10 stvari koje treba da znate pre putovanja u Amsterdam

Svi znaju za Amsterdam. Ovaj grad je simbol slobode i inovativnosti, opevan je u hiljadu pesama, a već godinama privlači brojne putnike koji su u potrazi za drugačijim, unikatnim iskustvom.

Pročitajte kako da najbolje istražite i osetite Amsterdam, jedan od najinteresantnijih gradova u Evropi.

Amsterdam je najveći i glavni grad Kraljevine Holandije, i nalazi se u severo-zapadnom delu ove uređene države. Sa preko 800 000 stanovnika, uzbudljivom istorijom i interesantnom sadašnjošču, Amsterdam je turistički centar Holandije, sa preko 4 miliona internacionalnih turista godišnje. U Amsterdamu se nalazi Shiphol, jedan od 5 najzauzetijih aerodroma na svetu.

1. Venecija na severu Evrope

sta-videti-u-amsterdamu

Da bi se zaštitio od nadolazećeg mora (Holandija se nalazi ispod niova mora, što je u istoriji zahtevalo dosta kreativnosti), u Amsterdamu je izgrađeno preko 100 kilometara kanala, koji služe kao ulice i odvajaju različite delova grada i ostrva jedno od drugog.

Ako posećujete ovaj unikatni grad, obavezno zaplovite kanalima u organizovanoj turi brodićem, ili iznajmite svoj čamac i izgubite se u lavirintu vodenih ulica.

Možete i pešice obići kanale, i na taj način pronaći najzanimljivija i skrivena mesta Amsterdama. Sistem kanala je žila kucavica ovog grada, tako da se sve bitno dešava baš na njihovim obalama.

Nekada davno, grad je bio okružen kanalom zvanim Singel, koji je sada granica najužeg centra, i kao rezultat, čitav grad je oblikovan kao potkovica.

Priobalni grad podseća na nemački Hamburg ili danski Kopenhagen.

2. Bicikli – glavno prevozno sredstvo u Amsterdamu

najvise-biciklista-u-amsterdamu

Ne postoji grad koji je više prijateljski nastrojen dvotočkašima nego Amsterdam.

U gradu ima preko 800 000 bicikli (skoro vise nego stanovnika), i biciklisti suvereno vladaju ulicama. Svuda su uređene biciklističke staze, a biciklisti imaju prvenstvo prolaza u svakoj situaciji. Na prvi pogled izgleda haotično, i obavezno pogledajte i levo i desno pre nego što pređete ulicu.

Ali ne propustite priliku da istražite ovaj simpatični gradić na pravi način – iznajmite bicikl na nekim od brojnih mesta  gradu i počnite da upoznajete grad kao pravi lokalci.

3. Najbolji muzeji u Amsterdamu

muzeji-i-dizajn-u-amsterdamu

Posle velikih restauracija, “Museumplein” je središte umetničkog duha u Amsterdamu, i dom nekoliko muzeja, uključujući i nadaleko poznati Van Gogov muzej, u kome se nalazi preko 200 njegovih slika, 500 crteža i oko 700 pisama. Plato između muzeja je poligon umetnosti, gde se redovno održavaju otvorene izložbe, marketi, i druge aktivnosti.

Van Gog je jedan od najvećih slikara na svetu.

Muzej Ane Frank je jedan od najpopularnijih muzeja u Amsterdamu. Ovde je ispričana priča o užasima progona Jevreja u Drugom Svetskom ratu, kao i detalji iz života svetski poznate Ane Frank i njene porodice, predstavljeni u njenim dnevnicima.

Dok se muzej Jevreja nalazi u njenom rodnom gradu Frankfurtu.

4. Grad u kome je sve dozvoljeno

amstedam-manifestacije-legalizacija

Holandija je svetski poznata po svom liberalnom stavu i praktičnom pristupu mnogim do skoro nelegalnim aktivnostima. Jedan od primera je legalizovanje prostitucije, što se najbolje vidi u Kvartu Crvene Svetlosti (Red Light District) u Amsterdamu.

Ovo je jedan od najstarijih delova grada, i nalazi se u blizini Centralne Stanice. Međutim, ovaj deo grada nije ni približno mračan koliko bi možda pomislili – vise liči na manju verziju Las Vegasa, sa iskarikiranim sex šopovima, i čudnom mešavinom prijateljica noći, narkomana, policajaca i zanatlija koji svi žive u miru jedni pored drugih.

5. Coffee Šopovi koji ne služe samo kafu

provod-u-amsterdamu

Holandija je takođe revolucionarno ozakonila rekreativno korišćenje marihuane, što je samo po sebi postalo turistička atrakcija. Turistima je dozvoljeno da kupe razne oblike marihuane samo u Amsterdamu, a i tamo mogu da uživaju samo u kofi šopovima – različitim kafićima u kojima se ne služi alkohol, ali je konzumacija kanabis dozvoljena.

Ova mesta su razbacana po celom gradu, a neka od najpoznatijih su “The Bulldog” (sa vise od 6 svojih šopova u gradu), “Lost in Amsterdam”, “Amnesia”, “Smoke Palace”, i mnogi drugi. Ako želite da se opustite posle celodnevnog šetanja po gradu, ovo je pravo mesto za to.

6. Pivnice i vetrenjače

vetrenjace-u-amsterdamu

U Amsterdamu je ostalo svega 8 tradicionalnih holandskih vetrenjača, od kojih je najlakše posetiti “De Gooyer” u “Eastern Islands” (Istočna ostrva) delu grada.

Ova vetrenjača krije jednu tajnu – unutra se nalazi najpoznatija mikro pivara u Holandiji sa ogromnom terasom na kojoj možete da probate brojne unikatne ukuse i vrste piva. Pravljenje i ispijanje piva je jako popularno u Amsterdamu, i postoje razne turističke ture na kojima možete da isprobavate različita piva i saznate više o ovom tradicionalnom zanatu.

7. Probudi se i omiriši lale

zemlja-cveca-lala

Lale su jedno od glavnih obeležja Holandije pored klompi i vetrenjača. A najpopularnije mesto da ih pomirišete i kupite je “Bloemenmarkt” – jedina plutajuća pijaca cveća na svetu, i nalazi se uz obale kanala Singel.

Ako se zadesite u Amsterdamu u proleće, na samo 20 minuta od grada su svetski poznata polja lala, koje se prostiru ravnicom dokle vam seže pogled. Ako vam ni to nije dovoljno, posetite i Muzej Lala u Amsterdamu, gde ćete saznati više o ljubavi Holanđana prema ovom divnom cveću.

8. Gde izaći u Amsterdamu?

kako-se-provesti-u-amestardamu

Amsterdam ima veoma živu atmosferu, i ovo je mesto sa mnogo poznatih i skrivenih barova, klubova i otkačenih kutaka gde možete da se opustite sa društvom i upoznate nove ljude. Jedno od najboljih mesta za to je deo grada po imenu “De Pijp”, bohemijski komšiluk sa gomilom barova, galerija, uličnih marketa i zanimljivih radnjica.

“De Hallen” je novo mesto sa odličnom atmosferom, smešten u bivšem tramvajskom depou, a ovde  možete da šetate i isprobavate hranu i piće sa različitih štandova koji su tu cele noći.

9. “I AMsterdam” slova

rijksmuseum-amsterdam

I poslednje, ali ne i najmanje bitno, obavezno se slikajte pored popularnih slova “I AMsterdam”, koja su postala jedno od zaštitnih znakova ovog zanimljivog grada. Inicijativa koja je počela kao marketing kampanja, brzo je zaživela i sada je slogan koji podržavaju i lokalci i posetioci.

Pored glavne dve instalacije, jedne u centru grada, i druge na aerodromu, treća instalacija ovih slova se konstantno pomera kroz grad, a gde se trenutno nalazi možete da saznate ovde.

Vreme u Amsterdamu je dosta promenljivo, zahvaljujući blizini mora i klimi Holandije. Međutim, temperature retko idu u ekstreme – tokom leta temperatura je prijatnih 20-25 stepeni, dok se zimi ne spušta ispod 5. No, budite spremni na kišu, koja je u Holandiji uvek mogućnost.

Kišni dani su kao u Londonu.

Vremansku dugorocnu prognozu za Amsterdam možete videti ovde.

10. Amsterdam putovanje

amsterdam-putovanje

Iz Srbije do Amsterdama je jako lako doći. AirSerbia vozi do Amsterdama svaki dan u 6:40 ujutru, dok utorkom, petkom i nedeljm postoji i dodatni popodnevni let.

Ako želite jeftiniju opciju, WizzAir vozi do Ajndhvena i Mastrihta, odakle je lako doći do Amsterdama preko razvijene holandske železničke mreže. Kao jedna od razvijenijih evropskih država, Holandija ima malo više cene, pa se postarajte da nađete dobro putno osiguranje.

Amsterdam je unikatan, zanimljiv, slobodan, iskren, i neverovatno lep. Bilo da ste ovde pešice ili na bicikli, na dan ili nedelju dana, ovaj grad će vam ukrasti srce i nećete imati kud nego da se ponovo vratite.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *