Moskva: 15 mesta koja treba videti

Moskva je glavni i najveći grad Rusije. Kako broji skoro 12.000 miliona stanovnika, Moskva je najnaseljeniji grad u Evropi. Moskva je grad kontrasta i megalomanska metropola koji ne ostavlja turiste ravnodušnim. Evo i zbog čega.

Geografija i klima Moskve

Grad Moskva je smešten na brežuljkastom predelu pokraj reke Moskve u centralnom delu Rusije.

Moskva je grad izložen arktičkim i sibirskim klimatskim uticajima, tako da je boravak u Moskvi tokom zime jedno od ledenijih iskustava koje možete sebi priuštiti.

Zimi temperatura u Moskvi ide do -50°C, dok tokom jula meseca varira između 19 i 38°C.

Vremenska progoza Moskva.

Moskva putovanje

putno-osiguranje-za-moskvu

Putovanje u moskvu može da bude veoma zanimljivo uz usputne stanice.

Udaljenost između mesta Beograd – Moskva je 2.223 kilometara. Vazdužna razdaljina je 1.718 kilometara.

Ukoliko za Moskvu krenete automobilom ili autobusom, taj put će trajati 24 sata.

Nešto bezbolnije je putovanje avionom koje traje tri sata bez presedanja. Svakodnevni su polasci za Moskvu avionom i cena povratne karte, ukoliko letite sa kompanijom AirSerbia, je 234 evra.

Cene avionske karte Beograd- Moskva.

Moskva broji pet aeodroma – Šeremetjevo, Domodedevo, Vnukovo, Biujukovo, Ostafijevo.

Do Moskve, za iste pare kao kada putujete avionom, možete doći i vozom. Naravno, putovanje traje dva dana, ali ukoliko neko voli miris železnice onda ima i tu opciju.

Pre nego što rezervišete kartu do Moskve, potrebno je znati da Moskva spada u najskuplje gradove na svetu – u rangu je sa Londonom i Hong-Kongom. Dve godine za redom, 2006. i 2007. godine, je proglašen najskupljim gradom na svetu.

1. Znamenitosti Moskve – Kremlj

putovanje-u-moskvu-i-putno-osiguranje

Kremlj je srce Moskve, bukvalno prevedeno znači tvrđava. Kremlj datira iz 13. veka, ali današnji izgled najviše duguje arhitekturi koja je vladala Evropom između 14. i 17. veka.

Kremlj važi za jedno od najvećih utvrđenja u svetu i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Nekada se u Kremlju nalazila carska rezidencija, danas je tu rezidencija predsenika Rusije.

Saborni Trg je središte Kremlja i njega okružuje šest građevina uključujući i tri pravoslavna hrama.

Uspenska saborna crkva posvećena Bogorodici je vekovima služila za krunisanje ruskih careva i sahranjivanje ruskih mitropolita i patrijarha.

Druga crkva Polaganje riza je služila kao kapela patrijarsima i mitropolitima. Najmlađa od svih jeste Arhangelska saborna crkva.

Granitna palata je najstarija građevina u Kremlju, sagrađena 1491. godine;  njena središnja dvorana je služila za prijem moskovskih careva.

Velika palata je najveća građevina u Kremlju, sagrađena 1838. godine i nju čine balske dvorane, ceremonijalni hodnici i privatne carske odaje.

U Kremlju se nalazi čuvena Oružana palata u kojoj je izložena retka kolekcija starog oružja, carska odeća, zlatna carska kočija sa propratnom opremom kao i čitav niz predmeta urađenih od zlata i dijamanata.

Kremlj je zadržao stari duh carske Rusije i ukoliko želite da osetite taj duh, dovoljno je proštetati se Kremljem i zaviriti u sve velelepne građevine koja ga čine već vekovima.

Ako nešto možemo nazvati riznicom sveta, onda je to sjajni Kremlj.

2. Najveći trg na svetu je u Moskvi – Crveni Trg

putovanje uz najbolje putno osiguranje

Uz istočni zid Kremlja se nalazi najveći trg na svetu – Crveni Trg. Površina trga iznosi 90.350 metara kvadratnih.

Sve državne i bitne ruske ceremonije se održavaju na Crvenom Trgu. Kroz istoriju je menjao mnoga imena, a današnje ime Krasnaya tj. Crveni je dobio u 17. veku što prevedeno sa staro-ruskog jezika znači lep, divan.

Na Crvenom Trgu se nalaze dve najznačajnije ruske građevine – Hram Svetog Vasilija Blaženog i Lenjinov mauzolej, ali i spomenik generalu Žukovu, Kazanska katedrala i Državni istorijski muzej.

Kupoholičari verovatno znaju da se najveća robna kuća u Moskvi GUM nalazi na Crvenom Trgu. Trenutno sadrži oko 1200 prodavnica.

Sa današnjeg centralnog balkona je nekada Staljin održavao vatrene govore.

U jednom istorijskom trenutku je Crveni Trg služio i za krunisanje ruskih careva.

3. Simbol Moskve i Rusije – Hram Sv. Vasilija Blaženog

njjeftinie-putno-osiguranje-za-moskvu-rusiju

Hram Sv. Vasilija Blaženog je sagradio jedan od najokrutnijih ruskih careva Ivan Vasiljevič IV Grozni. Ivan Grozni je iskopao oči glavnom neimaru hrama kako nigde i nikada više ne bi mogao da sagradi nešto tako božanstveno.

Iza jedne jako prijatne za oko građevine stoji nesretna i tragična ljudska sudbina.

Najveći broj razglednica iz Moskve na sebi imaju upravo ilustraciju ili fotografiju hrama Sv. Vasilija Blaženog. Njegove kupole podsećaju na šarene kolače, a na samoj građevini dominira narandžasta boja.

Lenjinovo balsamovano telo je izloženo u kristalnom sarkofagu, u mauzoleju. Kako u duhu pravoslavlja nije da se nečije telo balsamuje i izlaže očima javnosti, ovaj potez još uvek nije prihvaćen u potpunosti od strane većine Rusa, tako da postoji šansa da se telo već i sutra ukloni i sahrani.

4. Najveći pravoslavni hram na svetu – Hram Hrista Spasitelja

moskva-putovane-uz-najpovoljnije-putno-osiguranje

U čast pobede nad Francuskom i Napoleonom, izgrađen je 1883. godine Hram Hrista Spasitelja. Datum pobede Rusa nad Francuskom se poklopio sa datumom Božića, tako da je tadašnji car posvetio hram rođenju Isusa.

Komunisti su hram srušili 1931. godine i sagradili na tom mestu sportske bazene, ali su 1990. godine sušeni bazeni i urađena je rekonstrukcija hrama prema sačuvanim crtežima i fotografijama.

Na žalost, desile su se izmene u građevinskom materijalu tako da više nema pozlaćenih kupola, mermernih reljefa i kamenih fasada.

5. Pozorišta Moskve – Boljšoj teatar

putovanje-teatar-boljsoj

Moskva broji preko 30 pozorišta u kojim se preko cele godine, bez prekida, organizuju predstave, opere i baleti. Nekada su pozorišta u Rusiji bila isključivo namenjena za aristokratiju i bila su pod vlasništvom careva.

Boljšoj teatar ili Veliki teatar je najbolji u Rusiji i nalazi se na listi najprestižnijih svetskih pozorišta. Poslednje ulaganje u pozorište je koštalo 680 miliona dolara.

Boljšoj teatar je drugo po veličini pozorište u Evropi, na prvom mestu je Milanska skala u Milanu.

Nijedne baletske predstave na svetu nisu fascinantne koliko ruske i kada ste u Moskvi, nemojte propustiti odgledati makar jednu.

Među koncertnim dvoranama, čuvena je dvorana Čajkovskog, Muzički konzervatorijum i dvorana Zgrade trgovačkog saveza.

6. Najlepši park u Rusiji – Gorki park

gorky-park

Moskva jeste grad širokih ulica i megalomanskih građevina, ali je i grad zelenila i parkova. U poređenju sa velikim gradovima u Americi ili Evropi, Moskva ima najviše zelenih površina.

Ako negde Moskovljani sebi mogu da pruže odmor, onda je to Gorki park ili Park kulture. Oko 30.000 ljudi se svakoga vikenda relaksira u ovom parku.

On se prostire tri kilometara uz reku Moskvu i možete izabrati kako da provedete vreme u parku – šetnja, bavljenje sportom, gledanje filmova, ispijanje pića sa voljenim osobama ili uživanje u obrocima po restoranima.

Mnogi koncerti i festivali se upravo održavaju u ovom parku.

7. Muzeji Moskve – Puškinov muzej

muzeji-u-moskvi-putivanje

Puškinov muzej likovnih umetnosti se nalazi preko puta Hrama Spasitelja i najveći je muzej evropske umetnosti u Moskvi. Muzej je otvoren 1912. godine i po bogatstvu dolazi odmah posle Ermitaža u Sankt Petersburgu.

U muzeju su izložena značajna slikarska dela impresionističkog i postimpresionoističkog pravca – Van Gog, Gogen, Pikaso, Matis, Klod Mone.

Zgrada muzeja podseća na dvorac i podeljen je na dva sprata. Na prvom spratu su izložena antička dela, a na drugom spratu su srednjovekovna dela  kao i dela kasnije zapadnjačke umetnosti.

8. Najznačajniji muzej u Moskvi – Galerija Tretjakov

putno-zdravstveno-osiguranje-za-moskvu-rusiju

Jedan od najboljih svetskih muzeja je Galerija Tretjakov. Radi se inače o državnom nacionalnom muzeju ruske likovne umetnosti. Galerija nosi naziv po njenom osnivaču, trgovcu i ljubitelju umetnosti – Pavelu Tretjakovu.

Za vreme njegovog života, galerija je brojala 60 umetničkih predmeta dok se danas ta cifra popela na 4.000 eksponata.

Danas je galerija podeljena na dve zgrade. U staroj zgradi su izložena dela klasične ruske tradicije i veliki broj ikona, među njima i ikone Andreja Rubljova.

U novoj zgradi su izložena dela savremenih ruskih umetnika, među njima dela avangardista Kazimir Maljeviča i Vasilij Kandinskog.

Pored slika, galerija raspolaže i sa velikim brojem grafika, skulptura kao i arhivskih rukopisa.

9. Muzej Borodinska bitka

osiguranje-za-moskvu

Pored Hitlera, Ruse je pokušao da osvoji i Napoleon. Srećom, nije mu uspelo, a Rusi su u ime svoje slave i pobede podigli muzej Barodinska bitka. Tako se naime zvala bitka koju je Napoleon izgubio, a Rusi je dobili.

Glavno obeležje muzeja je panorama Borodinske bitke koja sadrži oslikano platno postavljeno u krug, plan bitke i posebno osvjetljenje koje ostavlja osećaj kao da se likovi kreću.

Dužina slike Borodino postavljene u krug je 115 m, a visina 15 m. Prikaz je praćen zvučnim efektima koji oponašaju elemente borbe i delovima uvertire Čajkovskog 1812. godina.

Muzej uključuje slavoluk i vojni muzej sa statuama i vojnom opremom.

1o. Moskovski metro

moskovski-metro-putno-osiguranje

Jedan od najlepših, najstarijih i najraskošnijih metroa na svetu se nalazi u Moskvi.

Koliko metroi u Londonu i Njujorku zajedno dnevno prevezu ljude, toliko uspe jedan metro u Moskvi. Metro se proteže na 300 kilometara pruge, a broji 12 linija i 182 stanice. Impresivno!

Tokom velikih gužvi, vozovi idu u intervalima od 90 sekundi.

Karta za metro je jeftina i košta 30 rubalja za jedan ulazak u metro što znači da možete za 30 rubalja da se provozate duž čitave pruge!

Šverca, pljuvanja i bacanja smeća nema. Možete pokušati nešto od ta tri, ali za vratom bi vam dahtala Metropolitenska policija.

Njegove stanice predstavljaju prave umetničke galerije.

Najlepša stanica od svih je Komsomolskaja zbog mozaika koji prikazuju ruske vojne pobede i ruske heroje napravljene od mermera, granita i raznobojnog stakla. Raskošni lusteri, kakvi vise s plafona dvorova, krase plafone i hodnike metroa.

11. Staljinovi neboderi u Moskvi – Sedam sestara

moskva-putovanje-avionom

Najviše zgrade u Moskvi je izgradio Staljin nekoliko godina pre smrti. Ima ih ukupno sedam i vide se s bilo kog uzvišenja u Moskvi.

Sedam sestara podsećaju na katedrale; jednim delom su urađene u duhu ruskog megalomanskog doživljaja baroka i gotike, a drugim delom u duhu američkih solitera 20.veka.

Izgradnja solitera Sedam sestara je nastala iz želje tadašnje vlasti da svaki građanin bude stambeno zbrinut.

Uzgred, Moskva se ubrzano gradi i preti da sustigne Peking.

12. Popularna pešačka zona Stari Arbat

moskva-putovanje

Najstarija i najomiljenija pešačka zona među Moskovljanima, ali i turistima, je Stari Arbat. Pešačku zonu čine kafići i restorani u kojima možete sedeti, ispijati vodku i uživati u muzici uličnih svirača.

Nekada se ulicom Stari Arbat šetala ruska gospoda, a na toj adresi je živeo i Puškin.

Njegova kuća je pretvorena u muzej. Suveniri koji asociraju na Moskvu i Rusiju se takođe ovde nude u velikom broju.

Ova ulica sama po sebi je lep prizor, između ostalog, kao i cela Rusija.

13. Univerzitet Lomonosov u Moskvi

sta-videti-u-moskvi

Moskva broji nekoliko univerziteta, a među njima je najstariji Lomonosov koji datira iz 1755. godine. Lomonosov je sve do 1988. godine važio za najvišu zgradu u Evropi.

Univerzitet broji 39 fakulteta na kojima se može steći 128 akademskih zvanja. Na spisku svojih profesora, Lomonosov broji 11 dobitnika Nobelove nagrade a sam univerzitet broji 5.000 prostorija.

Studiranje u Moskvi je popularn među srpskim studentima kao i studiranje u Beču ; studiranje u Engleskoj ; studiranje u Nemačkoj ; studiranje u Americi ; studiranje u Norveškoj ; studiranje u Švedskoj i Finskoj.

14. Krstarenje rekom Moskvom

Dok ste u Moskvi, priuštite sebi krstarenje rekom. Najlepša krstarenja su prolećna i noćna.

Dok se vozite nekim luksuznim brodom i uživate u ruskoj kuhinji ili ispijanju vodke, bićete okruženi svetlima ruske metropole.

Krstarenje Moskvom košta 30 evra.

15. Noćni život u Moskvi

moskva-znamenitosti

Moskva je spoj tradicije i uzbudljivog noćnog života.

Noćni život u Moskvi je dinamičan, raznovrstan, skup i neponovljiv.  Nema toga što može da vam padne na pamet vezano za provod, a da ne možete naći u jednom od milion kafića, barova, klubova, restorana.

Ukoliko volite koktele, najbolji za to su barovi Noor i The city space bar and lounge koji se nalazi na 34. spratu hotela Swissotel Krasnye Holmy odakle se pruža pogled na veličanstven grad.

Najstariji i najposećeniji klub u Moskvi je “Propaganda”. Naročito će biti zanimljiv ljubiteljima tehno i haus muzike.

“A priori” je klub u kojem se pušta progresivni haus. Svetski poznati DJ-evi imaju nastupe upravo u ovom klubu.

Ukoliko želite da se družite sa intelektualnom elitom Moskve, to možete učiniti u baru Strelka. Leti se otvara terasa s koje se pruža pogled na osvetljeni grad.

Moskva je poput jedne ogromne babuške tj. matrjoške koju kada krenete da otvarate, ne stižete do one poslednje i najmanje jer se iznova i iznova rađaju nove, drugačije i neotkrivene.

Tako se i Moskva otvara pred turistima.

Prijateljski ruski narod će vas dočekati prijatno ali pošto idete na dalek put, ne zaboravite da obezbedite najbolje putno osiguranje.

Povezani članci

Komentari na članak

  • Dragi Tasic says:

    Ostajem zadivljen posetom carskoj i savremenoj Moskvi u leto 2010, koja je u 11 dana nastavka uveličana plovidbom Volgom do Sank Peterburga, koji je takodje veličanstveno delo Rusije u vreme ruskih imperatora i doba Oktobarske Rusije sa odbranom Ljenjingrada od fasističkih hordi.

  • zlatan says:

    Molim vas, koje su to gluposti….kada to u Moskvi temperatura pada na – 50 celzija? Pa nije Moskva u Jakutiji. Tolike temperature nisu niti na jugu Sibira, u Novosibirsku, Irkutsku…itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *