fbpx

Doček Nove godine u Amsterdamu: Gde i Kako se provesti

Ovo je najpopularniji evropski grad za doček. Evo gde i kako se najbolje provesti za Novu godinu u Amsterdamu, koji je događaj baš za Vas, mada su ponude i cene za svačiji ukus i mogućnost.

Holanđani znaju kako da u miru i veselju provedu novogodišnje praznike zajedno sa praznično raspoloženim turistima. A evo šta sve turisti treba da znaju vezano za novogodišnja dešavanja.

Odbrojavanje i vatromet u centru Amsterdama

Glavni doček i vatromet u Amsterdamu se tradicionalno organizuje ispred Pomorskog muzeja (Scheepvaartmuseum) u delu grada koji se zove Osterdok (Oosterdock).

Stari brod iz 18. veka i čuvena slova I AMsterdam su okvir proslave.

Ukoliko želite da zauzmete što bolje mesto za doček, morate se spustiti do muzeja ranije (npr. oko 19h) i pri tom se dobro obući jer je novogodišnje veče hladno i vetrovito.

Najbolje mesto za posmatranje vatrometa je most Skinny Bridge (Magere Brug). Svi mostovi u Amsterdamu su osvetljeni i ukrašeni, tako da je refleksija svetla u vodi predivna.

Najveća gužva i najviše muzičkih događaja se odvija u samom centru Amsterdama na ulicama Nieuwmarkt (Chinatown), Leidseplein, Dam Square i Rembrandtplein.

Muzička scena Amsterdama je veoma razvijena i povezana sa svetom, tako da ne postoji žanr koji nećete moći čuti kako na ulici, tako i unutar noćnih klubova.

Holanđani vole da uz dobru pirotehniku dočekaju Novu godinu. Nemojte biti iznenađeni količinom petardi koje pucaju na sve strane. Ukoliko se nešto desi, dehidracija ili bilo koji zdravstveni problem, prva lekarska pomoć će biti na vidnim mestima u pomenutim glavnim ulicama. U tim trenucima je putno osiguranje Vaš najbolji prijatelj.

Doček sa najlepšim pogledom na praznični Amsterdam

Pored proslave na ulici, možete dočekati Novu godinu u nekom od restorana na vrhu zgrade ili na vodi, bez da sebe lišite zadovoljstva da uživate u pogledu na vatromet i okićeni Amsterdam.

Mnogo je klubova i restorana koji su smešteni na krovovima zgrada. Restorani i barovi sa panoramskim pogledom na grad, ujedno i sa dobrom novogodišnjom organizacijom su – Mr Porter, Moon, Canvas, Sky lounge. Na vreme rezervišite mesto u restoranu ili klubu i ne čekajte poslednji dan.

Mr Porter se nalazi na krovu hotela W. Rezervišite smeštaj u hotelu i mesto u baru –www.mrportersteakhouse.com. Ukoliko ulaznicu kupite online ona košta 50, a na vratima je 70 evra.

Na 19. spratu tornja A’DAM se nalazi restoran Moon. Gala večera počinje u 20:00h, u ponoć se ispija šampanjac, a posle se igra i pije do zore. Cena provoda po osobi je 300 evra – www.restaurantmoon.nl

Dobru atmosferu će pružiti i bar/restoran Canvas op de Z koji se nalazi na sedmom spratu Volkshotel-a.

Najbolji kokteli Amsterdama se prave na krovu hotela Hiltol Doubletree u baru Skylounge. Odavde se pruža panoramski pogled od 360°.

Novu godinu možete dočekati na nekom od rečnih kruzera. Oko petsto ljudi prima Amsterdam NYE kruzer. Žurka počinje u 22h i traje do ranih jutarnjih sati. Kako je tema žurke „Express yourself“, pustite maštu na volju kada je odeća u pitanju. Cena ulaznice je 28 evra. Rezervišite je na vreme preko FB stranice – www.facebook.com

Novogodišnje žurke po klubovima Amsterdama

Za vreme novogodišnje noći, nekoliko stotina klubova radi u Amsterdamu. Bez obzira koliko Vam je kompleksan muzički ukus, Amsterdam ima žurku za Vas. Na Vama je da na vreme kupite ulaznicu, jer ih 31. decembra najverovatnije više neće biti.

Za one koji žele da započnu proslavu 30. decembra je klub na doku NDSM-werf i događaj pod imenom Electric Deluxe Warehouse Edition. Ulaz se ne naplaćuje, novac trošite samo na piće i hranu koju možete kupiti unutar kluba.

Najveća i najbolja žurka elektronske muzike je Awakenings. Događaj možete ispratiti na dve lokacije – Gashouder i Westergastterrein. Ulaznice su već rasprodate, ali ako ste okoreli ljubitelj dobrog zvuka, snaćićete se za kartu ispred ulaza kod amsterdamskih tapkaroša.

Inspirisan pariškim Moulin Rouge-om, Amsterdam ima Moulin Roest. Ovde se vrata otvaraju u 18h i zatvaraju u 4h posle ponoći. Ukoliko se odlučite na večeru, ulaznica je 65 evra, a ukoliko želite samo na žurku i performans onda je 45 evra.

Poslednji dan stare godine provedite šireći ljubav oko svega, a veče na Loveland događaju u prostranom klubu Mediahaven. Cena ulaznica se kreće između 40 i 50 evra.

Platite ulaznicu 25 evra za žurku u klubu ClubUp i pićete šampanjac u neograničenim količinama čitave večeri.

Volite kombinaciju maskenbala i salse? Onda je za Vas događaj Masquerade Salsa Ball u luksuznim prostorijama kluba De Koning.

Ukoliko volite ekstravagantne maske u duhu venecijanskog maskenbala, onda je za Vas događaj The Grand Ball u klubu Sofitel Legend. Ulaznica košta 120 evra. U cenu ulaznice su uključeni piće i italijanski specijaliteti.

The Winston Kingdom, The Box, Lite, Astides su samo još neki od klubova koji će tradicionalno pružiti dobar provod.

Božićni market u Amsterdamu

Noći možda jesu dugačke i mračne, ali Amsterdam je tako okićen, svetao i prepun euforičnih ljudi, da ni ne primetite kada je dan, a kada noć.

Božićni market je tu za sve one koji žele da se klizaju na ledu, kupuju suvenire i novogodišnje sitnice ili uživaju u slatkišima i piću pod bajkovitim svetlima i ukrasima. Božićni market u Amsterdamu je raj za porodična druženja i decu.

Glavni holandski novogodišnji specijalitet jeste oilebollen što je zapravo krofna posuta kristalnim šećerom.

Od 1. decembra do 22. januara će ulice i šetališta pored kanala biti u znaku Festivala svetla (Light Festival). Holandski i internacionalni umetnici postavljaju u tom periodu svoje instalacije i skulpture slaveći boje i svetlo.

Prepustite se zimskoj zemlji čuda zvanoj Amsterdam uz najbolje putno osiguranje za Holandiju.

Šta sve još treba da znate o Amsterdamu.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *