaviti posebne prospusnice koje mogu smanjiti visoke troškove korišćenja železničkih usluga.

Putevi u Japanu su u veoma dobrom stanju, a država dosta novca ulaže u izgradnju putne infrastrukture.

Ako nameravate tamo da vozite, dobro se informišite. U Japanu se priznaju internacionalne vozačke dozvole samo ukoliko se priloži i međunarodna vozačka dozvola na starom obrascu. Ti dokumenti se izdaju u skladu sa Ženevskom konvencijom iz 1949. godine.

Još jedna bitna napomena za vozače jeste da se u  Japanu vozi levom stranom kolovoza.

S obzirom na nivo bezbednosti saobraćaja koji je u Japanu na visokom nivou, propisi se izuzetno poštuju, a kazne za vožnju bez dozvole, pod dejstvom alkohola ili kršenje drugih propisa se veoma velike.

Koje je sredstvo plaćanja u Japanu?

Bitno je da znate ja je osnovna valuta kojom je jedino moguće plaćanje japanski Jen (JPN). Plaćanje stranim valutama je zabranjeno. Jedan euro iznosi oko 115 jena.

Za plaćanje se mogu koristiti i gotovo sve kartice. Najisplativije je da kupite sedmodnevnu propusnicu za sve vozove u Japanu i na taj način uštedite pozamašnu sumu novca. I na taj način posetite druge gradove u Japanu.

Kada je najbolje vreme za posetu Japanu?

najjeftinije-putn-osiguranje-za-japan

Kada god da se odlučite za putovanje u Japan, nećete pogrešiti. S obzirom na klimu koja je takva da ima izražena sva četiri godišnja doba, ali ima razlike u zavisnosti u koji deo Japana idete. Kišna sezona počinje početkom juna, a velike klimatske razlike su između severa i juga Japana.

Pa tako na primer, u Okinavi već u februaru možete videti pejzaže ucvetalih trešanja, jer je tamo tad već proleće, a u Hokaidu zima zna da potraje i do aprila, pa se priroda budi tek u maju.

Japanci će vam najčešće preporučiti oktobar i novembar za posetu njihovoj zemlji, jer su u tim mesecima često lepi i sunčani dani pa možete uživati u šetnji i razgledanju. Januar i februar su generalno najhladniji meseci u godini.

Šta ne smete propustiti u Japanu?

znamenitosti-japana-putno-osiguranje

Planina Fudži – krov Japana

Planina Fudži – najviša planina u Japanu, sa svojom visinom od 3776m, poznata je širom sveta. Ona je jedna od tri svete planine u Japanu, a veoma je turistima zanimaljiva za fotogafisanje, pa u ne zavisno od toga koje je godišnje doba, na ovoj očaravajućoj planini možete videti turiste i fotografe koji se trude da naprave što bolje fotografije vulkanske kupe koja se nalazi na vrhu planine.

Ova planina predstavlja zanimljivo mesto za mnogobrojne planinare, pa oni iz raznih krajeva sveta dolaze da bi ispitali i osvojili tačke koje su za njih postvljene. Sve staze imaju deset tačaka, a na svim tačkama su postavljene stanice na kojima turisti i avanturisti mogu da dobiju osveženje, da se odmore i da uživaju u prirodi.

 Dvorac Himeđi – „Dvorac bele čaplje“

najbolje-putno-za-japan-tokio

Ovaj dvorac se ističe svojom lepotom i on je samo jedan od 12 poznatih dvoraca u Japanu. Turisti ga mogu videti u najlepšem izdanju u proleće kad oživi borova šuma i ukrasi se cvetom trešanja kojih oko ovog velelepnog zdanja ima dosta.

Dvorac je sačuvao svoj izgled u originalnom izdanju, pa predstavlja i istorijski spomenik. Poznat je još i po tome što je u njemu snimljen film „Džejms Bond“, „Samo dvaput se živi“, u kojem glumi Šon Koneri.

Memorijalni centar Hirošima

putno-osiguranje-za-japan-hirosima

Bombardovanjem Hirošime umrlo je mnogo ljudi i u čast svih nedužnih koji su u tom udaru izgubili živote posvećen je takozvani Genbaku Domu ili Kupola atomske bombe.

Danas ovaj centar predstavlja centar interesovanja mnogobrojnih turista iz različitih krajeva sveta. Oni u njemu mogu pogledati fotografije efekta atomske bombe, koja je u trenutku usmrtila preko 70 000 ljudi. Naknadno od posledica ovog bombardovanja je obolelo i život izgubilo preko 200 000 ljudi.

Kamakura

japan-putovanje-avionom-putno-osiguranje

Kamakura je gradić koji se nalazi na 50 km od Tokija. Poznat je po statui Velikog  Bude iz 13.veka. Za sve ljubitelje istorije i prošlih vremena, ovaj grad je sačuvao ostatke iz davnina koje svedoče o tome kakva je bila japanska istorija.

Turistima je omogućeno da se slikaju ispred bronzane statue teške 93 tone i visoke 13 metara.

Mijadžima – plutajuća vrata

putno-zdravstveno-osiguranje-za-aziju-japan

Tradicionalna plutajuća vrata ili kako ih još Japanci nazivaju „plutajući Tori“ važe za jedno od osnovnih obeležja Japana. Smeštena su u blizini Hirošime, a u njoj živi populacija jelena koji su zaštićeni i toliko naviknuti na ljude da se slobodno, bez ikakvog straha šetaju unaokolo.

Pored statue Velikog Bude, ovaj takozvani „plutajući Tori“ je samo deo kompleksa hramova na ostrvu Mijadžima.

Japanska kuhinja

japanska-kuhinja

Tajna dobrog uspeha japanske kuhinje krije se u korišćenju sezonskih namirnica. Veliku pažnju Japanci pri pripremi obroka posvećuju kvalitetu namirnica. Takođe, Japanci koriste izobilje prirodnih začina koji njihovim jelima daju poseban ukus.

Oni se prema obrocima ophode jako sofisticirano i tu vlada neverovatna harmonija, pa su njihovi običaji nešto što je jako bitno ispoštovati. Kao i u drugim delovima života, i u kuhinji su Japanci veliki umetnici. Koliko im je bitan ukus hrane, toliko im je bitno i kako je aranžirana, kao i kakvi su sudovi u kojima se hrana priprema.

Pribor za jelo se sastoji od lakiranih drvenih štapića i velike ravne drvene kašike koja služi za sipanje pirinča, koji je jedno od najčešćih jela koja se nalaze na njihovoj trpezi.

Obred započinje donošenjem vrućih peškirića za svakog gosta, koji se koristi za brisanje ruku pre početka obroka. Zatim se služi hrana, svakom gostu ponaosob, u pažljivo odabranim drvenim ili porcelanskim posudama koje idealno odgovaraju sadržaju koji će u njih biti sipan.

Najjednstavniji obrok se sastoji od supe, nekog jela od ribe, pirinča kao obaveznog dodatka i turšije.

Japanski običaji

japanski-obicaji

Čudnovat narod koji živi u veoma specifičnoj i neobičnoj zemlji. Japanci. Shodno tome i njihova kultura je takva. Običaji se u mnogome razlikuju od onih na koje smo navikli, pa je bitno da imate uvid u to šta se od vas u nekim prilikama očekuje.

Ukoliko ulazite u domove Japanaca bitno je da znate da je izuvanje obavezno. Izuvanje je isključivo na pragu, kako ga oni zovu „genkan“ i bitno je to da se na prag ne gazi bosonog ni sa čarapama. Na ulasku u kuću dobićete papuče za hodanje po kući, a ako je na podu takozvani tatami, pod izrazito tamne boje koji se teško čisti, u tom slučaju se izuvaju i papuče.

Spavanje i sedenje na podu

Japanci su poznati po tome da više vole da sede na podu nego da se zavale u udobne stolice. Mali broj Japanaca će pre izabrati da spava na mekanom krevetu nego na tvrdom podu. Japanci vole red, pa tako nakon što ujutru ustanu oni svoje pokrivače slažu i vraćaju u ormare ili ih slažu negde uz zid.

Običaji u toku ručka kod Japanaca

japan-putovanje-putno-osiguranje

Japanci smatraju da je nepristojno da oni jedu dok neko u njihovom društvu ne jede. Jedenje na ulici s nogu prepisuju aljkavim i površnim ljudima. Još jedan neobičan običaj koji možete sresti u Japanu je srkanje za ručkom  i to najčešće supe ili nudli.

Time pokazuju da je jelo ukusno i iskazuju poštovanje ukućanima.

Ukoliko ste gost kod nekog i domaćin vas pozove na ručak u neki otmeni restoran, običaj je da je onda on taj koji plaća ceo račun, ali se podrazumeva da ćete u budućnosti imati priliku da se odužite za to.

Ukoliko ste u  većem društvu, račun se obično podeli na sve koji su prisutni, mada je pravilo da starija osoba uvek da više novca nego ostali.

Posao ljudi da vas uguraju u javni prevoz

Tokyo s subway system is well developed and organised Some stations nadle more than 1 million passengers a day Most people use public transport to go to work Trains arrive every two minutes, Image: 49130285, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Verovali ili ne, u Japanu postoji zanimanje koje podrazumeva guranje ljudi u javni prevoz. S obzirom na veliku stopu naseljenosti Japana u većim gradovima su česte gužve pa ne iznenađuje to što imaju ljude koji guraju ljude u vozila da bi se mogla zatvoriti vrata. To zanimanje se zove ošija ili „gurači“, a uniforme su im odela, bele rukavice i šapke.

Ljudi često dremaju na ramenu drugih ljudi

Poznato je da su Japanci narod koji kraće spava, a živi poprilično brz život. Zbog svakodnevnih obaveza često su umorni pa se ne biste trebali iznenaditi ukoliko se u javnom prevozu neko nasloni i odrema malo na vašem ramenu.

Gosti uvek daruju domaćine

Pravilo je da kada dolazite u kuću kod Japanaca, domaćinu uvek donesete neki poklon i da taj poklon uvijete što bolje možete, jer se to smatra poštovanjem. Takođe, ukoliko vi dobijete poklon, ne biste trebali da ga odbijete, jer je velika čast da vas Japanci pozovu u svoj dom i da ponesete iz njihovog doma neki poklon.

„Kapsula“ hoteli u Japanu

japan-smestaj-putno-osiguranje

S obzirom na veliki broj turista, ali i gusto naseljene gradove u Japanu, često se dešava da ljudima treba samo mesto gde će da provedu noć.

Najjeftinija varijanta jesu takozvani „kapsula“ hoteli koji imaju sobe koje su dovoljne samo da u njih možete da se uvučete i legnete. Tako da ukoliko vam ode poslednji voz imate priliku da vreme provedete u hotelu i sačekate jutro.

Ne ostavljajte bakšiš konobarima

Ostavljanje bakšiša konobarima u Japanu se smatra uvredljivim. Pa tako ukoliko mu date taj novac, oni obično insistiraju da vam ga vrate, a u stanju su i da vas jure kroz restoran da biste uzeli novac nazad. Ukoliko ipak želite da nagradite konobara za dobru uslugu, nađite način.

Najbolji način je da mu kupite neku sitnicu i uručite mu je kao poklon.

Simboli Japana

peking-putovnje-putno-osiguranje

Trešnjin cvet – Japanci su poznati po tome koliko vole i poštuju trešnju. Period njenog cvetanja je najčešće krajem marta. Oni se prepuštaju se uživanju u lepoti koju pružaju rascvetala stabla trešnje. Ona je simbol savršenstva i lepote u japanskoj kulturi.

Bonsai – tehnika uređivanja minijaturinih stabala raznovrsnog drveća. Još u 11.veku  je prenesena iz Kine u Japan i od tada se neguje i čuva. Za sve koji žele da se bave bonsaijem neophodno je da veoma dobro poznaju botaniku. Ali i da imaju izražen kreativni duh i sklonosti ka ovoj izuzetnoj, slobodno se može reći, umetnosti.

Samuraji – prva pomisao na samuraje jeste hrabrost, odanost, istinitost, pravednost. U istorijskim pričama poznati vitezovi koji su služili svom gospodaru do smrti.  Jedan su od glavnih simbola koji se vezuju za Japan.

Suši – jelo koje nije zastupljeno samo u japanskoj kuhinji, već se služi u luksuznim i elitnim restoranima širom svetu. Za njegovu pripremu koriste se najkvalitetnije  vrste sveže ribe, koje se pune nadevom od pirinča i povrća.

Ispijanje čaja – i ovaj običaj kao i mnogi drugi u Japan dolazi iz susedne Kine. Nekada davno u ovom ritualu su mogli da uživaju samo najbogatiji građani. Danas on je ušao u domove svih Japanaca. Običaj je da se šoljica uzima u desnu ruku, stavlja na levi dlan, a onda nakon blagog naklona domaćinu ispija u tri gutljaja.

Sake – najpoznatije alkoholno piće u Japanu. Ovo piće se najčešće pije vruće, a dobija se fermentacijom pirinča i vode

Čuveni japanski kimono

japan-putovanje

Kimono – nekada jako zastupljen u svakodnevnom odevanju Japanaca, a danas dosta ređe, najčešeće u nekim specijalnim prilikama. Kimono je nalik na haljinu, bez džepova sa širokim rukavima. Desna strana se preklopi preko leve i zategne pojasom koji se zove obi. Uz čuveni kimono se obuvaju i specijalne čarape, takozvane tabi i obuća geta ili zori.

Nakon što se dobro upoznate sa svim običajima i onim što vas čeka u „Zemlji izlazećeg sunca“ ostaje vam da se na najbolji mogući način obezbedite od svih nepredvidivih situacija koje vas na tako dalekom putovanju mogu zadesiti. To možete učiniti ukoliko izaberete najpovoljnije putono zdravstveno osiguranje za Japan.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *